Θεσσαλονίκη: 400.000 βασιλόπιτες από τα αρτοποιεία του νομού

 Θεσσαλονίκη: 400.000 βασιλόπιτες από τα αρτοποιεία του νομού

Απίστευτος ο αριθμός

Φωτιά… έχουν πάρει οι φούρνοι των αρτοποιείων στον νομό Θεσσαλονίκης προκειμένου να παρασκευάσουν τις χιλιάδες βασιλόπιτες που θα αγοράσουν οι καταναλωτές. Tα 750 αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης θα παρασκευάσουν 400.000 βασιλόπιτες, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών, Ελισάβετ Κουκουμέρια.

Η βασιλόπιτα είναι το σήμα κατατεθέν της Πρωτοχρονιάς. Το γλυκό συνδέεται με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου και γίνεται με απλά υλικά, όπως ζάχαρη, γάλα, αλεύρι, αβγά. Πάνω της αναγράφεται το νέο έτος με αμύγδαλα, ενώ μέσα στη βασιλόπιτα υπάρχει ένα νόμισμα, το γνωστό και ως φλουρί.

Η κοπή της βασιλόπιτας σε κάθε ελληνικό σπίτι αποτελεί ιεροτελεστία. Ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού πρώτα σταυρώσει με το μαχαίρι τη βασιλόπιτα στη συνέχεια κόβει κομμάτια, τα οποία και ονοματίζει. Δηλαδή για το Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλη, το σπίτι και μετά για τα μέλη της οικογένειας. Όποιος βρει το φλουρί θεωρείται ότι θα έχει τύχη την καινούρια χρονιά.

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια