Περισσότεροι από 11.500 Ευρωπαίοι πολίτες υπέγραψαν υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου

Περισσότεροι από 11.500 πολίτες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες έχουν υπογράψει σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, το ψήφισμα για τη διατήρηση και κατά χώραν ανάδειξη του μνημειακού συνόλου στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.


Την ίδια στιγμή, 17 επιστημονικοί και εκπαιδευτικοί φορείς έχουν έως τώρα ταχθεί υπέρ της εφαρμοζόμενης τεχνικής λύσης, που επιτρέπει την κατασκευή του σταθμού του υπόγειου σιδηρόδρομου, χωρίς τη μετακίνηση των σημαντικών ευρημάτων. Επιπλέον, περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν έως τώρα λάβει ενεργά μέρος σε έξι δωρεάν ξεναγήσεις σε μνημεία της «υπόγειας πόλης» και έχουν εκφραστεί με ενθουσιασμό υπέρ της διάσωσης των βυζαντινών αρχαιοτήτων. 

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στην ιδρυτική γενική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω συλλογική πρωτοβουλία συγκροτήθηκε μετά τις αιφνιδιαστικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στελεχών της νέας κυβέρνησης και της νέας δημοτικής αρχής για επαναφορά παλαιότερης κατασκευαστικής λύσης, η οποία επιτάσσει την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων από το σταθμό Βενιζέλου, αλλά είχε απορριφθεί το 2016. 

«Η τεχνική λύση έχει βρεθεί» 

«Η τεχνική λύση για την in situ διατήρηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων είναι μία. Έχει βρεθεί και ήδη εκτελείται στο σταθμό Βενιζέλου. Μάλιστα, για να φτάσει στο σημείο να εφαρμόζεται, έλαβε προηγουμένως τη μορφή δύο αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού, που εκδόθηκαν το 2015 και το 2017», δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του από τη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, δικηγόρος Φωκίων Δεληγιάννης. 

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Βάσει της επιλεγμένης τεχνικής λύσης, έχουν ήδη εκπονηθεί δύο μελέτες, η ΟΜ1, της οποίας η πληρωμή έχει εγκριθεί, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση στη "Διαύγεια", και η ΟΜ2, ενώ έχουν δαπανηθεί περί τα 5 εκατ. € για πρόδρομες εργασίες. Αυτές οι μελέτες είναι υπαρκτές και βρίσκονται στη διάθεσή μας. Όσα εκ των υστέρων αναφέρονται περί ελλιπούς πυρασφάλειας και ανύπαρκτων διεξόδων διαφυγής στο σταθμό Βενιζέλου, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί». Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη, κατά τους τελευταίους δύο μήνες επιχειρείται με συστηματικό τρόπο διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς έχει επιβεβαιωθεί ότι «τα αποκαλυφθέντα αρχιτεκτονικά ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά και δεν είναι δυνατόν να αποσπασθούν. Κι αυτό, διότι δεν αποτελούν συμπαγή αρχαιολογικά κατάλοιπα που τεμαχίζονται και στη συνέχεια επανασυγκολλώνται. Αντιθέτως, κάθε μετακίνησή τους ισοδυναμεί με αλλοίωση και καταστροφή». 

Λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή «σήκωσε στην πλάτη της τη λύση της in situ διατήρησης των αρχαιοτήτων και πολεμήθηκε για την επιλογή της», ενώ «η αντίθετη άποψη, δηλαδή αυτή της απόσπασης, προσέλαβε από τους αντιπάλους της δημοτικής αρχής το χαρακτήρα της πολιτικής αντιπαράθεσης». 

Ο ίδιος σημείωσε ότι όσοι έχουν συμβουλέψει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα του μετρό και την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου, δεν του έχουν προσφέρει, δυστυχώς, σφαιρική ενημέρωση και, ως εκ τούτου, έχουν παράσχει σ΄ αυτόν υπηρεσίες κακής πληροφόρησης. Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε επίσης ότι με τη λύση της in situ διατήρησης των αρχαιοτήτων ο σταθμός Βενιζέλου μπορεί να παραδοθεί το 2023, ενώ με τη λύση της απόσπασης θα καθυστερήσει έως το 2025, λόγω νέων ανασκαφών. 

Έτοιμοι οι 11 από τους 13 σταθμούς 

Στη γενική συνέλευση μίλησε επίσης ο τέως πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα οι 11 από τους 13 σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου είναι έτοιμοι σε ποσοστό 95% και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε 3-5 μήνες. Ο σταθμός Αγίας Σοφίας είναι αποπερατωμένος σε ποσοστό 80-85%, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει μόνον ο σταθμός Βενιζέλου, περιορίζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου σε 75%. 

Ο κ. Μυλόπουλος σημείωσε ότι η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί για καθυστέρηση, όσον αφορά στο σταθμό Βενιζέλου, η κατασκευή του οποίου άρχισε το καλοκαίρι του 2018 και η αποπεράτωσή του είναι χρονικά προσδιορισμένη για το 2023. «Σήμερα», κατέληξε, «η επίσημη λύση της ελληνικής Πολιτείας είναι η εφαρμογή της γνωστής μεθόδου ΝΑΤΜ και καμία άλλη έως την επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ». 

Εξάλλου, ο Άρης Μέντζος, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, παρομοίασε τη λύση της απόσπασης και της επανατοποθέτησης με τη γνωστή ταινία τρόμου «Φρανκεστάιν», που γυρίστηκε το 1931. Όπως είπε, «οι αρχαιότητες που θα συνενωθούν, μετά την απομάκρυνσή τους και την επανασυγκόλλησή τους, θα θυμίζουν το τερατώδες δημιούργημα του Φρανκεστάιν, το οποίο συνετέθη στο εργαστήριο από διάφορα μέλη νεκρών ανθρώπων». 

Ο Βασίλης Κατσαρός, ομότιμος καθηγητής Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, σημείωσε ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων «είναι έγκλημα που θα γραφτεί στην ιστορία και θα βαραίνει τις επόμενες γενιές», ενώ ο διπλωματούχος ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ξεναγεί αφιλοκερδώς πολίτες σε μνημεία της υπόγειας Θεσσαλονίκης, μέχρις ότου δοθεί οριστική λύση για την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων. 
Στη γενική συνέλευση μίλησαν επίσης αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, αρχαιολόγοι, βυζαντινολόγοι, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι κινημάτων, ενεργοί πολίτες κ.ά. 

Η Εκτελεστική Γραμματεία 

Από τις χθεσινές αρχαιρεσίες της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, η οποία έχει τη νομική μορφή αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εξελέγη επταμελής Εκτελεστική Γραμματεία, αποτελούμενη από τα ακόλουθα πρόσωπα: Φωκίων Δεληγιάννης (δικηγόρος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας), Νίκος Παπαμίχος (πολεοδόμος – αρχιτέκτονας, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ), Δέσποινα Μακροπούλου (αρχαιολόγος, επίτιμη προϊσταμένη 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), Μελίνα Παϊσίδου (αρχαιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ), Βασίλης Κονιόρδος (αρχιτέκτονας, πρώην εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης στην ομάδα εργασίας του ΥΠΠΟΑ για το μετρό), Νανά Δρίζη (ψυχολόγος), Γιάννα Τσόκου (θεατρολόγος). 

Κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης θα διευρυνθεί με νέα μέλη, καθώς δεκάδες άτομα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να εγγραφούν σ΄ αυτήν και να υποστηρίξουν ενεργά τις επιδιώξεις της.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Διάφορα
Με βάση ποιο κριτήριο θα γίνεται ο διαχωρισμός τους. Σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες θα χωρίζονται σύντομα τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν γεμίσει τόσο το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας όσο και κεντρικούς δρόμους σε πόλεις της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες για τις παραβάσεις των οδηγών είναι συνεχείς. Όπως αναφέρουν, αρκετοί που τα χρησιμοποιούν δεν σταματούν σε φανάρια, καβαλούν πεζοδρόμια και δεν διστάζουν να πά...
Κοινωνία
Στη Βουλή συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που φέρνει σημαντικές αλλαγές στις άδειες οδήγησης. Καθιερώνει μεταξύ άλλων την προσωρινή άδεια, ενώ διευκολύνονται οι κάτοικοι διπλωμάτων τρίτων χωρών να να οδηγούν στη χώρα. Προβλέπει επίσης τσουχτερά πρόστιμα για εισαγόμενα οχήματαμε πλαστά έγγραφα, αλλά και για κλείσιμο των αυτοκινητοδρόμων. Ανοίγει το δρόμο για τη μίσθωση ΚΤΕΛ από εταιρείες αστικών συγκοινωνιών.Αναλυτικότερα, για τις...
Διάφορα
Έκλεισε τις πόρτες του το εμβληματικό ξενοδοχείο της πλατείας Αριστοτέλουςγια να γίνει ανακαίνιση  Κλειστό για ανακαίνιση είναι το ξενοδοχείο Electra Palace Thessaloniki στην πλατεία Αριστοτέλους. Ειδικότερα, οι εργασίες άρχισαν στις 23 Ιανουαρίου και ήδη έχει τοποθετηθεί σκαλωσιά από την μία πλευρά του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών περίπου. Ειδικότερα, το μήνυμα που έχει αναρ...
Σπορ
Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που ζητά τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης με την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας.Σύμφωνα με πληροφορίες ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Ζαγοράκης οδεύει προς ανεξαρτητοποίηση και παραίτηση από το κυβερνών κόμμα.Τις επόμενες ώρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της απόφασής του.  πηγή: rthess.gr
Σπορ
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγείται τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ, Ξάνθης μετά τις καταγγελίες περί πολυϊδιοκτησίας - Ολυμπιακός: Ο Σαββίδης υποβιβάζει τον ΠΑΟΚ - Έντονη αντίδραση της ασπρόμαυρης οικογένειας με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις - Τα επόμενα βήματα μετά την εισήγηση Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποτέ δεν πλήττεις... Ακόμη κι όταν το ενδιαφέρον στους αγωνιστικούς χώρους δεν είναι μεγάλο (κάτι που φέτος δεν ισχύει) πάντα θα υπάρχει κάποιο εξωαγωνιστικό γ...
Κοινωνία
Υπό κατάληψη τελεί σήμερα το ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, όπου πριν ένα χρόνο μαθητής ΕΠΑΛ τραμπούκισε καθηγήτριά του, προκειμένου εκείνη να του σβήσει μία απουσία. Οι μαθητές προχωρούν σε κατάληψη ως ένδειξη συμπαράστασης στον μαθητή τους, καθώς όπως σημειώνουν ο συγκεκριμένος μαθητής θα έμενε από απουσίες. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι μαθητές έχουν αναρτήσει πανό το οποίο γράφει «όχι μαθητές στα δικαστήρια» και ισχυρίζονται ότι θέλουν οι καθηγητές να μπορούν να τους επι...
Κοινωνία
Πού και πότε έχει προγραμματιστεί να γίνουν κινητοποιήσεις Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά: Στις 11:00, έξω από την υγειονομική περιφέρεια στην οδό Αριστοτέλους, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συγκεντρωθούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα στον κλάδο τους. Επίσης στις 11:00 στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, μέλη της Δ’ ΛΕΜΕ και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Τούμπας θα σ...
Περιστατικά
Από χθες το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει το έργο της αποκάθαρσης στα σημεία της επιχείρησης που έχουν καεί σε αντιπροσωπεία γεωργικών μηχανημάτων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Η φωτιά ξέσπασε πριν τις 20:00 υπό αδιευκρίνιστα έως τώρα αίτια. Από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς κτίριο 3.000 τ.μ. Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά λίγο μετά τις 22:30. Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Δεν ανα...
Σπορ
Την έντονη αντίδραση του για την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΑΣ ΠΑΟΚ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο υπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είναι persona non grata για τον ΠΑΟΚ και ότι το Δ.Σ. του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ έλαβε απόφαση σε έκτακτη συνεδρίασή του να αποσύρει όλα τα επαγγελματικά, ημιεπαγγελματικά και ερασιτεχνικά τμήματα του Σωματείου από κάθε εγχώρια διοργάνωση "σε περίπτωση που το παρατράγουδο περ...