Eκκλησία της Καλαμαριάς παρέχει μέχρι και... νυφικό σε όσες θέλουν να παντρευτούν αλλά δεν έχουν χρήματα

Eκκλησία της Καλαμαριάς παρέχει μέχρι και... νυφικό σε όσες θέλουν να παντρευτούν αλλά δεν έχουν χρήματα

Διαθέτει ιστοσελίδα προκειμένου να ενημερώνει τους πιστούς για τις δράσεις αλλά και τον προγραμματισμό και πρόσφατα δημιούργησε λογαριασμό στο instagram. Όπως άλλωστε λέει στο makthes.gr ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος στην Καλαμαριά, π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών διευκολύνει το έργο του ναού, των κληρικών αλλά και των ίδιων των ενοριτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κ. Γαλήνη Αλευρά η οποία πριν χρόνια παραχώρησε το νυφικό του γάμου της, που το αγόρασε πριν από 23 έτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος προκειμένου να το χρησιμοποιούν την πιο όμορφη μέρα της ζωής τους οι μέλλουσες νύφες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το δικό τους νυφικό. «Η παροχή αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της δράσης του Ιερού Ναού αλλά και της προσφοράς των ενοριτών μας» αναφέρει στο makthes.gr ο πατέρας Θεόδωρος που συμπληρώνει πως οι ανάγκες των ενοριτών που έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση είναι μεγάλες. «Η αγάπη και η προσφορά των ενοριτών μας είναι εφευρετική» αναφέρει μιλώντας για την προσφορά της κ. Γαλήνης.

Το νυφικό που διαθέτει ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος για τις άπορες νύφες είναι μια παροχή στο πλαίσιο των δεκάδων φιλανθρωπικών δράσεων που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο. «Με μπροστάρη τον Σεβασμιότατο μας, τον Άγιο Καλαμαριάς, την συμβολή συνεργατών και εθελοντών βοηθούμε όπου μπορούμε» λέει. Συμπληρώνει πως όταν ένα ζευγάρι βρίσκεται στα όρια της φτώχιας αποδεδειγμένα, ο Ιερός Ναός πραγματοποιεί το μυστήριο του γάμου εντελώς δωρεάν. «Τα έξοδα δεν είναι πολλά για το μυστήριο. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να τελεστούν περισσότεροι θρησκευτικοί από πολιτικοί γάμοι παρέχουμε τέτοιες διευκολύνσεις» σχολιάζει. Και συμπληρώνει: «Να ξέρουν οι πιστοί ότι γάμος μπορεί να τελεστεί πάντως και χωρίς νυφικό». «Πρέπει όλοι να αισθάνονται πως η εκκλησία είναι μια μεγάλη αγκαλιά» τονίζει.

Έκτος από γάμους, ο πατέρας Θεόδωρος πραγματοποιεί και μνημόσυνα δωρεάν, όταν υπάρχει ανάγκη. «Και βαφτίσεις κάνουμε δωρεάν. Θέλουμε συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας» σχολιάζει.

Το έργο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς είναι πολυσχιδές, όπως άλλωστε και της Ιεράς Μητρόπολης νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, η οποία μεταξύ άλλων λειτουργεί κεντρικό συσσίτιο με μερίδες μαγειρεμένου φαγητού να φτάνουν στην πόρτα των δικαιούχων, σιωπηλά και χωρίς να γνωρίζει κάνεις τους αποδέκτες των δεμάτων. «Οι εθελόντριές μας καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10:30 μαγειρεύουν για να φτάσει στην ώρα του το φαγητό εκεί που πρέπει» λέει ο π. Θεόδωρος. Την ίδια ώρα, ανακοινώνει μέσω του makthes.gr πως με ένα απλό mail οι διευθυντές των ολοήμερων σχολείων μπορεί να ενημερώνουν την Μητρόπολη για τους μαθητές που δεν έχουν κολατσιό, ώστε εγκαίρως και πάντα διακριτικά να φτάνουν δέματα στα εν λόγω σχολεία.

Δωρεάν τυρόπιτες και ψωμί

«Είμαστε μια ενορία 20.000 ενοριτών. Διαχειριζόμαστε φαγητό συνολικής ποσότητας τριών τόνων το μήνα. Καθημερινά 10-11 το πρωί μοιράζουμε ψωμιά και τυρόπιτες που τα συγκεντρώνουμε από όλους τους φούρνους. Στην ενορία μας δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κάποιος νηστικός» λέει με Νόημα ο υπεύθυνος των ενοριακών δράσεων και Γενικός Υπεύθυνος του Πολυδύναμου Εκκλησιαστικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος διαθέτει μεταξύ άλλων και «Τράπεζα Αγάπης» προκειμένου να δίνονται τρόφιμα σε εκείνους που επιθυμούν να μαγειρεύουν οι ίδιοι το φαγητό τους. «Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει 200 τόνους τρόφιμα» υποστηρίζει. Υποστηρικτές στην «Τράπεζα Αγάπης» είναι μεταξύ άλλων η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης, η Κεντρική Λαχαναγορά, Super Markets και ενορίτες που συνδράμουν με δέκα ευρώ το μήνα, συμμετέχοντας στο συνδρομητικό πρόγραμμα του Ναού.

Μεταξύ άλλων, ο Ναός διαθέτει «Κέντρο Ιματισμού». Ενδύματα και υποδήματα κάθε λογής για όλες τις ηλικίες βρίσκονται τοποθετημένα σε δυο μεγάλες αίθουσες της Εκκλησίας και δίνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όπως αναφέρει ο π. Θεόδωρος μεταξύ άλλων παρέχεται η δυνατότητα σε μαθητές να παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας αλλά και φροντιστηρίου. «Παρέχουμε και ψυχολογική υποστήριξη. Συνολικά πραγματοποιούμε 25 εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για παιδιά» τονίζει ο π. Θεόδωρος. Μεταξύ αυτών, παραδίδονται μαθήματα κιθάρας, ρομποτικής, εκμάθησης αρχαίων ελληνικών, θεάτρου κ.α.

nyfiko.jpg
nyfiko.jpg

Πηγή: makthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια