Δέκα τρόποι για να απολαύσουν παιδιά και γονείς την καραντίνα

Πριν η πανδημία του κορονοϊού χτυπήσει την πόρτα μας, όλοι εμείς οι γονείς λέγαμε πόσο μας λείπει να περνάμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας και πόσο πολύ μας απορροφά η δουλειά μας. Και τώρα που τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, οι ίδιοι παραπονιόμαστε και… πελαγώνουμε όταν σκεφτόμαστε πώς θα μπορέσουμε να «κουμαντάρουμε» τα μικρά τερατάκια τα οποία γεμάτα όρεξη για παιχνίδι και αστείρευτη ενέργεια πρέπει να… «μαντρωθούν» στο σπίτι.

Περίεργο πλάσμα ο άνθρωπος και αυτό αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση. Λοιπόν, φίλε γονιέ, η ευκαιρία που έψαχνες για να μείνεις μαζί με τα παιδιά σου και να περάσετε μαζί ώρες, έφτασε. Ίσως βέβαια δεν υπολόγιζες το πόσες πολλές θα είναι αυτές οι ώρες, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.

Τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία από τον Covid- 19 συνεχίζονται, τα σχολεία, ας μη γελιόμαστε, δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα θα παραμείνουν κλειστά και μετά, έπειτα θα έρθει το Πάσχα και σε συνδυασμό με τις δυο εβδομάδες που ήδη κάθονται τα παιδιά στο σπίτι… καλό μήνα!

Αλλά ας μην πελαγώνουμε. Αφενός αυτή η άτυπη καραντίνα είναι για το κοινό καλό και αφετέρου υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περνάμε καλά μαζί τους και να διασκεδάζουμε και εμείς και εκείνα.

1. Συνεχίζουμε τη μελέτη

Ξεκινάμε από τα δύσκολα. Ναι, προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που θα ικανοποιήσει τα παιδιά και κυρίως τους μαθητές του δημοτικού αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει και σίγουρα είναι δημιουργικό. Επειδή όπως βλέπουμε η παραμονή στο σπίτι μάλλον θα… τραβήξει σε χρόνο, τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσουν την επαφή με το σχολείο. Έστω και από απόσταση. Μια επανάληψη σε όσα έχουν ήδη διδαχθεί κρίνεται απαραίτητη. Τώρα, αν μπορούμε να τους μάθουμε και κάποια πράγματα παραπάνω μέσα από αυτή τη μελέτη τότε ακόμα καλύτερα.

2. Παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση

Όταν υπάρχουν διαβάσματα και εξωσχολικές δραστηριότητες, τότε τα περισσότερα από τα πιτσιρίκια δεν προλαβαίνουν να δουν τηλεόραση, εκτός κι αν είναι σαββατοκύριακο. Κορονοϊού παρόντος, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν και έτσι αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ας το κάνουμε με τρόπο δημιουργικό. Βάζουμε να δούμε μια ταινία. Οι  περισσότερες παιδικές ταινίες προσπαθούν να περάσουν στα παιδιά διάφορά κοινωνικά μηνύματα. Καθόμαστε μαζί με τα παιδιά μας να δούμε την ταινία και κουβεντιάζουμε μαζί τους για αυτή και τα μηνύματά της. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με κάποια παιδική σειρά ή ακόμα και με κινούμενα σχέδια. Σε κάθε περίπτωση δεν τα παρατάμε μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης και πάμε σε άλλο δωμάτιο να πιούμε καφέ. Μένουμε μαζί τους.

3. Τα «απαγορευμένα» video games, tablet και smartphones

Τα παιδιά, με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, νιώθουν (ακόμα και αν δεν το δείχνουν) πολύ πιεσμένα. Ας κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια. Ας παίξουν λίγο παραπάνω με τα video games ή τα tablet τους. Ελεγχόμενα πάντα, τους επιτρέπουμε να πάρουν αυτό το «απαγορευμένο φρούτο» στα χέρια τους και να χαλαρώσουν λίγο.

4. Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα

Ας πάμε τώρα σε αυτά που χρειάζονται την περισσότερη δουλειά από εμάς. Το διάβασμα ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος και πιο δημιουργικός τρόπος για να περάσει ένα παιδί καλά την ώρα του. Καθόμαστε μαζί και διαβάζουμε (ανάλογα με την ηλικία) ένα παραμύθι, ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή ακόμα και ένα κόμικ.

Μια καλή πρόταση θα ήταν να πάρουμε ένα βιβλίο με μύθους τους οποίους θα δραματοποιήσουμε κάνοντας σκετσάκια ή ακόμα παίζοντας και παντομίμα με στόχο να κερδίσει αυτός που καταφέρει να βρει σε ποιον μύθο αναφερόμαστε

5. Επιτραπέζιοι θησαυροί

Αποκλείεται να υπάρχει έστω και ένα σπίτι με μικρά παιδιά που να μην έχει επιτραπέζια παιχνίδια. Ευκαιρία να τα… ξεσκονίσετε, λοιπόν. Απλώστε τα στο πάτωμα και καλή διασκέδαση. Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να βάλουμε, βέβαια, και τα πάζλ. Και δημιουργικό και παιχνίδι και κυρίως… ησυχία γιατί θέλει και την απαιτούμενη σκέψη.

6. Η μουσική που πάντα… εξημερώνει τα ήθη

Και αφού απολαύσαμε λίγο την ησυχία με τα επιτραπέζια ήρθε η ώρα να κάνουμε λίγη περισσότερη φασαρία. Βάζουμε την αγαπημένη μουσική των παιδιών (ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως δεν θα ικανοποιούμε τα δικά μας γούστα), δυναμώνουμε την ένταση και τα ακολουθούμε σε ότι κάνουν. Τραγουδάνε; Τραγουδάμε. Χορεύουν; Χορεύουμε. Πετάει ο γάιδαρος; Αμέ! Παίρνει και επιβάτες. Οτιδήποτε αρκεί να νιώσουν πως το κάνουμε μαζί.

7. Μαγειρική και ζαχαροπλαστική γιατί νηστικό αρκούδι δεν χορεύει

Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα πρέπει να μαγειρέψουμεΤι θα τα κάνουμε, άλλωστε, όλα αυτά τα πράγματα που σπεύσαμε να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ λες και ερχόταν ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος;  Αυτό, λοιπόν, μπορεί να γίνει διασκεδαστικό και όχι απλά διασκεδαστικό αλλά και δημιουργικό για τα παιδιά.

Προσπαθήστε να φτιάξετε μαζί την αγαπημένη τους πίτα ή το αγαπημένο τους γλυκό. Δώστε τους δουλειές και ρόλους. Κάντε τα να νιώσουν πως είναι ένας σημαντικός κρίκος της πορείας μέχρι να μπει το ταψί στο φούρνο. Θα το ευχαριστηθούν.

8. Νοικοκυριό γιατί κάποιος πρέπει να μαζέψει το χάος που δημιουργήθηκε

Και αν νομίζετε πως με το που μπαίνει το ταψί στο φούρνο η απασχόληση τελειώνει και επιστρέφουν στην τηλεόραση ή στο τάμπλετ, είστε γελασμένοι. Μετά έρχεται η ώρα της καθαριότητας. Δώστε τους και εδώ έναν ρόλο. Ας κάνουν κάτι, το οτιδήποτε, ακόμα και το πιο απλό. Αρκεί να έχουν να απασχοληθούν και ταυτόχρονα να μάθουν πως δεν βάζουν κάτι στη μέση και μετά το αφήνουμε εκεί.

9. Ζωγραφική. Παντού. Ακόμα και σε τοίχους

Εδώ κι αν υπάρχουν λύσεις και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Βάλτε μια θεματική και ζωγραφίστε μαζί με τα παιδιά. «Διαγωνιστείτε» για το ποιος θα κάνει την ωραιότερη ζωγραφιά. Δοκιμάστε όλες τις τεχνικές. Με μαρκαδόρους, με ξυλομπογιές ακόμα και με (τις πάντα πιο διασκεδαστικές) νερομπογιές. Ζωγραφίστε σε μπλοκ. Σε ακουαρέλα ακόμα και σε κάποιον τοίχο του δωμάτιο τους. Ειδικά αυτό το τελευταίο θα το λατρέψουν. Ελεγχόμενα, όμως. Και αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε πως αυτό γίνεται μόνο στον συγκεκριμένο τοίχο του σπιτιού.

Επιπλέον, υπάρχουν πάντα οι χειροτεχνίες και οι κατασκευές από απλά υλικά. Παράλληλα, πολλά σχολεία στην αρχή της χρονιάς στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να αγοραστούν βάζουν μέσα και τον πηλό. Αν έχει ξεμείνει σε κάποιο σπίτι είναι και αυτό μια εξαιρετική ιδέα.

10. Αυτοσχέδια παιχνίδια

Εδώ υπάρχουν δυο υποκατηγορίες. Η πρώτη αφορά τις πολλές κούτες με παιχνίδια που τους έχουμε αγοράσει ή που τους έχουν φέρει δώρα φίλοι και συγγενείς. Καθίστε κάτω και παίξτε ποδοσφαιράκι ή στρατιωτάκια με τα αγοράκια. Κούκλες με τα κοριτσάκια. Βάλτε λίγη φαντασία. Δημιουργήστε ιστορίες. Αναλάβετε ρόλους.

Η δεύτερη αφορά παιχνίδια όπως το κρυφτό (αν το σπίτι σας είναι μεγαλύτερο), κρυμμένος θησαυρός (αν το σπίτι είναι μικρότερο).Λύσεις πολλές. Όρεξη να υπάρχει…

πηγή: newsbeast.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θυμάτων από τον κορωνοϊό οδήγησε τους αρμόδιους στη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού στην Ελλάδα. Πλέον η κυκλοφορία των Ελλήνων είναι περιορισμένη και πάντοτε δικαιολογημένη είτε με έντυπη δήλωση, είτε με χειρόγραφη, είτε μέσω γραπτού μηνύματος στο 13033. Τα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, διατρέχουν και αυτά τον κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό αλλά και να τον μεταδώσουν. Για τον λόγο αυτό...
Υγεία
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νόσοCOVID-19 του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζεται με τον νέο ιόSARS-CoV-2; Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η νέα νόσος του αναπνευστικού συστήματος COVID-19 οφείλεται σε μόλυνση από ένα νέο τύπο κορωνοϊού, του SARS-CoV-2. Οι τρόποι μετάδοσης τηςCOVID-19 σχετίζονται στενά με αυτόν άλλων γνωστών κορωνοϊών. Οι διαφορετικοί τύποι κορωνοϊών συνήθως προκαλούν συμβατικά κρυολογήματα στους ανθρώπους. Επιπλέον άλλο...
Διάφορα
Πρόταση του σεφ Fanis Kassoulas Υλικά: 2 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου 2 ασπράδια αβγού 1/4 φλιτζ, μέλι 1/2 φλιτζ. τριμμένο αμύγδαλο Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με το μέλι. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το αλεύρι αμυγδάλου. Πλάθουμε καλά το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που θα κολλάει. Παίρνουμε μία κουταλιά από την ζύμη, την πλάθουμε σε μπαστουνάκι και κάνουμε μία μικρή καμπύλη. Το βάζουμε πάνω στ...
Οικονομία
Για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση έξι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, λόγω των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η ανακοίνωση, η οποία συνυπογράφεται από τις Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings και Orange2Fly, έχει αποσταλεί ήδη στα συναρμόδια υπουργεία. Αναλυτικά σε αυτή τονίζεται: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι Ελληνικές Αεροπορικές εταιρίες μετά την ραγδαία ε...
Εγκληματικότητα
Θύμα ληστείας κατήγγειλε πως έπεσε το βράδυ της Πέμπτης μια 51χρονη στην περιοχή του Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας στο Τμήμα Ασφαλείας Ευόσμου – Κορδελιού, άγνωστος της επιτέθηκε και την τραυμάτισε ενώ στη συνέχεια της αφαίρεσε την τσάντα της η οποία περιείχε χρηματικό ποσό καθώς και προσωπικά αντικείμενα. Πηγή:thesstoday.gr
Κοινωνία
Οι ανήλικοι που ζουν στους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα πρόκειται να μεταφερθούν γρήγορα στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να δεχτεί γρήγορα ανηλίκους από τους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα τηρήσει την υπόσχεσή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Στέφε Άλτερ και αναμεταδίδει το Αθηναϊ...
Κοινωνία
Για έλλειψη μέσων προστασίας από τον κορωνοϊό κάνουν λόγο εργαζόμενοι στο εργοτάξιο καθαριότητας Ευαγγελίστριας του δήμου Θεσσαλονίκης, εξαπολύοντας τα πυρά τους προς τη διοίκηση του δήμου. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Εργαζόμενες και εργαζόμενοι από το εργοτάξιο καθαριότητας Ευαγγελίστριας του δήμου Θεσ/νίκης, στέλνουν μήνυμα διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση Ζέρβα και την κυβέρνηση για την έλλειψη μέσων προστασίας από την επιδημία (σημείωση:και τα αδιάβρο...
Οικολογία
Η «Ώρα της Γης» έφτασε και φέτος και οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα προκειμένου να στείλουν μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι η Ώρα της Γης είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) μία φορά τον χρόνο με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Πότε θα σβήσουμε τα φώτα Η φετινή Ώρα της Γης πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο, 28 Μαρτίου, στις 20:30. Η οργάνωση WWF καλεί...
Διάφορα
Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος. Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε. Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες. Μπέργκαμο - Ρώμη: Η Ιταλία συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Τον πιο βαρύ «...