Primula: Τεχνογνωσία στο σιδέρωμα από τη Λητή Θεσσαλονίκης σε 33 χώρες

Η οικογένεια Αραμπατζίδη έχει κερδίσει με την εταιρεία Primula που εδρεύει στη Λητή Θεσσαλονίκης την εμπιστοσύνη της διεθνούς βιομηχανίας ένδυσης.

Από τη Σρι Λάνκα και την Αυστραλία μέχρι τη Σιγκαπούρη και το Μαρόκο και από τη Γερμανία και την Ελβετία μέχρι τη Ρωσία, τη Σουηδία και τον Καναδά, «πουλά» με τα «made in Greece» επαγγελματικά σιδερωτικά της μηχανήματα υψηλή τεχνογνωσία. Η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία Primula ΑΕΒΕ, που δραστηριοποιείται 51 χρόνια στον κλάδο του σιδερώματος, φινιρίσματος και πρεσών, έχει καταφέρει από τη Λητή, όπου είναι η παραγωγική της μονάδα, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη διεθνή βιομηχανία ένδυσης. Τραπέζια σιδερώματος, πρέσες, ατμοσίδερα βιομηχανικού τύπου και ατμολέβητες αποτελούν την αιχμή της παραγωγής της και γίνονται πολύτιμα εργαλεία για επώνυμες επιχειρήσεις ένδυσης του εξωτερικού.

Δημιούργημα του Αναστάσιου Αραμπατζίδη, που ξεκίνησε με ένα μικρό εργαστήρι, η Primula, έχοντας σήμερα στο «τιμόνι» της τον γιο, Γιώργο Αραμπατζίδη, βάζει την υπογραφή της σε 33 χώρες, με τις εξαγωγές της να αποτελούν τα τελευταία χρόνια το 90% του τζίρου της. Το γεγονός δε πως διαθέτει τα μηχανήματά της σε αγορές υψηλών απαιτήσεων και τεχνολογικού υπόβαθρου κάνει τη διεθνή της παρουσία ακόμα πιο σημαντική. Τελευταία μάλιστα έχει στρέψει το βλέμμα της και στην Ασία, αναζητώντας συνεργασίες.

Από αριστερά: Αναστάσιος και Γιώργος Αραμπατζίδης

Αν και κατεξοχήν εξαγωγική, η Primula τα τελευταία χρόνια διευρύνει την παρουσία της και στην ελληνική αγορά, αναπτύσσοντας δραστηριότητες στον κλάδο των πλυντηρίων-στεγνοκαθαριστηρίων-σιδερωτηρίων, αλλά και σε ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο με την προμήθεια δικών της μηχανημάτων όσο και με το εμπόριο αναλώσιμων, από απορρυπαντικά μέχρι υγρά προεργασίας και ξελεκιαστικά στεγνού καθαρισμού.

«Το ότι καταφέραμε να αντέξουμε την τελευταία δεκαετία και να παραμείνουμε κερδοφόροι ήταν ένας πραγματικός άθλος. Άλλωστε, πουλάμε μηχανήματα και ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό είναι τεράστιος. Έχουμε όμως τεχνογνωσία μισού αιώνα στο αντικείμενο, ενώ η σχέση τιμής και ποιότητας των μηχανημάτων της Primula μάς κάνει ανταγωνιστικούς» λέει ο Γιώργος Αραμπατζίδης, σημειώνοντας πως η εταιρεία, η οποία απασχολεί 28 άτομα, είναι μοναδική στην κατηγορία της ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. 

Η πρώτη πρέσα και το όνειρο του εξωτερικού

Ο Αναστάσιος Αραμπατζίδης σπούδασε ηλεκτρολόγος και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε θέατρα, μεταξύ των οποίων και το ΚΘΒΕ. Κάποια στιγμή του ζητήθηκε να φτιάξει μια πρέσα για τις ανάγκες των ενδυμάτων των παραστάσεων κι εκείνος δημιούργησε το πρώτο του μηχάνημα. Η αφορμή αυτή τον έκανε να προχωρήσει σε μια μικρή έρευνα και να διαπιστώσει πως υπήρχε κενό στη συγκεκριμένη αγορά. Έτσι, το 1969 άνοιξε ένα μικρό εργαστήρι στην περιοχή της Ολύμπου, όπου έφτιαχνε τραπέζια σιδερώματος και ατμοσίδερα.

Το όνομα της Primula έχει τη δική του ιστορία. Ο Αναστάσιος Αραμπατζίδης ήθελε αρχικά να μεταναστεύσει στη Βραζιλία και για να μάθει να συνεννοείται είχε προμηθευτεί ένα βραζιλιάνικο λεξικό. Εκεί βρήκε τη λέξη Primula, η οποία παραπέμπει σε ένα αρωματικό φυτό, και του άρεσε. Όταν τελικά αποφάσισε να μείνει στον τόπο του, επειδή αγάπησε, και να δημιουργήσει την εταιρεία του, το όνομα υπήρχε ήδη στο μυαλό του. 

Οι δουλειές στο μικρό εργαστήρι άρχισαν σταδιακά να μεγαλώνουν και το 1974 η εταιρεία μεταφέρθηκε στην Ευκαρπία, ενώ το 1978 δημιούργησε και τη σημερινή έδρα της στη Λητή, μια μονάδα 3.000 τ.μ. σε επιφάνεια 10 στρεμμάτων. Οι πρέσες, τα ατμοσίδερα, τα τραπέζια σιδερώματος και οι ατμολέβητες ήταν το βασικό αντικείμενο της εταιρείας, που απευθυνόταν αρχικά σε ελληνικές βιοτεχνίες ενδυμάτων, ενώ στη δεκαετία του ’80 έκανε και εμπόριο ραπτομηχανών και γενικότερα εξοπλισμού βιοτεχνιών. Το όνειρο όμως του εξωτερικού υπήρχε από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του Αναστάσιου Αραμπατζίδη, που πήγαινε σε εκθέσεις και αναζητούσε τρόπους για να κάνει τη διεθνή του εξόρμηση. Έτσι οι πρώτες εξαγωγές ξεκίνησαν το 1990 από την Κύπρο και τη Γερμανία.

Η εξωστρέφεια και τα στεγνοκαθαριστήρια

Το 1988 στην εταιρεία μπήκε ο γιος του Αναστάσιου Αραμπατζίδη, Γιώργος. Με σπουδές οικονομικών και μεγάλη αγάπη για το εμπόριο –άλλωστε από την ηλικία των 10 ετών ζούσε έντονα την εμπειρία της οικογενειακής επιχείρησης- ανέλαβε το κομμάτι της εσωτερικής αγοράς, ενώ τρία χρόνια μετά την άφιξή του η εταιρεία δημιούργησε υποκατάστημα στην Αθήνα. Με τον καιρό όμως ο Γιώργος Αραμπατζίδης άρχισε να διαβλέπει πως η βιοτεχνία ένδυσης όδευε προς το τέλος της και πως τα ρούχα έμοιαζαν με… αποδημητικά πουλιά και σύντομα θα αναζητούσαν περιοχές με χαμηλό παραγωγικό κόστος. Έτσι, η Primula επικεντρώθηκε στις αγορές του εξωτερικού και στον εκεί κλάδο ένδυσης, καταφέρνοντας να αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της τα επόμενα χρόνια. Ο Γιώργος Αραμπατζίδης έβαλε  στην εταιρεία την δική του πινελιά τόσο στο μάρκετινγκ όσο και στην προβολή στο εξωτερικό, αλλά και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας. Οι συμμετοχές σε εκθέσεις αυξήθηκαν, δημιουργήθηκαν καινούρια προϊόντα και αναβαθμίσθηκαν τα υφιστάμενα μηχανήματα, ενώ παράλληλα κλείστηκε μια μεγάλη συμφωνία με γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει πρέσες για ενδύματα, για την οποία η Primula παράγει μικρά σιδερωτήρια, ενώ συμβάλλει κατασκευαστικά σε μεγάλο βαθμό και στις πρέσες της.

Το 2004 ο Γιώργος Αραμπατζίδης ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης.  Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια στράφηκε και στον κλάδο των πλυντηρίων-στεγνοκαθαριστηρίων στην ελληνική αγορά, προσαρμόζοντας μηχανήματα της Primula για τις ανάγκες του, ενώ από το 2008 ξεκίνησε και την εμπορία επαγγελματικών απορρυπαντικών και γενικότερα αναλώσιμων για τα καθαριστήρια, δραστηριότητα στην οποία είδε μεγάλη προοπτική.  

Η τρίτη γενιά της Primula βρίσκεται ήδη στο δρόμο. Οι δύο γιοι του Γιώργου Αραμπατζίδη, Αναστάσιος και Μανόλης, και η κόρη του, Μαρία, προετοιμάζονται ώστε να αφήσουν και αυτοί το αποτύπωμά τους στην οικογενειακή επιχείρηση, μέσα στην οποία μεγάλωσαν και βλέπουν ως σπίτι τους, εισφέροντας και τη δική τους δημιουργική ματιά στην μισού αιώνα Primula. 

Ο Αναστάσιος Αραμπατζίδης δοκιμάζοντας σε διεθνή διαγωνισμό τα προϊόντα της Primula

πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Σπορ
Την έντονη αντίδραση του για την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΑΣ ΠΑΟΚ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο υπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είναι persona non grata για τον ΠΑΟΚ και ότι το Δ.Σ. του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ έλαβε απόφαση σε έκτακτη συνεδρίασή του να αποσύρει όλα τα επαγγελματικά, ημιεπαγγελματικά και ερασιτεχνικά τμήματα του Σωματείου από κάθε εγχώρια διοργάνωση "σε περίπτωση που το παρατράγουδο περ...
Εκπαίδευση
Όλο και πιο δυναμικά φαίνεται πως μπαίνει στις ζωές μας αλλά και στις αυτοκινητοβιομηχανίες η ηλεκτροκίνηση. Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα λειτουργούν είτε με ρεύμα- κάποια ήδη λειτουργούν- είτε με μπαταρίες είτε με υδρογόνο για καύσιμα, γεγονός που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται ραγδαία η εκπομπή των ρύπων. Στις εξελίξεις αυτές οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των ελληνικώ...
Διάφορα
Καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ από την πρώτη διοργάνωσή της, το 1985, ώς σήμερα, στη φετινή 28η “ Agrotica” θα συμμετέχουν 2.077 εκθέτες, έναντι 1.903 πρόπερσι και 1.503 το 2016. Οι δε επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 130.000, ενώ το οικονομικό αποτύπωμα της τετραήμερης διεθνούς έκθεσης για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ, βάσει των δεδομένων της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων. Αυτά τονίστηκαν στη διάρκεια ση...
Κοινωνία
Με τον πρέσβη του Ισραήλ, Γιόσι Αμράν συναντήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνστατίνος Ζέρβας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ννέες τεχνολογίες και οι έξυπνες λύσεις σε ζητήματα απορριμμάτων, αστικής κυκλοφορίας και πρασίνου ενώ οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στο ζήτημα του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Ο κ.Ζέρβας υπογράμμισε πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα της Θεσσαλονίκης ενώ ο πρέσβης συμπλήρωσε πως η επιπρόσθετη δημιουρ...
Περιστατικά
Από τη σύγκρουση των δύο οχημάτων νεκρές ανασύρθηκαν δύο γυναίκες. Οι οδηγοί των δύο αυτοκινήτων τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Δύο νεκροί και δύο βαριά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο 79 χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέου Πετριτσίου, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, στον δήμο Κιλκίς. Σοκάρουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Γραφίδα Σιντικής» από...
Κοινωνία
Εντός των προσεχών δύο εβδομάδων θα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία στο Διαδίκτυο, από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019, που θα τους απαλλάξει από πρόστιμα και αναδρομικές ε...
Διάφορα
Σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 10.000 ευρώ σε οδηγό λεωφορείου του ΟΑΣΘ, υποχρεούται επιβάτης ο οποίος γρονθοκόπησε τον οδηγό, προκαλώντας του τραυματισμό. Την καμπάνα αυτή έριξε στον θερμόαιμο επιβάτη το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ’ αρ.55/2020 απόφασή του κάνοντας δεκτή την αγωγή την οποία είχε καταθέσει ο οδηγός σε βάρος του επιβάτη. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι προπηλακισμοί κα...
Εκπαίδευση
Κυριακή στα Εκπαιδευτήρια - Cinekid Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακή στα Εκπαιδευτήρια», το πρόγραμμα Cinekid συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη. Για τον μήνα Φεβρουάριο θα προβληθεί η ταινία «Corgi: To σκυλάκι της βασίλισσας» για τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στις 12:00. Οι μικροί μαθητές μπορούν, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, να παρακολουθήσουν δωρεάν τη μεταγλωττισμένη ταινία στο...
Κοινωνία
Επιστολή διαμαρτυρίας από το Λάζαρο Κυρίζογλου Την έντονη διαμαρτυρία του για τη μη-διανομή γευμάτων σε σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης εκφράζει με επιστολή που έστειλε στην διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ κ. Ξένια Παπασταύρου, την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και σε λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Στην επιστολή επισημαίνει την ανάγκη σίτισης των μαθητών των σχολείων του δήμου καθώς «κατοικούν φτωχοί...