5 ωραίες ιδέες για να κάνεις μια βόλτα που αξίζει στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Μια βόλτα στη δυτική πλευρά της πόλης. Μια ολοκληρωμένη βόλτα για να γνωρίσετε την γειτονιά της Μονής Λαζαριστών και τις υπέροχες διαφυγές της!

1. Συμμαχικά νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ”

Η βόλτα μας ξεκινάει με επίσκεψη στα συμμαχικά νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ», που αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας. Στα νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ” βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Βρίσκονται στην οδό Λαγκαδά, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της πλατείας Βαρδαρίου. Το συγκεκριμένο σημείο υπέδειξαν οι Αγγλικές, Γαλλικές, Ιταλικές και Σερβικές αρχές, ενώ το ελληνικό κράτος αγόρασε την έκταση και τους παραχώρησε την επικαρπία.

Βασικό χαρακτηριστικό των νεκροταφείων είναι ο ομοιόμορφος σχεδιασμός τους. Ατελείωτες σειρές από σταυρούς προκαλούν δέος. Κάποιοι αναφέρουν μόνο το όνομα, κάποιοι άλλοι τη στρατιωτική μονάδα στην οποία ανήκε ο στρατιώτης ή την ηλικία του. Όλοι τους τόσο μα τόσο νέοι…

Το νεκροταφείο χωρίζεται σε 5 τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων:

  • Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες
  • Σερβικός τομέας: 7.500 πεσόντες
  • Ιταλικός τομέας: 3000 πεσόντες
  • Βρετανικός τομέας: 1.600 πεσόντες
  • Ρωσικός τομέας: 400 πεσόντες

Εντός του χώρου των νεκροταφείων, στο Γαλλικό τομέα, λειτουργεί το Μουσείο του Γαλλικού νεκροταφείων, στο Γαλλικό τομέα, λειτουργεί το Μουσείο του Γαλλικού νεκροταφείου. Το Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της ολικής ανακαίνισης του γαλλικού τμήματος του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου του Ζέιτενλικ (2011-2013). Το μουσείο αυτό έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα χώρο μνήμης που θα υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές την αδελφότητα των όπλων των χωρών της Αντάντ και τις κοινές αξίες τους. Η δημιουργία του εντάχθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων της επετείου εκατονταετηρίδας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

**Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 9 πμ. – 5 μμ. Εκτιμώμενη Διάρκεια επίσκεψης – 2 ώρες

2. Επίσκεψη στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη

Η εκδρομή μας συνεχίζεται με την επίσκεψη στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που στεγάζεται στο Ιστορικό Κτίριο της Μονής Λαζαριστών! Εκεί, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη σπουδαία Συλλογή του γνωστού Έλληνα συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Η συλλογή Κωστάκη απαρτίζεται από 1275 έργα τέχνης: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά σημαντικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας όπως οι Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodchenko, Ivan Kliun, Solomon Nikritin, Olga Rozanova, Varvara Stepanova, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matiushin, Gustav Klutsis.

Η συλλογή είναι αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και των τάσεων της ρωσικής πρωτοπορίας, μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης, που άνθισε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Εκτός της Συλλογής Κωστάκη, φιλοξενούνται και διάφορες άλλες σημαντικές εκθέσεις με έργα γνωστών και σπουδαίων καλλιτεχνών. Κατά το διάστημα 11/10/2019 με 1/3/2020, φιλοξενείται η σπουδαία Συλλογή της Λιουμπόβ Ποπόβα: Φόρμα-Χρώμα-Χώρος-Κατασκευή. Όλες οι δημιουργικές περίοδοι και ιδιότητες της Λιουμποβ Ποπόβα, μιας από τις πιο χαρισματικές καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα πρόκειται να αποτυπωθεί μέσα από έργα της ίδιας στη συλλογή Κωστάκη και σε ιδιωτικές συλλογές από το εξωτερικό. Ζωγράφος, δασκάλα και σχεδιάστρια που έβαλε τις βάσεις για τον γραφιστικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό υφασμάτων, η Ποπόβα αποτελεί πολυσχιδή προσωπικότητα με βαθύ αποτύπωμα στις μέρες μας.

**Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10 πμ. – 6 μμ. Εκτιμώμενη Διάρκεια επίσκεψης – 2,5 ώρες

3. Διάλειμμα στο all day bar – restaurant Πόρτα Ανοιχτή

Μικρό διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό στο all day bar – restaurant Πόρτα Ανοιχτή, που βρίσκεται μόλις 50 μέτρα μακριά από το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Μη χάσετε την ευκαιρία να γευματίσετε a la carte, δοκιμάζοντας τα εκλεκτά πιάτα Μεσογειακής κουζίνας, που επιμελείται ο Σεφ και ιδιοκτήτης Γιάννης Αραμπατζής, να τα συνδυάσετε με κάποιο ελληνικό κρασί από τη μικρή, αλλά πλήρη λίστα κρασιών και να ολοκληρώσετε τη γευστική σας δοκιμή, με κάποιο από τα γλυκά, που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή.

Σε περίπτωση που βρεθείτε κάποια Παρασκευή μεσημέρι, τότε μπορείτε να πάτε «για μεζέ», να παραγγείλετε το ουζάκι ή το τσιπουράκι σας και να απολαύσετε τους κερασμένους λαχταριστούς μεζέδες.

Η Πόρτα Ανοιχτή είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προσφέροντας 15% έκπτωση στους θεατές των παραστάσεων, την ημέρα της παράστασης, με απλή επίδειξη του εισιτηρίου τους!

Τέλος να τονίσουμε ότι στο χώρο του εστιατορίου φιλοξενείται και Συλλογή με έργα νέων καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης!

**Ώρες λειτουργίας: 10.00– 01.00 εκτός Δευτέρας

4. Παρακολούθηση Θεατρικής παράστασης του ΚΘΒΕ στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Επιστρέφουμε στο ιστορικό κτίριο της Μονής Λαζαριστών, για να επισκεφτούμε αυτή τη φορά το Θέατρο. Η νέα Θεατρική σεζόν του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, ξεκίνησε, με 2 εξαιρετικές παραστάσεις, που ήδη αποτελούν talk of the town.

Η Μεγάλη Πλατεία και ο Ελέφας είναι 2 παραστάσεις, που αξίζει να παρακολουθήσουν όλοι.

Στη Μεγάλη Πλατεία, ο Άκης Δήμου ανέλαβε, μετά από παραγγελία του Θεάτρου, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή, το εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Ο Νίκος Μπακόλας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με κέντρο δράσης την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων έρχονται να συναντήσουν την Ιστορία ενώ η ίδια η πόλη προβάλλεται μέσα από τη συλλογική μνήμη αλλά και το βίωμα των χαρακτήρων της. Μια πόλη διαρκών ιστορικών και πολιτικών αναταραχών. Μια πλατεία που καθιστά τις πράξεις των ανθρώπων ορατές.

Από την άλλη, ο Ελέφας του Κώστα Βοσταντζόγλου, καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο και, ταυτόχρονα, την αγανάκτησή μας, «κακοποιώντας» εύστοχα την ελληνική γλώσσα και προβάλλοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι ριζωμένα (θαμμένα ή κρυμμένα) στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας του λαού μας. Πρόκειται για μία παράσταση, που παίζεται για δεύτερη χρονιά, μετά την επιτυχία της περσινής σεζόν.

Πρόγραμμα Παραστάσεων

**Η Μεγάλη Πλατεία: Τετάρτη (18.00), Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (20.00), Κυριακή (19.00) | ** Ο Ελέφας: Τετάρτη (19.00), Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (21.15), Κυριακή (20.00)

5. Στην υπέροχη αυλή δυτικά για ποτό

Ένας παλιός αχυρώνας μετατράπηκε σε έναν πλήρως ανανεωμένο χώρο με industrial ύφος στοχεύοντας να γίνει η πιο αγαπημένη “κακή συνήθεια” όλης της πόλης. Ένα σύγχρονο “μπαρ – σπίτι” διαμορφωμένο από άκρη σε άκρη να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε βαγόνι τρένου και urban διαμέρισμα τριαντάρη σε ευρωπαϊκή μητρόπολη. δανικό από το πρωί για καφέ και πρωινό, για ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή ένα επαγγελματικό ραντεβού, ακόμα και για να διαβάσεις το βιβλίο σου συνοδεία με ένα αμερικανικό ή γαλλικό breakfast basket και μία κούπα εσπρέσο από την εξαιρετική ιδιωτική ποικιλία illy 100% arabica μέχρι αργά το βράδυ για ποτό και μουσικάρες, όπως τις Παρασκευές με το Μανώλη Σταυρουλάκη.

*Bad Habit, Κολοκοτρώνη 18-20, στον παλιό Ερωτικό, Σταυρούπολη, Facebook

πηγή: parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στις εννιά το πρωί άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στους δύο συλληφθέντες για την απόπειρα εμπρησμού στο σπίτι του Δημήτρη Σταμάτη. Μία ώρα αργότερα συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στο μνημείο του καπνεργάτη μπροστά από το ΕΚΘ και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους. Στις 11.00...
Διάφορα
Πολύωρη διακοπή νερού θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε περιοχές στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 από τις 09:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιηθούν εργασίες σύνδεσης νέου αγωγού Φ250 στην οδό Κωνσταντινουπόλεως με Κλεάνθους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Λόγω των εργασιών θα παρουσιαστούν προβλήματα υδροδότησης στις οδούς Μ. Μπότσαρη, Κωνσταντινουπόλεως, Μητροπούλου,...
Υγεία
Η αύξηση των αντιοξειδωτικών επιπέδων στην διατροφή αποτελεί μια σημαντική στρατηγική για την ελάττωση της εμφάνισης και ανάπτυξης πολλών ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Τα φαινολικά συστατικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί την τροφή-μέσο για την αποτροπή της οξείδωσης που μπορεί να οδηγήσει...
Κοινωνία
«Η Θεσσαλονίκη ως γνωστόν έχει πολλά τουριστικά πρόσωπα και εμείς σχεδιάζουμε να ξαναβγεί η πόλη μπροστά’ είναι ο ιδανικός τουρισμός city break από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα, στην μετά κορονοϊό εποχή» ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Βούλα Πατουλίδου προσθέτοντας «είναι ιδανική πόλη και για τον εσωτερικό τουρισμό, τον οποίο έχουμε συμπεριλάβει στους στόχους τουριστικής προβο...
Σπορ
Και με τη… βούλα ξεκινά εκ νέου η SUPER LEAGUE, καθώς η κυβέρνηση έδωσε το «ΟΚ» για την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου, η SUPER LEAGUE ανοίγει θα ανοίξει ξανά τις πύλες της. Η απόφαση της διοργανώτριας για να… κυλήσει και πάλι η μπάλα στο χορτάρι ήταν γνωστή εδώ και μέρες, ωστόσο, για να οριστικοποιηθεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος, θα έπρεπε να δώσει την άδειά της και η κυβέρνηση. Αυτό τελικά συνέβη το πρωί της Τετάρτης (27/...
Διάφορα
Εικόνες της χώρας μας θέλει η Βικιπαίδεια (Wikipedia) μέσα από φωτογραφικό διαγωνισμό. Συγκεκριμένα διεξάγει τον διαγωνισμό φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου «Wiki Loves Earth» που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα ανεβάσουν τις φωτογραφίες με ελεύθερη άδεια χρήσης στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons. Ο δια...
Κοινωνία
Χθες, το απόγευμα, στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργούνται σε καθημερινή βάση στη Νέα Παραλία, στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας εντόπισαν και ακινητοποίησαν 2 άτομα που εκείνη τη στιγμή ρύπαιναν τον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου με σπρέι (graffiti), όπως ενημερώνει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook. Ο ίδιος σημειώνει ότι με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ επιβλήθ...
Διάφορα
Έντονη είναι η κακοκαιρία σε όλη την χώρα από χθες Τρίτη, με χιόνια, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας κάτι που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζονται και την Τετάρτη τα έντονα φαινόμενα Σήμερα Τετάρτη, ο άστατος καιρός, με χαμηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες και βροχές θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά, τις πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Σχετι...
Διάφορα
Ένα έργο τέχνης προστέθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ονομάζεται «Quarantina», και δημιουργήθηκε από τον Nilo Saba. Το έργο είναι, όπως προδίδει και το όνομα του, εμπνευσμένο από τις ημέρες της καραντίνας που επιβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοιϊού. Το έργο έχει εγκατασταθεί χωρίς να ζητηθεί άδεια από τις αρχές, ελπίζοντας ότι οι περαστικοί θα το σεβαστούν. Το έργο δημιουργήθηκε με ανακυκλωμένα υλικά, κατά τ...