Κατοχυρώνεται ως παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν ο Ελληνικός γύρος

Τι θα ισχύσει

Καλά τα νέα για τους Έλληνες λάτρεις του γύρου.Την επίσπευση των διαδικασιών για να συμπεριληφθεί ο γύρος στον κατάλογο των «εθνικών» μας προϊόντων ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ).

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες, ο Σύνδεσμος απαιτεί την άμεση διαβίβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του φακέλου προκειμένου να αναγνωριστεί ο γύρος ως Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), επισημαίνοντας ότι και η συνέχεια της διαδικασίας αναγνώρισης σε κοινοτικό επίπεδο θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα, ο ελληνικός γύρος, μετά τη φέτα και το γιαούρτι, θα είναι και με τη… βούλα το πρώτο ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πώς ο γύρος θα κατοχυρωθεί ως παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν


Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στόχος του ΣΕΒΕΚ είναι με την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΕΠΙΠ να αναδείξει την αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά, να καταγράψει τα χαρακτηριστικά, τον τρόπο παραγωγής, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϊόντος, αλλά και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδας.

Παράλληλα, επιθυμεί να προασπίσει την εν λόγω κατηγορία προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό κυρίως στις διεθνείς αγορές και παράλληλα να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) παραλίγο να… τινάξει στον αέρα την προσπάθεια για κατοχύρωση του γύρου ως ΕΠΙΠ, καθώς είχε υποβάλει ένσταση κατά του φακέλου του ΣΕΒΕΚ, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να λάβει πιστοποίηση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Η διαφορά ΕΠΙΠ και ΠΓΕ έγκειται στο γεγονός ότι το σήμα ΕΠΙΠ αφορά στην πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής του προϊόντος, δηλαδή τη συνταγή του, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, εν προκειμένω του χοιρινού κρέατος.

Η ετήσια παραγωγή του γύρου υπολογίζεται στους 110.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν το 80% προέρχεται από τις 10 μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου και το υπόλοιπο 20% από 80 μικρότερες εταιρίες. Σημαντικό είναι και το κομμάτι των εξαγωγών, στις οποίες όμως δραστηριοποιούνται μόλις οι πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες εξάγοντας το προϊόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες Τρίτες Χώρες, όπου όμως αυτό επιτρέπεται.

Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής απορροφούν οι αγορές της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ μέσω θυγατρικών εταιριών σε άλλες χώρες ο ελληνικός γύρος εξάγεται μέχρι και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση στους χώρους εστίασης (ψητοπωλεία), υπολογίζεται στους 450-490 τόνους ημερησίως, ενώ μαζί με τα σουβλάκια και άλλα είδη κρέατος η κατανάλωση κρεατοπαρασκευασμάτων αγγίζει τους 700 τόνους ημερησίως.

Οπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στελέχη του κλάδου, η οικονομική κρίση βοήθησε στην ανάπτυξη του γύρου καταγράφοντας αύξηση τουλάχιστον 30%. Αυτό οφείλεται στη στροφή των καταναλωτών από τις πίτσες και τα σπαγγέτι, που είναι ακριβότερα ως φαγητά, στον… φθηνό γύρο! Η αξία της αγοράς του γύρου εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως στα 16.500 ψητοπωλεία της χώρας, εκ των οποίων περίπου 380 εκατ. ευρώ «μένουν» στις βιομηχανίες.

Σχετικά με την ελληνικότητα του γύρου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για 100% ελληνική «πατέντα» ως προς τον τρόπο παρασκευής του και ότι ουδεμία σχέση έχει με το τουρκικό ντονέρ. «Ο γύρος είναι κομμάτια χοιρινού κρέατος τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Δεν έχει καμία σχέση με το τουρκικό ντονέρ, παρά μόνο στον τρόπο ψησίματος», δηλώνουν και υπογραμμίζουν ότι οι Τούρκοι δεν τρώνε χοιρινό.

'Οπως αναφέρεται στον φάκελο που κατατέθηκε για την κατοχύρωση του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος, ο γύρος παρασκευάζεται σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος κομματιών κρέατος περασμένων σε σιδερένια βέργα μπροστά από πύρινη εστία, που προβλέπεται ήδη σε σχετική αγορανομική διάταξη.

Σημειώνεται, δε, ότι η μέθοδος παραγωγής βασίζεται σε παραδοσιακές διεργασίες, όπως το φιλετάρισμα των κομματιών κρέατος, η καρύκευση, η τοποθέτηση του κρέατος σε στρώσεις κωνοειδούς σχήματος σε σιδερένια βέργα, το αργό περιστροφικό ψήσιμο μπροστά από μια κάθετη θερμαινόμενη εστία, ο τεμαχισμός των εξωτερικών στρώσεων του κρέατος με φορά από πάνω προς τα κάτω.

Πηγή: life-events.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Υγεία
Η καθημερινή κατανάλωση πέντε ή και περισσότερων μερίδων φρούτων όπως τα μήλα ή τα αχλάδια αλλά και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας πνευμονικής νόσου τόσο σε πρώην όσο και σε νυν καπνιστές, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.  Το κάπνισμα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα...
Κοινωνία
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας καταθέτει το μισό μισθό του για τους επόμενους δυο μήνες για τον κορονοϊό Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε τα εξής: «Για τους επόμενους δυο μήνες καταθέτω ως Περιφερειάρχης το 50% του μισθού μου στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της παν...
Υγεία
Σε 56 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τα 1.212 και οι νεκροί είναι συνολικά 43. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 71 έτη. Συνολικά 32 είναι άνδρες και πάνω από το 90% όσων κατέληξαν είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 90 ετώ...
Κοινωνία
Ουρές σχηματίζονται από το πρωί έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζών στη Θεσσαλονίκη από πολίτες που επιθυμούν να λάβουν συντάξεις ή να τακτοποιήσουν οφειλές. Σύμφωνα με τα απαγορευτικά μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών για τους κινδύνους διασποράς και εξάπλωσης του κορονοϊού, οι τράπεζες έχουν ορίσει μέγιστο αριθμό στους πελάτες που μπορούν να εισέρχονται ανά κατάστημα, κάτι το οποίο καθορίζεται από το εμβαδόν του καταστήματος. Συνταξιούχοι βρέθηκαν από τ...
Εκπαίδευση
«Ακόμα και αν τα σχολεία αργήσουν να ανοίξουν δεν θα έχει αυτό επιβάρυνση στους υποψηφίους. Ακόμη και αν τα σχολεία ανοίξουν το Μάιο θα προχωρήσουμε κανονικά σε Πανελλαδικές Ιούνιο, Ιούλιο», δήλωσε το πρωί η υπουργός Παιδείας μιλώντας στην ΕΡΤ. Η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι οι Πανελλαδικές θα γίνουν όσο πιο κοντά γίνεται στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξης. «Η μόνη περίπτωση που θα γίνουν το Σεπτέμβριο είναι εφόσον οι ειδικοί μας απαγορεύσουν να βρίσκονται...
Πολιτική
Κάλεσμα στους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης αλλά και σε όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να δώσουν το 50% της βουλευτικής τους αποζημίωσης, για τους επόμενους δύο μήνες, στη μάχη κατά του κορωνοϊού, απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. "Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του", σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης και παράλλη...
Διάφορα
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 29 Μαρτίου, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν συνολικά  1.835 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 212 παραβάσεις. Αναλυτικά: 589 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη, 136 στα Ιόνια Νησιά, 130 στη Δυτική Ελλάδα, 107 στην Κεντρική Μακεδονία, 102 στη Θεσσαλία, 99 στην Κρήτη, 96 στην Πελοπόννησο, 87 στο Νότιο Αιγαίο, 77 στην Ήπειρο, 73 στην Ανατολική Μακεδο...
Κοινωνία
Με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά εξοπλισμού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το κολλέγιο Ανατόλια ξεκίνησε καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων. Πρώτοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μαθητές οι οποίοι δώρισαν 5.000 ευρώ από τα έσοδα του φετινού Χριστουγεννιάτικου bazaar στο ΑΧΕΠΑ. Η καμπάνια, που ξεκίνησε μεταξύ των αποφοίτων, των γονέων και των εργαζομένων του, θα «τρέχει» έως την ερχόμενη Παρασκευή 3/4, παρά το γεγονός ότι...
Διάφορα
Κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στο στρατόπεδο Προκοπίδη, στο Δρυμό Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός «χτύπησε» στρατιώτη στο στρατόπεδο της Ασσήρου, με φαντάρο που υπηρετεί μαζί με τον φορέα του ιού να καταγγέλλει στο lagadas.net ότι: «Ο στρατιώτης βρίσκονταν για 4-5 μέρες σε καραντίνα, καθότι είχε εμφανίσει τα συμπτώματα της νόσου, είχε πυρετό και έβηχε. Πηγή: thes.gr