Θεσσαλονίκη: ΑΤΜ μετατρέπουν bitcoins σε ευρώ

Θεσσαλονίκη: ΑΤΜ μετατρέπουν bitcoins σε ευρώ

Τα κρυπτονομίσμαστα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε παγκόσμια κλίμακα, με τους χρήστες να αυξάνονται συνεχώς και την αξία τους να εκτοξεύεται.

Από το 2009, όταν πρωτοεμφανίστηκε το λογισμικό του bitcoin (BTC), μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα κρυπτονομίσματα, χωρίς ωστόσο να έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτό προσπαθούν να αλλάξουν δυο εταιρείες που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δημιούργησαν τα πρώτα ΑΤΜ στην Ελλάδα για αγορά ή πώληση bitcoins αλλά και τη λογισμική διαχείρισή τους. Τα τελευταία δύο χρόνια ένα τέτοιο ΑΤΜ βρίσκεται επί της οδού Αναγεννήσεως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε και ένα στην περιοχή του Ευόσμου.

Όπως λέει στη «Θ» ο Στέφανος Γκετσόπουλος, εκπρόσωπος των δυο εταιρειών που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται τα ΑΤΜ, από τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί τα μηχανήματα καθημερινά περνούν 15 - 20 άτομα, για να κάνουν συναλλαγές. Στην περίπτωση των αγορών bitcoins από το ATM, ο χρήστης πρέπει να έχει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, αλλιώς εκτυπώνει ένα νέο, σκανάρει το QR της διεύθυνσης του πορτοφολιού, ώστε όταν βάλει τα ευρώ να μεταφερθούν τα κρυπτονομίσματα στο ηλεκτρονικό τους πορτοφόλι. Στην αντίστροφη περίπτωση που ο χρήστης θέλει να μετατρέψει τα ηλεκτρονικά κρυπτονομίσματα σε ευρώ και μετρητά, επιλέγει την «πώληση» στο ΑΤΜ, του εμφανίζονται τα διαθέσιμα ποσά και έπειτα στην οθόνη του μηχανήματος θα εμφανιστεί ένας QR κωδικός, τον οποίο ο χρήστης πρέπει να σκανάρει με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού πορτοφολιού που έχει στο κινητό του. Τα κρυπτονομίσματα στέλνονται στη διεύθυνση που εμφανίζει ο QR κωδικός και ο χρήστης θα πάρει τα χρήματά του σε ευρώ από το ΑΤΜ.

«Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ γίνονται κατόπιν συνεννόησης, για να υπάρχει διαθέσιμη αντιστοιχία χρημάτων και bitcoins» σημειώνει ο κ. Γκετσόπουλος, για αυτό και δίπλα από το ΑΤΜ υπάρχει διαθέσιμος αριθμός τηλεφώνου, για να επικοινωνήσει ο χρήστης. Από τις συναλλαγές στα ΑΤΜ κρατείται προμήθεια 8% του ποσού σε αγορές και 6% σε πωλήσεις.

Τα ΑΤΜ που κατασκευάζει η συγκεκριμένη εταιρεία είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα και υπάρχουν σε 17 καταστήματα σε όλη την χώρα αλλά και στη Ρωσία, την Πολωνία και την Αγγλία. Όπως αναφέρει ο κ. Γκετσόπουλος, η εταιρεία τους κατέχει την 9η θέση σε σειρά παγκοσμίως ανάμεσα σε εταιρείες κατασκευής ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων. «Είμαστε άνθρωποι που μέχρι τώρα έκαναν ό,τι και οι υπόλοιποι σε αυτήν την πόλη. Είδαμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποταμιεύσουμε χρήματα, να νιώθουμε ανεξάρτητοι οικονομικά και αναγκαστικά στραφήκαμε σε κάτι που δεν μπορούν να το κάνουν όλοι» εξηγεί ο εκπρόσωπος των εταιρειών για την επένδυση και την ενασχόλησή τους με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σύνθημα και στόχος τους είναι το «free the market - free the world», πιστεύοντας πως όλοι μπορούν να διαχειριστούν bitcoins κι ας μην ξέρουν πώς λειτουργεί ο μαθηματικός κρυπτογραφικός αλγόριθμος και το blockchain. «Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι είναι το internet, αλλά το χρησιμοποιούν, έτσι μπορεί να γίνει και εδώ» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκετσόπουλος. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, μέχρι στιγμής δεν βρίσκουν το κράτος αρωγό σε αυτό που κάνουν. «Είναι κρίμα να μιλάμε για εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και να συναντάμε άγνοια στο άκουσμα του blockchain και του bitcoin από το κράτος και τις υπηρεσίες».

Αυτήν τη στιγμή το ένα BTC αντιστοιχεί σε 7.367,7 ευρώ, ενώ 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 0,00013573 BTC. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων αλλάζουν συνεχώς και μέσα στα χρόνια έχουν σχηματίσει μεγάλες αποκλίσεις ισοτιμίας. Το 2013 η τιμή ενός bitcoin από τα 10 ευρώ σκαρφάλωσε στα 1.000 ευρώ, το 2014 υποχώρησε στα 260 ευρώ και το 2017 εκτοξεύτηκε έως και 16.500 ευρώ. «Η τιμή τους καθορίζεται από τον παγκόσμιο μέσο όρο συναλλαγών που γίνεται καθημερινά. Όταν ανεβαίνει η τιμή του bitcoin, ο κόσμος πουλάει, όταν πέφτει ο κόσμος αγοράζει» σημειώνει ο Στέφανος Γκεστσόπουλος. Στα επόμενα σχέδια των δυο εταιρειών είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών πορτοφολιών, κάρτες κρυπτονομισμάτων και POS, που θα τις δέχονται αλλά και η εξάπλωσή τους με καταστήματα franchise.

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια