Δήμος Νεάπολης- Συκεών: Τα φορτία της αλληλεγγύης

Δήμος Νεάπολης- Συκεών: Τα φορτία της αλληλεγγύης

Νωρίς το πρωί, η αποθήκη του Δήμου Νεάπολης- Συκεών Θεσσαλονίκης, στην οδό Ελλησπόντου, έχει «πάρει φωτιά». Το ένα μετά το άλλο, οχήματα διαφόρων ειδών και τύπου, φεύγουν φορτωμένα με κιβώτια γεμάτα τρόφιμα, είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής. Προορισμός, ανήμποροι -και όχι μόνο- δημότες, κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους, που περιμένουν τη «Βοήθεια στο Σπίτι» σαν «το νερό στην έρημο».

Περί τους 4.500 (σχεδόν 1.800 οικογένειες) είναι οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα του Δήμου, φτωχές μονογονεϊκές ή και πολύτεκνες οικογένειες, ζευγάρια υπερήλικων, άνθρωποι μονάχοι, αρκετοί με χρόνιες παθήσεις, που αισθάνονται να έχουν τις δύσκολές τούτες ώρες, σε ρόλο «φύλακα αγγέλου», τα μέλη των συνεργείων του προγράμματος.

Ανοίγουν πολλές φορές με συγκίνηση την πόρτα του σπιτιού τους, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Στόχος μας είναι να μην λείπει τίποτα από όλους τους δημότες μας, θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι, γι' αυτό και περίπου 15 συνεργεία (ένας οδηγός κι ένας συνοδός) με έναν κατάλογο ημερησίως των 25-30 παραληπτών (έκαστος) επισκέπτονται κατ' οίκον αυτές τις οικογένειες και τους παραδίδουν τις δύο κούτες με τρόφιμα και άλλα χρήσιμα γι' αυτούς υλικά», εξηγεί.

«Αυτή», προσθέτει, «είναι η μία προσπάθεια της στήριξης, μέσα από τα είδη διατροφής. Η άλλη υλοποιείται από δεκάδες στελέχη του προγράμματος. Νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, οικογενειακοί βοηθοί, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικοί επιστήμονες, επισκέπτονται όχι μόνο τους δικαιούχους του προγράμματος αλλά και τα μέλη των ΚΑΠΗ, περίπου 12.000 συμπολίτες μας, τους οποίους ενημερώσαμε τηλεφωνικά πως για να μένουν στο σπίτι ό,τι κι αν χρειάζονται -φάρμακα, γιατρό, είδη σούπερ μάρκετ κ.λπ.- θα τους τα πηγαίνουμε εμείς».

Κατά τον κ. Δανιηλίδη η κρίση του κορονοϊού αναδεικνύει, πέραν των άλλων, «το τεράστιο έργο που προσέφερε και προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια η "Βοήθεια στο Σπίτι"» και πόσο αναγκαία παραμένει και αυτή την εποχή. «Άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε τίποτα αυτή την περίοδο, άνθρωποι που θα ήταν εκτεθειμένοι στον κορονοϊό αλλά και σε άλλου είδους προβλήματα εξυπηρετούνται άριστα, σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα από το πρόγραμμα», εξηγεί και ευχαριστεί όλους όσοι συμμετέχουν στην απρόσκοπτη υλοποίησή του στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία λόγω κορονοϊού.

Μία εξ αυτών, που μάλιστα εισπράττει καθημερινά τον θετικό αντίκτυπο του προγράμματος στους συνδημότες της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρασκευή Γενίτσαρη λέει πως «η όλη πρωτοβουλία έχει θετική απήχηση καθώς τα προσφερόμενα είδη είναι απολύτως αναγκαία, ενώ αποφεύγεται και ο συνωστισμός, πράγμα που ανακουφίζει τον κόσμο».

Ο Δημήτρης Εξαρχόπουλος ήταν πρωί πρωί στην αποθήκη για να φορτώσει. Δεν είναι υπάλληλος του Δήμου, ούτε του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι εθελοντής, ένας απο τους αρκετούς που προσφέρονται να συνδράμουν αυτή την περίοδο και στους οποίους ο δήμαρχος εκφράζει «από καρδιάς» τις δημόσιες ευχαριστίες του.

Ένα τετράωρο αφιερώνει περίπου κάθε φορά ο κ. Εξαρχόπουλος μεταφέροντας, εθελοντικά, με το φορτηγάκι του, τρόφιμα και είδη υγιεινής, στο πλαίσιο του προγράμματος, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ανά τις γειτονιές του Δήμου. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία πληροφορικής, που έχει μπει σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αποφάσισε να αφήσει την ασφάλεια και άνεση του σπιτιού του για να συνδράμει την προσπάθεια του Δήμου. Είναι, μάλιστα, τέτοια η χαρά και η ικανοποίηση της προσφοράς που, όπως λέει, θα στεναχωρηθεί όταν τελειώσει.

«Είναι κλεισμένοι μέσα, μας περιμένουν με χαρά και μας βοηθούν όσο μπορούν να κουβαλήσουν τα πράγματα, να μην μας κουράσουν. Είναι και μερικοί που μας πιάνουν κουβέντα και καταλαβαίνουμε την ανάγκη για συζήτηση», λέει, περιγράφοντας όσα βιώνει ως εθελοντής του προγράμματος. «Πηγαίνουμε σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όχι κατ' ανάγκην σε άρρωστους και ηλικιωμένους. Τις προάλλες πήγα σ' έναν μοναχικό νεαρό, μόλις 28 χρόνων», επισημαίνει.

Εκτός των εθελοντών, στο δυναμικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών του δήμου, που έβαλαν προσωρινό «λουκέτο» στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως η γυμνάστρια Ελένη Ναβροζίδου, η οποία δεν κρύβει τη χαρά και ικανοποίηση που παίρνει από τους ανθρώπους, στους οποίους πηγαίνει το πακέτο με τη βοήθεια. «Ο κόσμος είναι ανακουφισμένος και μας δείχνει την αγάπη του. Είναι χαλαρός, βλέποντας ότι είμαστε εδώ να τον βοηθήσουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί πως όλοι μένουν στο σπίτι αλλά ήσυχοι πως δεν θα τους λείψει ό,τι χρειάζεται για την καθημερινότητά τους.

Άλλωστε, αυτό είναι και το «μότο» του δημάρχου κ. Δανιηλίδη, που προτρέπει τους δημότες του να μείνουν σπίτι και να είναι βέβαιοι πως ο δήμος θα φροντίσει για τις ανάγκες τους.

9435322546659.jpg
9435322546659.jpg

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια