Θεσσαλονίκη: Στην κυκλοφορία η δυτική περιφερειακή ως τα Χριστούγεννα

Με καθυστερήσεις τεσσάρων ετών και με υπολειπόμενες εργασίες, που θα δημοπρατηθούν το 2020, η δυτική περιφερειακή Θεσσαλονίκης επιτέλους παραδίδεται.

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορείται πλήρως η δυτική εσωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης.

Οι δυο εργολαβίες ολοκληρώνονται και παρότι θα μείνουν κάποιες εκκρεμότητες σε επίπεδο συμπληρωματικών εργασιών, αυτές δεν θα εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Με μεγάλες καθυστερήσεις, που έφτασαν την τετραετία, το δυτικό αναβαθμισμένο τμήμα της περιφερειακής οδού είναι έτοιμο να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Από το 2011 που δημοπρατήθηκαν οι κόμβοι της δυτικής περιφερειακής οι κάτοικοι και επισκέπτες στη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν την εσωτερική περιφερειακή για να φτάσουν στον άξονα ΠΑΘΕ, υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε παράδοση το 2015, όμως φτάσαμε στο 2019 για να γίνει πράξη η αναβάθμιση του δυτικού τμήματος.

Όπως τόνισαν τα στελέχη της «Εγνατία Οδός ΑΕ», που υλοποιεί το έργο, πλέον μένουν κάποια διαδικαστικά για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία στο σύνολό του ο δρόμος.

Οι πολίτες το τελευταίο διάστημα διαμαρτύρονται βλέποντας τον κρίσιμο κόμβο της Μακρυγιάννη να έχει ολοκληρωθεί, πλην όμως να μην κυκλοφορείται, το δε τμήμα στην αερογέφυρα της Λαγκαδά προς τα ανατολικά να έχει παραδοθεί, όμως το τμήμα προς τον κόμβο της Λαχαναγοράς (Κ16) να παραμένει με τις προηγούμενες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στελέχη της «Εγνατία Οδός ΑΕ», «ο κόμβος της Μακρυγιάννη είναι τεχνικά έτοιμος, όμως δεν έχει ρεύμα, κάτι που δεν επηρεάζει μόνον το φωτισμό, αλλά και τη λειτουργία των αντλιοστασίων. Σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι εργασίες για να αποκατασταθεί και αυτή η τελευταία φάση θα αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη χτες πληρώθηκε η σχετική δαπάνη και υπολογίζεται σε ένα μήνα να παραδοθεί ο συγκεκριμένος κόμβος πλήρης και λειτουργικός στην κυκλοφορία».

Έτοιμος, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη που εκτελούν την εργολαβία, είναι και ο δεύτερος κλάδος στην αερογέφυρα της οδού Λαγκαδά και μάλιστα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στην τρέχουσα ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα.

Ο συγκεκριμένος κόμβος, βάσει των μελετών, έπρεπε να δοθεί σε χρήση, μετά την παράδοση του κόμβου Μακρυγιάννη, για κυκλοφοριακούς και τεχνικούς λόγους. Λόγω όμως των καθυστερήσεων με την ηλεκτροδότηση της Μακρυγιάννη, ο σχεδιασμός υπέστη αλλαγές. Έτσι οι αρμόδιοι αναμένουν πλέον τις νέες τροποποιημένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία, που θα εκδοθούν είτε αυτή, είτε την επόμενη εβδομάδα και θα παραδώσουν τον κλάδο προς τον ΠΑΘΕ σε χρήση από τους οδηγούς, βάζοντας τέλος κι εκεί στο μποτιλιάρισμα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αλλάξει και το πρόγραμμα του σηματοδότη κάτω από τη γέφυρα της Λαγκαδά. Κι αυτό απαιτείται επειδή πλέον θα εξυπηρετείται από εκεί μόνον η τοπική κυκλοφορία, ενώ όσοι κινούνται επί της περιφερειακής θα διέρχονται πλέον πάνω από τη γέφυρα. Την τοπική κυκλοφορία άλλωστε θα εξυπηρετεί και η Ωραιοκάστρου.

Κάποιες τροποποιήσεις είναι πιθανό να γίνουν και στον κυκλικό κόμβο της Ιθάκης και έχει γίνει συνεννόηση των στελεχών της «Εγνατία Οδός ΑΕ» με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα μποτιλιαρισμάτων επί της δυτικής περιφερειακής. Οι μεγάλοι φόρτοι κίνησης στη δυτική περιφερειακή είναι το πρωί από ανατολικά προς δυτικά και από το απόγευμα από δυτικά προς ανατολικά. Δεδομένου ότι στον κυκλικό κόμβο δίνεται προτεραιότητα σε όσους κινούνται τοπικά, δημιουργείται μποτιλιάρισμα πάνω στην περιφερειακή οδό, αφού οι διερχόμενοι αναγκάζονται να σταματήσουν. Είναι πιθανό αυτό το επόμενο διάστημα να αλλάξει και να πάρουν προτεραιότητα όσοι κινούνται επί της περιφερειακής.

Συνεπώς, υπολογίζεται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο εργολαβίες (η μία περιλάμβανε τους κόμβους Ευκαρπίας, Λαγκαδά και Μακρυγιάννη και η άλλη τον κόμβο Μαιάνδρου και όλες τις εργασίες μέχρι τον Κ16) κι έτσι η αναβαθμισμένη δυτική εσωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης θα κυκλοφορείται πλήρως με νέες σύγχρονες συνθήκες.

Μάλιστα, με την έναρξη λειτουργίας των διοδίων στην εξωτερική περιφερειακή, οι αρμόδιοι αναμένουν περαιτέρω αύξηση των μετακινήσεων και της χρήσης του δυτικού τμήματος της περιφερειακής οδού, η οποία θα εξυπηρετεί χωρίς φανάρια και με συνεχόμενη ροή τις κινήσεις των οχημάτων.

Έτσι έπειτα από οχτώ χρόνια το σημαντικό έργο της δυτικής περιφερειακής ολοκληρώνεται. Θα απομείνουν ωστόσο κάποιες υπολειπόμενες εργασίες, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τους παρόδιους και σε κάθε περίπτωση όχι την κυκλοφορία επί της περιφερειακής οδού.

Αναγκαστικά θα βγει μια εργολαβία – σκούπα, με το σύνολο των υπολειπόμενων εργασιών, προκειμένου να καλυφθούν μια σειρά από ζητήματα. Αυτές οι εργασίες πήγαν ακόμη πιο πίσω εξαιτίας των ανεκτέλεστων απαλλοτριώσεων σε τμήματα, που είναι εντός των σχεδίων πόλης των δήμων από τους οποίους διέρχεται η δυτική περιφερειακή οδός.

Για παράδειγμα στη νέα εργολαβία, που θα δημοπρατηθεί το επόμενο έτος, θα περιλαμβάνεται το φανάρι στον κόμβο του Κορδελιού (στη Βιοκαρπέτ), ο ημικόμβος της Μοναστηρίου (στο ύψος του εργοστασίου Φιλίππου), δυο πεζογέφυρες κ.ά.

Από τα Χριστούγεννα επιτέλους η δυτική περιφερειακή οδός θα συνδέσει με ορθολογικό τρόπο την περιφερειακή οδό με τον ΠΑΘΕ, την Εγνατία, το λιμάνι, το Καλοχώρι και θα αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες του σημαντικότερου ίσως συγκοινωνιακού και αναπτυξιακού οδικού έργου που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του Κ16, εξυπηρετώντας με σύγχρονο πλέον τρόπο όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη.

πηγή: voria.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Διάφορα
Με βάση ποιο κριτήριο θα γίνεται ο διαχωρισμός τους. Σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες θα χωρίζονται σύντομα τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν γεμίσει τόσο το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας όσο και κεντρικούς δρόμους σε πόλεις της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες για τις παραβάσεις των οδηγών είναι συνεχείς. Όπως αναφέρουν, αρκετοί που τα χρησιμοποιούν δεν σταματούν σε φανάρια, καβαλούν πεζοδρόμια και δεν διστάζουν να πά...
Κοινωνία
Στη Βουλή συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που φέρνει σημαντικές αλλαγές στις άδειες οδήγησης. Καθιερώνει μεταξύ άλλων την προσωρινή άδεια, ενώ διευκολύνονται οι κάτοικοι διπλωμάτων τρίτων χωρών να να οδηγούν στη χώρα. Προβλέπει επίσης τσουχτερά πρόστιμα για εισαγόμενα οχήματαμε πλαστά έγγραφα, αλλά και για κλείσιμο των αυτοκινητοδρόμων. Ανοίγει το δρόμο για τη μίσθωση ΚΤΕΛ από εταιρείες αστικών συγκοινωνιών.Αναλυτικότερα, για τις...
Διάφορα
Έκλεισε τις πόρτες του το εμβληματικό ξενοδοχείο της πλατείας Αριστοτέλουςγια να γίνει ανακαίνιση  Κλειστό για ανακαίνιση είναι το ξενοδοχείο Electra Palace Thessaloniki στην πλατεία Αριστοτέλους. Ειδικότερα, οι εργασίες άρχισαν στις 23 Ιανουαρίου και ήδη έχει τοποθετηθεί σκαλωσιά από την μία πλευρά του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών περίπου. Ειδικότερα, το μήνυμα που έχει αναρ...
Σπορ
Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που ζητά τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης με την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας.Σύμφωνα με πληροφορίες ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Ζαγοράκης οδεύει προς ανεξαρτητοποίηση και παραίτηση από το κυβερνών κόμμα.Τις επόμενες ώρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της απόφασής του.  πηγή: rthess.gr
Σπορ
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγείται τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ, Ξάνθης μετά τις καταγγελίες περί πολυϊδιοκτησίας - Ολυμπιακός: Ο Σαββίδης υποβιβάζει τον ΠΑΟΚ - Έντονη αντίδραση της ασπρόμαυρης οικογένειας με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις - Τα επόμενα βήματα μετά την εισήγηση Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποτέ δεν πλήττεις... Ακόμη κι όταν το ενδιαφέρον στους αγωνιστικούς χώρους δεν είναι μεγάλο (κάτι που φέτος δεν ισχύει) πάντα θα υπάρχει κάποιο εξωαγωνιστικό γ...
Κοινωνία
Υπό κατάληψη τελεί σήμερα το ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, όπου πριν ένα χρόνο μαθητής ΕΠΑΛ τραμπούκισε καθηγήτριά του, προκειμένου εκείνη να του σβήσει μία απουσία. Οι μαθητές προχωρούν σε κατάληψη ως ένδειξη συμπαράστασης στον μαθητή τους, καθώς όπως σημειώνουν ο συγκεκριμένος μαθητής θα έμενε από απουσίες. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι μαθητές έχουν αναρτήσει πανό το οποίο γράφει «όχι μαθητές στα δικαστήρια» και ισχυρίζονται ότι θέλουν οι καθηγητές να μπορούν να τους επι...
Κοινωνία
Πού και πότε έχει προγραμματιστεί να γίνουν κινητοποιήσεις Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά: Στις 11:00, έξω από την υγειονομική περιφέρεια στην οδό Αριστοτέλους, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συγκεντρωθούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα στον κλάδο τους. Επίσης στις 11:00 στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, μέλη της Δ’ ΛΕΜΕ και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Τούμπας θα σ...
Περιστατικά
Από χθες το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει το έργο της αποκάθαρσης στα σημεία της επιχείρησης που έχουν καεί σε αντιπροσωπεία γεωργικών μηχανημάτων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Η φωτιά ξέσπασε πριν τις 20:00 υπό αδιευκρίνιστα έως τώρα αίτια. Από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς κτίριο 3.000 τ.μ. Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά λίγο μετά τις 22:30. Στο σημείο έσπευσαν και επιχείρησαν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Δεν ανα...
Σπορ
Την έντονη αντίδραση του για την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΑΣ ΠΑΟΚ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο υπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είναι persona non grata για τον ΠΑΟΚ και ότι το Δ.Σ. του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ έλαβε απόφαση σε έκτακτη συνεδρίασή του να αποσύρει όλα τα επαγγελματικά, ημιεπαγγελματικά και ερασιτεχνικά τμήματα του Σωματείου από κάθε εγχώρια διοργάνωση "σε περίπτωση που το παρατράγουδο περ...