Οι πιο κερδοφόρες διαδρομές της Θεσσαλονίκης

Οι πιο κερδοφόρες διαδρομές της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες, με πολλούς ανθρώπους να στηρίζονται οικονομικά στην πολιτιστική κληρονομιά της, την ιστορία αλλά και τη γεωγραφική της θέση.Το πλεονέκτημα της πόλης είναι ότι ακόμα και μία απλή βόλτα, αρκεί για να μάθει κανείς νέα πράγματα, να γευτεί και να διασκεδάσει. Αυτό το στοιχείο ενέπνευσε δυο ομάδες που άρχισαν το 2013 να δημιουργούν εναλλακτικές και θεματικές περιπατητικές ξεναγήσεις στην πόλη. Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιτυχία δεν άργησε καθώς εκτός από τους τουρίστες και οι ντόπιοι διψούν να δουν τι κρύβει κάθε γωνιά της πόλης. Να μάθουν για θρύλους και μύθους.

Οι δυο ομάδες

Το φθινόπωρο του 2013 γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη η «dot2dot». Πρόκειται για μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων, που συνεργάζεται με πιστοποιημένους ξεναγούς και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων. «Ήμασταν μία παρέα ατόμων που οι συμβάσεις τους είχαν ολοκληρωθεί με πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς, και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας. Ο καθένας έχει αναλάβει τη θέση που του ταιριάζει», δηλώνει στη «Θ» η Χριστίνα Βρακά, ιδρυτικό μέλος της ομάδας. Στόχος τους ήταν να έχουν μια διεπιστημονική συνεργασία, για να δημιουργήσουν δράσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες, με χαρακτήρα εκπαιδευτικό και βιωματικό. Άρχισαν με ξεναγήσεις κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους και μέρη με έντονη πολιτιστική κληρονομιά. Σήμερα πραγματοποιούν περισσότερες από 40 διαδραστικές διαδρομές, ενώ ξεχωριστοί είναι οι λογοτεχνικοί περίπατοι, όπου ζωντανεύουν ιστορίες βιβλίων που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη.

dot2dot-1.jpg
dot2dot-1.jpg

Η ομάδα του «dot2dot»

Το 2013, όμως, άρχισε και η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη να σκέφτεται τη δημιουργία της «Thessaloniki Walking Tours». «Μερικές φορές απλά σου έρχεται η ιδέα. Ο συνδυασμός της ταξιδιωτικής μου εμπειρίας με την αγάπη μου για την πόλη, σε μια περίοδο μεταβατική για τη Θεσσαλονίκη, με οδήγησε σε αυτό» αναφέρει το ιδρυτικό μέλος. Μετά την κατάλληλη προετοιμασία και την εύρεση των κατάλληλων συνεργατών, οι ξεναγήσεις της ομάδας ξεκίνησαν την άνοιξη του 2014. «Θέλαμε να είναι διαδρομές με πολιτιστική αξία, διακριτό χαρακτήρα, διασκεδαστικοί και τεκμηριωμένοι» τονίζει για τις δράσεις της ομάδας, που χωρίζονται σε εαρινές, φθινοπωρινές και χειμερινές. Σύντομα η Thessaloniki Walking Tours εξαπλώθηκε και εκτός των τειχών, καθώς εκτός από τις εμπειρίες πόλης διοργανώνει πολιτιστικά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το επόμενο ταξίδι που ετοιμάζουν θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει Άουσβιτς, καθώς θα στηρίζεται στη μαρτυρική εβραϊκή διαδρομή. «Ξεκινήσαμε από το μηδέν και έχουμε αποκτήσει μια βάση 2.000 ανθρώπων, που ενημερώνονται και έρχονται στις δράσεις μας» σημειώνει για την επιτυχία της εταιρείας.

walkingtour.jpg
walkingtour.jpg

Οι άνθρωποι της «Thessaloniki Walking Tours»

Οι δημοφιλέστερες διαδρομές

Έμπνευση για κάθε δράση αποτελεί η ίδια η πόλη και η ιστορία της. «Σκοπός μας είναι στις διαδρομές, όσοι συμμετέχουν να μαθαίνουν για ανθρώπους, ιστορίες και μνημεία της πόλης σε συνδυασμό με το παρόν» υπογραμμίζει η Εύη Καρκίτη. Από την πλευρά της τονίζει και η Χριστίνα Βρακά πως «σε κάθε ξενάγηση συμμετέχουν αυστηρά έως 25 άτομα, ώστε ο καθένας να έχει διάδραση με τον ξεναγό».

Ανάμεσα στο πλήθος των περιπάτων υπάρχουν αυτοί που έχει λατρέψει το κοινό και αποτελούν τους πιο κερδοφόρους. Για την «dot2dot» best seller αποτελεί η διαδρομή για την ρωμαϊκή ιστορία της πόλης με ξεναγό τον… Αστερίξ. Με αφετηρία ανάκτορο του Γαλερίου και τέρμα την υπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος», ανιχνεύονται αυτά που άφησαν στην πόλη οι Ρωμαίοι. «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια» είναι το όνομα ακόμα μίας διαδρομής που επιλέγουν πολλοί. Μέσα σε αυτήν κρύβονται αστικοί θρύλοι, μυστήρια, συνωμοσίες, μίση, πάθη και υπερβολές. Ξεκινάει από την Άνω Πόλη και οι συμμετέχοντες κατηφορίζουν προς το κέντρο της πόλης με έναν εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό περίπατο 2,5 ωρών. Επίσης, στις δημοφιλέστερες διαδρομές ανήκει και η περιήγηση «Εκτός των τειχών: η μαύρη ιστορία της δυτικής Θεσσαλονίκης», που αρχίζει από τα κοιμητήρια της Αγ. Παρασκευής, περνάει από τα συμμαχικά νεκροταφεία και καταλήγει στη Μονή Λαζαριστών. Μία ξεχωριστή δράση είναι εκείνη με τίτλο «Φύσηξε Βαρδάρης: οι ιστορίες γύρω από σημείο μηδέν της πόλης». Πρόκειται για μια δράση που γίνεται σε συνεργασία με ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ και συμμετέχουν σε αυτό άνθρωποι που καταπολεμούν τις εξαρτήσεις.

Οι δημοφιλέστερες περιηγήσεις για τη «Thessaloniki Walking Tours», σύμφωνα με την κ. Καρκίτη, είναι η ρωμαϊκή και βυζαντινή διαδρομή και η «Σκοτεινή μνήμη». Η πρώτη διαδρομή ξεκινά από τον Πύργο Τριγωνίου στην Άνω Πόλη και κατευθύνεται μέσα από ιστορικά στενά προς την αψίδα και το ανάκτορο του Γαλέριου. Για τα μυστήρια και τις δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα θέλουν να μάθουν όσοι ακολουθούν τη διαδρομή της σκοτεινής μνήμης. Μεγάλο κοινό έχουν όμως και οι μονοθεματικές διαδρομές που είναι αφιερωμένες σε ιδιαίτερα πρόσωπα και ιστορίες της πόλης. Πρόσφατα η ομάδα είχε διοργανώσει μια διαδρομή βασισμένη στην υπόθεση Παγκρατίδη. «Ξεκινήσαμε από το σημείο που εκτελέστηκε και συνεχίσαμε σε καταβύθιση μιας ιστορίας που ακόμα συζητά η πόλη με επιφυλάξεις» αναφέρει η κ. Καρκίτη.

Το κόστος συμμετοχής στις δράσεις ξεκινά από τα 10 ευρώ και φτάνει έως και 18 ευρώ, στην περίπτωση που συμμετέχουν και ηθοποιοί στις περιηγήσεις.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια