Ξεκινά το σουηδικό μοντέλο στα δημόσια νοσοκομεία

Ξεκινά το σουηδικό μοντέλο στα δημόσια νοσοκομεία

Έτοιμο να ξεκινήσει την εφαρμογή του σουηδικού μοντέλου στα νοσοκομεία είναι το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα μπορούν να νοικιάζουν με leasing μηχανήματα από ιδιώτες, πρακτική που θεωρείται ότι θα φέρει σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. 

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι εντός του έτους θα υπάρχει σημαντική βελτίωση στα δημόσια νοσοκομεία και ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε ένα μεγάλο και σ΄ένα μικρό νοσοκομείο της Αττική και σ΄ένα μικρό νοσοκομείο της Περιφέρειας.

 Αυτό που θα γίνεται με το νέο πρόγραμμα είναι το εξής, αν για παράδειγμα ένας αξονικός τομογράφος είναι παλαιός και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, να μπορούν χρησιμοποιηθούν μηχανήματα από τους ιδιώτες. Δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα άμεσα χωρίς να περιμένουν μήνες για να κάνουν μία εξέταση, αλλά και παράλληλα να μην επιβαρύνονται οικονομικά για αυτό.  

Το σουηδικό μοντέλο Το μοντέλο λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σουηδία, το οποίο αποτελεί κατά την κυβέρνηση σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των μορφών ΣΔΙΤ, είναι διαμορφωμένο γύρω από το όραμα «Πρώτα ο Ασθενής».  

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Καρολίνσκα, Björn Zoégas, το νοσοκομείο έχει επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ενδεικτικά, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν μηδενιστεί η αναμονή για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έχει περιοριστεί στο 1,6% η θνησιμότητα σε διάστημα 30 ημερών για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς.


Πηγή: cityportal.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια