Περισσότεροι από 4.000 Σαρακατσαναίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 4.000 Σαρακατσαναίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Για το Πανελλήνιο Χειμερινό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων – Πού και πότε θα γίνει

Στο ΔΑΚ Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 περισσότεροι από 4.000 Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Χειμερινό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Η διήμερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε αυτή θα συμμετέχουν Σαρακατσαναίοι από τους 42 Σύλλογοι Σαρακατσαναίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

11-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΑΚ ΕΥΟΣΜΟΥ ΑΙΓΙΔΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Μητρόπολη των Βαλκανίων-η Θεσσαλονίκη μας- ο μεγαλύτερος δήμος της Βορείου Ελλάδος ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποδέχονται φέτος για πρώτη φορά το Χειμερινό Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο οποίο συμμετέχουν οι 42 Σύλλογοι Σαρακατσαναίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Περισσότεροι από 4.000 Σαρακατσαναίοι από την Πελοπόννησο μέχρι τον Έβρο αναμένεται να καταφθάσουν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 προκειμένου ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ να κόψουν και φέτος την Βασ(ι)λοκλούρα – Μπουκβαλα 2020».

«Εμείς οι Σαρακατσαναίοι, το αρχαιότερο φύλο της Ευρώπης- όσο κι αν οι καιροί αλλάξουν και εξελιχθούν, είμαστε και θα παραμείνουμε πιστοί τις ρίζες της καταγωγής μας, στις αξίες μας, στις αρχές, στα χρηστά μας ήθη και στα πατροπαράδοτα έθιμα μας, γιατί η σαρακατσάνικη ταυτότητα μας και το φλάμπουρο μας , είναι και θα είναι για μας το αδιαπραγμάτευτο διαβατήριο μας στην παγκοσμιοποιημένη νέα τάξη πραγμάτων. Μέσα στην πιστή τήρηση των εθίμων μας, πρωτεύουσα θέση έχουν δύο μεγάλες πανελλήνιες θεσμικές μας εκδηλώσεις. Είναι τα δυο ετήσια μεγάλα μας ανταμώματα τα οποία πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Ένα αντάμωμα οργανώνουμε κάθε καλοκαίρι στα Περτουλιώτικα λιβάδια και ένα αντάμωμα οργανώνουμε τον χειμώνα το οποίο συνδυάζουμε και με το κόψιμο της βασιλόπιτας μας, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος όπου υπάρχει βέβαια σύλλογος Σαρακατσαναίων» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας,

«Η ευθύνη της ανάληψης, η επιμέλεια της οργάνωσης αλλά και η επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων αποτελεί για τον Σύλλογό μας- τον μεγαλύτερο Σύλλογο Σαρακατσαναίων της χώρας - τον Σύλλογο Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» μια μεγάλη πρόκληση κι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να το κερδίσουμε για την διάσωση της ιστορίας μας , την διατήρηση της παράδοση μας και κυρίως τη διάδοση της στη νέα μας γενιά αλλά και για να μείνει η ΜΠΟΥΚΒΆΛΑ του 2020 αξέχαστη σε όλους » δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιάννης Φαρμάκης προσκαλώντας όλους τους Θεσσαλονικείς Σαρακατσαναίους και μη να έρθουν στο ΔΑΚ Ευόσμου για να γνωρίσουν την πανάρχαια σαρακατσάνικη πολιτιστική κληρονομιά, τα έθιμα του δωδεκαημέρου, τους χορούς και τα τραγούδια.

Η ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020 περιλαμβάνει

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-1-2020

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ FILIPPOS PALACE ΚΑΒΑΛΑΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΥΛΕΣΗΣ 20.00ΜΜ

Στο τραγούδι: Νικος Γιαννακός, Σταύρος Μπόνιας, Κατερίνα Μπόνια, Κωστας Μπανιώτης

Στο κλαρίνο Κώστας Νικολάου με την ορχήστρα του

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/1/2020

ΜΠΟΥΚΒΑΛΑ 2020 ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

ΔΑΚ ΕΥΟΣΜΟΥ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 11.00ΠΜ

Έθιμα του Δωδεκαημέρου των Σαρακατσαναίων

Θεατρικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα του ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ

Τραγούδια από την χορωδία των γερόντων του ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια