«Η Μπάντα»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (ΦΩΤΟ)

«Η Μπάντα»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες» ανοίγουν την αυλαία της Εβδομάδας Εκδηλώσεων- αφιέρωμα στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με το ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ασλανίδη, που απέσπασε δυο βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 19:00.

Οι «Ρίζες» διοργανώνουν την εκδήλωσή  στον καινούργιο χώρο τους (Κλεισούρας 10 Θεσσαλονίκης, απέναντι από το Ναό Παναγιά Χαλκέων) η οποία  πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Την προβολή θα προλογίσουν:

Κώστας Δημητριάδης, ιστορικός, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρίζες»

Νίκος Ασλανίδης,  δημοσιογράφος, παραγωγός του ντοκιμαντέρ

Αλέξης Παρχαρίδης, τραγουδιστής, ηθοποιός, πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Καρυπίδης, Συντονιστής Εκδηλώσεων και Δημόσιων Σχέσεων του Κέντρου «Ρίζες»

«Η Μπάντα»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (ΦΩΤΟ), φωτογραφία-1

Το ντοκιμαντέρ ” Η Μπάντα” βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα του Πόντου.

Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που “επιστρατεύτηκε” βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια, την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες… Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα.

Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική… Σε διάστημα δύο χρόνων έγιναν γυρίσματα με τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου αφού ο ίδιος δεν ζει πια.

Επίσης ο Νίκος Ασλανίδης μίλησε με αρκετά άτομα ποντιακής καταγωγής που έχουν συγγενείς-θύματα από τον Τοπάλ Οσμάν. Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κώστα Φωτιάδη, Θεοδόσιο  Κυριακίδη και Λάζαρο Βασιλειάδη.

Το βιογραφικό του Ν. Ασλανίδη

Ο  Νίκος Ασλανίδης σπούδασε δημοσιογραφία και άρχισε να εργάζεται από το 1978 στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”.

Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες “Βήμα” και “Νέα”, ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος”.

Παράλληλα εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μακεδονίας, ΕΡΤ 2, 102FM και στο δημοτικό ραδιοσταθμό Καλαμαριάς.

Στην τηλεόραση εργάστηκε στον ΣΚΑΙ και στην ΕΤ3, όπου παρουσίασε τις εκπομπές “Ρεπορτάζ”, “Εκ των προτέρων η εκ των υστέρων” και “Αληθινά Σενάρια”. Για τις εκπομπές αυτές βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη από πολλούς φορείς όπως το δημοσιογραφικό οργανισμό του ιδρύματος Μπότση, το μορφωτικό ίδρυμα της ´Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης κ.α. Με το ντοκιμαντέρ “Παράδοξη πατρίδα” που ασχολείται με τα μαρτυρικά χωριά, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Με το ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα…» που ασχολείται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, απέσπασε δυο βραβεία στο 21ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 χώρες για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ.

Μεταξύ άλλων έχει κάνει  ντοκιμαντέρ σε εμπόλεμες περιοχές και στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής ενώ ανέδειξε ´Έλληνες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς σε όλο τον πλανήτη.

Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας της ´Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης , συνεργάτης της εφημερίδας «Μακεδονία» και διαχειριστής της ιστοσελίδας alithinasenaria.gr.

Διετέλεσε στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών συλλόγων  πολιτιστικών, σωματείων, γονέων και κηδεμόνων,  ενώ αυτή την περίοδο προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες σε περισσότερα από δέκα ιδρύματα και συλλόγους.

«Η Μπάντα»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (ΦΩΤΟ), φωτογραφία-2

Πηγή: thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια