Θεσσαλονίκη: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε γιατρό στο ΑΧΕΠΑ

Θεσσαλονίκη: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε γιατρό στο ΑΧΕΠΑ

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε γιατρό στο ΑΧΕΠΑ αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη (2/4). Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πρόκειται για μια ειδικευόμενη γιατρό στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου.

Ήδη έχει γίνει έλεγχος και στο υπόλοιπο προσωπικό, χωρίς να αναφερθεί άλλο κρούσμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ η γιατρός είναι καλά στην υγεία της, ενώ υπενθυμίζεται πως το ΑΧΕΠΑ είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό και οι εργαζόμενοι έχουν απευθύνει έκκληση για τα απαραίτητα υλικά.

Ειδικότερα, με δηλώσεις τους στο TyposThes οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως υπάρχει κίνδυνος να μείνει χωρίς μάσκες το ΑΧΕΠΑ. «Τις τελευταίες τρεις μέρες είμαστε με ελάχιστες μάσκες. Και υπάρχουν φορές που χρησιμοποιούμε τις απλές χειρουργικές ακόμη και για δύο συνεχόμενα ωράρια. Και αυτές δεν είναι φυσικά οι κατάλληλες. Σκεφτείτε πως κανονικά πρέπει να τις αλλάζουμε κάθε δύο ώρες. Ακούμε πως έχουν φτάσει 13 εκατομμύρια μάσκες για τον κορωνοϊό από την Κίνα. Ελπίζουμε να έρθουν και στο νοσοκομείο μας».

Με τα παραπάνω λόγια περιέγραψε στο TyposThes την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Χαράλαμπος Κοροξενός.

Όπως τόνισε έχουν κάνει έκκληση εδώ και καιρό σε φορείς για βοήθεια, όμως δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που υπάρχουν για το προσωπικό σε υλικά ατομικής προστασίας και ειδικότερα μάσκες. «Οι μάσκες που μας προστατεύουν από τον κίνδυνο, δεν υπάρχουν. Και δεν αναφερόμαστε σε οποιεσδήποτε μάσκες, αλλά σε μάσκες υψηλής προστασίας.

Είμαστε στην πρώτη γραμμή. Και υπάρχει φόβος και θυμός στους εργαζόμενους εδώ. Νιώθουμε πως είμαστε σε μια αρένα με τον ιό απέναντί μας δίχως προστασία, και πρέπει να προσέχουμε να μην κολλήσουμε. Δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε ως το τέλος», σημείωσε.

Τόνισε πως έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλιγάκη πως μάσκες θα παραδοθούν το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη, ωστόσο υπογράμμισε πως «το ΑΧΕΠΑ δεν πρέπει να μείνει ούτε λεπτό χωρίς μάσκες».

Όπως είπε «υπάρχει πληρότητα στις ποδιές που φορά το προσωπικό που εργάζεται στους θαλάμους ΜΕΘ όμως αυτό προστατεύει περισσότερο τα ρούχα, ενώ η μάσκα προστατεύει από το να μην μπει στον οργανισμό ο ιός».

Εξάλλου τόνισε την ανάγκη να είναι εξοπλισμένο όλο το προσωπικό γιατί πλέον σχεδόν όλο το δυναμικό είναι εν δυνάμει εκτεθειμένο στον κορωνοϊό. Ενδεικτικά ανέφερε περιστατικό όπου μια γυναίκα από την Νάουσα έπρεπε να κάνει εξέταση στο εργαστήριο αγγειογραφήματος και παράλληλα ήταν και ύποπτο κρούσμα.

Να σημειωθεί πως χθες το πρωί σχετική ανακοίνωση για την έλλειψη προστατευτικού υλικού έκανε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου τονίζονταν μεταξύ άλλων: «Απευθύνουμε κραυγή αγωνίας προς την κοινότητα και σε όλους τους υπεύθυνους διαχείρισης της κρίσης.

Προστατέψτε το προσωπικό που χειροκροτείτε! Η έλλειψη προστατευτικού υλικού είναι τραγική. Νιώθουμε μόνοι και απροστάτευτοι απέναντι σε διφορούμενες οδηγίες, ελλείψεις και παλινωδίες. Προστατέψτε μας! Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε!». 

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια