Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει αφαίρεση βαθμών για ΠΑΟΚ

Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει αφαίρεση βαθμών για ΠΑΟΚ

Αποχωρούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται στον Πειραιά

Ποινές αφαίρεσης βαθμών (5-10) και χρηματικά πρόστιμα προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, με σκοπό να εξομαλύνει, κατά το δυνατόν, το "πολεμικό" κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε από την εισήγηση της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης. 

Η τροπολογία περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας και κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της ανησυχίας που προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι χτεσινές αντιδράσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των φίλων του Δικεφάλου).

Η ψηφοφορία ορίστηκε για τις 13:00 της Τετάρτης, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ αποχώρησαν από τη διαδικασία, τη στιγμή που βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ξεκαθάριζαν πως θα απέχουν από την ψηφοφορία. Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει η ψηφοφορία να είναι ονομαστική, όπως και θα γίνει τελικά, επειδή με την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων προκύπτει κίνδυνος αλλοίωσης του πρωταθλήματος "και μάλιστα με σχετικό νόμο", όπως σημείωναν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τα παραπάνω δεδομένα αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον η αυριανή ψηφοφορία και κυρίως η στάση βουλευτών της ΝΔ που εκλέγονται στον Πειραιά.

Από κει και πέρα, όπως γίνεται αντιληπτό, η βαρύτητα της ποινής που θα επιβληθεί στους πρωταθλητές θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη μάχη του τίτλου, δεδομένου ότι οι ομάδες μεταφέρουν αυτούσια τη βαθμολογία τους στα πλέι οφ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ποινή του ΠΑΟΚ, εφόσον δεν δικαιωθεί, θα είναι -5 βαθμοί και για την Ξάνθη -10.

Πέραν της υπόθεσης της πολυιδιοκτησίας, πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ αποτελεί και η κλήση του Ιβάν Σαββίδη από την ΕΕΑ για το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου καλείται να εξηγήσει γιατί δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, την ΕΕΑ για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ. Σε θεωρητική βάση, ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών και για αυτήν την υπόθεση. 

Η τροπολογία αναφέρει: 

"1. Η παρ. 12 του άρθρου 69 του ν. 2725/1999 (Α' 121) αντικαθίσταται ως εξής:

«12. Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.».

2. Τα πρώτα πέντε εδάφια της παρ. 3 του άρθρου 77Α του ν. 2725/1999 αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, κάθε Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. οφείλει να προσκομίσει στην οικεία διοργανώτρια αρχή, πιστοποιητικό της Επιτροπής περί τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων της, δεν χορηγεί το ανωτέρω πιστοποιητικό σε περιπτώσεις διαπίστωσης σοβαρών ή καθ' υποτροπήν παραβάσεων του νόμου, για λόγους που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον. Στο δημόσιο συμφέρον εμπίπτουν ιδίως οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς ορνανισμούς. Η συνδρομή όρου που πλήττει το δημόσιο συμφέρον μνημονεύεται ειδικά στην απόφαση της Επιτροπής.

Σε περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται yia τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., καθώς και άρνησης παροχής στοιχείων προς την Επιτροπή, εφαρμόζεται αποκλειστικά η διάταξη της παρ. 12 του άρθρου 69 του παρόντος.».

3. Η παρ. 5 του άρθρου 77Α του ν. 2725/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Κατά την άσκηση των καθηκόντων της η Επιτροπή, πέραν των όσων προβλέπονται ρητά στον παρόντα νόμο, δικαιούται να ζητεί και να λαμβάνει οποιοδήποτε κατά την κρίση της άλλο στοιχείο, πληροφορία ή διευκρίνιση. Δικαιούται επίσης, σε περιπτώσεις μεταβίβασης μετοχών, συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παροχής δανείων και εν γένει χρηματικών καταβολών οποιουδήποτε είδους, να διερευνά την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης των καταβληθέντων ποσών, σε περίπτωση δε που δεν δικαιολονείται επαρκώς η προέλευσή τους, να επιβάλει ως κύρωση την απαγόρευση άσκησης όλων των δικαιωμάτων μετόχων, καθώς και των διευθυντικών ή διοικητικών εξουσιών οργάνων Α.Α.Ε., ανεξάρτητα από την επέλευση άλλων συνεπειών σύμφωνα με το νόμο».

4. Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την 1η Ιουλίου 2019".

Λίγο πριν την κατάθεση της τροπολογίας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε: "Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης".

πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια