Οι Κύπριοι της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν για την 35η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Οι Κύπριοι της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν για την 35η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Τα μέλη των οργανώσεων κόλλησαν ψήφισμα και φώναξαν συνθήματα κατά της κατοχής

Η ημέρα κήρυξης του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου είναι η σημερινή και ως είθισται οι Κύπριοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μια από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχε ως σημείο συγκέντρωσης την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και μια δεύτερη την Καμάρα.


Η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών Θεσαλονίκης 


Η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Γρηγορίου Παλαμά για τη «μαύρη επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και των σχεδίων λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» όπως αναφέρουν. 

Στην εκδήλωση μιλά ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος. 

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία προς το Τουρκικό προξενείο.

konstantakopoulos.jpg
konstantakopoulos.jpg

Πριν λίγη ώρα με αναμμένες δάδες, πανό και κρατώντας ελληνικές σημαίες και πλακάτ ξεκίνησε η πορεία της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών Θεσσαλονίκης κατά της ανακήρυξης του ψευδοκράτους της Κύπρου.

Περίπου 150 άτομα πραγματοποίησαν πορεία από τη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης με κατάληξη το Τουρκικό Προξενείο. Η πορεία θα ανεβεί την Αγίας Σοφίας και μέσω της Αγίου Δημητρίου θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το προξενείο, όπου ήδη υπάρχει αστυνομικό μπλόκο.

attilas-2.jpg
attilas-2.jpg

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως: «Ισαάκ δεν ξεχνώ, Τούρκοι θα εκδικηθώ», «Κύπρος, Θράκη, Μακεδονία κοινοί αγώνες και ιστορία», «Κύπρο σε πουλάνε, την Κύπρο προσκυνάνε», «Σεβασμός στους νεκρούς όχι στους πολιτικούς». Ή «Δεν γίνεται φιλία ελλληνοτουρκική όσο στην Κύπρο υπάρχει κατοχή». 

Έφτασε η πορεία μπροστά από το μπλόκο στην Αγίου Δημητρίου λίγα μέτρα από τουρκικό προξενείο. Άναψαν φωτιές σε κατασκευή που γράφει «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Φώναξαν συνθήματα και τελικά ολοκλήρωσαν τη διαμαρτυρία τους. 


Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί άλλες δυο συγκεντρώσεις- πορείες. 

Η Φοιτητική Παράταξη Κύπριων «Πρωτοπορία» συγκεντρώθηκε στις 17:00 στο οίκημά τους, όπως το αποκαλούν, Σοφοκλέους 4 και πραγματοποίησαν πορεία στο Τουρκικό προξενείο όπου τοιχοκόλλησαν ψήφισμα και αποχώρησαν. Ήταν περίπου 100 άτομα. 

Μια άλλη πορεία από 35 μέλη της Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων φοιτητών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με κατεύθυνση το τουρκικό προξενείο.

Το ραντεβού δόθηκε στην Καμάρα ενώ η πορεία ακολούθησε τις οδούς Ιασωνίδου, Ευριπίδου και Αγίου Δημητρίου.

Με συνθήματα όπως: "Η Κύπρος ανήκει στον λαό της", "Κύπρος ενωμένη ομοσπονδιακή", "Έξω όλοι οι στρατοί ανεξάρτητο νησί" οι Κύπριοι καταδίκασαν την παράνομη διακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους καταδικάστηκε και από τη διεθνή κοινότητα.

"Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με σθένος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινωνικό δίκαιο" δήλωσαν εκπρόσωποι της οργάνωσης.

Η πορεία  σταμάτησε στην Αγίου Δημητρίου ενώ στο σημείο είχε στηθεί μπλόκο της αστυνομίας που εμπόδιζε τη διέλευση των φοιτητών προς το τουρκικό προξενείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τους φοιτητές της οργάνωσης αφισοκόλλησαν το ψήφισμα που καταδικάζει την παράνομη διακήρυξη σε δέντρο έξω από το τουρκικό προξενείο.

kyprioi-foitites-psifisma.jpg
kyprioi-foitites-psifisma.jpgπηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια