Διαδίκτυο vs τηλεόραση: 1-0

Διαδίκτυο vs τηλεόραση: 1-0

Από τον τίτλο αυτού το σημειώματος θα μπορούσε να κανείς να συμπεράνει ότι αυτό, αφορά κυρίως τους επαγγελματίες της ενημέρωσης. Το αντίθετο. Τις μέρες αυτές που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι και αναγκαστικά ή και κατ' επιλογή βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις για την εξέλιξη της κρίσης του κορωνοϊού, αναδεικνύεται η σημασία της πολυφωνίας στην ενημέρωση και της επιλογής των πηγών.

Ο δικτυακός χρόνος είναι πολύ διαφορετικός από τον τηλεοπτικό.

Καταρχάς ο δικτυακός χρόνος δεν κοστίζει σε αντίθεση με τον τηλεοπτικό. Μπορεί να επεκταθεί κατά το δοκούν και τα κανάλια επικοινωνίας είναι αμέτρητα.
Ο χρόνος είναι αυτό που καθορίζει και την ουσία της επικοινωνίας.

Τα επώνυμα μέσα έχουν δεσμεύσεις, και πολύ περισσότερο η τηλεόραση που είναι ένα πολύ ακριβό επιχειρηματικόμοντέλο. Δεσμεύσεις, πολιτικές, οικονομικές κτλ. Όλοι το γνωρίζουμε.

Προχθές το βράδυ έκανα ένα ζάπινγκ στην τηλεόρασή σε τηλεοπτικά κανάλια που είχαν ενημερωτικές εκπομπές για τον κορωνοϊό. Αυτές που έχουμε δει όλοι λίγο ως πολύ το τελευταίο διάστημα. Περνούσαν πρόσωπα γνωστά από τις οθόνες μας με απόψεις που λίγο ως πολύ έχουμε ακούσει και κάποιοι επιστήμονες που στον περιορισμένο χρόνο που τους έδινε ο παρουσιαστής προσπαθούσαν να δώσουν μια εικόνα της κρίσης, χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση και ερμηνεία.

Είπαμε ο χρόνος είναι λίγος στην τηλεόραση. Από τα πάνελ περνούσαν και κάποιοι πολιτικοί. Οι δύσκολες ερωτήσεις απουσιάζουν όλο αυτό το διάστημα από τις συνεντεύξεις Τύπου και από τα τηλεοπτικά τετ-α-τετ:
- Γιατί δεν κάνουμε περισσότερα τεστ;
- Πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα;
- Γιατί διαμαρτύρονται οι γιατροί για ελλείψεις στα τεχνικά τους μέσα; Μήπως έχουν δίκιο;
- Γιατί στείλατε την αστυνομία στον Ευαγγελισμό;
- Γιατί αφήνετε τις εκκλησίες ανοιχτές;
- Γιατί το σύστημα υγείας είναι αποδεκατισμένο;
- Πόσες προσλήψεις έχουν ολοκληρωθεί;
- Είναι ερωτήσεις που δεν τις ακούμε συχνά και όποιος τις κάνει κινδυνεύει να στοχοποιηθεί.
- Πάμε όμως πάλι πίσω στην τηλεόραση

Την ώρα λοιπόν που έκανα ζάπινγκ παράλληλα είχα ανοιχτό και τον υπολογιστή μου (σχεδόν πάντα ανοιχτός είναι) και έβλεπα μια συζήτηση σε ελληνικό κανάλι, στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό. Είχαν όλο το χρόνο να αναπτύξουν τις απόψεις τους, χωρίς διακοπές, χωρίς στεγανά στις ερωτήσεις. Κι αν η συζήτηση τραβήξει λίγο παραπάνω όποιος θέλει σταματά να βλέπει.

Όμως η διαφορά εδώ σε σχέση με την τηλεόραση είναι ότι η επιλογή βρίσκεται στο χέρι του θεατή και όχι σε κάποιου παρουσιαστή που θα κόψει τον ομιλητή για χάρη του τηλεοπτικού χρόνου ή γιατί λέει άβολες αλήθειες.

Λίγο μετά έπεσα σε μία εκπομπή από τον ιστοχώρo intercept με τη Ναόμι Κλάιν η οποία είχε όλο το χρόνο να εξηγήσει τις συνέπειες και τους κινδύνους που κατά τη γνώμη της κρύβει ο κορωνοϊός για την οικονομία και τις δημοκρατίες. Πιο αργά πέτυχα πάλι με εκπομπή από το εξωτερικό με επιστήμονες σε δικτυακό κανάλι.

Δεν μπορώ παρά να επιστρέψω και πάλι στον Γάλλο κοινωνιολόγο Πιέρ Μπουρντιέ και την κριτική του για την τηλεόραση.

Έλεγε λοιπόν ο Μπουρντιέ ότι η τηλεόραση δεν είναι μέσο για να προωθεί το διάλογο ή για να ενημερώνει. Είναι για να μεταδίδει και να περνά συγκεκριμένα μηνύματα και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτει στους ομιλητές είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Παρακολουθώντας την συνεχή ενημέρωση από το διαδίκτυο αυτό το διάστημα και τις εκπομπές που βγαίνουν οn line, καταλαβαίνει ακόμη και αυτός που δεν το καταλάβαινε παλιότερα, πόσο δίκιο είχε ο Μπουρντιέ.

Το νέο μέσο με τα καλά και τα κακά του, έχει καταφέρει να σπάσει τους μηχανισμούς της αθέατης λογοκρισίας της μικρής οθόνης και αυτός είναι ένας εφιάλτης για την τηλεοπτική βιομηχανία.

Ναι, σήμερα μπορούμε να ενημερωθούμε καλύτερα και σφαιρικότερα από το διαδίκτυο -όσοι θέλουν- όπου ο όγκος της πληροφορίας είναι πολλαπλάσιος αυτού της τηλεόρασης.

Σύντομα -αν όχι ήδη - αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε θα είναι όχι η έλλειψηπληροφόρησης, αλλά η λογοκρισία της υπερπληροφόρησης. Αλλά μάλλον ακόμη κι αυτό είναι καλύτερο από μια μονόπλευρη ενημέρωση.

πηγή: cnn.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Διάφορα
Διακοπές ρεύματος είναι προγραμματισμένες για αύριο, Κυριακή, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, από τις 8:00 έως τις 12:30 χωρίς ρεύμα θα μείνει η περιοχή στην συμμαχική οδό στα υψώματα Διαβατών τα εργοστάσια ελαιων Χαλκιδικής ΑΕ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΠΝΟΥ, Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΥΨΩΜΑΤΑ ΔΙΑΒΑΤΩΝ, ΣΤΡΑΤ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΟΚΟΒΙΤΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ, ΚΑΡΟΥΤΑΣ, ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ & EUROSNACK, στον Δήμο Δέλτα. Επίσης, από τις 8:00 έως τις 14:30 διακοπή της ηλεκτροδότησης είναι π...
Διάφορα
Οι επιπτώσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν Μέτρα «Επιπέδου 4» βρίσκονται σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην πόλη. Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στις 3 χθες το μεσημέρι προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο οι ανακοινώσεις αναβλήθηκαν για σήμερα, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε κ...
Περιστατικά
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση, στο βουνό μεταξύ των ακτών Καλογριάς και Ελιάς. Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα. Δύο αεροσκάφη βρίσκονται στο σημείο για ρίψεις νερού από αέρος. πηγή: thestival.gr
Εγκληματικότητα
Έναν 36χρονο, υπήκοο Αλβανίας δραπέτη φυλακών εντόπισαν χθες το πρωί και συνέλαβαν αστυνομικοί πληρώματος περιπολικού της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Νεάπολης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται συστηματικά και σε καθημερινή βάση από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ακινητοποιήθηκε ενοικιαζόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με οδηγό τον 36χρονο άντρα, ο οποίος συνελήφθη για παράβαση του Νόμ...
Διάφορα
Η εκτίμηση του κτηματομεσίτη και προέδρου του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων Θεσσαλονίκης «Θεωρώ βέβαιο ότι οι αξίες των ακινήτων και ιδιαίτερα των κεντρικών δρόμων θα χαθούν. Θα “μεταναστεύσουν” αλλού. Οι περιουσίες αυτές δεν θα ανακτήσουν την αξία τους» Αυτό δήλωσε ο κτηματομεσίτης και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γεωργάκος μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”. Ο...
Διάφορα
Ο Κερκυραίος Γιώργος Δεληγιάννης έφτιαξε δημιουργικά παιχνίδια που παίζονται και από άτομα με προβλήματα όρασης, φέρνοντας πιο κοντά βλέποντες και μη Θέλει τα παιχνίδια του να φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, χωρίς αποκλεισμούς, να τους κάνουν να συνεργάζονται, να μαθαίνουν και να περνάνε καλά. Γι’ αυτό άλλωστε κάποια από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άτομα με τύφλωση ή περιορισμένη όραση. Ο Κερκυραίος Γιώργος Δεληγιάννης δημιούργησε τα Prototyp...
Κοινωνία
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου τίτλο: “BRANDING Mentoring - Brand building of EU Enterprises through Mentoring” Ένα βήμα πιο κοντά στο να κάνουν πιο προσεγμένες και στοχευμένες τις εξαγωγές τους προς την Ευρώπη είναι οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής που παρακολούθησαν το ευρωπαϊκό έργο με τίτλο: “BRANDING Mentoring - Brand building of EU Enterprises through Mentoring” που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS +. Ως εταίρος συμμετείχε και το Επ...
Πολιτική
Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς και τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού θα γίνουν, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες την περιοχή της Σάμου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να απευθυνθεί, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας μετά τις 10 το πρωί, ε...
Κοινωνία
Εικόνα ερήμωσης στο κέντρο της πόλης στα σημεία όπου βρίσκονταν πολυσύχναστα μπαρ Ερήμωσαν οι περιοχές που βρίσκονται πολυσύχναστα μπαρ στη Θεσσαλονίκη το πρώτο βράδυ μετά το πέρασμα στο «κόκκινο» Επίπεδο 4 στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και την επιβολή του lockdown. Σε σημεία της πόλης που μέχρι χθες έσφυζαν από ζωή, έστω και με το μειωμένο ωράριο των καταστημάτων, αυτή την ώρα δεν κυκλοφορεί «ψυχή», ενώ διαφορετική είναι η εικόνα σε πλατείες αλλά και κ...