Share The Ride: Η Θεσσαλονικιά που έκανε χιλιάδες ανθρώπους να ταξιδεύουν παρέα (ΦΩΤΟ)

Πόσο εύκολο είναι να ταξιδέψεις από τη μία πόλη της Ελλάδας στην άλλη με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και να καταφέρεις να βρεις παρέα, ώστε τα χιλιόμετρα να μην είναι… ατελείωτα; Να μοιραστείς τα έξοδα της διαδρομής και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους;

Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα προσφέρει εθελοντικά σε όλους η Χριστίνα Παρπούλα με την ομάδα Share The Ride, που δημιούργησε στο Facebook πριν από περίπου δέκα χρόνια και στην οποία σήμερα συμμετέχουν περισσότερα από 36.000 μέλη, που αυξάνονται συνεχώς.

Τι είναι το Share The Ride

“Με λίγα λόγια, το Share The Ride απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις μέσα στην Ελλάδα με το αεροπλάνο, το τραίνο ή τα ΚΤΕΛ και είναι διατεθειμένοι να συνταξιδέψουν με άλλους που έχουν τον ίδιο προορισμό εφόσον:

  • Διαθέτουν αμάξι το οποίο δέχονται να μοιραστούν ή
  • Διαθέτουν δίπλωμα ή
  • Διαθέτουν χρήματα για τα έξοδα της βενζίνης.

Η ιδέα είναι όποιος ενδιαφέρεται να βρει συνταξιδιώτη να κάνει ανάρτηση στον τοίχο της ομάδας αναφέροντας τον τόπο εκκίνησης, τον προορισμό, τις ημερομηνίες και αναλυτικότερες πληροφορίες, π.χ. αν διαθέτει αμάξι, δίπλωμα κτλ.” εξηγεί μιλώντας στο ThessToday.gr η Χριστίνα.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, “ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει η ομάδα είναι ο καθένας να προσθέτει τους φίλους του μέσα σε αυτή που πιστεύει ότι θα τους ενδιαφέρει. Αυτή είναι η λογική άλλωστε, της προσφοράς και της αλληλοβοήθειας.Όσο περισσότεροι τόσο παραπάνω μπορούν να βοηθηθούν.”

Πως ξεκίνησε η ομάδα

“Η ιδέα ξεκίνησε το 2009 επειδή έκανα πολύ συχνά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα μετ’ επιστροφής. Μετά από καιρό, λόγω του ότι η απόσταση ήταν μεγάλη μου φαινόταν πολύ βαρετή για να συνεχίσω να την κάνω μόνη μου. Για αυτό τον λόγο έκανα μία ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook για να δω μήπως κάποιος από του φίλους μου σκόπευε να ταξιδέψει και εκείνος στον ίδιο προορισμό, τις ίδιες ημερομηνίες με εμένα, ώστε να πάμε παρέα”, εξηγεί η Χριστίνα.

“Η ομάδα δημιουργήθηκε λίγο αργότερα, όταν σκέφτηκα να προσκαλέσω τους φίλους μου σε αυτή και τους ζήτησαν να κάνουν το ίδιο και εκείνοι ώστε να έχω τη δυνατότητα να βρω πιο εύκολα παρέα για το ταξίδι μου. Παράλληλα, πίστευα ότι δεν μπορεί μόνο εγώ να έχω αυτήν την ανάγκη. Σίγουρα θα υπάρχει και άλλος κόσμος που θα ενδιαφέρεται να ταξιδέψει μαζί με άλλους ανθρώπους, να έχει παρέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής, να μοιράζεται τα έξοδα κ.α. Έτσι ξεκίνησαν όλα”, επισημαίνει.

Share The Ride

Μέλη του Share The Ride μαζί με τη Χριστίνα στο πάρτι γενεθλίων για τα 10 χρόνια λειτουργίας της ομάδας

Το αρχικό στάδιο και η ανταπόκριση του κόσμου

Η Χριστίνα δεν ξεχνάει τον ενθουσιασμό της μόλις η ομάδα – στα πρώτα της “βήματα” – έφτασε τα 700 άτομα. Θυμάται ακόμα τη χαρά της και ότι της φαινόταν απίστευτο πως τόσοι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για αυτό και θέλησαν να γίνουν μέλη.

“Ήταν κάτι τρελό” αναφέρει χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση τότε δεν πίστευε ότι μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση. Άλλωστε όπως λέει η ίδια, ήταν η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’αυτό το σκοπό. Εθελοντικά, χωρίς ποτέ να υπάρξει οικονομικό όφελος σε αυτά τα δέκα χρόνια, μέχρι και σήμερα. “Βασίζεται αποκλειστικά στην προσφορά της βοήθειας από τον άνθρωπο – στον άνθρωπο. Κάποιος θα βάλει το όχημά του, θα ζητήσει συνταξιδιώτες που προσφέρονται να συμμετέχουν στα έξοδα της διαδρομής και αυτό είναι όλο. Ή αντίστοιχα κάποιος άλλος θα αναζητήσει αυτοκίνητο σαν συνεπιβάτης” εξηγεί.

“Έχουμε ανάγκη τον εθελοντισμό”

Μιλώντας για τη χαρά της προσφοράς και της αλληλεγγύης η Χριστίνα λέει χαρακτηριστικά πως η ίδια πιστεύει πολύ στο καλό που “κρύβουν” οι άνθρωποι μέσα τους. Εξηγεί πως με μικρές πράξεις προσφοράς καθημερινά αισθάνεσαι ο ίδιος χαρούμενος που μπόρεσες να βοηθήσεις. Όπως λέει για παράδειγμα “είναι σπουδαίο να σταματήσεις με το αυτοκίνητό σου σε μία στάση του ΟΑΣΘ και να ρωτήσεις αν χρειάζεται κάποιος να τον μεταφέρεις προς τα εκεί που πηγαίνεις ειδικά όταν έχει κρύο ή βρέχει.Το ίδιο σπουδαίο είναι πριν ξεκινήσεις ένα ταξίδι, να ρωτήσεις αν θέλει κάποιος να έρθει μαζί σου. Πέρα από τα έξοδα της διαδρομής που θα μοιραστείτε, το πιο σημαντικό είναι ότι εκείνη τη στιγμή, δίνεις λύση στο πρόβλημα κάποιου”.

Η Χριστίνα δεν ξεχνά να αναφέρει ότι πρόσφατα, όταν η ίδια χρειάστηκε βοήθεια, τα μέλη του Share The Ride έσπευσαν να την προσφέρουν. Όπως λέει “ζήτησα με μια ανάρτηση εθελοντές για τη διαχείριση της ομάδα γιατί λόγω δουλειάς (σ.σ εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα) ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρω μόνη μου να διαχειριστώ δεκάδες αναρτήσεις καθημερινά. Άμεσα, πολλοί ήταν αυτοί που μου έστειλαν μήνυμα και δέχθηκαν εθελοντικά, χωρίς κανένα όφελος οικονομικό κλπ. να συμμετέχουν. Αυτό για εμένα ήταν πολύ συγκινητικό”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, μετά την ανάρτησή της, συμμετέχουν εθελοντικά στη διαχείριση της ομάδας περισσότερα από 20 άτομα.

“Το Share The Ride έδωσε πέρα από λύσεις σε ανθρώπινα προβλήματα τη δυνατότητα στους ανθρώπους να μπορούν να προσφέρουν. Γι’αυτό είμαι υπερήφανη και χαίρομαι ιδιαίτερα” τονίζει.

Share The Ride

Μέλη του Share The Ride μαζί με τη Χριστίνα στο πάρτι γενεθλίων για τα 10 χρόνια λειτουργίας της ομάδας

Το “προφίλ” των μελών της ομάδας

Όπως επισημαίνει η Χριστίνα, άνδρες και γυναίκες της ομάδας είναι απόλυτα μοιρασμένοι σε ποσοστό, ενώ οι ηλικίες που τη χρησιμοποιούν είναι συνήθως μεταξύ 18 και 45 ετών.

“Όπως αποδείχθηκε κάλυψε και μία ακόμη ανάγκη των ανθρώπων.Να μπορούν να μεταφέρουν τα σκυλάκια τους -ειδικά τα μεγαλόσωμα- από τη μία περιοχή της χώρας στην άλλη, χωρίς ταλαιπωρία. Αυτή η δυνατότητα αν το σκεφτείς δεν θα υπήρχε διαφορετικά αν δεν έβρισκαν κάποιον με αυτοκίνητο να ταξιδέψουν. Για παράδειγμα, ούτε με το ΚΤΕΛ κάποιος άνθρωπος με μεγαλόσωμο σκυλάκι θα μπορούσε να κάνει ένα πολύωρο ταξίδι”, αναφέρει.

Ρωτώντας τη Χριστίνα αν μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει συμβεί κάτι απρόοπτο μεταξύ των ταξιδιωτών ξεκαθαρίζει ότι “ποτέ ευτυχώς δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό και εύχομαι φυσικά να μη συμβεί” ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο κείμενο που αναφέρεται στην ομάδα, και είναι γραμμένο από την ίδια, διευκρινίζει μαζί με τη συμβουλή της μαμάς της που είναι “πάω αργά για να φτάσω γρήγορα” ότι:

“Το share the ride είναι ένα group που βοηθάει στην αναζήτηση συνταξιδιωτών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των διαδρομών. Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί κατά την αναζήτηση και την επιλογή συνταξιδιωτών. Η επιλογή γίνεται με τα κριτήρια του καθενός. Εγώ σας προτείνω να φοράτε πάντα ζώνες ασφαλείας (ή κράνη), να κρατάτε αποστάσεις και να ΜΗΝ τρέχετε!!!”.

Τέλος, η Χριστίνα προσκαλεί οποιονδήποτε που ενδιαφέρεται για τα ταξίδια, θέλει να προσφέρει ή αναζητά όχημα για να φτάσει στον προορισμό του να γίνει μέλος της ομάδας.

Γίνεται μέλη του Share The Ridehttps://www.facebook.com/groups/sharetheride/

Πηγή: thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Υγεία
Επιστημονικά ευρήματα εργαστηριακών μελετών σε ποντίκια δείχνουν ότι η φυσετίνη, μια πολυφαινόλη που δρα ως χρωστικός παράγοντας σε πολλά φυτά, φρούτα και λαχανικά, όπως στις  φράουλες, τους λωτούς, τα μήλα, τα σταφύλια, τα μάνγκο, τα κρεμμύδια και τα αγγούρια, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο προληπτικό όπλο για τη νόσο Alzheimer καθώς και για άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική...
Υγεία
Μερικοί από τους ανθρώπους που έχουν υποχρεωθεί να μένουν σπίτι τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού, φαίνεται να «πεινάνε» για κοινωνικές επαφές, όπως όταν θέλουν να φάνε. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η κοινωνική απομόνωση και η πείνα αφήνουν το ίδιο περίπου νευρωνικό αποτύπωμα στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια να μελετήσουν το νευρωνικό αποτύπωμα της μοναξιάς στον εγκέφαλο, αλλά η έρευνά τους έγινε πλέον ακ...
Περιστατικά
Ένα απίστευτο και συγχρόνως αποκρουστικό θέαμα αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Πτώμα μεγαλόσωμου ζώου και λιγα μέτρα πιο εκεί μια νεκρή θαλάσσια χελώνα, επέπλεαν στα νερά του Θερμαϊκού. Αστυνομικοί που φυλάσσουν την παραλία ειδοποίησαν το Λιμενικό.   πηγή: thestival.gr
Περιστατικά
Στους 86 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Επιβεβαιώθηκαν άλλα 71 νέα κρούσματα στη χώρα μας, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 1955  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.  Ειδικότερα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 86 συνολικά στη χώρα. 23 από τους θανόντες είναι οι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία είναι τα 73 έτη. Το 86% των θ...
Διάφορα
Νέα ενημερωτική καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19. To νέο τηλεοπτικό σποτ, ανδεικνύει την προσφορά όλων όσοι εργάζονται με περισσή αυταπάρνηση για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αλλά και να φροντίζουν για την προστασία εκείνων που μένουν στο σπίτι - που και αυτοί με την σειρά τους επιδεικνύουν επιμονή και υπομονή. To σποτ ανάρτησε στο facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρ...
Οικονομία
Κανονικά την Πέμπτη 30 Απριλίου, θα πληρωθούν όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, χωρίς καμία αλλαγή λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μάλιστα, οι επόμενες ημερομηνίες πληρωμής για το επίδομα παιδιού Α21(κάθε δίμηνο), το επίδομα στέγασης (ενοικίου), το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών είναι : – 30 Απριλίου – 29 Μαΐου –...
Εκπαίδευση
Στον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προχωρά το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο επανακαθορισμός γίνεται με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ' τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί σ...
Κοινωνία
Νεκρός εντοπίστηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας μέσα στο σπίτι του στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη. Ο άνδρας, 70 ετών, βρέθηκε σήμερα το πρωί και επί τόπου έσπευσε η Αστυνομία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατος του οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας. Πηγή: thestival.gr
Υγεία
Ο αριθμός, σε σχέση με άλλα κράτη είναι μικρός, με το θετικό στοιχείο να είναι, όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην χθεσινή ενημέρωση στα ΜΜΕ, πως κανείς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στα χέρια του, 245 άτομα πήραν ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πήρε αναρρωτική άδεια, ενώ 101 άτομα τέθηκαν σε απομόνωση. Ο αριθμός αυτός ωστόσο, είπε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Είναι ένας σημαντικός αριθμός που περιλαμβάνει και ανθ...