5 ωραίες ιδέες για να κάνεις μια βόλτα που αξίζει στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Μια βόλτα στη δυτική πλευρά της πόλης. Μια ολοκληρωμένη βόλτα για να γνωρίσετε την γειτονιά της Μονής Λαζαριστών και τις υπέροχες διαφυγές της!

1. Συμμαχικά νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ”

Η βόλτα μας ξεκινάει με επίσκεψη στα συμμαχικά νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ», που αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας. Στα νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ” βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Βρίσκονται στην οδό Λαγκαδά, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της πλατείας Βαρδαρίου. Το συγκεκριμένο σημείο υπέδειξαν οι Αγγλικές, Γαλλικές, Ιταλικές και Σερβικές αρχές, ενώ το ελληνικό κράτος αγόρασε την έκταση και τους παραχώρησε την επικαρπία.

Βασικό χαρακτηριστικό των νεκροταφείων είναι ο ομοιόμορφος σχεδιασμός τους. Ατελείωτες σειρές από σταυρούς προκαλούν δέος. Κάποιοι αναφέρουν μόνο το όνομα, κάποιοι άλλοι τη στρατιωτική μονάδα στην οποία ανήκε ο στρατιώτης ή την ηλικία του. Όλοι τους τόσο μα τόσο νέοι…

Το νεκροταφείο χωρίζεται σε 5 τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων:

  • Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες
  • Σερβικός τομέας: 7.500 πεσόντες
  • Ιταλικός τομέας: 3000 πεσόντες
  • Βρετανικός τομέας: 1.600 πεσόντες
  • Ρωσικός τομέας: 400 πεσόντες

Εντός του χώρου των νεκροταφείων, στο Γαλλικό τομέα, λειτουργεί το Μουσείο του Γαλλικού νεκροταφείων, στο Γαλλικό τομέα, λειτουργεί το Μουσείο του Γαλλικού νεκροταφείου. Το Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της ολικής ανακαίνισης του γαλλικού τμήματος του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου του Ζέιτενλικ (2011-2013). Το μουσείο αυτό έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα χώρο μνήμης που θα υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές την αδελφότητα των όπλων των χωρών της Αντάντ και τις κοινές αξίες τους. Η δημιουργία του εντάχθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων της επετείου εκατονταετηρίδας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

**Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 9 πμ. – 5 μμ. Εκτιμώμενη Διάρκεια επίσκεψης – 2 ώρες

2. Επίσκεψη στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη

Η εκδρομή μας συνεχίζεται με την επίσκεψη στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που στεγάζεται στο Ιστορικό Κτίριο της Μονής Λαζαριστών! Εκεί, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη σπουδαία Συλλογή του γνωστού Έλληνα συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Η συλλογή Κωστάκη απαρτίζεται από 1275 έργα τέχνης: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά σημαντικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας όπως οι Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodchenko, Ivan Kliun, Solomon Nikritin, Olga Rozanova, Varvara Stepanova, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matiushin, Gustav Klutsis.

Η συλλογή είναι αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και των τάσεων της ρωσικής πρωτοπορίας, μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης, που άνθισε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Εκτός της Συλλογής Κωστάκη, φιλοξενούνται και διάφορες άλλες σημαντικές εκθέσεις με έργα γνωστών και σπουδαίων καλλιτεχνών. Κατά το διάστημα 11/10/2019 με 1/3/2020, φιλοξενείται η σπουδαία Συλλογή της Λιουμπόβ Ποπόβα: Φόρμα-Χρώμα-Χώρος-Κατασκευή. Όλες οι δημιουργικές περίοδοι και ιδιότητες της Λιουμποβ Ποπόβα, μιας από τις πιο χαρισματικές καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα πρόκειται να αποτυπωθεί μέσα από έργα της ίδιας στη συλλογή Κωστάκη και σε ιδιωτικές συλλογές από το εξωτερικό. Ζωγράφος, δασκάλα και σχεδιάστρια που έβαλε τις βάσεις για τον γραφιστικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό υφασμάτων, η Ποπόβα αποτελεί πολυσχιδή προσωπικότητα με βαθύ αποτύπωμα στις μέρες μας.

**Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10 πμ. – 6 μμ. Εκτιμώμενη Διάρκεια επίσκεψης – 2,5 ώρες

3. Διάλειμμα στο all day bar – restaurant Πόρτα Ανοιχτή

Μικρό διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό στο all day bar – restaurant Πόρτα Ανοιχτή, που βρίσκεται μόλις 50 μέτρα μακριά από το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Μη χάσετε την ευκαιρία να γευματίσετε a la carte, δοκιμάζοντας τα εκλεκτά πιάτα Μεσογειακής κουζίνας, που επιμελείται ο Σεφ και ιδιοκτήτης Γιάννης Αραμπατζής, να τα συνδυάσετε με κάποιο ελληνικό κρασί από τη μικρή, αλλά πλήρη λίστα κρασιών και να ολοκληρώσετε τη γευστική σας δοκιμή, με κάποιο από τα γλυκά, που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή.

Σε περίπτωση που βρεθείτε κάποια Παρασκευή μεσημέρι, τότε μπορείτε να πάτε «για μεζέ», να παραγγείλετε το ουζάκι ή το τσιπουράκι σας και να απολαύσετε τους κερασμένους λαχταριστούς μεζέδες.

Η Πόρτα Ανοιχτή είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προσφέροντας 15% έκπτωση στους θεατές των παραστάσεων, την ημέρα της παράστασης, με απλή επίδειξη του εισιτηρίου τους!

Τέλος να τονίσουμε ότι στο χώρο του εστιατορίου φιλοξενείται και Συλλογή με έργα νέων καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης!

**Ώρες λειτουργίας: 10.00– 01.00 εκτός Δευτέρας

4. Παρακολούθηση Θεατρικής παράστασης του ΚΘΒΕ στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Επιστρέφουμε στο ιστορικό κτίριο της Μονής Λαζαριστών, για να επισκεφτούμε αυτή τη φορά το Θέατρο. Η νέα Θεατρική σεζόν του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, ξεκίνησε, με 2 εξαιρετικές παραστάσεις, που ήδη αποτελούν talk of the town.

Η Μεγάλη Πλατεία και ο Ελέφας είναι 2 παραστάσεις, που αξίζει να παρακολουθήσουν όλοι.

Στη Μεγάλη Πλατεία, ο Άκης Δήμου ανέλαβε, μετά από παραγγελία του Θεάτρου, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή, το εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Ο Νίκος Μπακόλας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με κέντρο δράσης την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων έρχονται να συναντήσουν την Ιστορία ενώ η ίδια η πόλη προβάλλεται μέσα από τη συλλογική μνήμη αλλά και το βίωμα των χαρακτήρων της. Μια πόλη διαρκών ιστορικών και πολιτικών αναταραχών. Μια πλατεία που καθιστά τις πράξεις των ανθρώπων ορατές.

Από την άλλη, ο Ελέφας του Κώστα Βοσταντζόγλου, καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο και, ταυτόχρονα, την αγανάκτησή μας, «κακοποιώντας» εύστοχα την ελληνική γλώσσα και προβάλλοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι ριζωμένα (θαμμένα ή κρυμμένα) στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας του λαού μας. Πρόκειται για μία παράσταση, που παίζεται για δεύτερη χρονιά, μετά την επιτυχία της περσινής σεζόν.

Πρόγραμμα Παραστάσεων

**Η Μεγάλη Πλατεία: Τετάρτη (18.00), Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (20.00), Κυριακή (19.00) | ** Ο Ελέφας: Τετάρτη (19.00), Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (21.15), Κυριακή (20.00)

5. Στην υπέροχη αυλή δυτικά για ποτό

Ένας παλιός αχυρώνας μετατράπηκε σε έναν πλήρως ανανεωμένο χώρο με industrial ύφος στοχεύοντας να γίνει η πιο αγαπημένη “κακή συνήθεια” όλης της πόλης. Ένα σύγχρονο “μπαρ – σπίτι” διαμορφωμένο από άκρη σε άκρη να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε βαγόνι τρένου και urban διαμέρισμα τριαντάρη σε ευρωπαϊκή μητρόπολη. δανικό από το πρωί για καφέ και πρωινό, για ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή ένα επαγγελματικό ραντεβού, ακόμα και για να διαβάσεις το βιβλίο σου συνοδεία με ένα αμερικανικό ή γαλλικό breakfast basket και μία κούπα εσπρέσο από την εξαιρετική ιδιωτική ποικιλία illy 100% arabica μέχρι αργά το βράδυ για ποτό και μουσικάρες, όπως τις Παρασκευές με το Μανώλη Σταυρουλάκη.

*Bad Habit, Κολοκοτρώνη 18-20, στον παλιό Ερωτικό, Σταυρούπολη, Facebook

πηγή: parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Κοινωνία
Μόλις 4 στους 10 Έλληνες ηλικίας από 55 έως και 64 ετών βρίσκονται εντός αγοράς εργασίας, με το ποσοστό απασχόλησης ανδρών και γυναικών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να είναι το χαμηλότερο πλην του Λουξεμβούργου μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν πως σε επίπεδο Ε.Ε., εντός της τελευταίας 15ετίας συντελούνται εντυπωσιακές αλλαγές στην...
Οικονομία
Αυξήσεις θα λάβουν από το νέο έτος 300 χιλιάδες συνταξιούχοι κύριας σύνταξης με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι συνταξιούχοι αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου θα λάβουν αναδρομικά τεσσάρων μηνών καθώς οι οποίες αλλαγές που θα ψηφιστούν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δ...
Εγκληματικότητα
Κοσμηματοπωλείο στην Κρύα Βρύση Πέλλας διέρρηξαν το πρωί της Τετάρτης άγνωστοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου τέσσερα άτομα στις 4:30 τα ξημερώματα, έφτασαν με αυτοκίνητο στην είσοδο του καταστήματος, ξήλωσαν τα στόρια, έσπασαν τις γυάλινες προσθήκες, αφαίρεσαν χρυσαφικά και εξαφανίστηκαν. Το περιστατικό ερευνά το Τμήμα Ασφάλειας Πέλλας. πηγή: pellamou.gr
Διάφορα
Σημαντική εξέλιξη για την επιστροφή πλοίων προς νησιά – Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν δρομολόγια «Πράσινο φως» έδωσε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στην τελευταία του συνεδρίαση ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των κατοίκων του βορειανατολικού Αιγαίου για σύνδεση των νησιών με την Θεσσαλονίκη. Η πρόταση η οποία έτυχε θετική γνωμοδότησης αφορά σε δύο επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα, το ένα να συνδέει τη Μυτιλήνη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το...
Διάφορα
Μέτρα με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πάρει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Παρασκευής συνεργεία του δήμου θα αρχίσουν να απομακρύνουν τους κάδους από τα σημεία που θα περάσουν οι πορείες. Μέχρι την Κυριακή υπολογίζεται ότι θα έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι από 400 κάδοι. “Θα έχουμε σε ετοιμότητα συνεργεία καθαρισμού και βυτιοφόρα,...
Διάφορα
Το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον κάνουν πράξη, καθημερινά, οι μαθητές του 3ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας δυναμικό "παρών" σε προγράμματα ανακύκλωσης. Οι μαθητές του σχολείου, σε συνεργασία με γονείς, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία κατάφεραν να συλλέξουν τη μεγαλύτερη ποσότητα τηγανελαίων (1199 λίτρα), από όλα τα σχολεία του δήμου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αναδείχθηκαν πρωταθλητές. Αυτή η δράση το...
Οικονομία
Μέσα στην εβδομάδα –ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ώρες- αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Η μόνη εκκρεμότητα είναι να δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν την δική τους… αγωνία και αφορά στον συνολικό αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν. Με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δίνεται...
Περιστατικά
Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στην Εγνατία Οδό κοντά στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, όταν βυτιοφόρο έκανε «σάντουιτς» ένα βανάκι. Οι εικόνες από το περιστατικό είναι σοκαριστικές και ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, παρότι το βυτιοφόρο έσυρε το βανάκι για 50 μέτρα, ενώ μετέφερε καύσιμα και θα μπορούσαμε να είχαμε χειρότερα. Μετά το τροχαίο ακολούθησε δύσκολη επιχείρηση για να γίνει ο απεγκλωβισμός του βαν από το βυτιοφόρο με ασφάλ...
Κοινωνία
Τα παρακάτω είναι λίγα λόγια για ένα βράδυ στην Καλαμαριά, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως όσο κι αν προχωρά και εξελίσσεται ο υπόλοιπος κόσμος, το μυαλό είναι εκείνο που πάντα μένει ίδιο κι αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα καλό. Στις αρχές του Νοέμβρη μια ψευδής είδηση φάνηκε να ξεσηκώνει κάποιους Καλαμαριώτες αφού τους βρίσκει πλήρως αντίθετους στην πιθανότητα του να έρθουν πρόσφυγες και να εγκατασταθούν στο – εδώ...