Θεσσαλονίκη: Δορυφόρος από το ΑΠΘ στο… διάστημα

Θεσσαλονίκη: Δορυφόρος από το ΑΠΘ στο… διάστημα

Επαφές για την υποβολή της τεχνικής πρότασης ομάδας του ΑΠΘ προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Με μέλη της Ομάδας Διαστημικής και Αεροναυπηγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Aristotle Space and Aeronautics Team - A.S.A.T.) συναντήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.

Ο Αντιπρύτανης ενημερώθηκε για τη δουλειά της ομάδας πάνω στο project «AcubeSAT» και ενέκρινε την υποβολή της τεχνικής πρότασης της ομάδας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στο πρόγραμμα «Fly Your Satellite!», εκ μέρους του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα αφορά τον σχεδιασμό ενός νανοδορυφόρου τύπου «CubeSat» και, αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και δοκιμαστεί επιτυχώς, θα εκτοξευθεί στο διάστημα σε συνεργασία με ειδικούς της ESA. Σκοπός του δορυφόρου είναι η πραγματοποίηση ενός πειράματος βιολογικής φύσεως, το οποίο θα μελετάει την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς.

Εκτός από την έμπρακτη υποστήριξη του ΑΠΘ, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές, σημαντική είναι επίσης η συμβολή των χορηγών-συνεργατών του «AcubeSAT», RGCC, SITAEL Hellas και Prisma Electronics S.A., των Eργαστηρίων του ΑΠΘ και των Καθηγητών Κύρου Υάκινθου και Άλκη Χατζόπουλου, που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας πάνω σε θέματα αεροδιαστημικής τεχνολογίας και το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα ακόμα βήμα του ΑΠΘ στην έρευνα στον τομέα της Αεροδιαστημικής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project «AcubeSAT» στην ιστοσελίδα: https://asat.gr/el/τα-πρότζεκτ-μας/cubesat/

H Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα αριθμεί 70 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής και Βιολογίας. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Εργάζεται σε τρία ερευνητικά project: το «Aeronautics», το «AcubeSAT» και το «Rocketry».

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια