Θεσσαλονίκη: Συνάντηση εργασίας για τα εμπορικά σήματα και την περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων

Μελέτη για τα ευρωπαϊκά συλλογικά σήματα και την περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων, παρουσιάστηκε σε συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα, «Ευρωπαϊκά συλλογικά σήματα και περιφερειακή ανάπτυξη: Η περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων», η οποία πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 'Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η συνάντηση διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υπό την αιγίδα του ΣΕΒΕ - Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Την μελέτη εκπόνησε το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και σε αυτή περιέχονται όλες οι νομικές πτυχές, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες της κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων και των γεωγραφικών ενδείξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές πλαίσιο.

«Τόσο προεκλογικά, όσο και μετά τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, είχαμε δεσμευτεί ρητά και κατηγορηματικά ότι καμία μακεδονική επιχείρηση δεν θα μείνει απροστάτευτη από τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κάναμε πράξη» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης),  Θεόδωρος Καράογλου, εξαίροντας την πρωτοβουλία της κ. Ασημακοπούλου και συνέχισε: «Το επόμενο βήμα στο οποίο προχωρήσαμε, αφορούσε στην κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ)».

Ο κ. Καράογλου παρέπεμψε στην παρουσίαση, προ λίγων εβδομάδων, του συλλογικού σήματος «Great» από τον ΣΕΒΕ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «αυτή θα είναι η σφραγίδα που θα συνοδεύει στο εξής τα προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη και θα τα κάνει να ξεχωρίζουν», και η οποία, όπως είπε, «παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας και χαράσσει το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση». Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος «Παράγω», το οποίο παρουσιάστηκε στο Διοικητήριο, μια πρωτοβουλία με την οποία επιτυγχάνεται ο διπλασιασμός των ΠΟΠ προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία, όπως είπε. «Στα 58 που έχουν ήδη κατοχυρωθεί, προστίθενται άμεσα και άλλα 22 ΠΟΠ-ΠΓΕ καθώς και άλλα 20 εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε το συνολικό αριθμό σε 100 και έπεται συνέχεια».

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και της ΝΔ, 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εξήγησε ότι η παραπάνω δράση πραγματοποιείται σε συνέχεια της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία και διεθνή κατοχύρωση ενός συλλογικού σήματος για τα μακεδονικά προϊόντα. Επισήμανε ότι στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων και υπηρεσιών είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά, και γι' αυτό οφείλει ο καθένας από το θεσμικό του ρόλο να κινητοποιηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι κάθε είδους αρνητικές συνέπειες.

Η Ελλάδα, είπε η κ. Ασημακοπούλου, είναι παραδοσιακά υπέρ της ένταξης των γειτόνων της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τονίζοντας ότι ειδικά στη σημερινή εποχή «εμπορικών πολέμων» θα πρέπει να φροντίσουμε να μην προκύψει «γεωπολιτικό κενό» στα Δυτικά Βαλκάνια με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η κ. Ασημακοπούλου δεσμεύτηκε ότι η προστασία και προώθηση της νομικά κατοχυρωμένης εμπορικής ταυτότητας των μακεδονικών προϊόντων θα αποτελεί για εκείνη ύψιστη πολιτική προτεραιότητα, και ότι θα αναλάβει σχετικές δράσεις εντός και εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης, είναι ότι αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο τα σήματα όσο και οι γεωγραφικές ενδείξεις» είπε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας έχει κατοχυρωμένες τρεις γεωγραφικές ενδείξεις για οίνο, τσίπουρο και ούζο, γεγονός που της δίνει απόλυτη προστασία σε επίπεδο Ε.Ε.». Ο κ. Κουτσοχήνας πρόσθεσε ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, παρότι ως μη κρατικές οντότητες δεν δεσμεύονται από τη συμφωνία, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ένδειξη «Βόρεια» στα λογότυπα των προϊόντων τους, διότι διαφορετικά «θα προκύπτει παραπλάνηση του κοινού ως προς τη γεωγραφική προέλευση των προϊόντων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε ότι για δεκαετίες τα μακεδονικά προϊόντα ήταν απροστάτευτα και ότι «ελάχιστα» προϊόντα τα οποία παράγονται στη Μακεδονία έχουν εξασφαλίσει επαρκή κατοχύρωση. Τόνισε ότι ο ΣΕΒΕ ήρθε «να ταρακουνήσει» αυτή την κατάσταση και υπενθύμισε ότι πριν λίγες εβδομάδες κατατέθηκε το σήμα «Great» στο Αλικάντε και αναμένεται η έγκριση. Αναφέρθηκε επίσης, στις δυσκολίες που δημιουργούνται στο εξωτερικό, όταν προϊόντα από τη διπλανή χώρα προβάλλονται με λογότυπα που δημιουργούν σύγχυση για τη γεωγραφική προέλευση τους. Επεσήμανε ότι τα συλλογικά εμπορικά σήματα, η γεωγραφική προέλευση και η κατοχύρωσή τους, είναι τα μόνα «όπλα» που έχουν οι εξαγωγείς απέναντι στον πολύ σκληρό διεθνή ανταγωνισμό.

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τους φορείς της πόλης και η επαφή μαζί τους για να αναδειχθούν τα μακεδονικά προϊόντα στο εξωτερικό είναι συνεχής. «Αυτό χρειάζεται, ώστε ενωμένοι να πάμε έξω πολύ δυνατά, αρκεί να το κάνουμε συγκροτημένα και με δυνατό μυαλό, με κινήσεις ουσιαστικές». Για τη σπουδαιότητα των εμπορικών συλλογικών σημάτων και την αναπτυξιακή δυναμική τους μίλησε το μέλος της διοίκησης του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Χρήστος Βρίκος.

«Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδείξει και να προστατεύσει τα μακεδονικά προϊόντα» τόνισε η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της κ. Ασημακοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος, ενώ γραπτό συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης. Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν επίσης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά..

πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Οικονομία
Η Τράπεζα Πειραιώς με κίνητρο την προσφορά ολοκληρωμένων τραπεζικών λύσεων στους πελάτες της αγρότες, την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές ενδιαφέροντος των αγροτών και τη χρηματοδότηση των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνει μια ακόμα συνεργασία στον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, με την εταιρεία «Unitrack ΑΕΕ». Σκοπός του προγράμματος, είναι η χρηματοδότηση των αγροτών με ευνοϊκούς όρους, για την αγορά γεωργικού εξοπλισμού, τόσο...
Διάφορα
Η Θεσσαλονίκη έχει μόλις αποκτήσει ένα νέο πορτρέτο, που δεσπόζει σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Μια δουλειά- αντικείμενο προσφοράς, που στόχο είχε να "δημιουργήσει το πορτρέτο της Θεσσαλονίκης", την εικόνα δηλαδή μιας νεαρής κοπέλας, "ενός καθημερινού, φρέσκου, νεανικού προσώπου, περιτριγυρισμένου από χρώματα" όπως εξήγησε περιγράφοντας την κεντρική ιδέα του νέου mural της πόλης, στην πλαϊνή όψη οικοδομής στη συμβολή των οδών Δ.Γούναρη και Α...
Διάφορα
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή  Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατά τη διάρκεια των ελέγχων, στο πλαίσιο του προγράμματος επισήμου ελέγχου συσκευασμένου πάγου, προέβη σε δειγματοληψία προϊόντων. Ειδικότερα πραγματοποίησαν ελέγχους σε: Παγάκια EXPRESS, σε κλειστή πλαστική συσκευασία 4,5 κιλών, με ημερομηνία παραγωγής 7-12-2019 και ημερομηνία λήξης 7-12-2020, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΠΑΝΤΣΟΥΡΗ...
Κοινωνία
25 οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ Με απόφαση που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, μετά από πρωτοβουλία του διοικητή Σπύρου Πρωτοψάλτη, θεσμοθετείται η διαδικασία τακτικών επισκέψεων παιδιάτρων, με στόχο την παρακολούθηση της υγείας των παιδιών στους 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων: α) Η διαμόρφωση και η τήρηση φακέλου υγείας για κάθε παιδί και β) η ενημέρωση των γονέων και του προσ...
Διάφορα
Ο πρόεδρος της Βουλής επέδωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Όλο το προεδρείο της Βουλής επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο της την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να της ανακοινώσει επίσημα ότι η Βουλή, με 261 ψήφους, την εξέλεξε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και οι αντιπρόεδροι, Νικ...
Διάφορα
Τον τίτλο της δασκάλας της χρονιάς σε όλο τον κόσμο, διεκδικεί μία καθηγήτρια μουσικής από τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την Έφη Μπατσεβάνα, η οποία έφερε στην Ελλάδα τα Boomwhackers, αλλά και δημιούργησε μία πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας τους, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Η Έφη Μπαχτσεβάνα είναι μουσικός. Γεννήθηκε στη Μελβούρνη Αυστραλίας και εγκαταστάθηκε σε ηλικία δέκα ετών με την οικογένειά της στην Θεσσαλονίκη. Απο πολύ μικρή αποφάσισε ότι ή...
Κοινωνία
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, οι πέντε Έλληνες ναυτικοί που κρατούνταν όμηροι στο Καμερούν, απελευθερώθηκαν. Την είδηση γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Το χρονικό της ομηρίας στο Καμερούν Η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε σε ελληνικό πλοίο στο Καμερούν, τα ξημερώματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με τους πειρατές να παίρνουν απαγάγουν πέντε Έλληνες ναυτικούς.Επρόκειτο για τον...
Διάφορα
Το κρητικό παξιμάδι αποτελεί σήμερα πολύτιμη παρακαταθήκη υγείας και σπουδαία κληρονομιά του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Είναι αυτό το υλικό που επιλέγουν οι νοικοκυρές για το καθημερινό τραπέζι. Είναι αυτό το προϊόν με το οποίο αξιόλογοι γαστρονόμοι και σεφ δημιουργούν δείγματα υψηλής γαστρονομίας.  Από τις πιο απλές συνταγές μέχρι τις πιο εξεζητημένες, το κρητικό παξιμάδι μπορεί να καταναλωθεί ως ορεκτικό, σε σαλάτες φρέσκων λαχανικών ή και με όσπρια,...
Οικολογία
Από σήμερα αρχίζουν οι εργασίες αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων από τον οικισμό Ρομά Αγία Σοφία. Τα ογκώδη απορρίμματα  συγκεντρώνονται επί χρόνια μπροστά από τον οικισμό των Ρομά  άλλα και στη γύρω περιοχή. Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, μετά από συνεχείς συζητήσεις με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και τον προϊστάμενο της πολιτικής προ...