2ο Thessaloniki Regional Forum: Ενεργειακή συνεργασία, βιώσιμη ανάπτυξη και «πράσινη» μετάβαση

Η ενεργειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η βιώσιμη ανάπτυξη και η «πράσινη» μετάβαση βρέθηκαν, χθές το πρωί, στο επίκεντρο των εργασιών του 2ου Thessaloniki Regional Forum, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος είναι ζητήματα διασυνοριακής υφής που απαιτούν συνεργασία, ανέφερε από το βήμα του φόρουμ η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κ. Σδούκου υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- πως πρέπει να επισπεύσουμε την ενεργειακή μετάβαση, ενώ ανέδειξε και τις ευρείες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της περιοχής (παράλληλα και με τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης).

Η γ,γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ παρουσίασε τους επτά βασικούς πυλώνες του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, μεταξύ αυτών η απολιγνιτοποίηση ως το 2028 με την υιοθέτηση μέτρων για μια δίκαιη μετάβαση, η αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης ώστε να φτάσουν στο 35% έως το 2030, η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ενδοχώρα, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και του ρόλου του φυσικού αερίου στην περιφερειακή διασυνοριακή υποδομή κ.ά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και συγκεκριμένα τον τομέα του φυσικού αερίου, ενός σημαντικού «μεταβατικού καυσίμου» ως γέφυρα με τις ΑΠΕ, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε σε μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως ο TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και ο EastMed που μπορούν να καταστήσουν τη χώρα έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο και να ενισχύσουν τον γεωστρατηγικό της ρόλο, να βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και να προσφέρουν την αναγκαία διαφοροποίηση στο ενεργειακό τοπίο.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία στα Βαλκάνια αλλά και την πεποίθηση ότι οι λαοί της περιοχής έχουν κοινά στοιχεία που τους ενώνουν καθιστώντας δυνατή μια τέτοια προοπτική.

«Είναι η ευκαιρία να ξαναβρούμε την ενότητα και τις κοινές ρίζες που μας ενώνουν», σημείωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην ενέργεια είπε ότι ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης «μπορεί να μας ανοίξει τον δρόμο για το μέλλον, να βρεθούν νέες θέσεις εργασίες, νέες ενεργειακές πηγές». Σε όλη αυτή την προσπάθεια -υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ- η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο λόγω της πολύ κεντρικής, στρατηγικής της θέσης.

Γ. Αμράνι- Θα πρέπει να δούμε τον EastMed να υλοποιείται

Την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα βήματα στην υλοποίηση του EastMed υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, μιλώντας στο ίδιο πάνελ. «Θα πρέπει να δούμε αυτό το πρότζεκτ να υλοποιείται», τόνισε ο κ. Αμράνι επισημαίνοντας ότι μετά τις σχετικές υπογραφές στις 2 Ιανουαρίου από τους αρμόδιους υπουργούς των τριών χωρών (Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος) «ακόμα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τις αγορές προορισμού» γι' αυτό το πρότζεκτ που στόχο έχει να δώσει στην Ευρώπη τη δυνατότητα της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

«Προς το παρόν το σχέδιο είναι ότι ο EastMed θα φτάσει στην Ιταλία. Εκεί, για συγκεκριμένους πολιτικούς και άλλους λόγους δεν έχουμε δει ακόμα τους Ιταλούς να υπογράφουν τη συμφωνία δίνοντας τη δυνατότητα να πάρει σάρκα και οστά το πρότζεκτ. Γνωρίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συμμετάσχουν (στο πρότζεκτ) και οι Ιταλοί, η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει το ίδιο, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εναλλακτικές. Έχουμε το αέριο, έχουμε την ανάγκη (για αέριο) και πρέπει να ξεπεράσουμε συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα για να υλοποιηθεί το πρότζεκτ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρέσβης.

«Για να αποδείξουμε τη σοβαρότητα μας δεν έχουμε χρόνο να σπαταλήσουμε στο να συζητάμε απλώς. Πρέπει να δούμε πρόοδο σε μια σειρά από έργα. Ο EastMed είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ τεράστιας αξίας, αλλά αν δεν γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον θα είναι απλώς μια ιδέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα πως τα Βαλκάνια είναι «μια περιοχή προτεραιότητας για το κράτος του Ισραήλ» και πρόσθεσε πως «το τρίγωνο Ισραήλ- Ελλάδα- Κύπρος έχει στρατηγική αξία» για τη χώρα του.

«Κλείδι» η απολιγνιτοποίηση

Στη σημασία της απολιγνιτοποίησης αλλά και στην πορεία των κινήσεων που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση στις χώρες της περιοχής αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, αρκετοί από τους υπόλοιπους ομιλητές στο ίδιο πάνελ.

Ο Γεώργιος Γκιαούρης, ανώτερος τραπεζίτης ενέργειας EMEA, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναφέρθηκε σε μια σειρά από δραστηριότητες για την απολιγνιτοποίηση και τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο πώς θα ενοποιηθούν οι αγορές μέσω της συνεργασίας των χωρών της περιοχής.

Η Jasmina Trhulj (Γιασμίνα Τρούλι) από τη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community Secretariat) , με έδρα τη Βιέννη, μίλησε για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το Μαυροβούνιο έχει υλοποιήσει το 90% αυτών των μεταρρυθμίσεων, σε καλό δρόμο είναι η Σερβία, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο.

Για τις στρατηγικές πλευρές της ενεργειακής υποδομής μίλησε ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στον ρόλο της Ρωσίας και της Αμερικής στην ενεργειακή ανάπτυξη των Βαλκανίων και στο κατά πόσο η περιοχή μπορεί να ελπίζει σε ενεργειακή αυτονομία. Ενώ η Sonja Risteska (Σόνια Ρίστεσκα), πρότζεκτ μάνατζερ ΝΑ Ευρώπης της Agora Energiewende υπογράμμισε την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων για τον μετασχηματισμό της περιοχής.

πηγή: bigbusiness.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Be the first to rate
(0 ratings)
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Διάφορα
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται στην περιοχή των πανεπιστημίων και πιο συγκεκριμένα απέναντι από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον. Η κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό είχε φτάσει στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα η διέλευση από αυτή την πλευρά της Νέας Εγνατίας να είναι αρκετά δύσκολη για τους πεζούς και κυρίως για τα ΑμεΑ. Αυτή τη στιγμή οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν προκ...
Διάφορα
Ενημερωτική καμπάνια για τον κοροναϊο ξεκίνησε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Μετά την ανακοίνωση των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος τοποθέτησε ενημερωτικές αφίσες στις στάσεις του ΟΑΣΘ, με οδηγίες πρόληψης και προστασίας. «Ενεργούμε άμεσα και με υπευθυνότητα. Ξεκινήσαμε ενημερωτική καμπάνια για τον COVID – 19 στις στάσεις του ΟΑΣΘ με οδηγίες πρόληψης και προστασίας, φροντίζοντας για την σωστή και πλήρη ενημέρωση των πολιτών», αναφέρει σε αν...
Διάφορα
«'Ολο το μετρό της Θεσσαλονίκης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2023», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου. Η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε την παράδοση του μετρό τρία χρόνια αργότερα, από τότε που θα το παρέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για ανεδαφικές εξαγγελίες. «Ο πιο κεντρικός σταθμός για το σύστημα...
Διάφορα
Η μία ακύρωση διαδέχεται την άλλη - Έξαλλοι οι πελάτες ζητούν τα χρήματα τους πίσω, αλλά οι τουριστικοί πράκτορες αδυνατούν να τα επιστρέψουν. Δεν σταματούν να χτυπούν τα τηλέφωνα των τουριστικών πρακτορείων για ακυρώσεις κρατήσεων τόσο για ταξίδια στο εξωτερικό και δη στην Ιταλία, όσο και για τις περιοχές όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά ματαιώθηκαν λόγω κορωνοϊού. Οι πελάτες σε έξαλλη κατάσταση ζητούν τα χρήματα τους πίσω...
Διάφορα
Αρνητικά στον κορωνοϊό είναι τέσσερα παιδάκια - συμμαθητές του ανήλικου παιδιού της 36χρονης επιχειρηματία, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ. Τα αποτελέσματα από τα τέσσερα παιδιά που βγήκαν αργά χθες τη νύχτα από το Εργαστήριο Αναφοράς  για τον κορωνοϊό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έδειξαν ότι είναι αρνητικά στη νόσο. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση και σε άλλα περιστατικά σχετιζόμενα με τη μητέρα και το παιδί...
Κοινωνία
Στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για την κομποστοποίηση στο δημαρχείο Πανοράματος «Πρασίνισε» το δημαρχείο Πανοράματος, όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών ενημερωτική εκδήλωση για την κομποστοποίηση. Στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» πολίτες του δήμου από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, που είχαν προηγουμένως εκδηλώσει την επιθυμία τους, έμαθαν τα μυστικά για τη μέθοδο ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων στη...
Εγκληματικότητα
Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης σε έναν 28χρονο Βούλγαρο με την κατηγορία για εμπλοκή σε τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα τροχαίων ατυχημάτων. Όπως ανακοινώθηκε, ο νεαρός συνελήφθη την ώρα που πήγε να παραλάβει το ποσό των 20.000 ευρώ από υποψήφιο θύμα του, ηλικίας 71 ετών. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στον ηλικιωμένο από άγνωστο πρόσωπο, που υποστήριξε ότι η κόρη του δήθεν προκάλεσε τροχαίο ατύχημα και, προκειμένου να γλιτώσει τη ...
Περιστατικά
Σύμφωνα με αποκλειστικές  πληροφορίες της βελγικής γαλλόφωνης εφημερίδας La Libre Belgique, ένα αεροπλάνο της ιρλανδικής εταιρείας Ryanair βρίσκεται ακινητοποιημένο επί του παρόντος στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με δύο εσωτερικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της η La Libre το αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε για "απολύμανση" και "βαθιά πλύση” του μετά από "μια πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση Κορωνοϊού". Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή ποιοι ήταν οι προ...
Διάφορα
Αποκαλυπτικά είναι τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα social media με τους ρπόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία να περνούν τα ελληνικά σύνορα. Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο Ερντογάν έχει...