Θεσσαλονίκη: Τριήμερο κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους στο δήμο

Θεσσαλονίκη: Τριήμερο κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους στο δήμο

Απεργίες από σήμερα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου

Στις απεργίες που αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αίτημα την απόσυρση του άρθρου 179 του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου», συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα συμμετέχει την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στην 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, την Πέμπτη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο.

Ο σύλλογος Εργαζομένων κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικό ψήφισμα «για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ», το οποίο ωστόσο καταψηφίστηκε.

Ο πρόεδρος του συλλόγου λαμβάνοντας το λόγο είπε μεταξύ άλλων ότι έχει ανακύψει μείζον θέμα «για εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των ΟΤΑ στα ιδιωτικά-εργολαβικά συμφέροντα».

Ειδικότερα με το ψήφισμα οι εργαζόμενοι ζητούσαν από το δήμο να δηλώσει ότι υπερασπίζεται τον αποκλειστικό δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του ενώ από τη δημόσια διοίκηση να σεβαστεί το αυτοδιοίκητο στους δήμους. Με το ψήφισμα ζητούταν επίσης να στελεχώσει με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό τις δημοτικές υπηρεσίες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ανανέωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως και την αγορά νέων μέσων. Το ψήφισμα ζητούσε ακόμη να αποσυρθεί το άρθρο 179 του «Αναπτυξιακού νομοσχεδίου»  «που δίνει τη δυνατότητα με ισχνή πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο να μπορεί κατά την κρίση του χωρίς αιτιολογημένη έκθεση να αποφασίζει για τη σύναψη Δημόσιας Σύμβασης σύμφωνα με τις διατάξει του Ν. 4412/2016 για την Εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων συντήρησης χώρων Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού.

Για ένα θέμα με το οποίο δεν έχει εμπλοκή ο δήμος έκανε λόγο ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η διοίκηση μας λέει ναι στο δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και όχι σε οριζόντιες απολύσεις. Το θέμα του πολυνομοσχεδίου είναι κυβερνητικό», είπε μεταξύ άλλων.

Από την παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο συνιστά κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα και για τις υπηρεσίες του δήμου. Αν κάτι οφείλουμε να υπερασπιστούμε από τη θέση μας είναι το δημόσιο συμφέρον και τις δημοτικές υπηρεσίες.

Υπέρ της ψήφισης του ψηφίσματος ψήφισαν η παράταξη της κ. Νοτοπούλου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο Αντώνης Γαζάκης και από την Λαϊκή Συσπείρωση οι κ. Κωνσταντινίδης και Ζαριανόπουλος. Λευκό ψήφισε ο κ. Κουριαννίδης.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια