Θεσσαλονίκη: Παραλίγο τραγωδία στο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο

Θεσσαλονίκη: Παραλίγο τραγωδία στο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο

Καταγγελία από γνωστό γιατρό για καθυστέρηση ασθενοφόρου και έλλειψη οργάνωσης για την αντιμετώπιση του περιστατικού

Σε μία απίστευτη καταγγελία για περιστατικό που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή ενός δρομέα στο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο στη Θεσσαλονίκη προχώρησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook o Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, κ. Ι. Στανόπουλος.

Όπως αναφέρει ένας δρομέας από την Αμερική κατέρρευσε λίγο πριν τον τερματισμό, χρήζοντας άμεσης χορήγησης υγρών και μεταφοράς σε Νοσοκομείο.

Παρ' όλα αυτά το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο 55 λεπτά μετά, σύμφωνα με την καταγγελία καθώς όπως ανέφερε το πλήρωμα του, δεν μπορούσε να πλησιάσει.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία του:

Ενας νεαρός αμερικανός φοιτητής κατέρρευσε χθες βράδυ, λίγα μέτρα πριν τερματίσει τον ημιμαραθώνιο, στην παλιά παραλία. Ηταν σχεδόν αναντίδραστος, με οξεοτική αναπνοή, κάθιδρος με κρύο δέρμα, σε προφανή κατάσταση σοκ. Το οξύμετρό μου (όταν "έπιανε" σφυγμό), έδειχνε ταχυαρρυθμία (>180/min), χαμηλό κορεσμό (87%) και προφανώς η πίεσή του ήταν απροσδιόριστη. Τον ξαπλώσαμε στο πεζοδρόμιο, του σηκώσαμε τα πόδια ψηλά και με τον κίνδυνο εισρόφησης του δίναμε γουλιά γουλιά ένα αθλητικό ρόφημα με ηλεκτρολύτες που πήραμε απο παρακείμενο περίπτερο.

Απο τη στιγμή που ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ (χρειαζόταν επειγόντως χορήγηση υγρών και μεταφορά σε νοσοκομείο), πέρασαν 55 λεπτά (!!!) μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο!

Επικαλέστηκαν οτι δεν είχαν πρόσβαση???!!! Σε ένα αθλητικό γεγονός, με >20000 συμμετέχοντες, και με μεγάλη πιθανότητα να προκύψει επείγουσα ανάγκη ιατρικής βοήθειας, δεν υπήρξε η δυνατότητα να παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Καλές οι μαζικές εκδηλώσεις και η προβολή της πόλης, αλλα είναι απαράδεκτο αυτό το γεγονός. Ενα νέο παιδί μπορούσε να έχει πεθάνει.

Ο ωχαδερφισμός και η ανοργανωσιά καλά κρατούν. Είμαστε τριτοκοσμική χώρα, όπου κινδυνεύεις ανα πάσα στιγμή. (Ο νεαρός μεταφέρθηκε τελικά στο ΑΧΕΠΑ, ελπίζω να είναι καλά).

ΥΓ. Στο μπαρ μπροστά στο οποίο συνέβη το γεγονός, συνέχιζε να παίζει η μουσική στη διαπασών, χρειάστηκε να παρακαλέσουμε να την χαμηλώσουν!!!

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κ. Στανόπουλου:

 πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια