Σήμερα στη Θεσσαλονίκη η εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη η εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που γιορτάζει η πόλη μας, με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να προετοιμάζει πληθώρα εκδηλώσεων, λιτανειών και δράσεων. Στο πλαίσιο των εορτασμών του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί σήμερα το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, ενώ η φιλοξενία της εικόνας έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι αρχές Νοεμβρίου με κορύφωση τη μέρα που γιορτάζει η πόλη (26 Οκτωβρίου), θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου με την υποδοχή του ιερού εικονίσματος της Παναγίας Σουμελά, στις 17:00 στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα ακολουθήσει με λιτανευτική πομπή μετάβαση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημήτριου, όπου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία από τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία.

“Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο πλαίσιο των Δημητρίων υποδέχεται ένα εικόνισμα της Παναγίας. Κατόπιν προτάσεως του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, φέτος περιμένουμε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και συνδυάζουμε αυτή την κίνηση με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Υποδεχόμαστε με τιμή ένα εικόνισμα που ανήκει στους Πόντιους αλλά και σε όλους τους Έλληνες”, αναφέρει στη Thesstoday.gr ο πατήρ Δαμασκηνός, προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.

“Η επερχόμενη υποδοχή της εικόνας στην πόλη έχει συγκινήσει ιδιαίτερα τον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα μια πολύ φιλόξενη πόλη. Γι’αυτό φέτος με αφορμή τη φιλοξενία του ιερού κειμηλίου του Πόντου, θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός της Γενοκτονίας που δεν αναγνωρίζεται από όλους και κυρίως από τους γείτονές μας και είναι κάτι που θέλουμε να τονίσουμε και να διαδώσουμε”, συμπληρώνει ο πατήρ Δαμασκηνός.

Ακολουθούν πληροφορίες για την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των λιτανειών για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου:

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, φωτογραφία-1
Σήμερα στη Θεσσαλονίκη η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, φωτογραφία-2

Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα σε αρχείο pdf και στον ακόλουθο σύνδεσμο: Πρόγραμμα Ακολουθιών και Εκδηλώσεων Αγ. Δημήτριος 2019

Πηγή: thesstoday.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια