Αλλάζει η επιδότηση της καθολικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ

Αλλάζει η επιδότηση της καθολικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ

Αλλαγές όσον αφορά το καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ) προβλέπει η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Τα ΕΛΤΑ παραμένουν φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας (δηλαδή υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες με προσιτό κόστος σε όλη την Επικράτεια) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028. Ωστόσο, ύστερα από μία επταετία από το πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς, με στόχο την ανάπτυξη ενός υγιούς και ισόρροπου ανταγωνισμού, όπως αναφέρει στην εισήγησή της η ΕΕΤΤ, η ισχύουσα ρύθμιση, που καθορίζει το περιεχόμενο της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Κι αυτό με δεδομένη τη διείσδυση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και την “ανάπτυξη των δυνάμεων της αγοράς”, όπως αναφέρεται στην εισήγηση.

Το κόστος

Τα ΕΛΤΑ τοποθετούν από 49,6 εκατ. έως 58,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από το 2013 και μετά, το κόστος που προκαλούν οι υποχρεώσεις της ΚΥ. Η ΕΕΤΤ με τις αποφάσεις της 845/6/26.3.2018, 868/7/15.10.2018 και 884/11/18.2.2019 επαλήθευσε το καθαρό κόστος Καθολικής Υπηρεσίας, μεταξύ 37,4 και 44,8 εκατ. ευρώ περίπου για τα έτη 2013 – 2017. Ταυτόχρονα, το ετήσιο έσοδο των ΕΛΤΑ από την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας για το 2018 έχει μειωθεί κατά 34,5%, ή αλλιώς, κατά 97,6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ετήσιο έσοδο του 2013.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η αναμόρφωση του καθεστώτος της ΚΥ θα οδηγήσει σε μείωση του καθαρού κόστους παροχής της καθολικής υπηρεσίας και της αντίστοιχης αποζημίωσης των ΕΛΤΑ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, θα εκσυγχρονίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για ευπαθείς ομάδες.

Οι επιμέρους ρυθμίσεις της εισήγησης προβλέπουν νέους στόχους σχετικά με την ταχύτητα της επίδοσης της αλληλογραφίας εσωτερικού, αλλά και της αξιοπιστίας. Έτσι, από 87% το ποσοστό της ταχύτητας επίδοσης εσωτερικού αυξάνεται στο 92%, αλλά, ταυτόχρονα, αυξάνεται το χρονικό διάστημα -από μία σε τρεις εργάσιμες ημέρες- εντός του οποίου θα πρέπει να επιδοθούν οι επιστολές στον παραλήπτη.  Η αξιοπιστία, δηλαδή το ποσοστό των επιστολών που φθάνει στον προορισμό του παραμένει ίδιο (98%). Αυξάνεται όμως, το χρονικό διάστημα επίδοσης από τρεις σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Παράλληλα, κατά την εισήγηση της ΕΕΤΤ καταργείται η πρόβλεψη για ύπαρξη ενός σημείου πρόσβασης περισυλλογής της αλληλογραφίας ανά 1.000 κατοίκους. Προβλέπεται τα σημεία πρόσβασης περισυλλογής της αλληλογραφίας να μην απέχουν περισσότερο από 1.000 μέτρα από κάθε κάτοικο στις αστικές περιοχές, ενώ στις αγροτικές περιοχές η πυκνότητα παραμένει ως έχει (1 σημείο περισυλλογής ανά οικισμό).

Ακόμη, με στόχο την αποσυμφόρηση των καταστημάτων από τις ουρές αναμονής, προβλέπεται τα ΕΛΤΑ να προμηθεύουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά γραμματόσημα. Προβλέπεται επίσης, μία σάρωση του ταχυδρομικού αντικειμένου κατά την ολοκλήρωση της περισυλλογής του (κατάστημα ή Κέντρο Διαλογής) και μία σάρωση κατά την επίδοση του αντικειμένου στη διεύθυνση του παραλήπτη.

Σημειώνεται ότι η διαβούλευση της εισήγησης της ΕΕΤΤ θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Πηγή: capital.gr / του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια