Κατοχυρώνεται ως παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν ο Ελληνικός γύρος

Τι θα ισχύσει

Καλά τα νέα για τους Έλληνες λάτρεις του γύρου.Την επίσπευση των διαδικασιών για να συμπεριληφθεί ο γύρος στον κατάλογο των «εθνικών» μας προϊόντων ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ).

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες, ο Σύνδεσμος απαιτεί την άμεση διαβίβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του φακέλου προκειμένου να αναγνωριστεί ο γύρος ως Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), επισημαίνοντας ότι και η συνέχεια της διαδικασίας αναγνώρισης σε κοινοτικό επίπεδο θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα, ο ελληνικός γύρος, μετά τη φέτα και το γιαούρτι, θα είναι και με τη… βούλα το πρώτο ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πώς ο γύρος θα κατοχυρωθεί ως παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν


Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στόχος του ΣΕΒΕΚ είναι με την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΕΠΙΠ να αναδείξει την αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά, να καταγράψει τα χαρακτηριστικά, τον τρόπο παραγωγής, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϊόντος, αλλά και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδας.

Παράλληλα, επιθυμεί να προασπίσει την εν λόγω κατηγορία προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό κυρίως στις διεθνείς αγορές και παράλληλα να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) παραλίγο να… τινάξει στον αέρα την προσπάθεια για κατοχύρωση του γύρου ως ΕΠΙΠ, καθώς είχε υποβάλει ένσταση κατά του φακέλου του ΣΕΒΕΚ, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να λάβει πιστοποίηση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Η διαφορά ΕΠΙΠ και ΠΓΕ έγκειται στο γεγονός ότι το σήμα ΕΠΙΠ αφορά στην πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής του προϊόντος, δηλαδή τη συνταγή του, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, εν προκειμένω του χοιρινού κρέατος.

Η ετήσια παραγωγή του γύρου υπολογίζεται στους 110.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν το 80% προέρχεται από τις 10 μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου και το υπόλοιπο 20% από 80 μικρότερες εταιρίες. Σημαντικό είναι και το κομμάτι των εξαγωγών, στις οποίες όμως δραστηριοποιούνται μόλις οι πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες εξάγοντας το προϊόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες Τρίτες Χώρες, όπου όμως αυτό επιτρέπεται.

Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής απορροφούν οι αγορές της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ μέσω θυγατρικών εταιριών σε άλλες χώρες ο ελληνικός γύρος εξάγεται μέχρι και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση στους χώρους εστίασης (ψητοπωλεία), υπολογίζεται στους 450-490 τόνους ημερησίως, ενώ μαζί με τα σουβλάκια και άλλα είδη κρέατος η κατανάλωση κρεατοπαρασκευασμάτων αγγίζει τους 700 τόνους ημερησίως.

Οπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στελέχη του κλάδου, η οικονομική κρίση βοήθησε στην ανάπτυξη του γύρου καταγράφοντας αύξηση τουλάχιστον 30%. Αυτό οφείλεται στη στροφή των καταναλωτών από τις πίτσες και τα σπαγγέτι, που είναι ακριβότερα ως φαγητά, στον… φθηνό γύρο! Η αξία της αγοράς του γύρου εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως στα 16.500 ψητοπωλεία της χώρας, εκ των οποίων περίπου 380 εκατ. ευρώ «μένουν» στις βιομηχανίες.

Σχετικά με την ελληνικότητα του γύρου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για 100% ελληνική «πατέντα» ως προς τον τρόπο παρασκευής του και ότι ουδεμία σχέση έχει με το τουρκικό ντονέρ. «Ο γύρος είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Δεν έχει καμία σχέση με το τουρκικό ντονέρ, παρά μόνο στον τρόπο ψησίματος», δηλώνουν και υπογραμμίζουν ότι οι Τούρκοι δεν τρώνε χοιρινό.

'Οπως αναφέρεται στον φάκελο που κατατέθηκε για την κατοχύρωση του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος, ο γύρος παρασκευάζεται σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος κομματιών κρέατος περασμένων σε σιδερένια βέργα μπροστά από πύρινη εστία, που προβλέπεται ήδη σε σχετική αγορανομική διάταξη.

Σημειώνεται, δε, ότι η μέθοδος παραγωγής βασίζεται σε παραδοσιακές διεργασίες, όπως το φιλετάρισμα των κομματιών κρέατος, η καρύκευση, η τοποθέτηση του κρέατος σε στρώσεις κωνοειδούς σχήματος σε σιδερένια βέργα, το αργό περιστροφικό ψήσιμο μπροστά από μια κάθετη θερμαινόμενη εστία, ο τεμαχισμός των εξωτερικών στρώσεων του κρέατος με φορά από πάνω προς τα κάτω.

Πηγή: life-events.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Μόλις 4 στους 10 Έλληνες ηλικίας από 55 έως και 64 ετών βρίσκονται εντός αγοράς εργασίας, με το ποσοστό απασχόλησης ανδρών και γυναικών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να είναι το χαμηλότερο πλην του Λουξεμβούργου μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν πως σε επίπεδο Ε.Ε., εντός της τελευταίας 15ετίας συντελούνται εντυπωσιακές αλλαγές στην...
Οικονομία
Αυξήσεις θα λάβουν από το νέο έτος 300 χιλιάδες συνταξιούχοι κύριας σύνταξης με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι συνταξιούχοι αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου θα λάβουν αναδρομικά τεσσάρων μηνών καθώς οι οποίες αλλαγές που θα ψηφιστούν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δ...
Εγκληματικότητα
Κοσμηματοπωλείο στην Κρύα Βρύση Πέλλας διέρρηξαν το πρωί της Τετάρτης άγνωστοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου τέσσερα άτομα στις 4:30 τα ξημερώματα, έφτασαν με αυτοκίνητο στην είσοδο του καταστήματος, ξήλωσαν τα στόρια, έσπασαν τις γυάλινες προσθήκες, αφαίρεσαν χρυσαφικά και εξαφανίστηκαν. Το περιστατικό ερευνά το Τμήμα Ασφάλειας Πέλλας. πηγή: pellamou.gr
Διάφορα
Σημαντική εξέλιξη για την επιστροφή πλοίων προς νησιά – Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν δρομολόγια «Πράσινο φως» έδωσε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην τελευταία του συνεδρίαση ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των κατοίκων του βορειανατολικού Αιγαίου για σύνδεση των νησιών με την Θεσσαλονίκη. Η πρόταση η οποία έτυχε θετική γνωμοδότησης αφορά σε δύο επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα, το ένα να συνδέει τη Μυτιλήνη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το...
Διάφορα
Μέτρα με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πάρει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Παρασκευής συνεργεία του δήμου θα αρχίσουν να απομακρύνουν τους κάδους από τα σημεία που θα περάσουν οι πορείες. Μέχρι την Κυριακή υπολογίζεται ότι θα έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι από 400 κάδοι. “Θα έχουμε σε ετοιμότητα συνεργεία καθαρισμού και βυτιοφόρα,...
Διάφορα
Το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον κάνουν πράξη, καθημερινά, οι μαθητές του 3ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας δυναμικό "παρών" σε προγράμματα ανακύκλωσης. Οι μαθητές του σχολείου, σε συνεργασία με γονείς, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία κατάφεραν να συλλέξουν τη μεγαλύτερη ποσότητα τηγανελαίων (1199 λίτρα), από όλα τα σχολεία του δήμου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αναδείχθηκαν πρωταθλητές. Αυτή η δράση το...
Οικονομία
Μέσα στην εβδομάδα –ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ώρες- αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Η μόνη εκκρεμότητα είναι να δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν την δική τους… αγωνία και αφορά στον συνολικό αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δίνεται...
Περιστατικά
Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στην Εγνατία Οδό κοντά στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, όταν βυτιοφόρο έκανε «σάντουιτς» ένα βανάκι. Οι εικόνες από το περιστατικό είναι σοκαριστικές και ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, παρότι το βυτιοφόρο έσυρε το βανάκι για 50 μέτρα, ενώ μετέφερε καύσιμα και θα μπορούσαμε να είχαμε χειρότερα. Μετά το τροχαίο ακολούθησε δύσκολη επιχείρηση για να γίνει ο απεγκλωβισμός του βαν από το βυτιοφόρο με ασφάλ...
Κοινωνία
Τα παρακάτω είναι λίγα λόγια για ένα βράδυ στην Καλαμαριά, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως όσο κι αν προχωρά και εξελίσσεται ο υπόλοιπος κόσμος, το μυαλό είναι εκείνο που πάντα μένει ίδιο κι αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα καλό. Στις αρχές του Νοέμβρη μια ψευδής είδηση φάνηκε να ξεσηκώνει κάποιους Καλαμαριώτες αφού τους βρίσκει πλήρως αντίθετους στην πιθανότητα του να έρθουν πρόσφυγες και να εγκατασταθούν στο – εδώ...