Κορονοϊός: Ελληνίδα πνευμονολόγος αποκαλύπτει το πείραμα της Πάρμα για νέο φάρμακο

Όταν κάποιος την ρωτάει «τι κάνεις;» απαντάει κοφτά: «Άλλη ερώτηση». Χρόνος δεν υπάρχει. Κάθε δύο λεπτά χάνεται και μία ζωή στην Ιταλία.

Νιώθει πως σηκώνει την ευθύνη επιβίωσης μιας ολόκληρης γενιάς. Η Ελληνίδα Παναγιώτα Τζανή θεωρείται μία από τις κορυφαίες πνευμονολόγους στο εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας και από τις πρώτες φωνές που ακούστηκαν στην ιατρική επιστημονική κοινότητα της γειτονικής χώρας για την επέλαση της λαίλαπας του κορονοϊού.

Δεν έχει επαφή με social media, δεν έχει χρόνο επικοινωνίας ούτε με την οικογένεια της στην Ελλάδα. Το μόνο που προλαβαίνει να κάνει είναι συμβουλεύσει τον αδελφό της Γιώργο στη Θεσσαλονίκη αλλά και τους ηλικιωμένους γονείς της να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας. Λόγω της ειδικότητας του πνευμονολόγου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μαχών στο νοσοκομείο της Πάρμα που ήδη μετράει μία μεγάλη απώλεια, το θάνατο του δόκτορα Τζιουζέπε Φίντζι που προσβλήθηκε από κορονοϊό ενώ εξέταζε τους ασθενείς του και τελικά πέθανε πριν λίγα 24ωρα.

Τα διλήμματα επιβίωσης

Η Παναγιώτα Τζανή πήγε στο Βαρέζε για σπουδαίες ιατρικής το 1995 και από το 2003 μετακόμισε στην Πάρμα για ειδικότητα και διδακτορικό και ρίζωσε εκεί. Από τις αρχές Φεβρουαρίου νιώθει πως έχει σταματήσει ο χρόνος. Εργάζεται στα εξωτερικά ιατρεία του δημόσιου νοσοκομείου στην Πάρμα το οποίο υπολογίζεται πως έχει δεσμεύσει περίπου 620 κλίνες για COVID-19. 

Δύο ημέρες την εβδομάδα επιβλέπει τους ασθενείς στους θαλάμους βιώνοντας καθημερινά ξεχωριστές ανθρώπινες και δραματικές ιστορίες.

Λόγω της ειδικότητας της έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για αποφάσεις που κρίνουν ζωές. Τα μηχανήματα υποστήριξης δεν φτάνουν για όλους τους ασθενείς. Μαζί με τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων όπως οι αναισθησιολόγοι βρίσκονται καθημερινά σε τρομερά διλήμματα επιβίωσης.

Παράλληλα αποκαλύπτει στο ethnos.gr πως η ίδια και το νοσοκομείο της Πάρμα θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας ένα πειραματικό πρόγραμμα νέου φαρμάκου.

Οι τυχαίες δόσεις του πειράματος

«Είναι ένα κλινικό πείραμα νέου φαρμάκου για τον κορονοϊό που θα γίνει στο νοσοκομείο μας και σε μερικά ακόμα νοσοκομεία και δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας, εδώ στην Πάρμα και ίσως ήδη να ξεκίνησε σε άλλες πόλεις της Ιταλίας. Θα σας το περιγράψω όσο πιο απλά μπορώ: Το πρόγραμμα έχει τρεις δόσεις. Θα υπάρχει η δόση Α, η δόση Β και η δόση 0. Η δόση 0 θα είναι σκέτο νερό. Δεν θα έχει καμία δραστική ουσία. Υποθέτουμε πως η δόση Α θα έχει το νέο φάρμακο και η δόση Β λιγότερη δοσολογία. Ο ασθενής θα λαμβάνει μία δόση την ημέρα ενδοφλέβια στους ασθενείς που θα έχουμε επιλέξει. Ούτε οι γιατροί, ούτε οι ασθενείς θα γνωρίζουν ποιος θα πάρει τη δόση Α, ποιος τη δόση Β και ποιος τη δόση 0 που θα είναι μόνο νερό. Εμείς θα επιλέξουμε τους ασθενείς, θα διατηρούμε τα στατιστικά και ανάλογα με την πορεία της υγείας τους και μετά από εύλογο χρονικό διάστημα θα φανεί ποιοι ασθενείς αντιδρούν και αν τελικά το φάρμακο είναι δραστικό», αποκαλύπτει στο ethnos.gr η Παναγιώτα Τζανή αναφέροντας επιγραμματικά κάποιες λεπτομέρειες.

0000089000.jpg

Η Παναγιώτα Τζανή μαζί με τις συναδέλφους της στην ιατρική ομάδα του νοσοκομείου της Πάρμα

«Πιο σοβαρά από ο,τι νομίζει ο κόσμος»

Ξέρει πως η θέση της είναι πολύ δύσκολη και υπεύθυνη. Δεν της αρέσει η εμπορευματοποίηση του πόνου των ασθενών, δεν επικοινωνεί μέσω social media, ούτε η δραματοποίηση των περιγραφών που επιτείνουν τον πανικό σε όλο τον πληθυσμό: «Tα πράγματα που ζούμε δεν περιγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται. Τουλάχιστον όχι τώρα, εν μέσω της κρίσης. Το μόνο που μπορώ να βεβαιώσω είναι πως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από αυτό που νομίζει ο κόσμος».

Μετά τα 70 δεν επαρκούν τα μηχανήματα

«Ναι, έρχονται στιγμές που πρέπει να αποφασίσεις ποιος έχει προτεραιότητα να λάβει την τεχνική υποστήριξη γιατί δεν επαρκούν για όλους οι φιάλες οξυγόνου και οι συμπυκνωτές (σ.σ.μηχανήματα που παράγουν οξυγόνο). Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, να έχεις σωστό έλεγχο όλων περιστατικών. Παίζει βασικό ρόλο η ηλικία και η φυσική κατάσταση του ασθενή. Αρχικά τα περιστατικά πάνω από 80 ετών δεν είχαν προτεραιότητα στη μηχανική υποστήριξη, τώρα αυτός ο μέσος όρος έχει πέσει κοντά στο 70 γιατί δεν επαρκούν τα μηχανήματα που έχουν. Και πάλι όμως δεν αφήνουμε κανέναν ασθενή χωρίς να κάνουμε αυτό που μπορούμε».

Καταστρέφεται ανεπανόρθωτα ο πνεύμονας;

Ενδιαφέρον έχει και η απορία των πολιτών σχετικά με τη ζημιά που παθαίνει ο πνεύμονας από τον κορονοϊό κι αν μένει μόνιμη βλάβη όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη φυματίωση: «Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Όμως το είδος της πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός δημιουργεί υγρά και εμποδίζει τη λειτουργία του αλλά δεν προξενεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στα κύτταρα. Δηλαδή, εάν κάποιος επανέλθει ο πνεύμονας φαίνεται πως επιστρέφει στην κανονικότητα. Αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα. Θα το δούμε καλύτερα τους επόμενους μήνες».

Δεύτερη σε θύματα μετά τη Λομβαρδία

Η Πάρμα είναι μία πόλη της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνα με πληθυσμό 180.000 κατοίκων. Είναι η δεύτερη επαρχία μετά τη Λομβαρδία με τα περισσότερα θύματα. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 24 Μαρτίου έχουν βρεθεί συνολικά 7.200 κρούσματα, νοσηλεύονται 2.846 και 900 είναι νεκροί.

000008900660.jpg

Η Παναγιώτα Τζανή εν ώρα εργασίας στο νοσοκομείο της Πάρμα

«Ευτυχώς η Ελλάδα πήρε γρήγορα μέτρα»

Η Παναγιώτα Τζανή από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα λόγω και της ειδικότητα της είχε επισημάνει τους κινδύνους: «Κανείς δε μπορούσε να προβλέψει πως θα γίνονταν αυτό το κακό στην Ιταλία αλλά ήμουν από αυτούς που φώναζα πως έπρεπε να προστατευτούμε πολύ πιο γρήγορα. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρώτο κρούσμα έλαβα όλα τα μέτρα προφύλαξης. Είμαι ικανοποιημένη από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ευτυχώς στην πατρίδα μας οι αρχές πήραν γρήγορα αυστηρά μέτρα και περιόρισαν την εξάπλωση του ιού. Ο κορονοϊός έχει υψηλή ικανότητα μεταδοτικότητας. Δεν είναι άγνωστος στην ιατρική κοινότητα. Από το 2003 όταν είχαμε την έξαρση του SARS τον παρακολουθούμε. Οπως αποδείχτηκε όλες οι χώρες δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα και οι πληθυσμοί δεν έχουν γνώση και ενημέρωση για το πως πρέπει να αντιδράσουν και έτσι φτάσαμε έως εδώ».  

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θυμάτων από τον κορωνοϊό οδήγησε τους αρμόδιους στη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού στην Ελλάδα. Πλέον η κυκλοφορία των Ελλήνων είναι περιορισμένη και πάντοτε δικαιολογημένη είτε με έντυπη δήλωση, είτε με χειρόγραφη, είτε μέσω γραπτού μηνύματος στο 13033. Τα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, διατρέχουν και αυτά τον κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό αλλά και να τον μεταδώσουν. Για τον λόγο αυτό...
Υγεία
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νόσοCOVID-19 του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζεται με τον νέο ιόSARS-CoV-2; Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η νέα νόσος του αναπνευστικού συστήματος COVID-19 οφείλεται σε μόλυνση από ένα νέο τύπο κορωνοϊού, του SARS-CoV-2. Οι τρόποι μετάδοσης τηςCOVID-19 σχετίζονται στενά με αυτόν άλλων γνωστών κορωνοϊών. Οι διαφορετικοί τύποι κορωνοϊών συνήθως προκαλούν συμβατικά κρυολογήματα στους ανθρώπους. Επιπλέον άλλο...
Διάφορα
Πρόταση του σεφ Fanis Kassoulas Υλικά: 2 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου 2 ασπράδια αβγού 1/4 φλιτζ, μέλι 1/2 φλιτζ. τριμμένο αμύγδαλο Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με το μέλι. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το αλεύρι αμυγδάλου. Πλάθουμε καλά το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που θα κολλάει. Παίρνουμε μία κουταλιά από την ζύμη, την πλάθουμε σε μπαστουνάκι και κάνουμε μία μικρή καμπύλη. Το βάζουμε πάνω στ...
Οικονομία
Για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση έξι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, λόγω των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η ανακοίνωση, η οποία συνυπογράφεται από τις Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings και Orange2Fly, έχει αποσταλεί ήδη στα συναρμόδια υπουργεία. Αναλυτικά σε αυτή τονίζεται: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι Ελληνικές Αεροπορικές εταιρίες μετά την ραγδαία ε...
Εγκληματικότητα
Θύμα ληστείας κατήγγειλε πως έπεσε το βράδυ της Πέμπτης μια 51χρονη στην περιοχή του Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας στο Τμήμα Ασφαλείας Ευόσμου – Κορδελιού, άγνωστος της επιτέθηκε και την τραυμάτισε ενώ στη συνέχεια της αφαίρεσε την τσάντα της η οποία περιείχε χρηματικό ποσό καθώς και προσωπικά αντικείμενα. Πηγή:thesstoday.gr
Κοινωνία
Οι ανήλικοι που ζουν στους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα πρόκειται να μεταφερθούν γρήγορα στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να δεχτεί γρήγορα ανηλίκους από τους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα τηρήσει την υπόσχεσή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Στέφε Άλτερ και αναμεταδίδει το Αθηναϊ...
Κοινωνία
Για έλλειψη μέσων προστασίας από τον κορωνοϊό κάνουν λόγο εργαζόμενοι στο εργοτάξιο καθαριότητας Ευαγγελίστριας του δήμου Θεσσαλονίκης, εξαπολύοντας τα πυρά τους προς τη διοίκηση του δήμου. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Εργαζόμενες και εργαζόμενοι από το εργοτάξιο καθαριότητας Ευαγγελίστριας του δήμου Θεσ/νίκης, στέλνουν μήνυμα διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση Ζέρβα και την κυβέρνηση για την έλλειψη μέσων προστασίας από την επιδημία (σημείωση:και τα αδιάβρο...
Οικολογία
Η «Ώρα της Γης» έφτασε και φέτος και οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα προκειμένου να στείλουν μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι η Ώρα της Γης είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) μία φορά τον χρόνο με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Πότε θα σβήσουμε τα φώτα Η φετινή Ώρα της Γης πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο, 28 Μαρτίου, στις 20:30. Η οργάνωση WWF καλεί...
Διάφορα
Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος. Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε. Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες. Μπέργκαμο - Ρώμη: Η Ιταλία συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Τον πιο βαρύ «...