Θύελλα από την εισήγηση-βόμβα της ΕΕΑ για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγείται τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ, Ξάνθης μετά τις καταγγελίες περί πολυϊδιοκτησίας - Ολυμπιακός: Ο Σαββίδης υποβιβάζει τον ΠΑΟΚ - Έντονη αντίδραση της ασπρόμαυρης οικογένειας με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις - Τα επόμενα βήματα μετά την εισήγηση

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποτέ δεν πλήττεις... Ακόμη κι όταν το ενδιαφέρον στους αγωνιστικούς χώρους δεν είναι μεγάλο (κάτι που φέτος δεν ισχύει) πάντα θα υπάρχει κάποιο εξωαγωνιστικό γεγονός για να δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση, νέα δεδομένα και νέα πεδία αντιπαραθέσεων.

Κι αυτό ακριβώς συνέβη και τώρα, καθώς από το βράδυ της Δευτέρας η Super League 1 κινείται σε ρυθμούς... Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΕΕΑ ανακοίνωσε την ετυμηγορία της για τη διπλή καταγγελία του Ολυμπιακού εις βάρος της Ξάνθης (μετοχική σύνθεση) και του ΠΑΟΚ (πολυϊδιοκτησία μέσω της εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στην ακριτική ΠΑΕ) και αποφάσισε να εισηγηθεί τον υποβιβασμό των δύο ΠΑΕ αποδεχόμενη ότι έχουν τελέσει τις καταγγελόμενες παραβάσεις τις οποίες χαρακτηρίζει στην ανακοίνωση της «βαρείες».

Μία απόφαση που ήταν ένα πραγματικό σοκ, καθώς ναι μεν ο Ολυμπιακός από την πρώτη στιγμή διατράνωνε την πεποίθηση του ότι πίσω από τον καπνό υπάρχει (μεγάλη φωτιά), ωστόσο τόσο η Ξάνθη, αλλά πολύ περισσότερο ο ΠΑΟΚ, σε όλους τους τόνους «φώναζαν» ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό...

Τι κρύβει η επόμενη μέρα
Πριν όμως ασχοληθούμε με τον καταιγισμό των ανακοινώσεων που ακολούθησε της δημοσιοποίησης του πορίσματος ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η εισήγηση της ΕΕΑ, αλλά και η επόμενη μέρα γενικότερα.

Λογικά σήμερα η Επιτροπή θα στείλει το πόρισμα της στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κι η τελευταία θα το προωθήσει στον Αθλητικό Δικαστή της Super League 1, που είναι (σύμφωνα με το νόμο) αυτός που θα επιβάλλει τις όποιες ποινές.

Για τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού το πόρισμα τους είναι δεσμευτικό, ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα όπου αθλητικοί δικαστές έκριναν ότι οι προτεινόμενες ποινές δεν είναι αυτές που πρέπει να επιβληθούν.

Αν πάντως κρίνει ότι αυτά που αποδίδονται στις δύο ομάδες είναι πλήρως αιτιολογημένα, τότε προφανώς θα αποφασίσει την εφαρμογή της ποινής που εισηγείται η ΕΕΑ.

Σ' αυτή την περίπτωση ΠΑΟΚ και Ξάνθη μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων (της ΕΠΟ), ενώ αν παραμείνει και εκεί η ποινή, τότε έχουν μια τελευταία ευκαιρία με μια νέα προσφυγή στο CAS (το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο).

Στην περίπτωση όμως που ο αθλητικός δικαστής αποφασίσει να μην επιβάλλει τις συγκεκριμένες ποινές, αλλά να προχωρήσει είτε σε αφαίρεση βαθμών, είτε σε χρηματικό πρόστιμο (ή συνδυασμό και των δύο), τότε αυτός που έχει το δικαίωμα της έφεσης είναι ο ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ.

Αν πάντως ο αθλητικός δικαστής κάνει δεκτή την εισήγηση της ΕΕΑ, τότε η Super League 1 θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η απόφαση του (περί υποβιβασμού) είναι άμεσα εκτελεστέα ή αν οι δύο ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να αγωνίζονται έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων.

Και μετά ήρθαν οι ανακοινώσεις
Λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της ΕΕΑ για το πόρισμα της, ακολούθησε μια ομοβροντία δηλώσεων με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να τονίζει μέσω twitter ότι η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και την κρίση της ΕΕΑ, τονίζοντας όμως ότι η ποινή του υποβιβασμού πρέπει να επιβάλλεται εφόσον υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση.

Lefteris Avgenakis@l_avgenakis

Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση.

678 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Όπως αναμενόταν οι αντιδράσεις από την πλευρά του ήταν ιδιαίτερα έντονες με τις πρώτες μορφές να εκφράζονται στο γήπεδο της Τούμπας κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Βόλο όταν και αναρτήθηκαν πανό διαμαρτυρίας κατά της απόφασης.

Ωστόσο ο επίσημος ΠΑΟΚ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του Υφυπουργού Αθλητισμού τον οποίο χαρακτηρίζει εντολοδόχο του Ολυμπιακού, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό την απομάκρυνση του.

Η σκυτάλη πέρασε κατόπιν στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ που προανήγγειλε την απόσυρση όλων των τμημάτων και των αθλητών του από τα εγχώρια πρωταθλήματα ενώ ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΠΑΟΚ πήραν τόσο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας  και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση, είχε διαρρεύσει η φημολογία που ήθελε τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και άλλοτε εμβληματικό αρχηγό του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Θοδωρή Ζαγοράκη να ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίηση του. Κι η επιβεβαίωση ήρθε αργά το βράδυ με τον Ζαγοράκη μέσω ανακοίνωσής του να τονίζει πως αν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί ο ίδιος θα αποχωρήσει από το κόμμα.

Ολυμπιακός: «Μοναδικός υπεύθυνος για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης»
Το κερασάκι στην συγκεκριμένη ιστορία ήρθε να το βάλει ο Ολυμπιακός που λίγο πριν τα μεσάνυχτα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία βάλλει για μία ακόμη φορά εναντίον του Ιβάν Σαββίδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτός που κηλιδώνει την ιστορία του ΠΑΟΚ και τον έχει φέρει σε αυτή την τραγική θέση λέγεται Ιβάν Σαββίδης.»

Κι αν όλα τα παραπάνω σας έχουν κουράσει, αρκεί να αναφέρουμε την ατάκα που ακούστηκε όταν διέρρευσαν οι πρώτες φήμες για την εισήγηση της ΕΕΑ, για να αντιληφθείται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη: «Το... πάρτι δεν έχει αρχίσει καν και το σίγουρο είναι ότι δεν θα τελειώσει γρήγορα».

πηγή: protothema.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Σπορ
Χωρίς αμφιβολία στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασχολούμαστε με τα αθλητικά δρώμενα και τον αθλητισμό γενικότερα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Κύρια αθλήματα ενασχόλησης είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Αυτό, εξάλλου, είναι φανερό από καθημερινές συζητήσεις που πραγματοποιούνται παντού, σε σχολεία, δρόμους, καφέ, ακόμη και στη… Βουλή. Ένα διαφορετικό μονοπάτι, μη συνηθισμένο για την αθλητική κουλτούρα της χώρας, έχουν επιλέξει από το 2017 οι Rugby Rebel...
Διάφορα
Με το βλέμμα προσηλωμένο στο κινητό τηλέφωνο, πεζός πλησιάζει τη διάβαση χωρίς να σηκώσει τα μάτια για να δει το φανάρι. Την τελευταία στιγμή, το μήνυμα «κλείσε το κινητό σου, βρίσκεσαι σε διάβαση» ξεπηδά στην οθόνη και τον υποχρεώνει να απομακρυνθεί για λίγη ώρα από τη συσκευή, μέχρι να διασχίσει με ασφάλεια το δρόμο. Αντί γι' αυτό το μήνυμα που στέλνουν ειδικές συσκευές τοποθετημένες στη διάβαση, σε περιοχή της Ολλανδίας, τον ίδιο ρόλο έχει αναλάβει η φω...
Διάφορα
Σε ποσοστό που «αγγίζει» το 100% ανήλθε η παραβατικότητα στις υπαίθριες διαφημίσεις στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του κεντρικού δήμου Μιχάλη Κούπκα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Κούπκας ενημέρωσε πως από τότε που ανέλαβε η διοίκηση Ζέρβα, την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, πραγματοποιήθηκαν 179 έλεγχοι για την υπαίθρια διαφήμιση σε όλη την πόλη και...
Οικονομία
Χωρίς rebooking fees θα γίνεται από σήμερα και ως τις 20 Μαρτίου 2020, λόγω του κοροναϊού, η μετάθεση του ταξιδιού για οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου της από την AEGEAN. Συγκεκριμένα, η AEGEAN με ανακοίνωσή της, ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως «όσοι επιβάτες επιθυμούν από σήμερα και έως 20 Μαρτίου 2020, λόγω του κοροναϊού, να μεταθέσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία το εισιτήριό τους, προς οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου, μπορούν να το πραγματοποιήσου...
Διάφορα
Από μαχαιριά στην καρδιά επήλθε σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατος του 45χρονου ιδιοκτήτη ψητοπωλείου που δέχθηκε επίθεση από 4 άνδρες, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη.  Την ιατροδικαστική εξέταση έκανε ο Φώτης Χατζηνικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής ιατροδικαστικής στο ΑΠΘ και όπως προκύπτει από αυτήν ο θάνατος προήλθε από τρώση του μυοκαρδίου με νήσον και τέμνον όργανο. Το θύμα έφερε 13 επιφανειακές μαχαιριές σε όλο του το σώμα με το ίδιο μα...
Εγκληματικότητα
Καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ψυχοτρόπων ουσιών πέτυχαν έπειτα από έρευνα αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, συνέλαβαν έναν 28χρονο Αλβανό, ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος και έναν 19χρονο Έλληνα, άμεσο συνεργό του, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμορία και παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Ε...
Εγκληματικότητα
Μία ακόμη κινηματογραφική καταδίωξη οχήματος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, η καταδίωξη ξεκίνησε από την Κομοτηνή, περίπου στις 3:30. Ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα περιπολικού της περιοχής. Η καταδίωξη συνεχίστηκε από σταθμούς της Καβάλας και στο ύψος της Ασπροβάλτας ανέλαβαν τα περιπολικά της Θεσσαλονίκης. Ο λαθροδιακινητής οδήγησε το όχημα για πε...
Διάφορα
Στην κυβέρνηση πολλοί είναι αυτοί που αγωνιούν για το έργο τους, αλλα και αρκετοί περι άλλων τυρβάζουν. Μαθαίνω ότι φροντίζουν πρωτίστως την επικοινωνιακή τους κάλυψη. Γι’ αυτό και προβαίνουν σε μαζικές προσλήψεις δημοσιογράφων.Αυτό γράφει ο Βηματοδότης που μας μεταφέρει ό,τι του μετέφεραν: "Ενας από τους φερέλπιδες υπουργούς έχει προσλάβει..οκτώ δημοσιογράφους προκειμένου να προετοιμάσουν την κάθοδό του στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Με...
Υγεία
Νομοθετικό κενό με τους αύλειους χώρους των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Αδύνατο να ελέγχονται εκτάσεις στρεμμάτων λένε οι διοικητές. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν ελέγχους τα αρμόδια κλιμάκια ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να ελέγξουν τα προειδοποιητικά μέτρα που λαμβάνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως και αν οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ορίσει τους προβλεπόμενους υπεύθυνους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικ...