Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκαν 50% οι παραγγελίες για αμνοερίφια

Σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, ως και 45%, και χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής (μείωση 2 ευρώ/κιλό) , πουλούν αμνοερίφια ενόψει των γιορτών του Πάσχα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, με τη ζήτηση να καταγράφεται ικανοποιητική και τις "ελληνοποιήσεις" να έχουν περιοριστεί. Οι κρεοπώλες πάντως καταγράφουν περισσότερες παραγγελίες αμνοεριφίων (50%), συγκριτικά με πέρυσι, αλλά σημαντικά μειωμένη την ζήτηση σε ποσότητα. «Άλλωστε δεν χωράει ένα αρνί ή κατσίκι 10κιλο στο φούρνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ,μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης διευκρινίζοντας πως οι περισσότερες οικογένειες δεν θα γευτούν αυτό το Πάσχα τον οβελία, το πατροπαράδοτο αρνάκι στη σούβλα.

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ακόμη περισσότερο λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι χάνουν οικονομικά, με τους εμπόρους να αγοράζουν αμνοερίφια σε εξευτελιστικές τιμές, όταν ο παραγωγός για να έρθει "ίσα βάρκα ίσα νερά", χωρίς κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. Διευκρίνισε πως η εκτροφή ενός αρνιού βάρους 10 κιλών στοιχίζει στο Έλληνα κτηνοτρόφο, πάνω από 70 ευρώ.

Για τη φετινή περίοδο, η τιμή πώλησης αμνοεριφίων κυμαίνεται στα 3,80-4 ευρώ/κιλό «δύο ευρώ/κιλό χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο», ενώ ανέφερε πως η ζήτηση είναι σχετικά ικανοποιητική. Για τις ελληνοποιήσεις, τόνισε ότι «είναι σε ιστορικό χαμηλό» .

Ως προτεραιότητα για στήριξη του κλάδου έθεσε: την επιδότηση 15 ευρώ/ζώο με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ,( στην Ισπανία εγκρίθηκε ήδη η διπλάσια, ήτοι 30 ευρώ/ζώο όπως είπε) και ένταξη κτηνοτρόφων στους ΚΑΔ των νέων μέτρων στήριξης κυρίως για να τυγχάνουν των ρυθμίσεων και να «ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και όχι για να πάρουν τα 800 ευρώ».

«Η επιταγή που πήρα από τον έμπορο ανακλήθηκε, λόγω της παράτασης των 75 ημερών, ωστόσο η δική μου, για την εξόφληση των ζωοτροφών που αγόρασα πρέπει να πληρωθεί κανονικά. Πως θα το καταφέρω αυτό;», διερωτήθηκε. Για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά ζώο, υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται περί έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων λόγω κορονοϊού. «Είναι ένα ποσό που παίρνουμε κάθε χρόνο και το ύψος του εξαρτάται από τον αριθμό ζώων που διαθέτει κάθε κτηνοτρόφος», είπε.

«Ζήτηση υπάρχει», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια εμείς οι κτηνοτρόφοι μόνο κλαίμε αφού οι τιμές ολοένα και μειώνονται. Φέτος πουλάμε αμνοερίφια σε τιμή χαμηλότερη κατά 2 ευρώ συγκριτικά με πέρυσι. Στην καλή περίπτωση πουλάμε 3,70 ευρώ/κιλό αμνοερίφια και στην χειρότερη όχι πάνω από τρία ευρώ/κιλό».

Για τη διεξαγωγή των παζαριών που λειτουργούσαν στο παρελθόν πριν το Πάσχα, λόγω του κορονοϊού, επισήμανε ότι «γίνονται εν κρυπτώ και κυρίως τηλεφωνικά και δε θυμίζουν σε τίποτα το εθιμοτυπικό, εορταστικό ύφος που είχαν πριν χρόνια».

Για τις ελληνοποιήσεις, τόνισε ότι «γίνονται φυσικά, αν και φέτος όχι στο βαθμό των προηγούμενων χρόνων». «Αυτό που συμβαίνει,πρόσθεσε, είναι ότι από Φεβρουάριο κάποιοι φέρνουν ζώα από τα Βαλκάνια, τα εντάσσουν στις μονάδες τους και μετά τα διαθέτουν με ελληνικό κωδικό σφαγείου, ως ελληνικά. Για αυτό ζητάμε κάθε ζώο να φέρει την σφραγίδα προέλευσης».

Σχολιάζοντας για τις φετινές τιμές στα αμνοερίφια ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, σημείωσε ότι «στη Θάσο κτηνοτρόφος πούλησε κάτω από τα 3 ευρώ/κιλό». Εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν αδιάθετα αμνοερίφια επειδή "οι κτηνοτρόφοι πουλάμε όσο- όσο, με το φόβο μην μας μείνει ζώο, το οποίο θα πρέπει να ταϊσουμε».

Αντίθετα, φόβους ότι θα είναι «πολλά τα αδιάθετα αμνοερίφια φέτος», εξέφρασε το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης , τονίζοντας ότι παρά τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων φέτος οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πουλούν χαμηλότερα ως και 1,5 ευρώ/κιλό συγκριτικά με πέρυσι που η τιμή αμνοεριφίων διαμορφωνόταν σε 5,50 ευρώ/κιλό».

Επισήμανε ότι ο κλάδος χρειάζεται άμεσα στήριξη,κι επιδότηση από την πολιτεία των θηλυκών ζώων, σε τιμές πώλησης Πάσχα, ώστε «να μπορέσουμε τουλάχιστον να πετύχουμε αύξηση του κοπαδιού». Για τα παζάρια που παραδοσιακά γίνονται μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων, σε Λαγκαδά, Δράμα και Κιλκίς, τόνισε ότι εξ αιτίας του κορονοιού γίνονται στα κρυφά και στο πεζοδρόμιο».

Χαρακτηρίζοντας τη ζήτηση «ικανοποιητική, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, εκτίμησε ότι "η Θεσσαλία δεν θα έχει αδιάθετα αμνοερίφια και σε ό,τι αφορά τις ελληνοποιήσεις είπε ότι «μειώθηκαν φέτος αλλά ακόμη έχουμε πολλές. Αυτό, γιατί οι μεγαλοέμποροι φρόντισαν από τον Φεβρουάριο κιόλας να δημιουργήσουν στοκ στους καταψύκτες ενώ και ό ίδιος προτείνει την ενίσχυση κατά 30 ευρώ/ζώο των κτηνοτρόφων.

Αύξηση 50% στις παραγγελίες αμνοεριφίων στη Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στην αύξηση των παραγγελιών στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης τόνισε πως "το 70% των πολιτών έχει φροντίσει για το πασχαλινό του τραπέζι, που φέτος θα γίνει στις πόλεις. Για αυτό βλέπουμε μείωση 50% στη ζήτηση για κιλά. Φέτος δεν έχει σούβλες στην αυλή".Για την τιμή του παραδοσιακού οβελία, τόνισε ότι κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 8,20-8,50 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι διαμορφωνόταν σε 8,30-8,80 ευρώ/κιλό.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Σπορ
Δέκα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Championship ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή, έπειτα από 1.058 τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε παίκτες και προσωπικό των 24 ομάδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτά τα δέκα κρούσματα προέρχονται από οχτώ διαφορετικές ομάδες και ήδη έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του πρωτοκόλλου. Εκτός από την Championship, ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί πρόγραμμα για τεστ στην τρίτη τη τάξει κατηγορία της χώ...
Σπορ
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ απολαμβάνουν σήμερα (31/5) το τελευταίο τους ρεπό πριν από την έναρξη των playoffs, που ξεκινούν με το ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό Ο Δικέφαλος με ποστάρισμα του στο facebook προανήγγειλε το κυριακάτικο ντέρμπι, με τους παίκτες να ποζάρουν μετά το οικογενειακό τους διπλό στο γήπεδο της Τούμπας. Πηγή: thestival.gr
Οικονομία
Σε εφαρμογή τίθενται από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ, που αφορούν δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Όλες οι αλλαγές προβλέπονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης (27/5) και εξειδικεύει τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα φορολογούνται με ΦΠΑ 13% είτε τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε τα παραγγείλουμε στην καφετέρι...
Διάφορα
Στο φως της δημοσιότητας η κοινή υπουργική απόφαση που είναι προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τα πρωτοκόλλα ασφαλείας που θα ισχύσουν για τα ξενοδοχεία. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας ενώ στις 15 Ιουνίου θα μπορούν να ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία. Με την προς δημοσίευση ΚΥΑ θεσπίζεται σήμα πιστοποίησης με τον τίτλο “Health First”, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρή...
Πολιτική
«Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» επισημαίνει στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και προσθέτει «ετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο κι είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής». Ο κ. Χαρδαλιάς, σε σχέση με την άφιξη των τουριστών και άλλους επιδημιολογικούς κινδύνους, δηλώνει ότι «φοβάμαι μην αισθανθούμε υπέρμετρη ασφάλεια» ενώ επιβεβαιώνει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις που εί...
Πολιτισμός
Τα θερινά σινεμά ανοίγουν σταδιακά από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, με επιθυμητή πληρότητα περίπου στο 70%, με ανοιχτά τα κυλικεία αλλά χωρίς διάλειμμα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όπως συμφώνησαν οι αιθουσάρχες στην τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού πριν από λίγες ημέρες. Τα σινεμά σηκώνουν αυλαία δύο εβδομάδες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και η αναμενόμενη διστακτικότητα των θεατών στο κλίμα μιας ιδιότυπης αγοραφοβίας που οφείλεται στην παν...
Πολιτική
Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμος ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια 1200 νέων λεωφορείων για τις ανάγκες των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα που μεταδόθηκε χθες βράδυ Σαββάτου στα «Γεγονότα στις 10» στην TV100. O κ. Καραμανλής σημείωσε πως ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και η προμήθεια των λεωφορείων...
Οικολογία
Σύμφωνα με τη νέα έκδοση «Περιβάλλον και Υγεία» του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), περισσότεροι από 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν ετησίως στη χώρα μας, εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Όπως υπογραμμίζουν οι επικεφαλής των ερευνών, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η προστασία της δημόσιας υγείας συντελείται και μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος». Η έκδοση στηρίχθ...
Διάφορα
Οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα. Τα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όπο...