Η Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια σε έκθεση φωτογραφίας!

Η Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια σε έκθεση φωτογραφίας!

Ο Άγιος Δημήτριος, το Αλατζά Ιμαρέτ, η Αρχαία Αγορά και ο Λευκός Πύργος είναι μερικά μόνο από τα μνημεία της πόλης μας που απαθανάτισαν με τον φακό τους μέλη της ομάδας «F14. Κοινόν φωτογράφων». Οι 111 φωτογραφίες τους απαρτίζουν την έκθεση με τίτλο «Μνήμη της πόλης» που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τις 24 Γενάρη 2020 (εγκαίνια στις 19.00).

Τι ακριβώς θα δούμε; Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του F14 κ. Φώτης Παλαιολόγος εξήγησε σε τηλεφωνική μας συνομιλία: «Επιλέξαμε αυτό το θέμα γιατί διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε μια συνολική παρουσίαση με εικαστικό τρόπο για την εικόνας της πόλης. Συνήθως αυτό που υπάρχει είναι απεικονιστικές φωτογραφίες. Παράλληλα εμπνευστήκαμε από το βιβλίο του Χρήστου Ζαφείρη “Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων” (εκδ. Επίκεντρο) στο οποίο αναφέρεται στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι έχουν περάσει από την πόλη (Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Νορμανδοί, Ενετοί, Οθωμανοί, Εβραίοι, Αρμένιοι, Γάλλοι και άλλοι ευρωπαίοι). Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Μνήμη της πόλης”».

16f1c_palaiologos_11_agios_dimitrios.jpg
16f1c_palaiologos_11_agios_dimitrios.jpg

Παλαιολόγος, Άγιος Δημήτριος

Πρόσθεσε πως: «Συνολικά θα παρουσιαστούν 111 φωτογραφίες, έγχρωμες, ασπρόμαυρες και υπέρυθρες, συνθέτουν ένα φωτογραφικό πανόραμα των μνημείων και των κτιρίων της Θεσσαλονίκης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της ίδρυσής της και φτάνουν έως τις αρχές του 20ου αι. Οι φωτογραφίες και τα μνημεία που απεικονίζουν γίνονται μάρτυρες των απόντων, αποτυπώνοντας την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία μιας πόλης».

«Έχουμε έρωτα με την φωτογραφία»

16f1b_moshobos_1_leykos_pyrgos.jpg
16f1b_moshobos_1_leykos_pyrgos.jpg

Μόσχοβος, Λευκός Πύργος

Μιλώντας για το «F14. Κοινόν φωτογράφων» είπε πως πρόκειται για μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί στην πόλη από το 2006. Έχει έναν σταθερό πυρήνα 30 μελών, ενώ κατά καιρούς ο αριθμός αυτός αυξάνεται με νέους μαθητές που παρακολουθούν σεμινάρια φωτογραφίας. Κάνουν εκθέσεις, τόσο στην γκαλερί που έχουν στην οδό Μητσαίων 3 (περιοχή Αρχαίας Αγοράς), όσο και σε άλλους χώρους της πόλης. «Είμαστε μια ομάδα ατόμων που έχουν έρωτα με την φωτογραφία», σημείωσε ο κ. Παλαιολόγος, ενώ τόνισε τη σημασία της διδασκαλίας στην φωτογραφία.

«Το μέσο είναι αξιοπρεπές, είτε πρόκειται για φιλμ, είτε για ψηφιακή φωτογραφία. Μπορεί η τεχνολογία να μας δίνει δυνατότητες που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε καν σκεφτεί, όμως το να πας ένα ταξίδι και να βγάλεις 3000 φωτογραφίες το πιο πιθανό είναι ότι θα τις αποθηκεύσεις σε ένα φάκελο στον υπολογιστή και δεν θα τις ξαναδείς. Επίσης είναι κουραστικό να βλέπουμε παντού πορφυρά χρώματα σε ένα ηλιοβασίλεμα. Πρέπει κάποια στιγμή να φανούν και τα πραγματικά χρώματα. Δεν είναι κακό», σχολίασε.

16f1d_palaiologoy_5_alatza.jpg
16f1d_palaiologoy_5_alatza.jpg

Παλαιολόγου, Αλατζά

Χρήσιμα

Συμμετέχουν οι εξής φωτογράφοι: Βαρσακέλη Βασιλική, Βαρσακέλης Βασίλης, Καρακατσάνης Γιώργος, Κυρατζόγλου Χάρης, Μαρνέλλου Κατερίνα, Μαυροπούλου Ελένη, Μόσχοβος Βασίλης, Παλαιολόγος Φώτης, Παλαιολόγου Αναστασία, Παρασκευαΐδης Κώστας, Πετμεζάς Σάκης, Πετρίδης Νίκος, Σιούλα Χριστίνα, Σούπαρης Τάσος, Τσουκαλάς Κώστας και Φιλίππου Στέλιος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Η κεντρική φωτογραφία: Μαρνέλου, Αρχαία Αγορά

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια