Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για τους οικισμούς των Ρομά

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για τους οικισμούς των Ρομά

Καμπανάκι στις τοπικές κοινωνίες περιοχών της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται οικισμοί Ρομά, έχει χτυπήσει η καραντίνα που επιβλήθηκε στον αντίστοιχο οικισμό της Νέας Σμύρνης Λάρισας λόγω κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός ότι οι δήμοι Δέλτα, Θερμαϊκού και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι οικισμοί, έχουν λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, υπάρχει διάχυτη ανησυχία διασποράς του ιού σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα, καθώς, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι, πολλοί Ρομά δε συμμορφώνονται με τις οδηγίες για περιορισμό των μετακινήσεων.

Δειγματοληψίες ζητά ο Δήμος Δέλτα

Δειγματοληψίες για εντοπισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων έχει ζητήσει ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, τόσο για τον οικισμό Αγία Σοφία, όπου διαμένουν περισσότεροι από 3.000 Ρομά, όσο και το πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», όπου φιλοξενείται το καμπ για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Έχουμε κάνει απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε αυλές, ενώ έχουμε διανείμει και όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας. Παράλληλα, έχω ζητήσει να έρθει συνεργείο, είτε από τον ΕΟΔΥ, είτε κλιμάκιο από κινητή μονάδα, ώστε να κάνει το πρώτο τεστ», είπε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος.

Ειδικότερα για τον οικισμό Αγία Σοφία, ο οποίος κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να φιλοξενήσει Ρομά που διαβιούσαν στις όχθες του Γαλλικού ποταμού σε περίπου 250 οικίσκους ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε: «Οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές. Υπάρχει υπερφόρτωση στον συνοικισμό, έχουν κάνει επεκτάσεις στα σπιτάκια, ενώ υπήρξε και το θέμα της ελονοσίας. Γενικά είναι μια περιοχή που έχει προβλήματα και ελλοχεύει ο κίνδυνος».

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι παρά την πανδημία οι Ρομά της περιοχής δεν έχουν περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις. «Έχουμε κάνει ενημερώσεις, ενώ μία επιτροπή που έχουν οι κάτοικοι βοηθά σ’ αυτόν τον τομέα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν υπακούν και δεν μένουν σπίτι. Για παράδειγμα, τους βλέπουμε όλους μαζί φορτωμένους σε ένα αυτοκίνητο. Δεν έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους, παρότι η αστυνομία κάνει περιπολίες, ώστε να περιφρουρήσει τα μέτρα».

Επικίνδυνα τα Τσαΐρια της Περαίας

Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στα Τσαΐρια της Πειραίας, όπου εξακολουθεί να διαμένει άγνωστος αριθμός Ρομά, μετά την αποδοχή της αίτησης ανακοπής που κατατέθηκε ενάντια στη διοικητική τους αποβολή από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι Ρομά της περιοχής δεν τηρούν τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής στον τόπο διαμονής τους, ενώ παρά τις απαγορεύσεις μετακινούνται συνεχώς στους οικισμούς του Δήμου Θερμαϊκού.

Ο δήμος από την πλευρά του κάνει ότι μπορεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση. «Κάλεσα αντιπροσωπεία στο γραφείο μου παρουσία της Πολιτικής Προστασίας και τους ενημερώσαμε. Μοιράσαμε απολυμαντικά, μάσκες και γάντια, θα κάνουμε απολυμάνσεις και γενικά ό,τι προβλέπεται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου», δήλωσε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής.

Ελεγχόμενη η κατάσταση στον Δενδροπόταμο

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στον Δενδροπόταμο, όπου, άλλωστε, οι υποδομές που υπάρχουν καθιστούν τις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 3.000 Ρομά και των υπόλοιπων 3.000 κατοίκων σαφώς καλύτερες. Επιπλέον, εφαρμόστηκαν νωρίτερα όλα τα μέτρα προστασίας, καθώς στον συγκεκριμένο οικισμό εντοπίστηκε το τρίτο κατά σειρά επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα σε μία δασκάλα.

«Εξαιτίας του κρούσματος κλείσαμε τα σχολεία τρεις μέρες νωρίτερα από το υπουργείο. Επιπλέον, πλύναμε και απολυμάναμε εκκλησίες, δρόμους, πάρκα, πλατείες και σχολεία, ενώ δώσαμε τρόφιμα από το ΤΕΒΑ, από το ΚΕΑ, από το κοινωνικό παντοπωλείο και σε όσους δεν ανήκουν σε αυτά θα δώσει ο δήμος με έξτρα προμήθεια και υλικά καθαριότητας για τα σπίτια και τρόφιμα», ανέφερε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς τηρείται η τάξη. «Ο κόσμος συμμορφώνεται και κατά στιγμές χαλαρώνει όλοι οι Έλληνες σε όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: grtimes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια