Θεσσαλονίκη: Συνάντηση εργασίας για τα εμπορικά σήματα και την περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων

Μελέτη για τα ευρωπαϊκά συλλογικά σήματα και την περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων, παρουσιάστηκε σε συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα, «Ευρωπαϊκά συλλογικά σήματα και περιφερειακή ανάπτυξη: Η περίπτωση των μακεδονικών προϊόντων», η οποία πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 'Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η συνάντηση διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υπό την αιγίδα του ΣΕΒΕ - Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Την μελέτη εκπόνησε το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και σε αυτή περιέχονται όλες οι νομικές πτυχές, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες της κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων και των γεωγραφικών ενδείξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές πλαίσιο.

«Τόσο προεκλογικά, όσο και μετά τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, είχαμε δεσμευτεί ρητά και κατηγορηματικά ότι καμία μακεδονική επιχείρηση δεν θα μείνει απροστάτευτη από τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κάναμε πράξη» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης),  Θεόδωρος Καράογλου, εξαίροντας την πρωτοβουλία της κ. Ασημακοπούλου και συνέχισε: «Το επόμενο βήμα στο οποίο προχωρήσαμε, αφορούσε στην κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ)».

Ο κ. Καράογλου παρέπεμψε στην παρουσίαση, προ λίγων εβδομάδων, του συλλογικού σήματος «Great» από τον ΣΕΒΕ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «αυτή θα είναι η σφραγίδα που θα συνοδεύει στο εξής τα προϊόντα που παράγονται στη μακεδονική γη και θα τα κάνει να ξεχωρίζουν», και η οποία, όπως είπε, «παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας και χαράσσει το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση». Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στη δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος «Παράγω», το οποίο παρουσιάστηκε στο Διοικητήριο, μια πρωτοβουλία με την οποία επιτυγχάνεται ο διπλασιασμός των ΠΟΠ προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία, όπως είπε. «Στα 58 που έχουν ήδη κατοχυρωθεί, προστίθενται άμεσα και άλλα 22 ΠΟΠ-ΠΓΕ καθώς και άλλα 20 εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε το συνολικό αριθμό σε 100 και έπεται συνέχεια».

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και της ΝΔ, 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εξήγησε ότι η παραπάνω δράση πραγματοποιείται σε συνέχεια της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία και διεθνή κατοχύρωση ενός συλλογικού σήματος για τα μακεδονικά προϊόντα. Επισήμανε ότι στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ανάγκη προστασίας των μακεδονικών προϊόντων και υπηρεσιών είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά, και γι' αυτό οφείλει ο καθένας από το θεσμικό του ρόλο να κινητοποιηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι κάθε είδους αρνητικές συνέπειες.

Η Ελλάδα, είπε η κ. Ασημακοπούλου, είναι παραδοσιακά υπέρ της ένταξης των γειτόνων της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τονίζοντας ότι ειδικά στη σημερινή εποχή «εμπορικών πολέμων» θα πρέπει να φροντίσουμε να μην προκύψει «γεωπολιτικό κενό» στα Δυτικά Βαλκάνια με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η κ. Ασημακοπούλου δεσμεύτηκε ότι η προστασία και προώθηση της νομικά κατοχυρωμένης εμπορικής ταυτότητας των μακεδονικών προϊόντων θα αποτελεί για εκείνη ύψιστη πολιτική προτεραιότητα, και ότι θα αναλάβει σχετικές δράσεις εντός και εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης, είναι ότι αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόσο τα σήματα όσο και οι γεωγραφικές ενδείξεις» είπε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας έχει κατοχυρωμένες τρεις γεωγραφικές ενδείξεις για οίνο, τσίπουρο και ούζο, γεγονός που της δίνει απόλυτη προστασία σε επίπεδο Ε.Ε.». Ο κ. Κουτσοχήνας πρόσθεσε ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, παρότι ως μη κρατικές οντότητες δεν δεσμεύονται από τη συμφωνία, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ένδειξη «Βόρεια» στα λογότυπα των προϊόντων τους, διότι διαφορετικά «θα προκύπτει παραπλάνηση του κοινού ως προς τη γεωγραφική προέλευση των προϊόντων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε ότι για δεκαετίες τα μακεδονικά προϊόντα ήταν απροστάτευτα και ότι «ελάχιστα» προϊόντα τα οποία παράγονται στη Μακεδονία έχουν εξασφαλίσει επαρκή κατοχύρωση. Τόνισε ότι ο ΣΕΒΕ ήρθε «να ταρακουνήσει» αυτή την κατάσταση και υπενθύμισε ότι πριν λίγες εβδομάδες κατατέθηκε το σήμα «Great» στο Αλικάντε και αναμένεται η έγκριση. Αναφέρθηκε επίσης, στις δυσκολίες που δημιουργούνται στο εξωτερικό, όταν προϊόντα από τη διπλανή χώρα προβάλλονται με λογότυπα που δημιουργούν σύγχυση για τη γεωγραφική προέλευση τους. Επεσήμανε ότι τα συλλογικά εμπορικά σήματα, η γεωγραφική προέλευση και η κατοχύρωσή τους, είναι τα μόνα «όπλα» που έχουν οι εξαγωγείς απέναντι στον πολύ σκληρό διεθνή ανταγωνισμό.

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τους φορείς της πόλης και η επαφή μαζί τους για να αναδειχθούν τα μακεδονικά προϊόντα στο εξωτερικό είναι συνεχής. «Αυτό χρειάζεται, ώστε ενωμένοι να πάμε έξω πολύ δυνατά, αρκεί να το κάνουμε συγκροτημένα και με δυνατό μυαλό, με κινήσεις ουσιαστικές». Για τη σπουδαιότητα των εμπορικών συλλογικών σημάτων και την αναπτυξιακή δυναμική τους μίλησε το μέλος της διοίκησης του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Χρήστος Βρίκος.

«Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδείξει και να προστατεύσει τα μακεδονικά προϊόντα» τόνισε η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της κ. Ασημακοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος, ενώ γραπτό συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης. Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν επίσης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά..

πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Ουρές σχηματίζονται έξω από υποκαταστήματα της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, με δεκάδες πολίτες να αναμένουν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς προστασία για να πληρώσουν λογαριασμούς. Λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, είναι περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν εντός των καταστημάτων για πληρωμή λογαριασμών και διευθέτηση άλλων εκκρεμοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να περιμένουν εξωτερικά και να υπομένουν τον καύσωνα. «Δεν αν...
Κοινωνία
Γέννησε η 39χρονη έγκυος γυναίκα από τη Βέροια, θετική στον κορωνοϊό, η οποία μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου, στη 01:00 το βράδυ της Δευτέρας, έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Για προληπτικούς λόγους, το νεογέννητο μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Α΄ Νεογνολογικής Κλινικής ΑΠΘ. Στο νεογνό έγινε τεστ COVID-19 το οποίο είναι αρνητικό και αναμένεται τ...
Κοινωνία
Σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι της, τέθηκε υπάλληλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Η γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία το βράδυ της περασμένη Πέμπτης και την Παρασκευή έκανε το τεστ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τα συμπτώματα της ασθενούς είναι ήπια και γι’ αυτό βρίσκεται στο σπίτι της σε δήμο του νομού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Θεσσαλονίκη, το τεστ έκαναν περίπου επτά συνάδελφοί της στα ΚΤΕΛ και...
Οικολογία
Ο Δήμος Θέρμης θα τοποθετήσει νέους μεταλλικούς κάδους, αντικαθιστώντας τους φθαρμένους. 250 νέους μεταλλικούς κάδους απορριμμάτων προμηθεύτηκε η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θέρμης. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης των νέων κάδων σε αντικατάσταση των παλαιών φθαρμένων. Οι νέοι κάδοι θα τοποθετηθούν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία του δικτύου αποκομιδής απορριμμάτων....
Πολιτική
Παράλληλη δημοσκόπηση σε Ελληνες και Τούρκους παρουσιάζεται σήμερα με τους πολίτες να απαντούν σε σειρά ερωτημάτων. Μεγάλη διπλή έρευνα σε Ελλάδα και Τουρκία διενήργησε η εταιρεία Κάπα Research επικεντρώνοντας στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, ενώ δεν λείπει και η σφυγμομέτρηση του κοινού για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Επίσης, οι ερωτηθέντες, Ελληνες και Τούρκοι. κλήθηκαν να απαντήσουν για τους πόρους του φυσικού αερίου στην ανα...
Κοινωνία
Δεκαεπτά νέους ανακαινισμένους πράσινους χώρους παιχνιδιού, ξεκούρασης και αναψυχής θα αποκτήσει ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης χρηματοδότησης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Πρόκειται για μια μεγάλη ολοκληρωμένη παρέμβαση πρασίνου στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου θα αναδημιουργηθούν και θα μετατραπούν σε πράσινους χώρους παιχνιδιού, ξεκούρασης και αναψυχής 17 παιδικές χαρές κ...
Διάφορα
Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει σε χώρο επί της οδού Ειρήνης, στην περιοχή του Βαρδαρίου, το πρώτο Κοινωνικό Πλυντήριο του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα δίνει τη δυνατότητα σε άπορους, σε οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και φοιτητές να πλένουν και να στεγνώνουν δωρεάν τα ρούχα τους. Οι εργασίες εξωραϊσμού του χώρου και σύνδεσης των υδραυλικών των τριών πλυντηρίων και τριών στεγνωτηρίων, που προσφέρει ιδιωτική εταιρεία η ο...
Διάφορα
Πολλοί από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό είναι μεταξύ 20 και 29 ετών επεσήμανε ο επιδημιολόγος του Ινστιτούτου Υγείας Sciensano Μποντουίν Κατρί μιλώντας στο δίκτυο VTR, αναφέρει η εφημερίδα «Le Soir», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Παρατηρούμε ότι πολλοί από τα νέα κρούσματα είναι μεταξύ 20 και 20 ετών. Είναι μία ομάδα η οποία πρέπει να προστατευτεί και ταυτόχρονα να προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται ανάμεσά μας, τους ηλικιωμένους και του...
Πολιτική
Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η κυβέρνηση χτυπάει το κουδούνι της αφύπνισης πολίτες να ακολουθούν οδηγίες ειδικών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας. Όπως είπε, τα μέτρα συνοδεύονται με αντίμετρα, όπως την επέκταση της αναστολής συμβάσεων στο ίδιο διάστημα που...