Η ομάδα πίσω από το φημισμένο Καρναβάλι της Ξάνθης και ο…πειρατής του Θερμαϊκού

Φορείς, εθελοντές, πολιτιστικοί σύλλογοι αλλά και μέλη του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης εργάστηκαν πυρετωδώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την έναρξη του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, το οποίο μετρά 55 χρόνια ιστορίας. Φέτος, οι διοργανωτές του Καρναβαλιού της Ξάνθης - Θρακικές λαογραφικές γιορτές υπόσχονται να χαρίσουν για ακόμη μια χρονιά στους κατοίκους μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Η νέα διοίκηση του δήμου Ξάνθης θέλει να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στη διοργάνωση του 2020 και καλεί τους επισκέπτες, ξένους και μη, να θα φορέσουν τη μάσκα του κεφιού, να βγουν στους δρόμους για να γλεντήσουν και να χορέψουν.

Βασιλιάς του Καρναβαλιού της Ξάνθης είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο πειρατής του Θερμαϊκού, ο οποίος θα βρίσκεται στο άρμα του στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και θα μοιράσει χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους. Πάνω από 13.000 καρναβαλιστές αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους της Ξάνθης και να χορέψουν στους ρυθμούς του καρναβαλιού.

Ηλίας Ασκαρίδης

festivalksanthi.jpg

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Ηλίας Ασκαρίδης, ανέλαβε και επίσημα τα νέα του καθήκοντα τον περασμένο Νοέμβριο. Έχοντας καταγωγή από την Ξάνθη έχει μνήμες και βιώματα από τις προηγούμενες διοργανώσεις και φέτος εργάστηκε για πρώτη φορά για τον συγκεκριμένο θεσμό.

Ο 37χρονος Ηλίας Ασκαρίδης είναι επαγγελματίας και μέλος της παράταξης του νυν δημάρχου της Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελη.  

«Φέτος δίνουμε μεγάλη έμφαση στην λαογραφία. Έχουμε γλέντι, ξεφάντωμα και θέλουμε ο κόσμος, που θα έρθει από κάθε γωνιά του κόσμου να διασκεδάσει. Πίσω από την διοργάνωση βρίσκονται φορείς, εθελοντές και άνθρωποι του Κέντρου Πολιτισμού, που εργάστηκαν για να βγει το φετινό αποτέλεσμα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι φετινοί επισκέπτες των εκδηλώσεων θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες μας», ανέφερε στο Thestival, o κ. Ασκαρίδης.

Ο πειρατής Θερμαϊκού και βασιλιάς του Καρναβαλιού της Ξάνθης

peiratis.jpg

Εκτός από βασιλιάς του Καρναβαλιού της Ξάνθης είναι και πειρατής στο πλοίο «Αραμπέλλα», που ταξιδεύει στον Θερμαϊκό.

Ο 53χρονος πειρατής έχει καταγωγή από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και εδώ και τρία χρόνια συμμετέχει στο καρναβάλι.

«Επικοινώνησα με το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου και ανέφερα ότι πρέπει να πάρει σάρκα και οστά ο Θρακιώτης Βασιλιάς του Καρναβαλιού, τους άρεσε η ιδέα και ξεκινήσαμε την συνεργασία μας», σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στο Thestival, προσθέτοντας ότι συμμετέχει στις εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο δήμος καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

«Η συνεργασία αυτή είναι σχεδόν για όλο τον χρόνο καθώς ο βασιλιάς κάνει βόλτα τα Χριστούγεννα σε νοσοκομεία και ιδρύματα, συμμετέχει και στις γιορτές της Παλιάς Πόλης, τις οποίες διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης κ.α.», προσθέτει ο βασιλιάς του Καρναβαλιού.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο ρόλος του Βασιλιά είναι να παρουσιάζει το κοινωνικό έργο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Μία ώρα πριν την έναρξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης στις 2 Μαρτίου ο βασιλιάς του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού θα κάνει βόλτα με μικρά παιδιά θα μοιράσουν Μάρτηδες στους τουρίστες, ενώ στην έναρξη της παρέλασης θα ανέβει στο άρμα του.

Την Τσικνοπέμπτη ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού θα βρίσκεται στην Ορεστιάδα για να συμμετέχει στην παρέλαση «Τσικνο- μπουρμπούλης», μία παρέλαση με πάνω από 3.000 συμμετοχές.

Χαράλαμπος Κυρκούσης

kirkousis.jpg

Ο 27χρονος Χαράλαμπος Κυρκούσης έχει αναλάβει το κομμάτι της προώθησης των εκδηλώσεων του καρναβαλιού μέσω social media. Είναι ο διαχειριστής της σελίδας «Καρναβάλι της Ξάνθης» σε Facebook και Instagram και εργάζεται εθελοντικά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και αν και δεν εργάζεται αυτή την περίοδο, ασχολείται με το ραδιόφωνο και συγκεκριμένα στο Radio Life 92,1 Fm Xanthi Radio, ενώ περιστασιακά γράφει στις εφημερίδες της Ξάνθης,

«Ευελπιστούμε όπως και φέτος να έρθει κόσμος από τα Βαλκάνια και να περάσουν όμορφα με τους αγαπημένους τους ανθρώπους», σημειώνει ο ίδιος στο Thestival.

Γιάννης Κιμούντρης

kimountris.jpg

Ασχολήθηκε φέτος για πρώτη φορά με το καρναβάλι της Ξάνθης και έχει αναλάβει και ίδιος να επικοινωνήσει τις εκδηλώσεις. Ο λόγος για τον Γιάννη Κιμούντρη.

Είναι εκπαιδευτικός, διαθέτει το δικό του φροντιστήριο, ωστόσο βρίσκει χρόνο και για το καρναβάλι. Εκτός από το επάγγελμα του, ασχολείται και με την δημιουργία ιστοσελίδων και έχει δημιουργήσει την ενημερωτική ιστοσελίδα Its All about Ksanthi, μέσα από την οποία παρουσιάζει νέα της πόλης αλλά και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

«Ξεκίνησα να συμμετέχω στο Καρναβάλι, λόγω της αγάπης μου για την Ξάνθη και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος» λέει ο ίδιος.

Ιστορία 55 χρόνων και το «κάψιμο του Τζάρου»

Την αυλαία των φετινών εκδηλώσεων άνοιξε χθες η δημοφιλής τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα, με μια συναυλία στην Πλατεία Δημοκρατίας, ενώ ο δήμαρχος της πόλης έδωσε το σήμα για την έναρξη των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων. 

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παρελάσεις, η παρέλαση της Λαογραφίας στις 15 Φεβρουαρίου, η μαθητική παρέλαση στις 23 Φεβρουαρίου, η νυχτερινή παρέλαση στις 29 Φεβρουαρίου και μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την τελευταία Κυριακής της Αποκριάς.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 2 Μαρτίου με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στην διάρκεια της οποίας χιλιάδες καρναβαλιστές, μέλη συλλόγων και επισκέπτες γεμίζουν με χρώμα και ρυθμό το κέντρο της πόλης. Μετά την εντυπωσιακή παρέλαση θα ακολουθήσει το μεγάλο πάρτι των συλλόγων το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.

Η ιστορία του καρναβαλιού της Ξάνθης ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Οι τραγουδιστές που θα εμφανιστούν στο Ξανθιώτικο καρναβάλι 2020:

Γιώργος Γιαννιάς: 22 Φεβρουαρίου 19:30 Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Άνω Κάτω: 23 Φεβρουαρίου 13:30 Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Μιχάλης Χατζηγιάννης: 27 Φεβρουαρίου 19:00 Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Συναυλία FY: 28 Φεβρουαρίου 12:00 Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Συναυλία Les Au Revoir: 28 Φεβρουαρίου 19:00 Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Συναυλία Underhill West μαζί τους η Νίνα Μαζάνη: 28 Φεβρουαρίου 21:00 Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Συναυλία Josephine: 29 Φεβρουαρίου 13:00 Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ.

karnavali.jpg
karnavali1.jpg
karnavali2.jpg
karnavali3.jpg
peiratis1.jpg

πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Be the first to rate
(0 ratings)
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Υγεία
Ανακοινώθηκε πριν από λίγο το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρας, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. "Αττικόν". πηγή: skai.gr
Διάφορα
Χωρίς νερό έχει μείνει αυτή την ώρα περιοχή στην ανατολική Θεσσαλονίκη, λόγω έκτακτου προβλήματος το οποίο έχει προκύψει στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης από την ΕΥΑΘ. Αναλυτικά: Διακοπή υπάρχει στην Τούμπα, λόγω προβλήματος επί της οδού Λάρνακος 4, το οποίο επηρεάζει και όλους τους γύρω δρόμους. Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ η υδροδότηση αναμένεται να έχει αποκατασταθεί μέχρι και τις 11:00. πηγή: ΕΥΑΘ
Κοινωνία
Συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα μέλη του Ιερού Λόχου στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, ως ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους των νησιών λόγω προσφυγικού – μεταναστευτικού. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη στις 7 το απόγευμα. πηγή: thestival.gr
Οικονομία
Βυθίστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα κρούσματα από τον κορονοϊό – μειώθηκε κεφαλαιοποίηση κατά 2,472 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου του 2019 υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών που βρέθηκε σε κλοιό μεγάλων πιέσεων χάνοντας και τη «μάχη» των 800 μονάδων, μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων από κοροναϊό αλλά και εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Γενικός...
Οικονομία
Την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "TA NEA", στην πλατφόρμα αυτή θα πρέπει 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν έως το τέλος Φεβρουαρίου την ασφαλιστική κατηγορία βάσει της οποίας επιθυμούν να καταβάλουν εισφορές για ολόκληρο το 2020, όπως προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νομο...
Διάφορα
Τι αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και υπεύθυνοι καταστημάτων Σκηνικό… Ιταλίας παρατηρείται στα σούπερ -  μάρκετ της Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην πόλη, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε πως υπάρχουν ακόμη δύο κρούσματα στη χώρα (σ.σ. το ένα είναι το παιδί της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο αφορά γυναίκα που νοσηλεύεται στο «Αττικόν»). Από την ώρα που ανακοινώθηκε επίσημα χθες το μεσημέρι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, Θε...
Κοινωνία
Μπορεί τα δύο κρούσματα κορωνοϊού να έχουν τρομάξει αρκετούς Θεσσαλονικείς όμως υπάρχουν κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την κατάσταση με χιούμορ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας 30χρονος, ο οποίος βγήκε στους δρόμους της πόλης φορώντας φόρμα χημικής προστασίας και μάσκα αερίων. Κάποιοι τον κοιτούσαν με περιέργεια ενώ άλλοι γελούσαν με την αμφίεσή του. Η βόλτα του νεαρού Θεσσαλονικού κατέληξε στην παραλία. Εκεί τον περίμενε η παρέα του για καφέ. Δεκά...
Κοινωνία
Κοινή δήλωση Νοτοπούλου – Βούγια Άμεση και οργανωμένη προληπτική εξέταση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των εργαζομένων του Δήμου που συμμετείχαν εκ της θέσεώς τους στην Συνεδρίαση καθώς και των δημοτών που παρευρέθηκαν σε αυτήν, ζητούν με κοινή δήλωσή τους η Κατερίνα Νοτοπούλου για την παράταξη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ» και ο Σπύρος Βούγιας για την παράταξη «ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». Ζητούν επίσης άμεση και έγγραφη ενημέρωση από το Δήμαρχο και τον Πρόεδρ...
Διάφορα
Εκτιμάται ότι πρόκειται για δυο περιπτώσεις οδηγών Έρευνες για τον εντοπισμό οδηγών ταξί που μετέφεραν την 38χρονη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ ως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωναϊού στη χώρα μας, βρίσκονται σε εξέλιξη  στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται ενέργειες από την Πολιτική Προστασία για να εντοπιστεί αν υπάρχει κάποιος ταξιτζής που να την μετέφερε μέσα στην πόλη μετά την επιστροφή της από το ταξίδι της στο Μιλάνο. Όπως δ...