5 ωραίες ιδέες για να κάνεις μια βόλτα που αξίζει στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Μια βόλτα στη δυτική πλευρά της πόλης. Μια ολοκληρωμένη βόλτα για να γνωρίσετε την γειτονιά της Μονής Λαζαριστών και τις υπέροχες διαφυγές της!

1. Συμμαχικά νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ”

Η βόλτα μας ξεκινάει με επίσκεψη στα συμμαχικά νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ», που αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας. Στα νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ” βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Βρίσκονται στην οδό Λαγκαδά, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της πλατείας Βαρδαρίου. Το συγκεκριμένο σημείο υπέδειξαν οι Αγγλικές, Γαλλικές, Ιταλικές και Σερβικές αρχές, ενώ το ελληνικό κράτος αγόρασε την έκταση και τους παραχώρησε την επικαρπία.

Βασικό χαρακτηριστικό των νεκροταφείων είναι ο ομοιόμορφος σχεδιασμός τους. Ατελείωτες σειρές από σταυρούς προκαλούν δέος. Κάποιοι αναφέρουν μόνο το όνομα, κάποιοι άλλοι τη στρατιωτική μονάδα στην οποία ανήκε ο στρατιώτης ή την ηλικία του. Όλοι τους τόσο μα τόσο νέοι…

Το νεκροταφείο χωρίζεται σε 5 τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων:

  • Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες
  • Σερβικός τομέας: 7.500 πεσόντες
  • Ιταλικός τομέας: 3000 πεσόντες
  • Βρετανικός τομέας: 1.600 πεσόντες
  • Ρωσικός τομέας: 400 πεσόντες

Εντός του χώρου των νεκροταφείων, στο Γαλλικό τομέα, λειτουργεί το Μουσείο του Γαλλικού νεκροταφείων, στο Γαλλικό τομέα, λειτουργεί το Μουσείο του Γαλλικού νεκροταφείου. Το Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της ολικής ανακαίνισης του γαλλικού τμήματος του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου του Ζέιτενλικ (2011-2013). Το μουσείο αυτό έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα χώρο μνήμης που θα υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές την αδελφότητα των όπλων των χωρών της Αντάντ και τις κοινές αξίες τους. Η δημιουργία του εντάχθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων της επετείου εκατονταετηρίδας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

**Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 9 πμ. – 5 μμ. Εκτιμώμενη Διάρκεια επίσκεψης – 2 ώρες

2. Επίσκεψη στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη

Η εκδρομή μας συνεχίζεται με την επίσκεψη στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που στεγάζεται στο Ιστορικό Κτίριο της Μονής Λαζαριστών! Εκεί, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη σπουδαία Συλλογή του γνωστού Έλληνα συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Η συλλογή Κωστάκη απαρτίζεται από 1275 έργα τέχνης: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά σημαντικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας όπως οι Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodchenko, Ivan Kliun, Solomon Nikritin, Olga Rozanova, Varvara Stepanova, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matiushin, Gustav Klutsis.

Η συλλογή είναι αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και των τάσεων της ρωσικής πρωτοπορίας, μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης, που άνθισε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Εκτός της Συλλογής Κωστάκη, φιλοξενούνται και διάφορες άλλες σημαντικές εκθέσεις με έργα γνωστών και σπουδαίων καλλιτεχνών. Κατά το διάστημα 11/10/2019 με 1/3/2020, φιλοξενείται η σπουδαία Συλλογή της Λιουμπόβ Ποπόβα: Φόρμα-Χρώμα-Χώρος-Κατασκευή. Όλες οι δημιουργικές περίοδοι και ιδιότητες της Λιουμποβ Ποπόβα, μιας από τις πιο χαρισματικές καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα πρόκειται να αποτυπωθεί μέσα από έργα της ίδιας στη συλλογή Κωστάκη και σε ιδιωτικές συλλογές από το εξωτερικό. Ζωγράφος, δασκάλα και σχεδιάστρια που έβαλε τις βάσεις για τον γραφιστικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό υφασμάτων, η Ποπόβα αποτελεί πολυσχιδή προσωπικότητα με βαθύ αποτύπωμα στις μέρες μας.

**Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10 πμ. – 6 μμ. Εκτιμώμενη Διάρκεια επίσκεψης – 2,5 ώρες

3. Διάλειμμα στο all day bar – restaurant Πόρτα Ανοιχτή

Μικρό διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό στο all day bar – restaurant Πόρτα Ανοιχτή, που βρίσκεται μόλις 50 μέτρα μακριά από το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Μη χάσετε την ευκαιρία να γευματίσετε a la carte, δοκιμάζοντας τα εκλεκτά πιάτα Μεσογειακής κουζίνας, που επιμελείται ο Σεφ και ιδιοκτήτης Γιάννης Αραμπατζής, να τα συνδυάσετε με κάποιο ελληνικό κρασί από τη μικρή, αλλά πλήρη λίστα κρασιών και να ολοκληρώσετε τη γευστική σας δοκιμή, με κάποιο από τα γλυκά, που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή.

Σε περίπτωση που βρεθείτε κάποια Παρασκευή μεσημέρι, τότε μπορείτε να πάτε «για μεζέ», να παραγγείλετε το ουζάκι ή το τσιπουράκι σας και να απολαύσετε τους κερασμένους λαχταριστούς μεζέδες.

Η Πόρτα Ανοιχτή είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προσφέροντας 15% έκπτωση στους θεατές των παραστάσεων, την ημέρα της παράστασης, με απλή επίδειξη του εισιτηρίου τους!

Τέλος να τονίσουμε ότι στο χώρο του εστιατορίου φιλοξενείται και Συλλογή με έργα νέων καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης!

**Ώρες λειτουργίας: 10.00– 01.00 εκτός Δευτέρας

4. Παρακολούθηση Θεατρικής παράστασης του ΚΘΒΕ στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Επιστρέφουμε στο ιστορικό κτίριο της Μονής Λαζαριστών, για να επισκεφτούμε αυτή τη φορά το Θέατρο. Η νέα Θεατρική σεζόν του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, ξεκίνησε, με 2 εξαιρετικές παραστάσεις, που ήδη αποτελούν talk of the town.

Η Μεγάλη Πλατεία και ο Ελέφας είναι 2 παραστάσεις, που αξίζει να παρακολουθήσουν όλοι.

Στη Μεγάλη Πλατεία, ο Άκης Δήμου ανέλαβε, μετά από παραγγελία του Θεάτρου, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή, το εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Ο Νίκος Μπακόλας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με κέντρο δράσης την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων έρχονται να συναντήσουν την Ιστορία ενώ η ίδια η πόλη προβάλλεται μέσα από τη συλλογική μνήμη αλλά και το βίωμα των χαρακτήρων της. Μια πόλη διαρκών ιστορικών και πολιτικών αναταραχών. Μια πλατεία που καθιστά τις πράξεις των ανθρώπων ορατές.

Από την άλλη, ο Ελέφας του Κώστα Βοσταντζόγλου, καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο και, ταυτόχρονα, την αγανάκτησή μας, «κακοποιώντας» εύστοχα την ελληνική γλώσσα και προβάλλοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι ριζωμένα (θαμμένα ή κρυμμένα) στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας του λαού μας. Πρόκειται για μία παράσταση, που παίζεται για δεύτερη χρονιά, μετά την επιτυχία της περσινής σεζόν.

Πρόγραμμα Παραστάσεων

**Η Μεγάλη Πλατεία: Τετάρτη (18.00), Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (20.00), Κυριακή (19.00) | ** Ο Ελέφας: Τετάρτη (19.00), Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (21.15), Κυριακή (20.00)

5. Στην υπέροχη αυλή δυτικά για ποτό

Ένας παλιός αχυρώνας μετατράπηκε σε έναν πλήρως ανανεωμένο χώρο με industrial ύφος στοχεύοντας να γίνει η πιο αγαπημένη “κακή συνήθεια” όλης της πόλης. Ένα σύγχρονο “μπαρ – σπίτι” διαμορφωμένο από άκρη σε άκρη να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε βαγόνι τρένου και urban διαμέρισμα τριαντάρη σε ευρωπαϊκή μητρόπολη. δανικό από το πρωί για καφέ και πρωινό, για ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή ένα επαγγελματικό ραντεβού, ακόμα και για να διαβάσεις το βιβλίο σου συνοδεία με ένα αμερικανικό ή γαλλικό breakfast basket και μία κούπα εσπρέσο από την εξαιρετική ιδιωτική ποικιλία illy 100% arabica μέχρι αργά το βράδυ για ποτό και μουσικάρες, όπως τις Παρασκευές με το Μανώλη Σταυρουλάκη.

*Bad Habit, Κολοκοτρώνη 18-20, στον παλιό Ερωτικό, Σταυρούπολη, Facebook

πηγή: parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Πολιτισμός
Εκστρατείες ανάδειξης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και οικονομική ενίσχυσή τους από φορείς Με κλειστούς τους συναυλιακούς χώρους, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τις βιβλιοθήκες, και σε παύση όλες τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, ο πολιτισμός μετρά κι αυτός τις απώλειες του. Ωστόσο αν κάτι προέκυψε από τα νέα δεδομένα των τελευταίων ημερών στον δυτικό κόσμο, είναι η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του δια...
Διάφορα
Ο Άρειος Πάγος μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα ανέπεμψε στο Εφετείο για επιμέτρηση ευνοϊκότερης ποινής, υπόθεση σωματεμπορίας, όπου δύο μέλη οργάνωσης ενοικίαζαν νεαρή Ρουμάνα προκειμένου να την εκμεταλλεύονται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα έναντι 120 ευρώ την συνεύρεση. πηγή: newsique.gr
Εκπαίδευση
Μέχρι τις 24 Απριλίου παρατείνεται η προθεσμία καταχώρησης δικαιολογητικών στο ΟΠΣΥΔ από τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις προκηρύξεις για προσλήψεις στην Εκπαίδευση. Η σχετική απόφαση λήφθηκε δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που έχουν διαμορφωθεί, στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Από το υπουργείο Παιδειας, ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι επιμέρους προθεσμίες για την καταχώριση των δικαιολογητικών υποψηφίω...
Κοινωνία
Αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης από την Κατερίνα Νοτοπούλου Την μετονομασία λεωφόρου της Θεσσαλονίκης σε οδό «Μανώλη Γλέζου» θα ζητήσει από στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου η Κατερίνα Νοτοπούλου και η παράταξή της Θεσσαλονίκη Μαζί. Όπως γνωστοποίησε με δελτίο τύπου η κα. Νοτοπούλου «Σήμερα θρηνούμε όλοι το χαμό του πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης. Η παράταξη μας,  Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ θεωρεί ύψιστο χρέος της να ζητήσει την μετονομασί...
Κοινωνία
O δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας από κοινού με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, αποφάσισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης για συγκεκριμένες ώρες, ως μέτρο προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης, με τη συμμετοχή του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή, Λάζαρου Μαυρόπουλο...
Περιστατικά
Έρευνες της αστυνομίας για τα αίτια του θανάτου της Νεκρή εντοπίστηκε χθές Δευτέρα 30 Μαρτίου μία 20χροη γυναίκα σε χαράδρα στην περιοχή του Παλαιόκαστρου, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα περίπου στις 20:00 περιπατητές εντόπισαν το πτώμα της νεαρής γυναίκας και ενημέρωσαν την αστυνομία. Διενεργούνται έρευνες από την αστυνομία για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου της 20χρονης. Να σημειωθεί ότι στο χέρι της η γυναίκα κρατούσε λουρί για σκύλο, ο οποί...
Υγεία
Η καθημερινή κατανάλωση πέντε ή και περισσότερων μερίδων φρούτων όπως τα μήλα ή τα αχλάδια αλλά και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας πνευμονικής νόσου τόσο σε πρώην όσο και σε νυν καπνιστές, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.  Το κάπνισμα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα...
Κοινωνία
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας καταθέτει το μισό μισθό του για τους επόμενους δυο μήνες για τον κορονοϊό Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε τα εξής: «Για τους επόμενους δυο μήνες καταθέτω ως Περιφερειάρχης το 50% του μισθού μου στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της παν...
Υγεία
Σε 56 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τα 1.212 και οι νεκροί είναι συνολικά 43. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 71 έτη. Συνολικά 32 είναι άνδρες και πάνω από το 90% όσων κατέληξαν είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 90 ετώ...