Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αντιεξουσιαστών σε υποκατάστημα των Jumbo

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αντιεξουσιαστών σε υποκατάστημα των Jumbo

Παρέμβαση σε υποκατάστημα των Jumbo, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χθές το απόγευμα μέλη της "Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας".

Τα άτομα πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα εντός του καταστήματος και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η παρέμβαση έγινε ενάντια στην έναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων της σε Πρέβεζα και Κατερίνη όλες τις Κυριακές, την οποία ανακοίνωσε η εταιρεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας:

"Ως εδώ και μη παρέκει με το σύγχρονο εργασιακό κάτεργο των Jumbo!

Ποιες είναι οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα Jumbo:

Πριν από λίγες μέρες η γνωστή εταιρεία λιανικής πώλησης παιχνιδιών Jumbo Α.Ε., η οποία λειτουργεί 52 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα 27 σε χώρες των Βαλκανίων και στην Κύπρο, ανακοίνωσε με περίσσιο θράσος πως τα καταστήματά της στην Πρέβεζα και την Κατερίνη από ‘δω και στο εξής θα ανοίγουν κάθε Κυριακή του έτους. Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε το άνοιγμα των καταστημάτων της συγκεκριμένης αλυσίδας κάθε Κυριακή του χρόνου, σε σταθερή πλέον βάση σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης, πρόκειται να ξεκινήσει από τις δύο προαναφερθείσες πόλεις, αλλά η επιδίωξη της εταιρείας είναι σαφώς να επεκταθεί αυτή η συνθήκη σε όλα τα καταστήματά της ανά την επικράτεια και να καθιερωθεί, επομένως, ως γενική πολιτική της εργοδοσίας του συγκεκριμένου ομίλου.

Η Jumbo Α.Ε. είναι μία από τις μεγαλύτερες εργασιακές γαλέρες στον κλάδο της λιανικής πώλησης. Αυτό το καταμαρτυρούν, άλλωστε, οι δεκάδες καταγγελίες εργατικών ενώσεων σχετικά με τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και υπερεκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού που απασχολεί η συγκεκριμένη αλυσίδα. Οι εργαζόμενοι στα Jumbo δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσεως, καθώς τα εξαντλητικά ωράρια της επιχείρησης είναι τα εξής: 09:00 – 21:00 τις καθημερινές και 09:00 – 20:00 τα Σάββατα. Οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας του συγκεκριμένου ομίλου συνίστανται σε άδειες που ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, άρση των γονικών αδειών, ατελείωτη ορθοστασία, απαγόρευση στους εργαζόμενους να πίνουν νερό μπροστά στους πελάτες, απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του ωραρίου, απαγόρευση ελεύθερης κίνησης των εργαζομένων στο διάλειμμά τους, το οποίο πολύ συχνά τους αποστερείται καταχρηστικά. Επιπλέον, στα Jumbo οι εργαζόμενοι δουλεύουν με απολαβές μερικής απασχόλησης, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Η εργοδοτική ασυδοσία στον συγκεκριμένο όμιλο καταστημάτων δεν έχει τέλος…

Κατά τις εμπορικές-καταναλωτικές περιόδους (αρχή της σχολικής χρονιάς, Χριστούγεννα, απόκριες, Πάσχα, καλοκαίρι), όταν, δηλαδή, παρουσιάζεται η ξεχωριστή ευκαιρία άντλησης υπερκερδών μέσα από την εντατική εκμετάλλευση και εξαθλίωση των εργαζομένων, οι τελευταίοι υποχρεώνονται κατόπιν απειλών απόλυσής τους να εργαστούν για 40 και όχι για 30 ώρες όπως προβλέπουν οι συμβάσεις τους, όποτε τους ζητηθεί από τα αφεντικά τους. Οι εργαζόμενοι στα Jumbo δουλεύουν, λοιπόν, 6 από τις 7 μέρες της εβδομάδας, ξεζουμίζονται από το καθεστώς της υπερεντατικής εργασίας υπό άθλιες συνθήκες, τρομοκρατούνται ασύστολα από την εργοδοσία και εν τέλει κερδίζουν μετά κόπων και βασάνων ένα πενιχρό μεροκάματο, εντελώς δυσανάλογο του μόχθου που καταβάλλουν, ώστε να πλουτίζουν αδιάκοπα τα αφεντικά του Jumbo. Την ίδια στιγμή, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας φαίνεται πως κάνει τα στραβά μάτια, παρ’ όλες τις καταγγελίες που βαραίνουν τον συγκεκριμένο κολοσσό λιανικής πώλησης. Τα λαμόγια της εργοδοσίας του Jumbo δεν παρέλειψαν μέχρι και να καταφύγουν στην «παράδοση σεμιναρίων» αποφυγής της Επιθεώρησης Εργασίας στους ίδιους τους εργαζομένους τους συνοδευτικά με τις απαραίτητες απειλές απολύσεων τους φυσικά. Μέσα από όλους αυτούς τους τρόπους που έχουν μηχανευθεί τα αφεντικά του Jumbo για να αυξήσουν τα ποσοστά άντλησης της υπεραξίας μέσα από την εντατική εκμετάλλευση της υπερεργασίας του εργατικού τους προσωπικού, καταλαβαίνουμε πώς και γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσίασε τζίρο ύψους 812 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 238 εκατομμύρια ευρώ κατά το έτος 2019.

Τι πρέπει να κάνουμε οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί, για να αντιπαλέψουμε την τρομοκρατία των αφεντικών:

Οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα Jumbo συνάδουν με το συνολικότερο καθεστώς του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα που έχουν επιβάλλει οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό σε όσους πασχίζουν καθημερινά να επιβιώσουν αποκλειστικά και μόνο μέσα από την πώληση της εργατικής τους δύναμης, στην πλατιά κοινωνική πλειοψηφία δηλαδή. Το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης που διανύουμε, όπως και όλες οι υπόλοιπες κρίσεις που προηγήθηκαν της τωρινής, έχει φορτωθεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Για να παραμείνουν σε τροχιά κερδοφορίας και συνεχούς συσσώρευσης κεφαλαίου, τα αφεντικά με την αγαστή συνεργασία των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν κατά γράμμα τα συμφέροντά τους, έχουν επιβάλλει ως κανονικότητα στην αγορά εργασίας την επισφαλή, ελαστική και εκ περιτροπής απασχόληση, την ανασφάλιστη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μη καταβολή των δώρων, την άρνηση παραχώρησης αδειών, την εργασία για 32 Κυριακές του χρόνου στον κλάδο του εμπορίου. Την ίδια στιγμή οι μισθοί πείνας δεν επαρκούν επ’ ουδενί για την κάλυψη των βασικών βιοτικών και κοινωνικών αναγκών μας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα αφεντικά σπεύδουν με κάθε ευκαιρία να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, ώστε να υποχωρήσουν από τα συλλογικά τους κεκτημένα, απειλώντας τους με απολύσεις, ανεργία και διαρκή εργασιακή περιπλάνηση, καθώς υπάρχουν ολόκληρες εφεδρείες ανέργων που περιμένουν στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί, με ταπεινωτικούς όρους εργασιακής απασχόλησης.

Το κεφάλαιο αναδιαρθρώνεται με επιθετικούς όρους λιώνοντας τη χειμαζόμενη κοινωνική βάση, αποστερώντας της συλλογικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με σκληρούς και πολυετείς εργατικούς αγώνες. Όσο παραμένουμε με σκυμμένο το κεφάλι, όσο παραμένουμε διασπασμένοι και κλεισμένοι στους εαυτούς μας δίχως να ανασυντάσσουμε τις συλλογικές, ταξικές μας αντιστάσεις απέναντι στις επιθέσεις που διεξάγουν συντονισμένα το κράτος και το κεφάλαιο, τόσο θα μετράμε σταδιακά ολοένα και περισσότερα πισωγυρίσματα, τα οποία θα έχουν βαρύτατο υλικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, καθώς θα μας υπάγουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, δυσχεραίνοντας τους όρους ζωής και τις συνθήκες εργασίας μας.

Η ταξική αλληλεγγύη και η άμεση συνδικαλιστική δράση είναι το όπλο των εργατών. Όσοι στενάζουμε κάτω από το επαίσχυντο καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς έχουμε κοινά υλικά, ταξικά συμφέροντα. Βρισκόμαστε στην ίδια ταξική θέση, στη βάση της παραγωγικής και κοινωνικής πυραμίδας. Όταν ενωθούμε και οργανωθούμε με γνώμονα την υπεράσπιση των κοινών μας ταξικών συμφερόντων, τότε θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια ισχυρή γροθιά, ικανή για να συνθλίψει μια και καλή τον βάρβαρο κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου.

Καλούμε, λοιπόν, κάθε καταπιεσμένο και εκμεταλλευόμενο να πυκνώσει τις τάξεις της προλεταριακής αυτοάμυνας και της ταξικής αντεπίθεσης. Να οργανωθεί στους χώρους εργασίας του, να αποκτήσει ενεργή συνδικαλιστική δράση, να σταθεί αλληλέγγυος με τους συναδέλφους του και με εργαζόμενους άλλων κλάδων. Ο καθεστωτικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι πτωχευμένος και ανασταλτικός για την προώθηση των εργατικών συμφερόντων, καθώς συντάσσεται με ηττοπάθεια και δουλικότητα με τα συμφέροντα των αφεντικών. Οι εργατικές ενώσεις και τα εργατικά σωματεία οφείλουν να προασπίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους κόντρα στις ληστρικές επιδιώξεις του κράτους και των αφεντικών. Αυτή είναι η συνδικαλιστική δράση που και εμείς οι ίδιοι προκρίνουμε. Ο ακηδεμόνευτος, αμεσοδημοκρατικός, ταξικός συνδικαλισμός βάσης.

Από τη μεριά μας εκφράζουμε την αμέριστη ταξική μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της εταιρείας Jumbo. Δηλώνουμε πως θα σταθούμε απαρέγκλιτα στο πλευρό τους στον αγώνα τους ενάντια στην ερειστική και αυθαίρετη εργοδοσία του συγκεκριμένου ομίλου. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, καλούμε σε μαζικό μποϋκοτάζ της αλυσίδας των Jumbo, ως μια συμβολική μορφή οικονομικής πίεσης και ταξικής αλληλεγγύης, έως ότου η εργοδοσία αποσύρει όλες τις αυθαίρετες και καταχρηστικές ρυθμίσεις της που συντελούν στην εντατική εκμετάλλευση και εξαθλίωση των εργαζομένων της επιχείρησης. Καλούμε τις ταξικές συνδικαλιστικές ενώσεις των εργατών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των φοιτητών, των μαθητών, αλλά και τις πολιτικές συλλογικότητες και οργανώσεις του αντικαπιταλιστικού χώρου να σταθούν υποστηρικτικά στο πλευρό των εργαζομένων στα Jumbo, στοχοποιώντας την ασύδοτη διοίκηση της εταιρείας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΠΟΤΕ ΨΩΝΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ JUMBO ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ

ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΩΝ JUMBO

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

(μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)"

πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια