Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή η Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο ωράριο 11: 00 π.μ. – 18:00.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εμπορικού Συλλόγου, σε όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων θα είναι αναγραφόμενες τόσο η παλαιά αλλά και η νέα μειωμένη τιμή. Ακόμη μπορεί να αναγράφεται και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Συγκεκριμένα οι οδηγίες του Εμπορικού Συλλόγου, που αφορούν στην αναγραφή των ποσοστών έκπτωσης είναι οι εξής:

«Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.»

Η περίοδος των εκπτώσεων είτε αφορά τις χειμερινές, είτε τις εκπτώσεις των καλοκαιρινών μηνών, είναι οι “αγαπημένες” τόσο των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων, αφού βλέπουν την κίνηση να αυξάνεται και τα ταμεία τους να γεμίζουν. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν αυξηθεί σε διάρκεια, κυρίως λόγω της κρίσης που μείωσε κατακόρυφα την κατανάλωση και οι καταναλωτές προτιμούσαν σαφέστατα να ψωνίζουν μόνο κατά στη διάρκεια των εκπτώσεων.

Να αναφέρουμε ότι οι περίοδοι των εκπτώσεων στη χώρα είναι τέσσερις, δύο τον χειμώνα και δύο κατά τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες.

Τα αντίστοιχα διαστήματα, είθισται τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων.

πηγή: ourlife.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια