Θεσσαλονίκη: Στα θρανία του ΠΑΜΑΚ για ποντιακά

Θεσσαλονίκη: Στα θρανία του ΠΑΜΑΚ για ποντιακά

Μαθητές έως και 92 ετών παρακολούθησαν τα μαθήματα - Ο 4ος κύκλος αρχίζει στις 19 Νοέμβρη

Από μαθητές μέχρι και ενήλικες που κοντεύουν τα 100 τους χρόνια παρακολούθησαν πέρυσι τα μαθήματα εκμάθηση ποντιακής διαλέκτου για αρχαρίους που γίνονται με πρωτοβουλία του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Τα μαθήματα, όπως και πέρσι, θα παρέχονται δωρεάν από εθελοντές πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ποντιακής διαλέκτου, θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα σε αίθουσες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σε αίθουσες σχολικών μονάδων για την περιοχή Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος σπουδών στο ΠΑΜΑΚ για την Ποντιακή Διάλεκτο κ. Γαβριήλ Κοροξενίδης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Όλα ξεκίνησαν από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών που πλησίασε το Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Τα μαθήματα άρχισαν και κάθε χρονιά γίνονται και καλύτερα. Στο πλαίσιό τους έχουν γίνει ομιλίες και για την ποντιακή διατροφή, ενώ έχουν έρθει και ηθοποιοί με ποντιακή καταγωγή για να μιλήσουν. Φέτος είναι η 4η φορά που γίνονται τα μαθήματα. Στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος διδάχτηκαν ποντιακά από 7 εκπαιδευτικούς 185 συνολικά μαθητές». Μάλιστα και ο ίδιος ήταν μαθητής. «Πριν μπω στην αίθουσα δεν είχα ιδέα τι γίνονταν, όμως ήταν καταπληκτικά», εξήγησε.

Είπε πως ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, η πόλη έχει αγκαλιάσει τα ποντιακά μαθήματα και όλα δείχνουν πως «δυστυχώς κάποιοι ενδιαφερόμενοι ίσως να μείνουν απ’ έξω».

Τιμητική πλακέτα σε 92χρονη μαθήτρια

Μας ανέφερε πως στις 16 Νοέμβρη θα γίνει και μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα τιμηθεί και μια 92χρονη Πόντια που ήταν από τις πιο καλές μαθήτριες. «Δεν είχε κάνει καμία απουσία στα μαθήματα και έδειχνε εξαίρετο ζήλο για να μάθει», σχολίασε ο κ. Κοροξενίδης.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα γίνει απονομή τιμητικών πλακετών και σε άλλα άτομα για την προσφορά τους στον Ποντιακό ελληνισμό, ενώ θα υπάρχει και ποντιακή μουσική.

Στην ερώτηση αν είναι δύσκολη διάλεκτος ο κ. Κοροξενίδης σχολίασε πως τα μαθήματα απευθύνονται σε αυτούς που έχουν κάποιες γνώσεις, ωστόσο δεν αποκλείονται και αυτοί που έχουν όρεξη για μάθηση. «Έρχονται Πόντιες πεθερές με γαμπρούς Βλάχους, Πόντιες γυναίκες με σύζυγο Ηπειρώτη ή Σαρακατσάνο για να μάθουν ποντιακά», είπε.

Για τα πρακτικά

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων δηλαδή την εβδομάδα μετά τις 19 Νοεμβρίου 2019 και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από τους/τις Εκπαιδευτές/-τριες τους μέσω e-mail για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου έχουν όσοι δεν παρακολούθησαν το περσινό πρόγραμμα και είναι αρχάριοι στην ποντιακή διάλεκτο. Οι διπλές εγγραφές θα διαγράφονται. Για την επιλογή των υποψηφίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας αίτησής τους. Θα προηγηθούν όσοι είχαν υποβάλει αίτηση για τον περσινό κύκλο μαθημάτων αλλά δεν επιλέχτηκαν, μετά από διασταύρωση των στοιχείων τους με τις ονοματικές καταστάσεις που τηρούνται.

Θα τηρείται παρουσιολόγιο, προκειμένου να δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται ηλεκτρονικά ως την Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019. Πληροφορίες στο https://www.uom.gr/

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια