Γαστρονομική γιορτή στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνιστές τη Γραβιέρα Νάξου και τα κρασιά της Σάμου

Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, συμπαγή ελαστική μάζα, χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, φίνο άρωμα, γλυκιά και λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση! Εδώ και χρόνια έχει κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (σ.σ. το άλλο είναι η πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις. Ο λόγος για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της παραγωγής, αλλά και το πιο μεγάλο καμάρι, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου!

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. μαζί με τα μοναδικά και βραβευμένα κρασιά Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Vin Doux και Samos Anthemis του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου «συστήθηκαν» στους Θεσσαλονικείς σε μια υπέροχη παρουσίαση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο «Αγιολί». Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται από την Οικονομοτεχνική ΕΠΕ.

Η παρουσίαση άνοιξε με έναν πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο. Ο πρόεδρος της Οικονομοτεχνικής ΕΠΕ, Παντελής Σκαρλάτος και η δημοσιογράφος γαστρονομίας και συγγραφέας, Σίσυ Νίκα, είχαν έναν διάλογο, μέσω του οποίου και με τη βοήθεια οπτικού υλικού παρουσίασαν στους καλεσμένους την ιστορία της Σάμου και της Νάξου από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Αναφέρθηκαν στην μυθολογία, στην ιστορία, στη γη και στους ανθρώπους της, που κατάφεραν με τα «δώρα» που τους χάρισε η φύση να φτιάξουν μοναδικά προϊόντα η φήμη των οποίων εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Η μοναδική Γραβιέρα Νάξου

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιώργος Σεργής, υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Παρουσίασε την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που την κάνουν να έχει ξεχωριστή γεύση και επισήμανε πως έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύει πως πρόκειται για προϊόν εξαιρετικής ποιότητας.

Μεταξύ άλλων η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. έχει κερδίσει το χρυσό βραβείο γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών το 2011, καθώς και τα 2 Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών το 2015, το 2016 και το 2018, ενώ το 2017 κατέκτησε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό Taste Olymp Awards.

Έπειτα ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου, Γιάννης Σκούτας, καλωσόρισε από την πλευρά του τούς καλεσμένους και αναφέρθηκε στις δράσεις προώθησης που επιχειρεί ο Συνεταιρισμός, επισημαίνοντας πως κάθε χρόνο σχεδόν 3 εκατομμύρια φιάλες κρασιού εξάγονται στη Γαλλία, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόκειται για μια χώρα με μακρά παράδοση στην οινοποιία και κατοίκους που είναι λάτρεις του καλού κρασιού.

Στη συνέχεια ο εμπορικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου, Τίτος Φραντζής, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα και στην αγάπη των Σαμίων αμπελοκαλλιεργητών για να παράγουν ένα ιδιαίτερο και εκλεκτό προϊόν.

Τα εκλεκτά κρασιά Σάμου

Και έφτασε η ώρα της παρουσίασης των κρασιών. Ο Dip WSET, Στέφανος Κόγιας, μίλησε διεξοδικά για τα πολυβραβευμένα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου και τους οινογευστικούς τους συνδυασμούς.

Πρώτα παρουσίασε το Samos Grand Cru, τον πιο σημαντικό πρεσβευτή των οίνων. Προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια και είναι ένα κλασικό Vin Doux Naturel. Το χρώμα του μοιάζει με τοπάζι, ενώ στη μύτη εκφράζει με απόλυτη επιτυχία τα χαρακτηριστικά πρωτογενή και δευτερογενή αρώματα του μοσχάτου, με έντονη και αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι φρέσκο και γλυκό και η οξύτητά του το ισορροπεί τέλεια.

Ακολούθησε το Samos Nectar, ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι που παλαιώνεται 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών. Καλή οξύτητα, μεγάλη επίγευση με νότες καπνού. Ελίσσεται μεταξύ των αρωμάτων σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας, ενώ στη γεύση παρουσιάζονται στοιχεία καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με τη γλυκύτητα και «ντυμένα» με εκπληκτική μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στα γλυκά λιαστά κρασιά.

Έπειτα παρουσιάστηκε το Samos Vin Doux. Ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου. Δεν είναι τυχαία το Νο 1 σε πωλήσεις γλυκό κρασί στην Ελλάδα, ενώ εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Η παρουσίαση των κρασιών ολοκληρώθηκε με το Samos Anthemis. Ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την 5ετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια.

Τη «σκυτάλη» της παρουσίασης των προϊόντων της Νάξου και της Σάμου πήρε στη συνέχεια ο chef Χρήστος Ιωαννίδης. Δημιούργησε σε ένα διαδραστικό livecooking «κριθαρότο με γραβιέρα και Μοσχάτο Σάμου», που με την γεύση του εντυπωσίασε τους καλεσμένους.

Η βραδιά έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις που έμειναν αποτυπωμένες στον… ουρανίσκο όλων των καλεσμένων!

Πηγή:thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Διάφορα
Το 2020 η Aegean θα προσφέρει 19,2 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 1,5 εκατ. σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με όσα προβλέπει το θερινό πρόγραμμα για το 2020. Με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος των δυνάμεών της να συγκεντρώνεται στην πόλη η Aegean ανακοίνωσε το θερινό της πρόγραμμα για το 2020, με έμφαση στην εξωστρέφεια. Αναμένοντας εντός του επόμενου έτους τα έξι πρώτα νέα Airbus της οικογένειας A320/321neo, η εταιρεία θα επιχειρεί τη νέα...
Πολιτισμός
Σύμφωνα με αποκάλυψη της Καθημερινής η μελέτη που θα κατατεθεί στο ΚΑΣ προβλέπει ότι σε περίπτωση απόσπασης των αρχαιοτήτων ο σταθμός της Βενιζέλου θα ολοκληρωθεί το 2023 με κόστος 15 εκ επιπλέον ενώ στην περίπτωση της διατήρησης ο σταθμός θα ολοκληρωθεί το 2026 και το κόστος θα είναι 55 εκατομμύρια επιπλέον! Για πρώτη φορά λοιπόν εδώ και 4 μήνες η κυβέρνηση παραδέχεται δημόσια κάτι που έχει αρνηθεί μετ΄επιτάσεως. Ότι υπάρχει λύση διατήρησης των αρχαιοτήτ...
Πολιτισμός
Τις πολιτιστικές διαδρομές της Μακεδονίας που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, με χρηματοδότηση ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, που εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.       Νωρίτερα ο κ. Τζιτζικώστας είχε συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και μετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή των εκπροσώπων από τις εφορίες αρχαιοτήτων προκειμένο...
Κοινωνία
Ημερίδα Για Την Παιδική Κακοποίηση Στη Θεσσαλονίκη «Κακοποίηση του παιδιού. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες υγείας-εκπαίδευσης» είναι το θέμα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 και ώρες 16.00-20.30, στο ξενοδοχείο «Porto Palace», στη Θεσσαλονίκη. «Όταν ο εκπαιδευτικός υποψιάζεται την κακοποίηση», «Οι ανήλικοι θύτες και θύματα από την σκοπιά της Εισαγγελίας», «Η ανίχνευση της κακοποίησης από τον Παιδίατρο», «Όρια και δ...
Κοινωνία
Αλλαγές στο επίδομα παιδιού από το 2020. Γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια. Το επίδομα δίνεται βάσει τον αριθμό των παιδιών και το εισόδημα. Όλα όσα προβλέπονται. Σε αλλαγές προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας στον τρόπο χορήγησης τους επιδόματος παιδιού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα να λαμβάνει κάποιος το επίδομα και εν συνεχεία το παιδί να παύει να φοιτά στο σχολείο. Οι αλλαγές αναμένεται να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργεί...
Διάφορα
Tην εκτίμηση ότι το ελληνικό σεισμικό τόξο αποσταθεροποιείται εκφράζει ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ειδικότερα, μετά τον μεγάλο σεισμό στην Αλβανία τα επιστημονικά συμπεράσματα μπορούν πλέον να διατυπωθούν με βεβαιότητα: ο ελληνικός χώρος έχει αποσταθεροποιηθεί καθώς σεισμικά ρήγματά του ενεργοποιήθηκαν, εξαιτίας της δραστηριότητας του προηγούμενου διαστήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΝΕΑ», η αφρικανική πλάκα εξακολουθεί να καταβυθίζεται με «μι...
Πολιτισμός
“VinEaTopia” ένα τριήμερο Street Food Fest στην Νάουσα επιχειρεί να συνδυάσει και να αναδείξει τις γεύσεις του όμορφου τόπου – εξόρμηση από τη Θεσσαλονίκη.  Ένα τριήμερο οίνου, γεύσης και τοπικής γαστρονομίας με σκοπό την ανάδειξη του «χάρτη» των γεύσεων της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας. Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας σε συνεργασία με τους οινοποιούς και την συνδρομή του Δήμου Νάουσας διοργανώνουν ένα συναρπαστικό street food festival το Σαββατ...
Εγκληματικότητα
Δύο άτομα συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας για την αγορά και διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων μέσω του σκοτεινού διαδικτύου (Dark Web). Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα που φέρονται ότι κατείχαν παραχαραγμένα 50ευρα , συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 2000 ευρώ, και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα που άσκησε ποινική δίωξη...
Εγκληματικότητα
Αδίστακτοι ληστές χτύπησαν ζευγάρι ηλικιωμένων στο σπίτι τους Θύμα ληστείας μέσα στο σπίτι του έπεσε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη, βραδινές ώρες Τρίτης 10 Δεκεμβρίου προς Τετάρτη (11/12).  Συγκεκριμένα, 4 άγνωστοι εισέβαλαν σε μονοκατοικία στην περιοχή της Επανομής, όπου κατοικεί 83χρονος μαζί με τη σύζυγό του. Οι δράστες δεν δίστασαν να χτυπήσουν τον 83χρονο με βαρύ αντικείμενο, ώστε να μην μπορέσει να τους αντισταθεί, και απέσπασαν χρηματικό π...