Ζέρβας: Θα αλλάξουν όσα πληγώνουν τη Θεσσαλονίκη – Πολλοί ξεβολεύονται

Ζέρβας: Θα αλλάξουν όσα πληγώνουν τη Θεσσαλονίκη – Πολλοί ξεβολεύονται

Τοποθέτηση του δημάρχου για τα θέματα της πόλης στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο

Πολλαπλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες ότι «όλα όσα πλήγωσαν την πόλη και την πληγώνουν ακόμη θα αλλάξουν», έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα που δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε την Δευτέρα.

Το ξέρω,  θα υπάρξουν αντιδράσεις, πολλοί ξεβολεύονται, όπως είπε ο δήμαρχος καλώντας πάντως όλους όσους «είχαν συνηθίσει έναν δήμο ή έναν δήμαρχο που θα τα έχει καλά με το γκουβέρνο ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στην πόλη να το ξεχάσουν».

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των όσων έχουν γίνει από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης και θέτοντας τις άμεσες προτεραιότητες, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε πως ό,τι καλό έγινε στην πόλη θα διατηρηθεί αλλά «δεν θα μείνουμε άπραγοι στα υπόλοιπα».

Αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πόλη. «Θα ξεκινήσουμε αυτήν την τετραετία προσπάθεια ορίζοντας με σαφήνεια το σημείο εκκίνησης γιατί κάποιες αγιογραφίες έχουν κουράσει. Οι λύσεις έρχονται μέσα από τις αλήθειες», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε ορισμένες από αυτές.

Μεταξύ άλλων μίλησε για το θέμα της έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας του δήμου, σημειώνοντας ότι η νέα διοίκηση προχωρά σε ρύθμιση των οφειλών. «Οι οικονομικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους από ότι φαίνεται είναι περισσότερες από τις ταμειακές δυνατότητες και πρέπει να δούμε πώς να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε.  Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα θέματα της καθαριότητας, του μηχανολογικού εξοπλισμού και των απορριμμάτων. Μίλησε χαρακτηριστικά για πλήρη απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού («από τα 4 μεγάλα σάρωθρα λειτουργεί μόνο το ένα και από τα 4 μικρά κανένα […] υπάρχουν παροπλισμένα 30 απορριμματοφόρα και προβληματικές υδροφόρες»), ενώ σε ότι αφορά την καθημερινότητα της πόλης, τις μετακινήσεις και την κατάσταση των πεζοδρομίων είπε ότι η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει εικόνα «μιας παρατημένης πόλης», με «αναρχία στην κίνηση, στη στάθμευση», με κατειλημμένα πεζοδρόμια και δρόμους. Αναφερόμενος στο ζήτημα της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας είπε ότι αναρωτιέται γιατί γίνεται χαμός για μια αμφίβολη κυκλοφοριακά πεζοδρόμηση τη στιγμή που όλα τα πεζοδρόμια της πόλης παρουσιάζουν την εικόνα που παρουσιάζουν. «Το βλέπω υποκριτικό», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι κατά των πεζοδρομήσεων αλλά με μελέτες και με στοιχειώδη λογική όπως είπε.

Για τα τραπεζοκαθίσματα

Μήνυμα ότι θα τηρηθούν οι νόμοι και οι κανονισμοί έστειλε και προς τους καταστηματάρχες σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα. «Πολλοί λόγω απουσίας της διοίκησης, λόγω του αυτόματου πιλότου, μπορεί να εισήλθαν σε μια κατάσταση χωρίς κανόνες και νόμους. Κάποια καταστήματα μπορεί να βγάζουν τα τραπέζια τους τα σαββατοκύριακα και να κάνουν πάρτι. Αυτό αλλάζει. Θα τηρήσουμε τους νόμος, τους κανόνες και τις κανονιστικές», τόνισε.

Μίλησε ακόμη για καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα όπως η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας αλλά και υποδομές που δεν συντηρούνται όπως η νέα παραλία.  Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στην πόλη τη στοιχειώδη ευταξία. Δεν κάνουμε εκπτώσεις, δεν παραιτούμαστε από όσα είπαμε, δεν θέλουμε δικαιολογίες, είπε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν βάση για τις πολιτικές που θα ξεδιπλωθούν στο μέλλον. «Πολλοί θα πουν για τα αυτονόητα μας μιλάς. Κι όμως, σήμερα το αυτονόητο για το δήμο μας θεωρείται κάτι επαναστατικό», όπως είπε ο δήμαρχος.

Νέοι κάδοι, πλύσιμο δρόμων και δημοτικό κτηνιατρείο

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, στον τομέα της καθαριότητας η διοίκηση του δήμου προχωρά σε προληπτικό έλεγχο στα οχήματα του στόλου και σε επισκευή «κάνοντας ακόμη και ακροβατισμούς». Άμεσα θα ξεκινήσει και πλύσιμο δρόμων και πλατειών καθώς και των κάδων απορριμμάτων «μετά 3 χρόνια». Όπως είπε θα τοποθετηθούν 1000 νέοι πράσινοι κάδοι ενώ ο δήμος βρίσκεται σε αναζήτηση και μπλε κάδων, ενώ παράλληλα, εφοδίασε το προσωπικό με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις της δημοτικής αστυνομίας σε συνεργασία και με την ΕΛΑΣ στου δρόμους, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ έλεγχοι γίνονται και για τον αντικαπνιστικό. «Δεν κυνηγάμε το πρόστιμο αλλά την τάξη», είπε ο δήμαρχος. Στον τομέα της παιδείας ανέφερε ότι η διοίκηση στοχεύει στη δημιουργία τουλάχιστον ενός ΚΔΑΠ σε κάθε κοινότητα. Επίσης ανέφερε ότι έχουν αρχίσει οι έλεγχοι για τα αδέσποτα. «Θα ασχοληθούμε συστηματικά με αυτό το ζήτημα που ήταν εντελώς εκτός ατζέντας», είπε ο δήμαρχος, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου μέσω του προγράμματος Φιλόδημο. Σε ότι αφορά τα τεχνικά έργα, αφού είπε ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο σύντομα, τόνισε ότι η διοίκησή του θα προχωρήσει έργα, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και της πλατείας διοικητηρίου, στην διαπλάτυνση του παραλιακού μετώπου κατά μήκος της Λ. Νίκης και σε έργα ανάπλασης γειτονιών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και στην επέκταση των πάρκων τσέπης. Μεταξύ άλλων είπε ότι ακάλυπτοι χώροι και οικόπεδα αποδοθούν ώστε να αξιοποιηθούν ως πάρκινγκ. Σε ότι αφορά την πολιτική προστασία είπε ότι ο δήμος έχει προμηθευθεί εγκαίρως 425 τόνους αλατιού και θα προμηθευτεί συνολικά 1000 «ώστε να μην έχουμε πάλι φαινόμενα με παγωμένο αλάτι», ενώ τόνισε ότι προγραμματίζεται μεγάλη άσκηση ετοιμότητας που θα αφορά τις υπηρεσίες του δήμου.

«Θα ελέγχουμε, θα πιέσουμε, θα φωνάξουμε και όταν τα θέματα θα είναι μεγάλα θα ενημερώνουμε θεσμικά με ειδικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου», είπε ακόμη ο δήμαρχος προαναγγέλλοντας συζήτηση και για τον ΟΑΣΘ και για την πολιτική προστασία, όπως έγινε πρόσφατα με το Μετρό.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια