Θεσσαλονίκη: Περπατώντας την πολιτιστική διαδρομή Via Eurasia

Με στόχο την αρχική ενημέρωση σε ιδιώτες, φορείς, επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς και την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού (Via Egnatia) πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η πρώτη παρουσίαση της πολιτιστικής διαδρομής Via Eurasia.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει σ’ αυτήν την προσπάθεια, αναζητώντας τρόπους να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών που θα αναπτυχθούν» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Πέτρος Λεκάκης, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης των πολιτιστικών διαδρομών Via Eurasia, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

20191114_095949.jpg

Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα

Τρεις συνεργάτες απαρτίζουν τον οργανισμό της Via Eurasia, η οποία εκτείνεται από τη Ρώμη προς το Μπάρι, διασχίζει τα Βαλκάνια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Τουρκία) ακολουθώντας την Εγνατία Οδό ως την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζοντας νότια ως την Demre (Μύρα).

Πρόκειται για την Culture Routes Society στην Τουρκία, την Via Francigena στην Ιταλία και το Trace Your Eco στην Ελλάδα, και έδρα στη Θεσσαλονίκη.

«Η αρχή για τη Via Eurasia έγινε το 2014, όταν σε κάποιο συνέδριο έγινε η πρώτη κουβέντα ανάμεσα σε Τούρκους και Ιταλούς για συνεργασία σε μια διακρατική διαδρομή» ανέφερε στη σημερινή του παρουσίαση ο brand development του πρότζεκτ για την Ελλάδα Θόδωρος Τραχανίδης, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά ήρθε σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη το 2016 και αυτό το διάστημα βρίσκεται στο στάδιο προώθησης της ViaEgnatia, της ένταξής της στη Via Eurasia και κατ’ επέκταση της πιστοποίησης της πολιτιστικής της διαδρομής.

20191114_100149.jpg

Ο κ. Τραχανίδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα Via Eurasia χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι δε πολιτιστικές διαδρομές είναι ένας θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) που περιλαμβάνει 47 χώρες, ιδρύθηκε το 1949, με σκοπό την προάσπιση της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κληρονομιάς, συγκεκριμένων αξιών και τουριστικών συνεργιών.

Το 1987 πιστοποιήθηκε η 1η πολιτιστική διαδρομή στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία στην Ισπανία, μέσα από τη θρησκευτικού περιεχομένου πολιτιστική διαδρομή με το Δρόμο του Αγίου Ιακώβου.

Το Δίκτυο των Οδών

Κοινό σημείο του Δικτύου των Οδών – της Via Eurasia- είναι η αρχιτεκτονική της κατασκευής των δρόμων’ από τους περσικούς, αυτοκρατορικούς δρόμους, στους ρωμαϊκούς, βυζαντινούς και οθωμανικούς δρόμους.

«Στις ‘τέχνες και αρχιτεκτονική’ ανήκει η Via Eurasia» ανέφερε ο κ. Τραχανίδης, παρουσιάζοντας τις θεματικές ενότητες των Πολιτιστικών Διαδρομών, που είναι θρησκευτικού περιεχομένου, γεωγραφικού, ιστορίας και πολιτισμού και τέχνες και αρχιτεκτονική.

Η Εγνατία Οδός, μήκους 900 χλμ., από τις ακτές της Αλβανίας έως τα τουρκικά σύνορα, η οποία ενώνεται με την Via Militaris (200 χλμ.) – ένας ρωμαϊκός δρόμος σύνδεσης της Κωνσταντινούπολης προς το Δούναβη- ήταν μια από τις κεντρικές αρτηρίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως επέκταση της Via Appia (900 χλμ.) από τη Ρώμη ως το Μπάρι.

Στις μέρες μας ο συνεργάτης της Via Eurasia στην Ελλάδα - το Trace Your Eco, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε το 2016, με στόχο την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές-, συνεχίζει την έρευνα και την αναζήτηση της Via Egnatia.

Επόμενα βήματα

Το συνέδριο για την εξέλιξη του πρότζεκτ, το Φεβρουάριο του 2020, η κατάθεση σχετικού φακέλου με την αίτηση πιστοποίησης για τη Via Egnatia, το Σεπτέμβριο του 2020, το δίκτυο συνεργατών για το Via Egnatia Route, οι κοινές διακρατικές δράσεις, η θέσπιση ερευνητικής ομάδας/επιτροπής, τα προγράμματα επιχορήγησης/χορηγοί/υποστηρικτές καθώς και το φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Χανιά τον Οκτώβριο του 2020 συμπεριλαμβάνονται στα επόμενα βήματα – στόχους από ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο της ένταξής της στον οργανισμό Via Eurasia.

Via Francigena στην Ιταλία

Πιστοποιημένη διαδρομή, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήδη από το 1994, η Via Francigena στην Ιταλία, προωθεί την κληρονομιά που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα. Μέσω 2.000 χλμ., ξεκινώντας από την Αγγλία, στη Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία, συνδέει αρχαίους προσκυνηματικούς δρόμους και την ιστορία της Ευρώπης των τελευταίων αιώνων. Ηδη, αποτελείται από 150 μέλη, 60 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και περισσότερους από 300 ιδιωτικούς φορείς στον χώρο του τουρισμού.

Πολιτιστικές διαδρομές στην Τουρκία

Στην Τουρκία, το Culture Routes Society δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2012, με σκοπό να προστατέψει τις υπάρχουσες πολιτιστικές διαδρομές της χώρας, οι οποίες διαδρομές προορίζονται για περιπατητές, ποδηλάτες και αναβάτες αλόγων.

Η διαδρομή περνάει από τις πόλεις Νικομήδεια, Νίκαια (Βυζαντινή, Οθωμανική) και την Προύσα. Ακολουθεί τον περσικό αυτοκρατορικό δρόμο από δρόμους της Φρυγίας, Πισιδίας και Λυκίας ως τις ακτές της Μεσογείου (1.400 χλμ.).

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Εκπαίδευση
Σημαντικές αλλαγές που αφορούν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές, της Γ΄ Λυκείου, συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας και θα ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αλλαγές «έρχονται» και για τους μαθητές, oι οποίοι του χρόνου θα φοιτούν σε Α' και Β' Λυκείου.     Οσον αφορά στις φετινές Πανελλαδικές (Ιούνιος 2020), οι ρυθμίσεις εστιάζονται σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στα τμήματα μουσικών σπουδώ...
Διάφορα
Αύξηση 12,6% σημείωσαν οι ταξινομήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα στο σύνολο του 2019, μετά και την άνοδο κατά 21% τον περασμένο Δεκέμβριο.Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο 2019 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 11.129 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 9.195 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 21% (αύξηση 4,1% είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017).Σ...
Πολιτική
Αποφασισμένος για σφοδρή επίθεση τόσο κατά του Στρατάρχη Χαφτάρ όσο και κατά της Ελλάδας εμφανίζεται ο «σουλτάνος». Ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν απογειωθεί το αεροσκάφος του με προορισμό το Βερολίνο όπου θα διεξαχθεί στις 15.10 η κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας την κατάσταση. «Η Ελλάδα είναι σοβαρά ενοχλημένη επειδή δεν έχει προσκληθεί στη Γερμανία. Ήδη οι συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με τη Λιβύη τους...
Πολιτική
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.   H συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έλαβε χώρα στο Φανάρι σε εγκάρδιο κλίμα. Η ανάδειξη του Βυζαντινού παρελθόντος, της ιστορίας, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής της πόλης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Πέραν τούτου συζητήθηκαν περιβαλλοντικά ζητ...
Υγεία
Έτοιμο να ξεκινήσει την εφαρμογή του σουηδικού μοντέλου στα νοσοκομεία είναι το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Βασίλης Κικίλιας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα μπορούν να νοικιάζουν με leasing μηχανήματα από ιδιώτες, πρακτική που θεωρείται ότι θα φέρει σημαντική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς.  Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι εντός του έτους θα υπάρχει σημαντική βελτίωση στα δημόσια νοσοκομεία και α...
Διάφορα
Το Ιαπωνικό είναι το διαβατήριο που ανοίγει τις περισσότερες πόρτες στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο, σύμφωνα με το δείκτη, Henley Passport, που ανά διαστήματα μετρά ποια είναι τα διαβατήρια που είναι πιο φιλικά για τον ταξιδιώτη. Υψηλή, φυσικά, λόγω Ευρώπης είναι και η θέση της χώρας μας, στην 8η θέση. Έτσι, για τη δεκαετία που ξεκινά, το Ιαπωνικό διαβατήριο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς χωρίς βίζα ή να...
Οικολογία
Ηλεκτρικά πατίνια, κάδο απορριμμάτων, ηλεκτρικά ποδήλατα και ένα καρότσι εντόπισε χθες, Σάββατο, το συνεργείο του δήμου Θεσσαλονίκης στον βυθό του Θερμαϊκού κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όπως είχε δημοσιοποιήσει το makthes.gr (διαβάστε ΕΔΩ), με τη χρήση υποβρύχιου ρομπότ το οποίο εντόπιζε τα απορρίμματα και στη συνέχεια οι άνθρωποι αναλάμβαναν την ευθύνη ανάσυρσής τους. Σήμερα αναδύονται στη δημ...
Διάφορα
Ευκαιρίες απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο προσφέρουν 40 ξενοδοχεία από όλη την Ελλάδα Ουρές σχημάτιζαν οι υποψήφιοι για μία θέση εργασίας στον χώρο του τουρισμού -την "ατμομηχανή" της ελληνικής οικονομίας. Περίπου 1.600 υποψήφιοι όλων των ηλικιών δήλωσαν συμμετοχή στις ημέρες καριέρας που διοργάνωσε η εταιρία εύρεσης εργασίας Workathlon, αναζητώντας προοπτικές απασχόλησης στην βιομηχανία του τουρισμού. "Για τρίτη συνεχή χρονιά λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονί...
Οικονομία
Το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αμερικής για την είσοδό της στην παράλληλη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, OTCQB έλαβε πρόσφατα η Entranet, εταιρία υψηλής τεχνολογίας που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα έχει έδρα στις Η.Π.Α., γραφεία στην Ευρώπη και τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη. Ο Θεσσαλονικιός CEO της εταιρίας Λευτέρης Παπαγεωργίου αναφέρει ότι είναι μια διαδικασία που πήρε πολύ καιρό τονίζοντας ότι "είναι πολύ τιμ...