5 ωραίες ιδέες για να κάνεις μια βόλτα που αξίζει στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Μια βόλτα στη δυτική πλευρά της πόλης. Μια ολοκληρωμένη βόλτα για να γνωρίσετε την γειτονιά της Μονής Λαζαριστών και τις υπέροχες διαφυγές της!

1. Συμμαχικά νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ”

Η βόλτα μας ξεκινάει με επίσκεψη στα συμμαχικά νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ», που αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας. Στα νεκροταφεία του “Ζέιτενλικ” βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Βρίσκονται στην οδό Λαγκαδά, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της πλατείας Βαρδαρίου. Το συγκεκριμένο σημείο υπέδειξαν οι Αγγλικές, Γαλλικές, Ιταλικές και Σερβικές αρχές, ενώ το ελληνικό κράτος αγόρασε την έκταση και τους παραχώρησε την επικαρπία.

Βασικό χαρακτηριστικό των νεκροταφείων είναι ο ομοιόμορφος σχεδιασμός τους. Ατελείωτες σειρές από σταυρούς προκαλούν δέος. Κάποιοι αναφέρουν μόνο το όνομα, κάποιοι άλλοι τη στρατιωτική μονάδα στην οποία ανήκε ο στρατιώτης ή την ηλικία του. Όλοι τους τόσο μα τόσο νέοι…

Το νεκροταφείο χωρίζεται σε 5 τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων:

  • Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες
  • Σερβικός τομέας: 7.500 πεσόντες
  • Ιταλικός τομέας: 3000 πεσόντες
  • Βρετανικός τομέας: 1.600 πεσόντες
  • Ρωσικός τομέας: 400 πεσόντες

Εντός του χώρου των νεκροταφείων, στο Γαλλικό τομέα, λειτουργεί το Μουσείο του Γαλλικού νεκροταφείων, στο Γαλλικό τομέα, λειτουργεί το Μουσείο του Γαλλικού νεκροταφείου. Το Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της ολικής ανακαίνισης του γαλλικού τμήματος του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου του Ζέιτενλικ (2011-2013). Το μουσείο αυτό έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα χώρο μνήμης που θα υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές την αδελφότητα των όπλων των χωρών της Αντάντ και τις κοινές αξίες τους. Η δημιουργία του εντάχθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων της επετείου εκατονταετηρίδας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

**Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 9 πμ. – 5 μμ. Εκτιμώμενη Διάρκεια επίσκεψης – 2 ώρες

2. Επίσκεψη στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη

Η εκδρομή μας συνεχίζεται με την επίσκεψη στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που στεγάζεται στο Ιστορικό Κτίριο της Μονής Λαζαριστών! Εκεί, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τη σπουδαία Συλλογή του γνωστού Έλληνα συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη.

Η συλλογή Κωστάκη απαρτίζεται από 1275 έργα τέχνης: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά σημαντικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας όπως οι Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodchenko, Ivan Kliun, Solomon Nikritin, Olga Rozanova, Varvara Stepanova, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matiushin, Gustav Klutsis.

Η συλλογή είναι αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και των τάσεων της ρωσικής πρωτοπορίας, μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης, που άνθισε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Εκτός της Συλλογής Κωστάκη, φιλοξενούνται και διάφορες άλλες σημαντικές εκθέσεις με έργα γνωστών και σπουδαίων καλλιτεχνών. Κατά το διάστημα 11/10/2019 με 1/3/2020, φιλοξενείται η σπουδαία Συλλογή της Λιουμπόβ Ποπόβα: Φόρμα-Χρώμα-Χώρος-Κατασκευή. Όλες οι δημιουργικές περίοδοι και ιδιότητες της Λιουμποβ Ποπόβα, μιας από τις πιο χαρισματικές καλλιτέχνιδες του 20ου αιώνα πρόκειται να αποτυπωθεί μέσα από έργα της ίδιας στη συλλογή Κωστάκη και σε ιδιωτικές συλλογές από το εξωτερικό. Ζωγράφος, δασκάλα και σχεδιάστρια που έβαλε τις βάσεις για τον γραφιστικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό υφασμάτων, η Ποπόβα αποτελεί πολυσχιδή προσωπικότητα με βαθύ αποτύπωμα στις μέρες μας.

**Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10 πμ. – 6 μμ. Εκτιμώμενη Διάρκεια επίσκεψης – 2,5 ώρες

3. Διάλειμμα στο all day bar – restaurant Πόρτα Ανοιχτή

Μικρό διάλειμμα για ξεκούραση και φαγητό στο all day bar – restaurant Πόρτα Ανοιχτή, που βρίσκεται μόλις 50 μέτρα μακριά από το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Μη χάσετε την ευκαιρία να γευματίσετε a la carte, δοκιμάζοντας τα εκλεκτά πιάτα Μεσογειακής κουζίνας, που επιμελείται ο Σεφ και ιδιοκτήτης Γιάννης Αραμπατζής, να τα συνδυάσετε με κάποιο ελληνικό κρασί από τη μικρή, αλλά πλήρη λίστα κρασιών και να ολοκληρώσετε τη γευστική σας δοκιμή, με κάποιο από τα γλυκά, που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή.

Σε περίπτωση που βρεθείτε κάποια Παρασκευή μεσημέρι, τότε μπορείτε να πάτε «για μεζέ», να παραγγείλετε το ουζάκι ή το τσιπουράκι σας και να απολαύσετε τους κερασμένους λαχταριστούς μεζέδες.

Η Πόρτα Ανοιχτή είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προσφέροντας 15% έκπτωση στους θεατές των παραστάσεων, την ημέρα της παράστασης, με απλή επίδειξη του εισιτηρίου τους!

Τέλος να τονίσουμε ότι στο χώρο του εστιατορίου φιλοξενείται και Συλλογή με έργα νέων καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης!

**Ώρες λειτουργίας: 10.00– 01.00 εκτός Δευτέρας

4. Παρακολούθηση Θεατρικής παράστασης του ΚΘΒΕ στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Επιστρέφουμε στο ιστορικό κτίριο της Μονής Λαζαριστών, για να επισκεφτούμε αυτή τη φορά το Θέατρο. Η νέα Θεατρική σεζόν του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, ξεκίνησε, με 2 εξαιρετικές παραστάσεις, που ήδη αποτελούν talk of the town.

Η Μεγάλη Πλατεία και ο Ελέφας είναι 2 παραστάσεις, που αξίζει να παρακολουθήσουν όλοι.

Στη Μεγάλη Πλατεία, ο Άκης Δήμου ανέλαβε, μετά από παραγγελία του Θεάτρου, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή, το εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Ο Νίκος Μπακόλας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με κέντρο δράσης την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων έρχονται να συναντήσουν την Ιστορία ενώ η ίδια η πόλη προβάλλεται μέσα από τη συλλογική μνήμη αλλά και το βίωμα των χαρακτήρων της. Μια πόλη διαρκών ιστορικών και πολιτικών αναταραχών. Μια πλατεία που καθιστά τις πράξεις των ανθρώπων ορατές.

Από την άλλη, ο Ελέφας του Κώστα Βοσταντζόγλου, καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο και, ταυτόχρονα, την αγανάκτησή μας, «κακοποιώντας» εύστοχα την ελληνική γλώσσα και προβάλλοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι ριζωμένα (θαμμένα ή κρυμμένα) στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας του λαού μας. Πρόκειται για μία παράσταση, που παίζεται για δεύτερη χρονιά, μετά την επιτυχία της περσινής σεζόν.

Πρόγραμμα Παραστάσεων

**Η Μεγάλη Πλατεία: Τετάρτη (18.00), Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (20.00), Κυριακή (19.00) | ** Ο Ελέφας: Τετάρτη (19.00), Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (21.15), Κυριακή (20.00)

5. Στην υπέροχη αυλή δυτικά για ποτό

Ένας παλιός αχυρώνας μετατράπηκε σε έναν πλήρως ανανεωμένο χώρο με industrial ύφος στοχεύοντας να γίνει η πιο αγαπημένη “κακή συνήθεια” όλης της πόλης. Ένα σύγχρονο “μπαρ – σπίτι” διαμορφωμένο από άκρη σε άκρη να θυμίζει κάτι ανάμεσα σε βαγόνι τρένου και urban διαμέρισμα τριαντάρη σε ευρωπαϊκή μητρόπολη. δανικό από το πρωί για καφέ και πρωινό, για ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή ένα επαγγελματικό ραντεβού, ακόμα και για να διαβάσεις το βιβλίο σου συνοδεία με ένα αμερικανικό ή γαλλικό breakfast basket και μία κούπα εσπρέσο από την εξαιρετική ιδιωτική ποικιλία illy 100% arabica μέχρι αργά το βράδυ για ποτό και μουσικάρες, όπως τις Παρασκευές με το Μανώλη Σταυρουλάκη.

*Bad Habit, Κολοκοτρώνη 18-20, στον παλιό Ερωτικό, Σταυρούπολη, Facebook

πηγή: parallaximag.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Υγεία
Τα μονοακόρεστα λίπη από φυτικές πηγές μπορεί να συμβάλλουν στη μακροζωία αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, όχι μόνο από καρδιακές παθήσεις αλλά και από άλλες αιτίες Η προκαταρκτική έρευνα παρουσιάστηκε στη φετινή επιστημονική συνάντηση της American Heart Association για την επιδημιολογία και την πρόληψη, τον τρόπο ζωής και την καρδιομεταβολική υγεία, μια παγκόσμια ανταλλαγή των τελευταίων εξελίξεων στην καρδιαγγ...
Κοινωνία
«Εμείς πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να ρίχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά ότι στο δημογραφικό οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι εγκληματική», προσθέτει η κ. Γεννηματά. Επισημαίνει μάλιστα ότι το Κίνημα Αλλαγής με τροπολογία στη Βουλή προτείνει: 200 ευρώ το μήνα επίδομα για τα τρία (3) πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό από νεοσυσταθείσα Εθνι...
Οικονομία
Από 84 έως 1.764 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά που θα λάβουν με τις συντάξεις Απριλίου περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα μείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 7 Φεβρουαρίου.  Στη συνέχεια θα έλθει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και πιο μετά στην Ολομέλεια. Στόχος είναι η ψήφισή του έως τα τέλη Φεβρουαρίου.  Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30...
Εγκληματικότητα
Εξιχνιάσθηκε έπειτα από αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού και επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 24χρονου ημεδαπού που έλαβε χώρα πρωινές ώρες της 01-01-2020 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 20χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτ...
Πολιτική
Τη διαγραφή του Θεόδωρου Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η διαγραφή του κ. Ζαγοράκη ήταν απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. "Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφασή του Πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος...
Σπορ
Με κυβερνητική απόφαση του πρωθυπουργού καταργούνται οι εξοντωτικές κυρώσεις για θέματα όπως αυτό της ΕΕΑ. Έτσι, ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό παρά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η κυβέρνηση "άδειασε" τόσο τον υφυπουργό Αθλητισμού, όσο και την ίδια την ΕΕΑ και με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανατρέπει πλήρως την κατάσταση στην υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Με νομοθετική ρύθμιση καταργ...
Διάφορα
Τι αναφέρει η ανακοίνωση Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι για αύριο, Τετάρτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, από τις 8:00 έως τις 10:30 διακοπή ηλεκτροδότησης θα σημειωθεί στις οδούς: Ερμού (από Βενιζέλου έως Μενεξέ), Σπανδωνη, Βενιζέλου (από Βασ, Ηρακλείου εως Παπαδοπούλου), Ασκητου, στο κέντρο της πόλης. Από τις 8:00 έως τις 11:00 διακοπή ρεύματος θα σημειωθεί στις οδούς: Αγ. Γεωργίου (Από Κ. Καραμανλή έως Αγ. Στεφάνου), Αγαθουπόλεως...
Διάφορα
Ως στόχο έχουν την αλλαγή του φωτισμού και την τοποθέτηση νέων λαμπών, αλλά και την συντήρηση των κολονών που βρίσκονται στα πεζοδρόμια αριστερά και δεξιά του δρόμου. Συγκεκριμένα, η συντήρηση ηλεκτροφωτισμού πραγματοποιείται στις οδούς Μανουσογιαννάκη, Στρατηγού Δαγκλή με μέλημα του δήμου να υπάρξει γενική συντήρηση σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής. Δείτε φωτογραφίες του ThessToday.gr Πηγή: thesstoday.gr
Υγεία
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προήδρευσε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Υγείας ενέκρινε τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς και συντόνισε τις δράσεις των συναρμόδιων φορέων. Νοσοκομεία αναφορ...