Primula: Τεχνογνωσία στο σιδέρωμα από τη Λητή Θεσσαλονίκης σε 33 χώρες

Η οικογένεια Αραμπατζίδη έχει κερδίσει με την εταιρεία Primula που εδρεύει στη Λητή Θεσσαλονίκης την εμπιστοσύνη της διεθνούς βιομηχανίας ένδυσης.

Από τη Σρι Λάνκα και την Αυστραλία μέχρι τη Σιγκαπούρη και το Μαρόκο και από τη Γερμανία και την Ελβετία μέχρι τη Ρωσία, τη Σουηδία και τον Καναδά, «πουλά» με τα «made in Greece» επαγγελματικά σιδερωτικά της μηχανήματα υψηλή τεχνογνωσία. Η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία Primula ΑΕΒΕ, που δραστηριοποιείται 51 χρόνια στον κλάδο του σιδερώματος, φινιρίσματος και πρεσών, έχει καταφέρει από τη Λητή, όπου είναι η παραγωγική της μονάδα, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη διεθνή βιομηχανία ένδυσης. Τραπέζια σιδερώματος, πρέσες, ατμοσίδερα βιομηχανικού τύπου και ατμολέβητες αποτελούν την αιχμή της παραγωγής της και γίνονται πολύτιμα εργαλεία για επώνυμες επιχειρήσεις ένδυσης του εξωτερικού.

Δημιούργημα του Αναστάσιου Αραμπατζίδη, που ξεκίνησε με ένα μικρό εργαστήρι, η Primula, έχοντας σήμερα στο «τιμόνι» της τον γιο, Γιώργο Αραμπατζίδη, βάζει την υπογραφή της σε 33 χώρες, με τις εξαγωγές της να αποτελούν τα τελευταία χρόνια το 90% του τζίρου της. Το γεγονός δε πως διαθέτει τα μηχανήματά της σε αγορές υψηλών απαιτήσεων και τεχνολογικού υπόβαθρου κάνει τη διεθνή της παρουσία ακόμα πιο σημαντική. Τελευταία μάλιστα έχει στρέψει το βλέμμα της και στην Ασία, αναζητώντας συνεργασίες.

Από αριστερά: Αναστάσιος και Γιώργος Αραμπατζίδης

Αν και κατεξοχήν εξαγωγική, η Primula τα τελευταία χρόνια διευρύνει την παρουσία της και στην ελληνική αγορά, αναπτύσσοντας δραστηριότητες στον κλάδο των πλυντηρίων-στεγνοκαθαριστηρίων-σιδερωτηρίων, αλλά και σε ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο με την προμήθεια δικών της μηχανημάτων όσο και με το εμπόριο αναλώσιμων, από απορρυπαντικά μέχρι υγρά προεργασίας και ξελεκιαστικά στεγνού καθαρισμού.

«Το ότι καταφέραμε να αντέξουμε την τελευταία δεκαετία και να παραμείνουμε κερδοφόροι ήταν ένας πραγματικός άθλος. Άλλωστε, πουλάμε μηχανήματα και ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό είναι τεράστιος. Έχουμε όμως τεχνογνωσία μισού αιώνα στο αντικείμενο, ενώ η σχέση τιμής και ποιότητας των μηχανημάτων της Primula μάς κάνει ανταγωνιστικούς» λέει ο Γιώργος Αραμπατζίδης, σημειώνοντας πως η εταιρεία, η οποία απασχολεί 28 άτομα, είναι μοναδική στην κατηγορία της ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. 

Η πρώτη πρέσα και το όνειρο του εξωτερικού

Ο Αναστάσιος Αραμπατζίδης σπούδασε ηλεκτρολόγος και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε θέατρα, μεταξύ των οποίων και το ΚΘΒΕ. Κάποια στιγμή του ζητήθηκε να φτιάξει μια πρέσα για τις ανάγκες των ενδυμάτων των παραστάσεων κι εκείνος δημιούργησε το πρώτο του μηχάνημα. Η αφορμή αυτή τον έκανε να προχωρήσει σε μια μικρή έρευνα και να διαπιστώσει πως υπήρχε κενό στη συγκεκριμένη αγορά. Έτσι, το 1969 άνοιξε ένα μικρό εργαστήρι στην περιοχή της Ολύμπου, όπου έφτιαχνε τραπέζια σιδερώματος και ατμοσίδερα.

Το όνομα της Primula έχει τη δική του ιστορία. Ο Αναστάσιος Αραμπατζίδης ήθελε αρχικά να μεταναστεύσει στη Βραζιλία και για να μάθει να συνεννοείται είχε προμηθευτεί ένα βραζιλιάνικο λεξικό. Εκεί βρήκε τη λέξη Primula, η οποία παραπέμπει σε ένα αρωματικό φυτό, και του άρεσε. Όταν τελικά αποφάσισε να μείνει στον τόπο του, επειδή αγάπησε, και να δημιουργήσει την εταιρεία του, το όνομα υπήρχε ήδη στο μυαλό του. 

Οι δουλειές στο μικρό εργαστήρι άρχισαν σταδιακά να μεγαλώνουν και το 1974 η εταιρεία μεταφέρθηκε στην Ευκαρπία, ενώ το 1978 δημιούργησε και τη σημερινή έδρα της στη Λητή, μια μονάδα 3.000 τ.μ. σε επιφάνεια 10 στρεμμάτων. Οι πρέσες, τα ατμοσίδερα, τα τραπέζια σιδερώματος και οι ατμολέβητες ήταν το βασικό αντικείμενο της εταιρείας, που απευθυνόταν αρχικά σε ελληνικές βιοτεχνίες ενδυμάτων, ενώ στη δεκαετία του ’80 έκανε και εμπόριο ραπτομηχανών και γενικότερα εξοπλισμού βιοτεχνιών. Το όνειρο όμως του εξωτερικού υπήρχε από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του Αναστάσιου Αραμπατζίδη, που πήγαινε σε εκθέσεις και αναζητούσε τρόπους για να κάνει τη διεθνή του εξόρμηση. Έτσι οι πρώτες εξαγωγές ξεκίνησαν το 1990 από την Κύπρο και τη Γερμανία.

Η εξωστρέφεια και τα στεγνοκαθαριστήρια

Το 1988 στην εταιρεία μπήκε ο γιος του Αναστάσιου Αραμπατζίδη, Γιώργος. Με σπουδές οικονομικών και μεγάλη αγάπη για το εμπόριο –άλλωστε από την ηλικία των 10 ετών ζούσε έντονα την εμπειρία της οικογενειακής επιχείρησης- ανέλαβε το κομμάτι της εσωτερικής αγοράς, ενώ τρία χρόνια μετά την άφιξή του η εταιρεία δημιούργησε υποκατάστημα στην Αθήνα. Με τον καιρό όμως ο Γιώργος Αραμπατζίδης άρχισε να διαβλέπει πως η βιοτεχνία ένδυσης όδευε προς το τέλος της και πως τα ρούχα έμοιαζαν με… αποδημητικά πουλιά και σύντομα θα αναζητούσαν περιοχές με χαμηλό παραγωγικό κόστος. Έτσι, η Primula επικεντρώθηκε στις αγορές του εξωτερικού και στον εκεί κλάδο ένδυσης, καταφέρνοντας να αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της τα επόμενα χρόνια. Ο Γιώργος Αραμπατζίδης έβαλε  στην εταιρεία την δική του πινελιά τόσο στο μάρκετινγκ όσο και στην προβολή στο εξωτερικό, αλλά και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας. Οι συμμετοχές σε εκθέσεις αυξήθηκαν, δημιουργήθηκαν καινούρια προϊόντα και αναβαθμίσθηκαν τα υφιστάμενα μηχανήματα, ενώ παράλληλα κλείστηκε μια μεγάλη συμφωνία με γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει πρέσες για ενδύματα, για την οποία η Primula παράγει μικρά σιδερωτήρια, ενώ συμβάλλει κατασκευαστικά σε μεγάλο βαθμό και στις πρέσες της.

Το 2004 ο Γιώργος Αραμπατζίδης ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης.  Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια στράφηκε και στον κλάδο των πλυντηρίων-στεγνοκαθαριστηρίων στην ελληνική αγορά, προσαρμόζοντας μηχανήματα της Primula για τις ανάγκες του, ενώ από το 2008 ξεκίνησε και την εμπορία επαγγελματικών απορρυπαντικών και γενικότερα αναλώσιμων για τα καθαριστήρια, δραστηριότητα στην οποία είδε μεγάλη προοπτική.  

Η τρίτη γενιά της Primula βρίσκεται ήδη στο δρόμο. Οι δύο γιοι του Γιώργου Αραμπατζίδη, Αναστάσιος και Μανόλης, και η κόρη του, Μαρία, προετοιμάζονται ώστε να αφήσουν και αυτοί το αποτύπωμά τους στην οικογενειακή επιχείρηση, μέσα στην οποία μεγάλωσαν και βλέπουν ως σπίτι τους, εισφέροντας και τη δική τους δημιουργική ματιά στην μισού αιώνα Primula. 

Ο Αναστάσιος Αραμπατζίδης δοκιμάζοντας σε διεθνή διαγωνισμό τα προϊόντα της Primula

πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, μετά τον εντοπισμό θετικών κρούσματα κορωνοϊού, μεταδίδει το skai.gr. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά ηλικιωμένοι θετικοί στην COVID-19 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου και η κατάσταση της υγείας τους είναι επιβαρυμένη, καθώς έχουν υποκείμενα νοσήματα.  Από τον οίκο ευγηρίας έχουν ληφθεί περισσότερα από 170 δείγματα.
Πολιτική
Επιπλέον -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδουν ο “Ελεύθερος Τύπος” και ο ΣΚΑΙ- όλα τα πλοία του Ναυτικού από το Γκιολτζούκ (Προποντίδα) αναμένεται να μεταβούν στη Μεσόγειο. Σημειώνεται πως το πως το Oruc Reis το συνοδεύουν 1 φρεγάτα και 4 κορβέτες, κινείται βορειοανατολικά, πλέει με σταθερή ταχύτητα περίπου 4 κόμβων και βρίσκεται περίπου 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολο...
Πολιτισμός
Παναγία Σουμελά: Με περιορισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Παναγίας Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας. Παναγία Σουμελά: Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει τους όρους με τους οποίους οι επισκέπτες θα κινηθούν στον χώρο του προσκυνήματος, με τήρηση όλων των προβλεπομένων υγειονομικών κανόνων και των απαραίτητων...
Οικονομία
Ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων αναμένεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά την ματαίωση της ΔΕΘ. Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε για το θέμα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. «Oι εξελίξεις στο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα θα είναι αρνητικές και θα δούμε πώς θα το ξεπεράσουμε» σημείωσε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις «η πόλη θα χάσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δική μας απώλεια θα είναι περίπου 5 εκατομμύρια τζίρου» είπε μεταξ...
Διάφορα
Προβληματίζουν οι εικόνες από λαϊκή αγορά του Ελευθερίου - Κορδελιού στις οποίες, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του makthes.gr, τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού πάνε... περίπατο.  Παρά την αυξημένη κίνηση, πολλοί πωλητές αλλά και καταναλωτές δεν χρησιμοποιούν μάσκα ή γάντια στις αγοραπωλησίες τους ούτε τηρούν και τις απαραίτητες αποστάσεις, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αποφυγή...
Κοινωνία
Κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν και σε δεύτερο γάμο, αυτή τη φορά πολιτικό, που έγινε στον Έβρο και ήδη έχει προκληθεί αναστάτωση στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, τόσο ο γαμπρός όσο και η νύφη βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από τεστ που έκαναν. Ήρθαν από το εξωτερικό, όπου αυτό τον καιρό είναι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του γαμπρού και η χώρα στην οποία βρισκόταν έχει σημαντικό πρόβλημα με πολλά κρούσματ...
Υγεία
Λάβρος ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, κάνει λόγο για «σκοταδισμό του ΕΟΔΥ», μιλώντας στο TyposThes σχετικά με το κρούσμα κορωνοϊού που υπάρχει στην περιοχή. Ειδικότερα, συναγερμός έχει σημάνει στη Νικήτη μετά από κρούσμα κορωνοϊού σε επιχείρηση με τον δήμαρχο, ωστόσο, να θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη διαχείρηση της κατάστασης από ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία. Ο ίδιος ο δήμος Σιθωνίας επίσημα δεν έχει ενημερωθεί για τίποτα, καταγγέλλει...
Διάφορα
Πρόστιμα σε 2 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη τα οποία παραβίασαν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό σε ό,τι έχει να κάνει με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ - εστιατόρια) επιβλήθηκαν από την αστυνομία έπειτα από τους ελέγχους που έγιναν χθες το βράδυ κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, πρόστιμο €10.000 επιβλήθηκε σε ένα κατάστημα στο κέντρο και άλλο ένα στην Τούμπα, τα οποία...
Κοινωνία
Την ανιούσα έχει πάρει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου, οι οποίοι φιλοξενούνταν σε οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης και είναι θετικοί στην COVID-19. Πρόκειται για πέντε άνδρες και δύο γυναίκες ηλικίας από 80 έως 92 ετών. Όλοι τους νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, στο απλό τμήμα νοσηλείας για COVID-19. Αυτήν την ώρα, στο ίδιο...