Θεσσαλονίκη: Μεταπτυχιακό στα... τρίγωνα Πανοράματος κάνουν Γερμανοί ζαχαροπλάστες

Τη γλυκιά πτυχή της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, με τα τρίγωνα Πανοράματος και το σουσαμένιο κουλούρι- σήμα κατατεθέν της πόλης να ευφραίνουν τους ουρανίσκους τους, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν-μεταξύ άλλων εδεσμάτων- δέκα σπουδαστές ζαχαροπλαστικής της Κολωνίας, ηλικίας από 17 έως 22 χρόνων, οι οποίοι κατά την πολυήμερη παραμονή τους στην πόλη μπήκαν στα εργαστήρια Ελλήνων συναδέλφων τους και πειραματίστηκαν με νέα υλικά, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και νέες τεχνικές. Αυτά τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και ο υπεύθυνος διεθνών έργων στο επιμελητήριο Κολωνίας, Χέρμανς Μπάστιαν.

Οι σπουδαστές ζαχαροπλαστικής από την Κολωνία προσγειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου και επιστρέφουν στην βάση τους αύριο, ενώ η παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής που συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κολωνίας, για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας. Καταλυτική υπήρξε η στήριξη της Επαγγελματικής Σχολής ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου και του γραφείου Θεσσαλονίκης της Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Ο ενθουσιασμός και οι δυσκολίες “κινητοποιούν” τη φαντασία και “ξυπνούν” την έμπνευση

Σε ζαχαροπλάστες που μπορούν να δουλέψουν σε όλα τα εργαστήρια του κόσμου, αφού έχουν εντρυφήσει στο να ξεπερνούν τις δυσκολίες που ενέχει η διαδικασία παρασκευής ενός γλυκίσματος με υλικά που δεν έχεις...συναντήσει ποτέ στη ζωή σου, φροντίζουν να εξελίσσονται οι Γερμανοί σπουδαστές Ζαχαροπλαστικής, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος διεθνών έργων στο επιμελητήριο Κολωνίας, Χέρμανς Μπάστιαν.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι σπουδαστές, αλλά και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ζαχαροπλάστες της Κολωνίας, πραγματοποιούν μέσω του επιμελητηρίου και επί σειρά χρόνων ταξίδια ανά την Ευρώπη, με στόχο να “ανοίξει” το μυαλό τους σε νέα γευστικά μονοπάτια, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες στις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται, αλλά και να αποκτήσουν νέους φίλους ζαχαροπλάστες, που μελλοντικά ο ένας θα εμπνεύσει τον άλλο για νέες, καινοτόμες και μοναδικές παρασκευές.

“Στην αρχή οι Κολωνοί ζαχαροπλάστες βρήκαν εξαιρετικά απογοητευτική τη διαδικασία παρασκευής ενός ελληνικού γλυκίσματος με υλικά που δεν είχαν δουλέψει ποτέ πριν. Τελικά όμως, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και με τη βοήθεια και στήριξη των Ελλήνων συναδέλφων τους, τα κατάφεραν. Το πιο σπουδαίο όμως που κατάφεραν, και διαπίστωσαν σε δεύτερο χρόνο, ήταν να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάστιαν. Πρόσθεσε, “τελικά διαπίστωσαν το πόσο ενδιαφέρον είναι να μπορεί ένας επαγγελματίας τεχνίτης να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε κατάσταση, όσο ξένη και εάν φαντάζει αρχικά”.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Μπάστιαν “πολλοί από τους Κολωνούς σπουδαστές ζαχαροπλάστες μου μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν μόνοι τους, χωρίς τις αυστηρές εντολές ενός δασκάλου-όπως γίνεται στην πατρίδα τους- και οι πλειοψηφία τους μου μετέφερε ότι ένοιωσαν μεγάλη τιμή όταν τους ζητήθηκε να παρασκευάσουν ένα παραδοσιακό γερμανικό πιάτο”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπάστιαν επισήμανε τη σημασία διοργάνωσης των ταξιδιών αυτών σε χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι οι ίδιοι τα πραγματοποιούν με χρηματοδότηση σε ποσοστό ως και 90% από κοινοτικά κονδύλια ή και με τη συνεισφορά εταιρειών. Ο ίδιος, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, απηύθυνε κάλεσμα στους σπουδαστές Έλληνες ζαχαροπλάστες να επισκεφτούν την Κολωνία και να “εντρυφήσουν στον κόσμο της γερμανικής κουζίνας”, λέγοντας χαρακτηριστικά “θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς στο επιμελητήριο να σας έχουμε στην πόλη μας”.

Ερωτηθείς για το ποια γλυκά ξεχωρίζει από την ελληνική κουζίνα ο κ. Μπάστιαν σημείωσε: “δοκίμασα πολλά και παρόλο που δεν μπορώ να σας τα ονομάσω, ωστόσο σας διαβεβαιώ ότι ήταν αρκετά αυτά που ξεχώρισα. Ήδη έχω προμηθευτεί με πολλά κουτιά, στα οποία υπάρχουν διάφορες ποικιλίες γλυκών και όχι μόνο και όταν επιστρέψω σπίτι θα τα απολαύσω με τους φίλους μου”.

Ολοκληρώθηκε το έργο του αείμνηστου Παναγιώτη Παπαδόπουλου

“Την ολοκλήρωση των επαφών που ξεκίνησε το 2016 ο αείμνηστος Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σηματοδοτεί η επίσκεψη των σπουδαστών ζαχαροπλαστικής από την Κολωνία στη Θεσσαλονίκη”, επισήμανε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Όπως επισήμανε, “ο ερχομός της συγκεκριμένης αποστολής στην Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει το σημαντικό και καθοριστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν τα επιμελητήρια και για τα 333 τεχνικά επαγγέλματα” και πρόσθεσε ότι “ταυτόχρονα αποτελεί την απόδειξη ότι με τις συνέργειες τα αποτελέσματα είναι θετικά για όλους τους εμπλεκομένους”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στη Γερμανία “είναι τα επιμελητήρια που παρέχουν την εκπαίδευση, άδεια και πιστοποίηση στους τεχνίτες” και σημείωσε ότι “στόχος είναι να μπορέσει και το ΒΕΘ να διοργανώνει αντίστοιχες αποστολές σε διάφορες χώρες, πόλεις της ΕΕ”.

Αναφερόμενος στην παραμονή των Ζαχαροπλαστών από την Κολωνία και στη συνεργασία τους με τους Έλληνες συναδέλφους τους, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι “μεγάλη εντύπωση έκανε στα Ελληνόπουλα η αυστηρότητα στην τήρηση του προγράμματος από τους Γερμανούς συναδέλφους τους, αλλά και τα γευστικά πιάτα που τους δόθηκε η δυνατότητα να παρασκευάσουν”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τις γευστικές εντυπώσεις των σπουδαστών από την Κολωνία έκλεψαν κυρίως τα τρίγωνα Πανοράματος “που τους φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσουν το πώς παρασκευάζονται. Το κάναμε μάλιστα και με φύλλο κρούστας σοκολάτας, που ειλικρινά τους απογείωσε τις αισθήσεις”.

Τόνισε ότι στην πολυήμερη παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, οι σπουδαστές από την Κολωνία ξεναγήθηκαν στην πόλη και επισκέφτηκαν τη Βεργίνα, με την αρωγή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ενώ δούλεψαν για ένα τριήμερο σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικές και αρτοποιεία της πόλης.

Τονίζεται ότι απόψε στις 19.00, θα γίνει αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας θα δοθεί στους επισκέπτες ζαχαροπλάστες από ένα αναμνηστικό και μετά όλοι μαζί -φοιτητές, σπουδαστές, προσκεκλημένοι και μέλη του ΒΕΘ- θα απολαύσουν ελληνικές και γερμανικές γεύσεις, παρασκευασμένες από τις και τους νεαρούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.

Σχόλια

Κοινωνία
Σε ένα σχολείο που μοιάζει σαν βγαλμένο από παραμύθι θα επιστρέψουν από τη Δευτέρα οι μαθητές του 6ου νηπιαγωγείου Ωραιοκάστρου. Ο άλλοτε απρόσωπος εξωτερικός τοίχος του σχολείου τους πλέον κοσμείται από παραστάσεις του «Μικρού Πρίγκιπα», του ήρωα του ομώνυμου βιβλίου του Αντουάν Σαιντ Εξυπερύ. Το 6ο νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου απέκτησε νέα μορφή στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί με το παιδί αλλάζουμε τον κόσμο», η οποία υλοποιείται σε σχολικούς χώρους με πρωτοβου...
Διάφορα
Τέλος εποχής, για ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, όπου από το 1922 το κιόσκι με τα δολώματα παρακολουθούσε καθημερινά την πόλη ν’ αλλάζει. Ωστόσο, από σήμερα το επίσημο στέκι των ψαράδων, δεν θα υπάρχει πια. Η ιστορία του μέχρι και σήμερα έφτασε τα 98 χρόνια λειτουργίας που κατά κύριο λόγω πουλούσε δολώματα για τους ψαράδες, ενώ αργότερα πρόσθεσε σουβενίρ με θέμα την Θεσσαλονίκη. Το λαμαρινένιο κιόσκι με την επιγραφή “Μενέλαος από το...
Διάφορα
Η εταιρεία ALUMIL, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας, με εξειδίκευση στα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, προχώρησε σε δωρεά και εγκατάσταση του προηγμένου συστήματος decking «Woodee», μετά από τη θετική ανταπόκριση του Δήμου Θεσσαλονίκης στην πρωτοβουλία της εταιρείας. Το σύστημα decking «Woodee» πρόκειται να τοποθετηθεί στην Παραλία Θεσσαλονίκης, στη θέση του υφιστάμενου ξύλινου deck που έχει πλέον φθαρεί. Συγκεκριμένα, το ύψος της δωρεά...
Διάφορα
Την Παρασκευή ξεκινά η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τους Νέους Επιβάτες και την Περαία, με τον «Κωνσταντή» να πραγματοποιεί τέσσερα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη: 10πμ, 12.30μμ, 15.00μμ και 17.30μμ και από Νέους Επιβάτες στις 11.15πμ, 13.45μμ, 16.15μμ και 18.45μμ. Ο «Κωνσταντής» είναι το μεγαλύτερο καράβι που ανοίγει πάντα τη σεζόν και θα ακολουθήσει η «Καλυψώ», σύμφωνα με την Πέλλυ Πασχαλίδου, εκπρόσωπο της εταιρείας «Karavakia Thessaloniki Waterbu...
Κοινωνία
Viral έχει γίνει η πατέντα ενός Θεσσαλονικιού ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, στο χώρο που οι πελάτες πρέπει να περιμένουν για να δώσουν την παραγγελία τους. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου από την Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, τοποθέτησε πεζοφάναρο στο χώρο των παραγγελιών, προκειμένου οι πελάτες να ξέρουν πότε πρέπει να προχωρούν στην ουρά και πότε να περιμένουν έξω από το κατάστημα. Δεί...
Κοινωνία
Μετά τη μερική άρση των περιορισμών στις πτήσεις από και προς το εξωτερικό και από το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», ανοίγουν και οι πτήσεις της AEGEAN. H AEGEAN ενημερώνει ότι από τις 15 Ιουνίου προχωρά στην επανέναρξη των απευθείας δρομολογίων της, από και προς τη Θεσσαλονίκη, με βασικούς προορισμούς εξωτερικού και υπό την αίρεση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των χωρών. Συγκεκριμένα ξεκινούν, οι απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς το Μό...
Διάφορα
Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Δέκα», ο Ο’ Μπράιεν τόνισε πως από την 1η Ιουλίου η Ryanair θα ταξιδεύει στην Ελλάδα με μεγαλύτερη πληρότητα, από τον συνολικό μέσο όρο των δρομολογίων της εταιρείας, στη μετά πανδημίας εποχή. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχει ανησυχία ότι η ζήτηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη. «Θα ξεκινήσουμε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα από την 1η Ιουλίου. Θα καλύψουμε κοντά στο 90% των δρομολογίων που είχαμε σχεδιάσει και θα λειτουργήσ...
Κοινωνία
Αρχικό μέλημα είναι η έγκαιρη αποτροπή της αύξησης τω «καθοδηγούμενων» μεταναστευτικών ροών, η αύξηση των οποίων μετά την ύφεση του πρώτου κύματος της πανδημίας αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 30%. Ακόμη, βασικός στόχος αποτελεί η κατασκευή φράκτη προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μελετήσει προσεκτικά το τελευταίο διάστημα τα «κόκκινα» σημεία στα σύνορα που βρ...
Διάφορα
Ιδιαίτερα αισιόδοξα ευρήματα για την πορεία της πανδημίας Covid-19 παρουσιάζει η μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί ομάδα επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), παρακολουθεί τη συγκέντρωση του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ).  Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, όπως ανα...