Θεσσαλονίκη: "Κολλημένα" τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας

Θεσσαλονίκη: "Κολλημένα" τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας

Σε αναζήτηση λύσης ο δήμος Θεσσαλονίκης

Σε αναζήτηση λύσης για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας βρίσκεται η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς όπως τονίζεται παρόλο που η σχετική εργολαβία υπεγράφη από την προηγούμενη διοίκηση τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι σήμερα "δεν έχει γίνει ούτε το 1/20 ".

Το έργο, που κανονικά έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Φεβρουάριο του 2020, είναι πίσω και παρουσιάζει "τρομερές καθυστερήσεις", όπως έχει δηλώσει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης από βήματος του δημοτικού συμβουλίου.

"Μέσα στον περασμένο Απρίλιο έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες", όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση Ζέρβα βρίσκεται σε αναζήτηση της βέλτιστης λύσης προκειμένου το έργο να προχωρήσει και να φύγουν οι λαμαρίνες από την "καρδιά" της πόλης και θα εξετάσει το ζήτημα με τη νομική και τεχνική υπηρεσία του δήμου προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών. "Θα ακολουθήσουμε ότι λέει ο νόμος για αυτές τις διαδικασίες", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριζίδης. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμος φέρεται να επιθυμεί μια συμβιβαστική λύση για τη σύμβαση με στόχευση το λιγότερο δυνατό κόστος για το δήμο Θεσσαλονίκη και το λιγότερο δυνατό χρόνο για επανεκκίνηση του έργου.

Εάν ευοδωθεί αυτό το σενάριο τότε δεν αποκλείεται να ανοίξει ξανά και το θέμα δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ.

Ο κ. Κυριζίδης μιλώντας στη δημοτική τηλεόραση χθες και ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως "αν μπορέσουμε να δούμε ότι άμεσα, συμβιβαστικά, λύνουμε το κομμάτι αυτής της σύμβασης και δεν πηγαίνουμε στα δικαστήρια για να μπλοκάρουμε το έργο με μήνες δικαστικών διαμαχών και λαμαρινών και αν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση μελετοκατασκευής, άμεσης δηλαδή εκπόνησης και μελέτης και κατασκευής του υπουργείου πάρκινγκ  με απαραίτητη προϋπόθεση ότι η ανάπλαση στην επιφάνεια του έργου θα γίνει όπως έχει αποφασιστεί, "θα το προχωρήσουμε".

Πάντως από τη διοίκηση του δήμου κάνουν λόγο για ένα έργο "σταματημένο εδώ και καιρό" που τόσους μήνες "κανείς δεν είχε ασχοληθεί αν προχωράει ή όχι".

Ανάπλαση Αριστοτέλους και επέκταση παραλίας

Στο μεταξύ σε ότι αφορά σε άλλα δυο σημαντικά έργα που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αυτό της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους και της επέκτασης της παλιάς παραλίας, εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση αυτήν την Πέμπτη με τους φορείς και αναμένεται να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα. Για τη μεν ανάπλαση της Αριστοτέλους από την Εγνατία έως την Λ. Νίκης που υπήρξε βασική προεκλογική δέσμευση Ζέρβα, πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ενώ  σε ότι αφορά την παλιά παραλία πρέπει να συναχθεί μελέτη κατασκευής. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε οι παρεμβάσεις στη παλαιά παραλία θα περιλαμβάνουν ξύλινο ντεκ παρόμοιο με αυτό της νέας παραλίας μαζί με ξύλινες κατασκευές, που θα αυξήσουν το δημόσιο χώρο στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Επίσης, ένας τρίτος ξεχωριστός διαγωνισμός αναμένεται να γίνει για τη συντήρηση της νέας παραλίας.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια