Πλατεία Ελευθερίας: Η απειλή πίσω από τις λαμαρίνες

Τον κίνδυνο να ακολουθήσει τη μοίρα του έργου του μετρό που είχε σαν αποτέλεσμα τους «μετρόπληκτους» αντιμετωπίζει η πλατεία Ελευθερίας, καθώς τα έργα για την ανάπλαση έχουν τελματώσει και ο δήμος Θεσσαλονίκης αναζητεί τρόπο απεμπλοκής του από τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία «Στέντωρ Α.Ε.».

Από τον Φεβρουάριο που υπογράφηκε η σύμβαση «δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν προλαβαίνει να το κάνει», σημειώνει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης. Βάσει της σύμβασης, ο εργολάβος πρέπει να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο τον Φεβρουάριο του 2020, κάτι το οποίο δεν γίνεται σύμφωνα με τον ίδιο.

«Διαζύγιο» με τον εργολάβο ή…

Στόχος του δήμου είναι η διάλυση της σύμβασης με τον εργολάβο, διότι «αν δεν απεμπλακούμε, θα αφήσω την πόλη με 2,5 χρόνια ακόμα λαμαρίνες εκεί» και γι’ αυτόν το λόγο «προσπαθούμε να μην είμαστε στα δικαστήρια. Να τελειώσουμε συναινετικά», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος.

Ερωτηθείς εάν η σύμβαση εμπεριέχει ρήτρες για αποζημιώσεις υπέρ του δήμου, ο αντιδήμαρχος απαντά αρνητικά και προσθέτει: «Δεν έχει λεφτά να μας κάνει το έργο. Ρήτρες θα δώσει και αποζημιώσεις;».

Παράλληλα, ο κ. Κυριζίδης επισημαίνει ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έδειξε πως τα ευρήματα δεν αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση του έργου, καθώς είναι κατεστραμμένα.

Πλέον, «ή θα πάμε στο ίδιο σχέδιο» με επόμενο ανάδοχο, όπως ορίζει ο νόμος, «ή θα πάμε σε κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης» με ταυτόχρονη υλοποίηση της επιφανειακής ανάπλασης, όπως προβλέπει η υφιστάμενη μελέτη. Στο δεύτερο ενδεχόμενο θα «γίνει μελέτη και κατασκευή» και ενδεχομένως σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα για την εξοικονόμηση χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά «θέλουμε έναν χρόνο μέχρι να μπει ο νέος εργολάβος» ομολογεί ο αντιδήμαρχος.

Θ. Παππάς: «Προβληματικός ο εργολάβος»

Ο εργολάβος καθυστερούσε και ταυτόχρονα «τον είχαμε φωνάξει πάρα πολλές φορές, επειδή κάτι είδαμε ότι δεν πήγαινε καλά» με την πορεία εκτέλεσης των έργων, παραδέχεται μέσω της «ΜτΚ» ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς.

Ο εργολάβος αποδείχθηκε προβληματικός και έτσι «του είχαμε προτείνει διάφορα πράγματα: να βρει κάποιον να γίνει υποκατάσταση, ή τον 2ο ανάδοχο, ή κάποιον να συνεργαστεί, ή να συναινέσει να κηρυχθεί έκπτωτος. Οι υπηρεσίες τού ‘τράβαγαν το αυτί’, είπε ότι θα συμμορφωθεί», κάτι το οποίο δεν συνέβη, όπως περιγράφει ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, «επειδή ήμασταν στο τέλος της θητείας, δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και ευελπιστούσαμε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο», συνεχίζει ο ίδιος.

Η «Στέντωρ Α.Ε.» είχε καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά όταν κέρδισε το διαγωνισμό, μεταξύ των οποίων και εγγυητικές επιστολές, τα οποία βέβαια τώρα «πρέπει να ελεγχθούν», θεωρεί ο πρώην αντιδήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της διοίκησης Μπουτάρη, ο κ. Παππάς ισχυρίζεται πως «δεν ανταποκρινόταν στις παραινέσεις της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Είχε μία μεγάλη δυσκολία. Προφανώς θα είχε και μεγάλη οικονομική δυσκολία από ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να ανακηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο και στη συνέχεια να πάει στο 2ο ανάδοχο, για να εκτελεστεί το έργο.

Γ. Σκιαδαρέσης: «Δεν είναι πρόβλημα τα αρχαία»

«Βρήκαμε το τείχος, αλλά όχι όπως το περιμέναμε. Βρέθηκε ήδη κατεστραμμένο σε μεγάλη κλίμακα από ένα κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, το οποίο είναι εκεί στη θέση του», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Σκιαδαρέσης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Σήμερα οι αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες αφορούν τον εντοπισμό του τείχους της Θεσσαλονίκης, έχουν ολοκληρωθεί περίπου κατά 50% σύμφωνα με τον ίδιο και μάλιστα «θα είχαμε τελειώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό αν ο εργολάβος ήταν συνεπής».

Ειδικότερα, ο κ. Σκιαδαρέσης καταγγέλλει τον εργολάβο ότι «δεν μας άφηνε να μπούμε μέσα στο εργοτάξιο, γιατί είχε μία χαλασμένη πόρτα και υπήρχε κίνδυνος για τους εργάτες και δεν άφηνε το εργατικό προσωπικό να δουλέψει. Δεν έφερνε αντλίες να αρδέψει τα νερά. Δεν πλήρωνε το προσωπικό».

Σε κάθε περίπτωση σήμερα «δεν είναι πρόβλημα η αρχαιολογία για την ανάπλαση», ενώ ταυτόχρονα η αρχαιολογική υπηρεσία επιθυμεί την τάχιστη υλοποίηση του έργου, διαμηνύει ο κ. Σκιαδαρέσης.

Ερωτηθείς εάν οι αρχαιολόγοι είναι σίγουροι για τη δυνατότητα κατασκευής και υπόγειου χώρου στάθμευσης, εφόσον το αποφασίσει ο δήμος, ο κ. Σκιαδαρέσης είναι σαφής: «Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για το τι υπάρχει στο υπόλοιπο» οικόπεδο της πλατείας. «Σίγουρα γνωρίζουμε ότι έχει κάποια ερείπια των τελευταίων αιώνων της οθωμανικής περιόδου» παρατηρεί.

Οι αποτυχίες της «Στέντωρ Α.Ε.»

Ανατρέχοντας στο πρόσφατο ιστορικό του εργολάβου, στις 23 Οκτωβρίου του 2019 ο δήμος Παλαμά στη Θεσσαλία κηρύσσει έκπτωτη τη «Στέντωρ Α.Ε.» για το έργο βελτίωσης αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην τοπική κοινότητα Φύλλου. «Δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες αποκατάστασης του ασφαλτοτάπητα του δικτύου που κατασκευάστηκε σε μήκος 12 χιλιομέτρων περίπου (…) β) Δεν κατασκεύασε τα τμήματα του δικτύου (…) γ) Δεν ολοκλήρωσε τις παροχές σύνδεσης στο κατασκευασμένο δίκτυο» αναφέρει η απόφαση του δήμου (σ.σ. ΑΔΑ: 6Γ8ΝΩΞΛ-ΧΥΟ).

Νωρίτερα, στις 17 Οκτωβρίου, η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Θεσσαλίας αποφασίζει να αντικαταστήσει την εταιρεία «Στέντωρ Α.Ε.» στο έργο «Βελτιώσεις σε ανοιχτά αθλητικά κέντρα της Π.Ε. Λάρισας», διότι η εταιρεία αδυνατεί να λάβει χρηματοδότηση από τράπεζες, ενώ αντιμετωπίζει και έκτακτα οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με το έγγραφο της περιφέρειας (σ.σ. Ω72Η7ΛΡ-ΙΡΒ).

Συγκεκριμένα η αντικατάσταση αποφασίστηκε «λόγω της επικαλούμενης αδυναμίας χρηματοδότησης της αναδόχου από τραπεζικά ιδρύματα, της έκτακτης οικονομικής δυσχέρειας και της κατάστασης αφερεγγυότητας της εταιρείας και κατ’ επέκταση της αδυναμίας ανταπόκρισής της στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή της από 05-12-2018 σύμβασης», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Για την ιστορία, η εν λόγω εταιρεία είχε κερδίσει το διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, προσφέροντας έκπτωση 52,65% και τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται ακολούθως σε, περίπου, 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως η «ΜτΚ» ζήτησε την άποψη των ιθυνόντων του έργου από την πλευρά της εταιρείας, ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Θρεπτικά συστατικά Είναι  πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βασικών μετάλλων και βιταμινών για τη γενική υγεία του σώματος. Επίσης, το γιαούρτι περιλαμβάνει  ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο, συστατικά σημαντικά για τον υγιή σχηματισμό των κυττάρων, των οστών, των δοντιών και για την λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Το γιαούρτι και το παγωμένο γιαούρτι είναι επίσης πλούσια στους απαραίτητ...
Περιστατικά
Επιχείρηση από την Πυροσβεστική Επιχείρηση από την Πυροσβεστική πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι Παρασκευής (14/8) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν διαμέρισμα τυλίχθηκε στις φλόγες. Ειδικότερα, το συμβάν εκτυλίχθηκε στην οδό Λεωφόρο Στρατού όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέσπασε φωτιά σε ισόγειο διαμέρισμα. Εντός του διαμερίσματος βρίσκονταν δύο γυναίκες ηλικιωμένες. Άμεσα στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική, η οποία κατάφερε να απεγκλωβίσει τις...
Περιστατικά
Ιδιαίτερη αδυναμία σε Ιερά Σκεύη ναών φαίνεται πως είχε ένας 36χρονος ομογενής, ο οποίος και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαγκαδά. Ο δράστης είχε αφαιρέσει Ιερά Σκεύη από εκκλησίες σε διάφορες περιοχές. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, ο 36χρονος τον Μάιο και Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αφαίρεσε από δύο Ιερούς Ναούς στις περιοχές της Νεάπολης και 40 Εκκλησιών, διάφορα Ιερά Σκεύη (ασημένια ποτήρια, καντήλα, αρτοφόριο κ.ά.) Τον περασμένο...
Περιστατικά
77χρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε 58χρονο στην Κατερίνη σήμερα το πρωί. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο τέρμα της οδού Αγράφων στην Κατερίνη, κοντά στο γήπεδο του Πιερικού. Σύμφωνα με το Αστυνομικό Δελτίο για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους ο 77χρονος κτηνοτρόφος πυροβόλησε και τραυμάτισε 58χρονο επίσης κτηνοτρόφο,  ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης ενώ να ανφερθεί πως ο δράστης συνελήφ...
Διάφορα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία τερματισμού λειτουργίας των ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε σήμερα με το κλείσιμο 6 δομών στα Γρεβενά και μίας (1) στη Φλώρινα, ενώ στα μέσα Ιουλίου είχε προηγηθεί το κλείσιμο αντίστοιχης ξενοδοχειακής δομής φιλοξενίας στην Αργολίδα. Στις δομές φιλοξενίας των Γρεβενών διέμεναν συνολικά 177 άτομα και στη Φλώρινα 43 άτομα. Οι 220 διαμένοντες στις 7 ξενοδοχειακές δομές π...
Οικονομία
Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης και η φοροτεχνικός κυρία Σάντρα Γεράγγελου τόσο για το ακανθώδες ζήτημα των αναδρομικών, όσο και για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. «Η συζήτηση για τα αναδρομικά πρέπει να γίνει σε πολιτική βάση. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς κανένα προαπαιτούμενο και χωρίς καμία περικοπή», τόνισε αρχικά ο κ. Κουμπούρης, πρόεδρος ομο...
Διάφορα
Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 13 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (52.203) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις: (9) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, και συγκεκρι...
Διάφορα
Αποκλειστικά πλάνα μέσα από την κλειστή αγορά Μοδιάνο, όπου από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής της δημοσιεύει το makthes.gr.  Στα πλάνα βλέπουμε στην αγορά Μοδιάνο που είναι κλειστή να υπάρχει "πυρετός" εργασιών.  Υπολογίζεται ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες -στατική ενίσχυση, ηλεκτρομηχανολογικά, αρχιτεκτονικά- είναι 16 με 18 μήνες, δηλαδή περί τα τέλη 2021 με αρχές 2022 η Μοδιάνο θα έχει α...
Κοινωνία
Από νωρίς το πρωί οι πρώτοι εκδρομείς καταφθάνουν κατά δεκάδες στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, με το λεωφορείο της αστικής συγκοινωνίας, με σκοπό να αναχωρήσουν στις κοντινές παραλίες του δημοφιλούς προορισμού ενόψει Δεκαπενταύγουστου.  Ωστόσο, λίγο πριν την επιβίβασή τους στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, επικρατεί το αδιαχώρητο. Ο ένας είναι κυριολεκτικά πάνω στον άλλον, ενώ οι αποστάσεις ασφαλείας δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο.  Ακόμη και στον εσωτερικό χώρο των ΚΤΕΛ, όπο...