Πλατεία Ελευθερίας: Η απειλή πίσω από τις λαμαρίνες

Τον κίνδυνο να ακολουθήσει τη μοίρα του έργου του μετρό που είχε σαν αποτέλεσμα τους «μετρόπληκτους» αντιμετωπίζει η πλατεία Ελευθερίας, καθώς τα έργα για την ανάπλαση έχουν τελματώσει και ο δήμος Θεσσαλονίκης αναζητεί τρόπο απεμπλοκής του από τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία «Στέντωρ Α.Ε.».

Από τον Φεβρουάριο που υπογράφηκε η σύμβαση «δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν προλαβαίνει να το κάνει», σημειώνει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης. Βάσει της σύμβασης, ο εργολάβος πρέπει να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο τον Φεβρουάριο του 2020, κάτι το οποίο δεν γίνεται σύμφωνα με τον ίδιο.

«Διαζύγιο» με τον εργολάβο ή…

Στόχος του δήμου είναι η διάλυση της σύμβασης με τον εργολάβο, διότι «αν δεν απεμπλακούμε, θα αφήσω την πόλη με 2,5 χρόνια ακόμα λαμαρίνες εκεί» και γι’ αυτόν το λόγο «προσπαθούμε να μην είμαστε στα δικαστήρια. Να τελειώσουμε συναινετικά», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος.

Ερωτηθείς εάν η σύμβαση εμπεριέχει ρήτρες για αποζημιώσεις υπέρ του δήμου, ο αντιδήμαρχος απαντά αρνητικά και προσθέτει: «Δεν έχει λεφτά να μας κάνει το έργο. Ρήτρες θα δώσει και αποζημιώσεις;».

Παράλληλα, ο κ. Κυριζίδης επισημαίνει ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έδειξε πως τα ευρήματα δεν αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση του έργου, καθώς είναι κατεστραμμένα.

Πλέον, «ή θα πάμε στο ίδιο σχέδιο» με επόμενο ανάδοχο, όπως ορίζει ο νόμος, «ή θα πάμε σε κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης» με ταυτόχρονη υλοποίηση της επιφανειακής ανάπλασης, όπως προβλέπει η υφιστάμενη μελέτη. Στο δεύτερο ενδεχόμενο θα «γίνει μελέτη και κατασκευή» και ενδεχομένως σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα για την εξοικονόμηση χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά «θέλουμε έναν χρόνο μέχρι να μπει ο νέος εργολάβος» ομολογεί ο αντιδήμαρχος.

Θ. Παππάς: «Προβληματικός ο εργολάβος»

Ο εργολάβος καθυστερούσε και ταυτόχρονα «τον είχαμε φωνάξει πάρα πολλές φορές, επειδή κάτι είδαμε ότι δεν πήγαινε καλά» με την πορεία εκτέλεσης των έργων, παραδέχεται μέσω της «ΜτΚ» ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς.

Ο εργολάβος αποδείχθηκε προβληματικός και έτσι «του είχαμε προτείνει διάφορα πράγματα: να βρει κάποιον να γίνει υποκατάσταση, ή τον 2ο ανάδοχο, ή κάποιον να συνεργαστεί, ή να συναινέσει να κηρυχθεί έκπτωτος. Οι υπηρεσίες τού ‘τράβαγαν το αυτί’, είπε ότι θα συμμορφωθεί», κάτι το οποίο δεν συνέβη, όπως περιγράφει ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, «επειδή ήμασταν στο τέλος της θητείας, δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και ευελπιστούσαμε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο», συνεχίζει ο ίδιος.

Η «Στέντωρ Α.Ε.» είχε καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά όταν κέρδισε το διαγωνισμό, μεταξύ των οποίων και εγγυητικές επιστολές, τα οποία βέβαια τώρα «πρέπει να ελεγχθούν», θεωρεί ο πρώην αντιδήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της διοίκησης Μπουτάρη, ο κ. Παππάς ισχυρίζεται πως «δεν ανταποκρινόταν στις παραινέσεις της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Είχε μία μεγάλη δυσκολία. Προφανώς θα είχε και μεγάλη οικονομική δυσκολία από ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να ανακηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο και στη συνέχεια να πάει στο 2ο ανάδοχο, για να εκτελεστεί το έργο.

Γ. Σκιαδαρέσης: «Δεν είναι πρόβλημα τα αρχαία»

«Βρήκαμε το τείχος, αλλά όχι όπως το περιμέναμε. Βρέθηκε ήδη κατεστραμμένο σε μεγάλη κλίμακα από ένα κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, το οποίο είναι εκεί στη θέση του», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Σκιαδαρέσης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Σήμερα οι αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες αφορούν τον εντοπισμό του τείχους της Θεσσαλονίκης, έχουν ολοκληρωθεί περίπου κατά 50% σύμφωνα με τον ίδιο και μάλιστα «θα είχαμε τελειώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό αν ο εργολάβος ήταν συνεπής».

Ειδικότερα, ο κ. Σκιαδαρέσης καταγγέλλει τον εργολάβο ότι «δεν μας άφηνε να μπούμε μέσα στο εργοτάξιο, γιατί είχε μία χαλασμένη πόρτα και υπήρχε κίνδυνος για τους εργάτες και δεν άφηνε το εργατικό προσωπικό να δουλέψει. Δεν έφερνε αντλίες να αρδέψει τα νερά. Δεν πλήρωνε το προσωπικό».

Σε κάθε περίπτωση σήμερα «δεν είναι πρόβλημα η αρχαιολογία για την ανάπλαση», ενώ ταυτόχρονα η αρχαιολογική υπηρεσία επιθυμεί την τάχιστη υλοποίηση του έργου, διαμηνύει ο κ. Σκιαδαρέσης.

Ερωτηθείς εάν οι αρχαιολόγοι είναι σίγουροι για τη δυνατότητα κατασκευής και υπόγειου χώρου στάθμευσης, εφόσον το αποφασίσει ο δήμος, ο κ. Σκιαδαρέσης είναι σαφής: «Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για το τι υπάρχει στο υπόλοιπο» οικόπεδο της πλατείας. «Σίγουρα γνωρίζουμε ότι έχει κάποια ερείπια των τελευταίων αιώνων της οθωμανικής περιόδου» παρατηρεί.

Οι αποτυχίες της «Στέντωρ Α.Ε.»

Ανατρέχοντας στο πρόσφατο ιστορικό του εργολάβου, στις 23 Οκτωβρίου του 2019 ο δήμος Παλαμά στη Θεσσαλία κηρύσσει έκπτωτη τη «Στέντωρ Α.Ε.» για το έργο βελτίωσης αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην τοπική κοινότητα Φύλλου. «Δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα του δικτύου που κατασκευάστηκε σε μήκος 12 χιλιομέτρων περίπου (…) β) Δεν κατασκεύασε τα τμήματα του δικτύου (…) γ) Δεν ολοκλήρωσε τις παροχές σύνδεσης στο κατασκευασμένο δίκτυο» αναφέρει η απόφαση του δήμου (σ.σ. ΑΔΑ: 6Γ8ΝΩΞΛ-ΧΥΟ).

Νωρίτερα, στις 17 Οκτωβρίου, η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Θεσσαλίας αποφασίζει να αντικαταστήσει την εταιρεία «Στέντωρ Α.Ε.» στο έργο «Βελτιώσεις σε ανοιχτά αθλητικά κέντρα της Π.Ε. Λάρισας», διότι η εταιρεία αδυνατεί να λάβει χρηματοδότηση από τράπεζες, ενώ αντιμετωπίζει και έκτακτα οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με το έγγραφο της περιφέρειας (σ.σ. Ω72Η7ΛΡ-ΙΡΒ).

Συγκεκριμένα η αντικατάσταση αποφασίστηκε «λόγω της επικαλούμενης αδυναμίας χρηματοδότησης της αναδόχου από τραπεζικά ιδρύματα, της έκτακτης οικονομικής δυσχέρειας και της κατάστασης αφερεγγυότητας της εταιρείας και κατ’ επέκταση της αδυναμίας ανταπόκρισής της στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή της από 05-12-2018 σύμβασης», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Για την ιστορία, η εν λόγω εταιρεία είχε κερδίσει το διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, προσφέροντας έκπτωση 52,65% και τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται ακολούθως σε, περίπου, 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως η «ΜτΚ» ζήτησε την άποψη των ιθυνόντων του έργου από την πλευρά της εταιρείας, ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Διάφορα
1. Η Γκουβερνάντα (The Turning) Σκηνοθεσία: Φλόριαν Σιγκισμόντι Ηθοποιοί: Μακένζι Ντέιβις, Φιν Γούλφχαρντ, Μπρούκλιν Πρινς Είδος: Δράμα, Τρόμου, Μυστηρίου Ημερομηνία Εξόδου: 23 Ιανουαρίου 2020  ΣΥΝΟΨΗ Για πάνω από 100 χρόνια, μια άκρως στοιχειωμένη ιστορία έχει επικρατήσει για να τρομάζει τα πλήθη. Τον Ιανουάριο, «Η Γκουβερνάντα» της DreamWorks Pictures μας πηγαίνει σε ένα μυστηριώδες κτήμα στην εξοχή της περιοχής Μέιν , όπου η Κέιτ – που μόλις έχει ξεκινή...
Πολιτική
Η Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Αμυνας της ζώρας, Χουλουσί Ακάρ ζητά την αποστρατικωποίηση 16 Ελληνικών νησιών. Μιλά για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την καλεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας.  Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν πάγιες τουρκικές απόψεις στις οποίες επανέρχονται κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι.  Πηγή: cityportal.gr
Περιστατικά
Πανικός και τρόμος επικράτησε μεταξύ των 169 επιβατών πτήσης της Ryanair που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία με προορισμό το Στάνστεντ στη Βρετανία. Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του αεροσκάφους η καμπίνα γέμισε με καπνό. Το δυσάρεστο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης με αεροσκάφος τύπου Boeing 737-800. Ο καπνός άρχισε να εμφανίζεται όταν το αεροπλάνο έφτασε στα 5.000 πόδια με τους επιβάτες να πανικοβάλλονται και το...
Πολιτική
Την ικανοποίησή του εξέφρασε κατά τον απολογισμό των εξελίξεων της χθεσινής μέρας (Τετάρτη 22 Ιανουαρίου) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά την άφιξή του στο Νταβός για το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην ιστοσελίδα «Politico». «Μόλις εκλέξαμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να κάνει ειδική αναφορά στην εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας. «...
Πολιτισμός
Στους ρυθμούς του καρναβαλιού ετοιμάζεται να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη καθώς για πρώτη φορά διοργανώνεται το «Καρναβάλι στην πόλη», μία μεγάλη παρέλαση καρναβαλιού στο κέντρο της πόλης. Μια ομάδα ανθρώπων με εμπνευστή της ιδέας, τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Thessaloniki Drasis, Μίκη Γρηγοριάδη, διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων από 28 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1 Μαρτίου, όποτε και θα διεξαχθεί η μεγάλη παρέλαση με άρματα. Στόχος των διοργανωτών είναι να κάνουν...
Διάφορα
Συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρίας Lime, που προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών στη Θεσσαλονίκη, είχαν σήμερα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής, στο πλαίσιο του στόχου του δήμου να τεθούν κανόνες λειτουργίας, ασφάλειας και καλής χρήσης των συγκεκριμένων μικροοχημάτων. Σ...
Περιστατικά
Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε ένας 40χρονος Αλβανός, μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στην περιοχή της Σίνδου στη δυτική Θεσσαλονίκη. Όλα συνέβησαν χθες το βράδυ περίπου στις 20.30 στη συμβολή των Παπάγου και Παύλου Μελά. Αυτοκίνητο που οδηγούσε 21χρονη Αλβανίδα, συγκρούστηκε με την μηχανή που οδηγούσε ο 40χρονος συμπατριώτης της.  Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε θανάσιμα από την σύγκρουση. Η Τροχαία διεξάγει έρευνα για τα ακριβή αίτια του δ...
Κοινωνία
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα η Υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε παραρτήματα Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας διαφόρων περιοχών μέχρι την Κυριακή. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη,, η Υφυπουργός θα συμμετέχει σήμερα το απόγευμα ως ομιλήτρια στην ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος «Παράγοντες που επηρεάζουν την Εταιρική κουλτούρα και Διακυβέ...
Εγκληματικότητα
Κατά.. τύχη αποκαλύφθηκε η υπόθεση Μια περίεργη υπόθεση, αλλά όχι πρωτάκουστη, αποκαλύφθηκε έπειτα από την κατά… τύχη σύλληψη ενός Αφγανού, την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου με την κατηγορία της στέρησης εγγράφων. Ο άνδρας μετά την σύλληψή του από τις Αρχές, κατήγγειλε ότι κρατούνταν μαζί με άλλους σε αγροτική αποθήκη στο χωριό Προφήτης του δήμου Βόλβης. Ακόμα, όπως υποστήριξε ο Αφγανός ο ίδιος κατάφερε να αποδράσει. Άμεση Αστυνομική επιχείρηση Οι αρχές, και συγκε...