Στην Ανατολική Χαλκιδική ο τουρισμός περνάει από την… “KOUZINA”

Έχετε φάει κρέας μαύρου χοίρου, (αρχέγονη μορφή χοίρου), έχετε πιει μουντοβίνα (απόσταγμα από κερήθρα), έχετε απολαύσει ψάρι με... κρεμμυδόζουμο (συνήθεια αγιορειτών μοναχών), έχετε καλοπιάσει τον ουρανίσκο σας με μύδια Ολυμπιάδας, έχετε δοκιμάσει παστό ορκύνι Ιερισσού; Αν ναι, η επανάληψη μπορεί να είναι ένα δώρο στον εαυτό σας, αν όχι, είναι η ευκαιρία να κάνετε πιο πλούσιο το βιβλιάριο των γαστρονομικών σας καταθέσεων. Γιατί, όπως λένε αυτοί που καλά γνωρίζουν: δεν περνάει μόνο ο έρωτας από το στομάχι αλλά και ο... τουρισμός! 


Το αποδεικνύει εδώ και περίπου 10 χρόνια και μάλιστα πολύ επιτυχημένα, η Ανατολική Χαλκιδική με την υλοποίηση του γαστρονομικού project “ KOUZINA” που ξεκίνησε το 2011  και γρήγορα έγινε θεσμός, βάζοντας την περιοχή στον ελληνικό και, κυρίως, στον πανευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη. 

Το προς υλοποίηση project είναι το «KOUZINA 2020», ένα φεστιβάλ γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί 15 Μαΐου με 15 Ιουνίου 2020 σε ορεινές και παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Χαλκιδικής. Περιλαμβάνει 32 κύριες και 180 παράλληλες δραστηριότητες. 

Αν αναρωτιέστε πόσοι άνθρωποι χωρούν σε αυτή την “ KOUZINA”, η απάντηση είναι: άπειροι, ων ουκ έστιν αριθμός! 

«Ολόκληρη η τοπική κοινωνία» απαντά, μιλώντας στο περιοδικό “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ” του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Διευθύντρια Marketing και Eπικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, Μαρία Πάππα. Ανάμεσά τους: μεμονωμένες νοικοκυρές, μέλη συλλόγων γυναικών, αλιείς, παραγωγοί, καλλιεργητές, ιδιοκτήτες από φάρμες, εστιάτορες, σεφ, ξενοδόχοι και πολλοί ακόμη. 

Όλες αυτές οι ομάδες ανθρώπων παίρνουν και δίνουν κάθε χρόνο ό,τι καλύτερο έχουν για την επίτευξη του κοινού σκοπού ενώ παράλληλα, όπως επισημαίνει η κ.Πάππα «μπαίνουν σε μία επικοινωνιακή παλέτα γαστρονομίας η οποία, πολύ γρήγορα εκτίναξε τη φήμη της περιοχής».

Η όλη προσπάθεια  «έτρεχε» μέχρι πρότινος μόνο με δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη συνεισφορά 800 και πλέον εθελοντών του τόπου, υπό την ομπρέλα και καθοδήγηση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού. Στο πλευρό τους στέκεται και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ενώ προ ημερών, ο νέος δήμαρχος της περιοχής, Στυλιανός Βαλιάνος, ανακοίνωσε την απόφαση ένταξης του φεστιβάλ “ KOUZINA” στο πρόγραμμα τουριστικής πολιτικής του Δήμου Αριστοτέλη.

 Οι πέντε ενότητες, η τιμώμενη χώρα & το τιμώμενο προϊόν

Το “ KOUZINA 2020”, όπως και τα προηγούμενα, χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Τιμώμενη χώρα είναι η Κροατία ενώ τιμώμενο τοπικό προϊόν είναι το μέλι το οποίο και θα γιορτασθεί ιδιαίτερα στις 16 Μαΐου 2020 από Έλληνες και Σλοβένους εταίρους του προγράμματος BeePathNet. 

Οι πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες (πέντε κουζίνες) που όπως ανακοινώθηκε, αποτελούν πηγή έμπνευσης για 20 διακεκριμένους chef που συμμετέχουν σε αυτή, είναι οι εξής:

Η αρχαιοελληνική κουζίνα

Έλληνες chef εμπνέονται από τις τάσεις της αρχαιοελληνικής κουζίνας και δημιουργούν πιάτα με κυρίαρχο συστατικό το μέλι. Παραδοσιακές πλατείες, αμπελώνες και αυλές γεμίζουν με φωνές χορωδών, ενώ χορευτές υποδέχονται το ελληνικό γαστρονομικό καλοκαίρι με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο. Πρόγραμμα δομημένο στην προώθηση του μελιού, όπως αυτό παράγεται στις πλαγιές των τριών ορεινών όγκων της Ανατολικής Χαλκιδικής: του Χολομώντα, του Αριστοτελικού Όρους και του Άθωνα. Παράλληλα, προωθούνται οι οινότοποι της Μεγάλης Παναγίας και η παραγωγή κόκκινου φασολιού και λάχανου στο Παλαιοχώρι.

Η θαλασσινή κουζίνα

Προωθεί όλη την παραγωγή των τριών θαλάσσιων κόλπων της Ανατολικής Χαλκιδικής (Αθωνικού, Ακάνθιου και Στρυμωνικού). Μύδια Ολυμπιάδας προβάλλονται στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ ψαρικά από τις θάλασσες του Άθωνα και θαλασσινά από τον Ακάνθιο Κόλπο εμπνέουν τους chef και τους μάγειρες. Την ίδια ώρα, χορευτές κυκλώνουν τα στενά και τις πλατείες της Ουρανούπολης, καταλήγοντας στον Πύργο Προσφορίου, για να τιμήσουν τους Αγίους Κωνσταντίνο & Ελένη - προστάτες του οικισμού.

Η μοναστηριακή κουζίνα

Αυθεντικά θρησκευτικά κουρμπάνια, γαστρονομικές περιπλανήσεις στα gift shops της Ουρανούπολης, θρησκευτικές συνευρέσεις σε αγιορείτικα μετόχια και λόφους με θέα την ιερή κορυφή, ψαρογεύματα στις θάλασσες του Αγίου Όρους, αλλά και μοναστηριακά δείπνα αποτελούν τις κύριες εκδηλώσεις της «διάσημης» μοναστηριακής εβδομάδας, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Με βάση την ψαροφαγία, οι 8 «μοναστηριακές βραδιές» αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι μοναχοί τη συνδέουν με τη χρήση άγριων χόρτων, βοτάνων και ζαρζαβατικών, όπως αυτά συλλέγονται από τις πλαγιές και τους κήπους των πράσινων αθωνικών βουνών.

Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων

Προωθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν από τους Πόντιους και Μικρασιάτες μετοίκους του τόπου. Περέκ με γέμιση παλαιοχωρινής πατάτας και αρνιώτικης φέτας, θαλασσινοί μεζέδες, όπως προσφέρονταν στα αστικά δείπνα της Σμύρνης, ντολμάδες με αμπελόφυλλα από τα αγιορείτικα αμπέλια, παστό ορκύνι Ιερισσού, μυρωδάτοι κιμάδες αλλά και ψαρικά μαγειρεμένα με χορταρικά όπως στην Προικόνησσο και τη Γαλημή πλαισιώνουν τις Ποντιακές και Καππαδοκικές γιορτές, όπου ο χορός της λεβεντιάς και του πόνου κυριαρχούν.

Η μεσογειακή κουζίνα

Είναι αφιερωμένη στην κροατική μεσογειακή κουζίνα και θα οργανωθεί από την επικεφαλής chef του “ KOUZINA” Nτίνα Νικολάου και το Gault & Millau. Εστιασμένη στην προώθηση του ντόπιου κρέατος, όπως αυτό συνδυάζεται στη μαγειρική με το ελαιόλαδο των Πυργαδικίων και το εποχικό καλοκαιρινό ζαρζαβάτι των κάμπων των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού. Επιπλέον, η μεσογειακή εβδομάδα κλείνει μέσα της - εκτός από την επιβεβλημένη θαλασσινή γαστρονομική κληρονομιά - το μεσογειακό μεγαλείο του χορού, του γλεντιού και της χαράς. Στο πλαίσιο αυτό, Ισπανοί και Κροάτες χορεύουν στις παραλίες της Αμμουλιανής, προωθώντας το project με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο». 

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτή η... “ KOUZINA” δεν είναι ένας περιορισμένος χώρος με σκεύη, ούτε μια γενική ιδέα που αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων  ενός τόπου. Είναι αυτά κι άλλα περισσότερα που δύσκολα τα περιγράφεις αλλά πιο εύκολα τα νιώθεις, τα γεύεσαι, τα ζεις, τα απολαμβάνεις. Είναι το αντάμωμα ανθρώπων, ιδεών, προϊόντων, γεύσεων, ήχων, μυρουδιών και ιστορικών καταβολών. Ολα μαζί, κατάφεραν να δώσουν μια ποιοτική σπρωξιά στο κομμάτι της γαστρονομίας και κατ΄ επέκταση, στον άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτήν, τουρισμό. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ γαστρονομίας “ KOUZINA 2020” φιλοξενείται στην ιστοσελίδα: http://www.mountathosarea.org/?post_type=tribe_events 

Μία συμβουλή: Η ανάγνωση του προγράμματος και η “ μελέτη” των φωτογραφιών προκαλούν έκκριση γαστρικών υγρών. Καλό είναι να μην είστε νηστικοί! 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Πολιτισμός
Τετάρτη 29/1, στις 8μμ, με τον κ. Δημήτρη Μπαρμπαδήμο, συγγραφέα του βιβλίου "3906 μ.Χ. - Θεμελιώνοντας το Μέλλον", στο Νέο Θεμέλιο (Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο.) -Είναι άραγε το Μέλλον αποτέλεσμα της δράσης μας στο Παρόν ή μήπως θα μπορούσε το Παρόν μας να αλλάξει αν φέρουμε στο σήμερα οράματα και ιδέες Μέλλοντος;  -Είναι εφικτό να ενσαρκωθεί μια "Ουτοπία"; -Είναι ο χρόνος γραμμικός ή μήπως μπορούμε να κινηθούμε σ' αυτόν όπου θέλουμε, αν συντονιστούμ...
Πολιτισμός
Το μετρό στη Θεσσαλονίκη ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του φαίνεται ότι επιρεάζει και αλλάζει ριζικά πολλά πράγματα στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αναδείχτηκε ο σημαντικός πολιτιστικός πλούτος της πόλης. Μια ενιαία και τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή που υπολογίζεται ότι καλύπτει μια συνολική έκταση περίπου 20.000 τ.μ. Ήδη αυτούς τους μήνες που διανύουμε βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την διάθε...
Διάφορα
Διακοπές ρεύματος είναι προγραμματισμένες για αύριο, Κυριακή, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, χωρίς ρεύμα θα μείνουν οι καταναλωτές στην περιοχή του Ωραιοκάστρου από τις 08:00 έως τις 11:00. Συγκεκριμένα, θα επηρεαστεί όλη η περιοχή πάνω από τη Συμμαχική Οδό όλο το Παλαιόκαστρο με τα αντλιοστάσια, βουστάσια, πτηνοτροφεία φ/β Αιβαζιδη και οι Ματακος, Βασιλειάδης, καλονη, κιτσιος, κουντη, Μπελλη, Σεφερογλου & Τιμολέων. Επίσης, από τις 08:0...
Οικονομία
«Η ελληνική οικονομία βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της κυρίως λόγω του περιορισμού του κόστους εργασίας» επεσήμανε χθες, Παρασκευή, ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.  Ο κ. Μασούτης εκτίμησε πως παρατηρείται ένα κλίμα αισιοδοξίας στην καθημερινότητα τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια σημείωσε πως η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει παθογένειες δεκαετιών ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός...
Υγεία
Ενώ οι Βρετανοί, όπως είναι γνωστό, πιστεύουν ότι ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι και τόσο υπερβολικό καθώς η καθημερινή κατανάλωσή του βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος. Γνωρίζουμε ήδη ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της γνωσιακής παρακμής, των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη τύπου 2. Τώρα, σε μια...
Κοινωνία
Μοιάζει με παιχνίδι αλλά στην πραγματικότητα οδηγεί σε καταστάσεις μπούλινγκ και ακραίου εξευτελισμού. Μία επικίνδυνη μόδα που έρχεται από το Διαδίκτυο και έχει εισβάλει στα σχολεία. Μικρά παιδιά που μπαίνουν σε επικίνδυνες δοκιμασίες για χάριν εντυπωσιασμού. Μαθητές, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να οδηγήσουν μία μαθήτρια  Δημοτικού να γλείψει τουρκική τουαλέτα.  Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στους γονείς της το θύμα του περιστατικού, μία μαθήτρια της Β' Δημοτι...
Υγεία
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τον φονικό κοροναϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στην Κίνα, ενώ από χθες έχουμε και τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Γαλλία. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κοροναϊό μέσα από12 ερωταπαντήσεις για τη μετάδοση, τα συμπτώματα και τους κινδύνους του • Ποιος είναι ο νέος ιός; Ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται...
Οικονομία
Συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΑ-ΘΕΣΣ Ο Δήμαρχος Θέρμης, κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, συναντήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλονίκη, με τον Γενικό Διευθυντή, κ. Λεωνίδα Μπακούρα και στελέχη της Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε το Δήμαρχο για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο εντός του 2020 θα τροφοδοτηθεί η Καρδία του δήμου Θέρμης. Στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης προβλέπονται επεν...
Οικονομία
Νέο, ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, επιδιώκεται να δημιουργηθεί με τις διατάξεις που προωθούνται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)». Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επιχειρείται, επίσης, η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ενώ ολοκληρώνεται οριστικά η μεγαλύτερη διοικητική και...