Θεσσαλονίκη: Περπατώντας την πολιτιστική διαδρομή Via Eurasia

Με στόχο την αρχική ενημέρωση σε ιδιώτες, φορείς, επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς και την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού (Via Egnatia) πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η πρώτη παρουσίαση της πολιτιστικής διαδρομής Via Eurasia.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει σ’ αυτήν την προσπάθεια, αναζητώντας τρόπους να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών που θα αναπτυχθούν» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Πέτρος Λεκάκης, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης των πολιτιστικών διαδρομών Via Eurasia, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

20191114_095949.jpg
20191114_095949.jpg

Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα

Τρεις συνεργάτες απαρτίζουν τον οργανισμό της Via Eurasia, η οποία εκτείνεται από τη Ρώμη προς το Μπάρι, διασχίζει τα Βαλκάνια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Τουρκία) ακολουθώντας την Εγνατία Οδό ως την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζοντας νότια ως την Demre (Μύρα).

Πρόκειται για την Culture Routes Society στην Τουρκία, την Via Francigena στην Ιταλία και το Trace Your Eco στην Ελλάδα, και έδρα στη Θεσσαλονίκη.

«Η αρχή για τη Via Eurasia έγινε το 2014, όταν σε κάποιο συνέδριο έγινε η πρώτη κουβέντα ανάμεσα σε Τούρκους και Ιταλούς για συνεργασία σε μια διακρατική διαδρομή» ανέφερε στη σημερινή του παρουσίαση ο brand development του πρότζεκτ για την Ελλάδα Θόδωρος Τραχανίδης, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά ήρθε σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη το 2016 και αυτό το διάστημα βρίσκεται στο στάδιο προώθησης της ViaEgnatia, της ένταξής της στη Via Eurasia και κατ’ επέκταση της πιστοποίησης της πολιτιστικής της διαδρομής.

20191114_100149.jpg
20191114_100149.jpg

Ο κ. Τραχανίδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα Via Eurasia χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι δε πολιτιστικές διαδρομές είναι ένας θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) που περιλαμβάνει 47 χώρες, ιδρύθηκε το 1949, με σκοπό την προάσπιση της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κληρονομιάς, συγκεκριμένων αξιών και τουριστικών συνεργιών.

Το 1987 πιστοποιήθηκε η 1η πολιτιστική διαδρομή στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία στην Ισπανία, μέσα από τη θρησκευτικού περιεχομένου πολιτιστική διαδρομή με το Δρόμο του Αγίου Ιακώβου.

Το Δίκτυο των Οδών

Κοινό σημείο του Δικτύου των Οδών – της Via Eurasia- είναι η αρχιτεκτονική της κατασκευής των δρόμων’ από τους περσικούς, αυτοκρατορικούς δρόμους, στους ρωμαϊκούς, βυζαντινούς και οθωμανικούς δρόμους.

«Στις ‘τέχνες και αρχιτεκτονική’ ανήκει η Via Eurasia» ανέφερε ο κ. Τραχανίδης, παρουσιάζοντας τις θεματικές ενότητες των Πολιτιστικών Διαδρομών, που είναι θρησκευτικού περιεχομένου, γεωγραφικού, ιστορίας και πολιτισμού και τέχνες και αρχιτεκτονική.

Η Εγνατία Οδός, μήκους 900 χλμ., από τις ακτές της Αλβανίας έως τα τουρκικά σύνορα, η οποία ενώνεται με την Via Militaris (200 χλμ.) – ένας ρωμαϊκός δρόμος σύνδεσης της Κωνσταντινούπολης προς το Δούναβη- ήταν μια από τις κεντρικές αρτηρίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως επέκταση της Via Appia (900 χλμ.) από τη Ρώμη ως το Μπάρι.

Στις μέρες μας ο συνεργάτης της Via Eurasia στην Ελλάδα - το Trace Your Eco, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε το 2016, με στόχο την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές-, συνεχίζει την έρευνα και την αναζήτηση της Via Egnatia.

Επόμενα βήματα

Το συνέδριο για την εξέλιξη του πρότζεκτ, το Φεβρουάριο του 2020, η κατάθεση σχετικού φακέλου με την αίτηση πιστοποίησης για τη Via Egnatia, το Σεπτέμβριο του 2020, το δίκτυο συνεργατών για το Via Egnatia Route, οι κοινές διακρατικές δράσεις, η θέσπιση ερευνητικής ομάδας/επιτροπής, τα προγράμματα επιχορήγησης/χορηγοί/υποστηρικτές καθώς και το φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Χανιά τον Οκτώβριο του 2020 συμπεριλαμβάνονται στα επόμενα βήματα – στόχους από ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο της ένταξής της στον οργανισμό Via Eurasia.

Via Francigena στην Ιταλία

Πιστοποιημένη διαδρομή, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήδη από το 1994, η Via Francigena στην Ιταλία, προωθεί την κληρονομιά που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα. Μέσω 2.000 χλμ., ξεκινώντας από την Αγγλία, στη Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία, συνδέει αρχαίους προσκυνηματικούς δρόμους και την ιστορία της Ευρώπης των τελευταίων αιώνων. Ηδη, αποτελείται από 150 μέλη, 60 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και περισσότερους από 300 ιδιωτικούς φορείς στον χώρο του τουρισμού.

Πολιτιστικές διαδρομές στην Τουρκία

Στην Τουρκία, το Culture Routes Society δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2012, με σκοπό να προστατέψει τις υπάρχουσες πολιτιστικές διαδρομές της χώρας, οι οποίες διαδρομές προορίζονται για περιπατητές, ποδηλάτες και αναβάτες αλόγων.

Η διαδρομή περνάει από τις πόλεις Νικομήδεια, Νίκαια (Βυζαντινή, Οθωμανική) και την Προύσα. Ακολουθεί τον περσικό αυτοκρατορικό δρόμο από δρόμους της Φρυγίας, Πισιδίας και Λυκίας ως τις ακτές της Μεσογείου (1.400 χλμ.).

Πηγή: ethnos.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Υγεία
Η καρδιά είναι ένας μυς που αντλεί αίμα, πλούσιο σε οξυγόνο και το στέλνει σε όλο το σώμα για να τροφοδοτήσει τους μυς και τα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί πίεση. Εάν ένα άτομο έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, σημαίνει ότι τα τοιχώματα των αρτηριών του πιέζονται υπερβολικά και συνεχώς. Όταν η πίεση αυτή φτάσει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Χωρίς θεραπεία, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, απώλεια ό...
Κοινωνία
Σκληραίνουν τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα: -Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία,...
Κοινωνία
Δεν θα γίνει η φετινή ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη λόγω των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν σημειωθεί στην πόλη. Το σχέδιο της κυβέρνησης. Μετά τη σύσκεψη που έγινε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων για τον κορωνοϊό.Αρχικά, την ακύρωση της ΔΕΘ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Αριστοτελεία Πελώνη.Σύμφωνα με τα όσα είπε, το μόνο...
Πολιτική
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουν Σαρλ Μισέλ είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. Π...
Κοινωνία
Νέα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ώρες από την κυβέρνηση. Εξάπλωση με αυξητικές τάσεις στη χώρα στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης που έγινε νωρίτερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Κικίλιας επισημαίνοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, έκανε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να τη...
Περιστατικά
Με αντί-NAVTEX απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία, μετά την νέα παράνομη τουρκική οδηγία της Αγκύρας που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Η αντί -Navtex, εκδόθηκε από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού του Ηρακλείου. Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμε...
Περιστατικά
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Κυριακή την Εύβοια αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Το πρωί της Δευτέρας, ξεβράστηκε μια σορός στην παραλία του Καλάμου κι από την πρώτη στιγμή υπήρχε η αίσθηση ότι πρόκειται για τον ηλικιωμένο που αγνοούνταν από το βράδυ της Κυριακής στην Εύβοια. Σύμφωνα με το ant1news,gr, η σορός ταυτοποιήθηκε κι έτσι τα θύματα από την φονική κακοκαιρία στην Εύβοι...
Κοινωνία
Ξεκίνησε σήμερα η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή η κακοκαιρία στον Δήμο Λαγκαδά. Αυτοψίες και ελέγχους σε κατοικίες και υποδομές πραγματοποιούν επιτροπές του Δήμου, στις επτά τοπικές κοινότητες όπου σημειώθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα, (Λαγκαδάς, Καβαλάρι, Ηράκλειο, Κολχικό, Περιβαλάκι, Λαγυνά και Χρυσαυγή). Θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λαγκαδά ανακοίνωσε ότι...
Διάφορα
Εάν είστε λάτρης της πίτσας και μένετε στη δυτική Θεσσαλονίκη, το ThessMou.gr έψαξε και βρήκε για εσάς τις πέντε καλύτερες πιτσαρίες της δυτικής Θεσσαλονίκης!  Με πλούσιους καταλόγους, αυθεντικές ιταλικές συνταγές, πεντανόστιμες σαλάτες, με λεπτή ή crispy ζύμη, οι πιτσαρίες που θα παρουσιάσουμε παρακάτω θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό λάτρη της πίτσας!   RAFFAELE PIZZA & PASTA Διεύθυνση: Παύλου Μελά 8 ,  56224 Εύοσμος Τηλ. 2310772222              ...