Εποχική γρίπη στο κόκκινο, «λουκέτα» σε σχολεία – Έντονο το πρόβλημα στη β. Ελλάδα

Εποχική γρίπη στο κόκκινο, «λουκέτα» σε σχολεία – Έντονο το πρόβλημα στη β. Ελλάδα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η εποχική γρίπη σε όλη τη χώρα, ενώ αυξημένα μέτρα λαμβάνονται κατά περιοχές, με έμφαση στις σχολικές κοινότητες. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφονται οι περισσότερες απουσίες μαθητών και οι αντίστοιχες αποφάσεις των δημάρχων για «κλείσιμο» σχολικών μονάδων.

Σήμερα, θα εκδοθούν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι η χώρα μας είναι σε περίοδο υψηλής δραστηριότητας της γρίπης. Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 13 θύματα.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους του ΕΟΔΥ, το γεγονός ότι κλείνουν πολλά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα και όχι στην Αθήνα, για παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι συμβαίνει λόγω υψηλότερης κυκλοφορίας της γρίπης. Η γρίπη, κατά τους ειδικούς, κινείται στα ίδια –υψηλά- επίπεδα σε όλη την Ελλάδα. Είναι μεγαλύτερη, ωστόσο, η πυκνότητα της γρίπης, δηλαδή πόσα κρούσματα υπάρχουν σε έναν περιορισμένο χώρο, στην προκειμένη σε μια σχολική τάξη. Γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση λαμβάνει την απόφαση να κλείσει σχολεία.

Ενημέρωση για το μπαράζ των κλειστών σχολείων ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με έγγραφό της. Ειδικότερα, με εντολή της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Γκίκα, ζήτησε από τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανά τρεις μέρες να ενημερώνεται το υπουργείο για τυχόν κλειστές σχολικές μονάδες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, που έχουν κλείσει με εντολή δήμου λόγω γρίπης καθώς και για το χρονικό διάστημα της μη λειτουργίας τους.

Στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση των κατά τόπους δημάρχων, πολλά σχολεία θα μείνουν και σήμερα κλειστά. Συγκεκριμένα, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και στα 3ο και 4ο Νηπιαγωγεία Αμπελοκήπων δεν θα γίνει σήμερα μάθημα. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα το 3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού και το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού. Στον Δήμο Βόλβης δεν θα γίνουν μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη – Εγνατίας και το Νηπιαγωγείο Προφήτη. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τρία νηπιαγωγεία του Δήμου Ωραιοκάστρου. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του δημάρχου Ωραιοκάστρου σήμερα δεν θα γίνουν μαθήματα στο 4ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου, το 1ο Νηπιαγωγείο Λητής και το 2ο Νηπιαγωγείο Λητής, επειδή απουσιάζει η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων.

Στον ορεινό Δήμο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας θα παραμείνουν κλειστά το 1ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κάτω Νευροκοπίου, το 2ο Νηπιαγωγείο Κάτω Νευροκοπίου, το ολοήμερο Νηπιαγωγείο Περιθωρίου, το Νηπιαγωγείο Βώλακα, ο Παιδικός Σταθμός Κάτω Νευροκοπίου, ο Παιδικός Σταθμός Περιθωρίου και ο Παιδικός Σταθμός Βώλακα.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, κλειστά θα μείνουν για δύο ημέρες (σήμερα και αύριο) συνολικά 36 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στα Ιωάννινα. Επιπλέον, με απόφαση του δημάρχου Πρέβεζας κλειστά θα μείνουν μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2020 τα εξής σχολεία: 9ο Νηπιαγωγείο Πρέβεζας, Νηπιαγωγείο Καναλίου, Νηπιαγωγείο Ν. Σινώπης, Νηπιαγωγείο Ν. Σαμψούντας, Νηπιαγωγείο Λούρου, Νηπιαγωγείο Ν. Ωρωπού, Δημοτικό Σχολείο Ν. Σινώπης, Δημοτικό Σχολείο Ν. Ωρωπού, Δημοτικό Σχολείο Λούρου.

Επάρκεια στα αντιγριπικά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν διαθέσιμα 163.000 τεμάχια του αντιικού φαρμάκου Tamiflu 75 mg. Για το Tamiflu 30 mg οι διαθέσιμες ποσότητες είναι 33.000 τεμάχια και για το Tamiflu 45 mg υπάρχουν 32.000 τεμάχια. Επιπλέον, 50.000 αντιγριπικά εμβόλια βρίσκονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να συνταγογραφούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες από τους γιατρούς.

πηγή: eleftherostypos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια