Νύχτες μαγικές με ανατολίτικους χορούς στη Θεσσαλονίκη

Νύχτες μαγικές με ανατολίτικους χορούς στη Θεσσαλονίκη

Το LDB Festival επιστρέφει δυναμικά και ο Νικόλας Καζάκος μας δίνει μια γεύση από το τι θα γίνει

Χορούς ανατολίτικους και αραβικούς έχει ετοιμάσει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανατολίτικων/Αραβικών Χορών (LDB Festival) που θα διεξαχθεί στις 17,18,19 και 20 Οκτωβρίου στο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305-307).

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει χοροθεατρικές παραστάσεις με κεντρικό άξονα την ανατολίτικη/ αραβική κουλτούρα και λαογραφία, ημερήσια σεμινάρια, bazaar καθώς και διεθνή διαγωνισμό χορού. Τιμώμενο πρόσωπο, ειδική καλεσμένη για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Σταρ του Λιβάνου, Elissar.

Ο χορευτής-χορογράφος ανατολίτικων Νικόλας Καζάκος, ο οποίος μαζί με την επίσης χορεύτρια και χορογράφο Λία Βέρρα διοργανώνουν το Φεστιβάλ μίλησε μαζί μας για το θεσμό αυτό.

belly4.jpg

Αριστερά ο Νικόλας Καζάκος και δεξιά η Λία Βέρρα 

-Το LDBFestival επιστρέφει μετά από μια παύση. Τι μεσολάβησε; Και πώς καταφέρατε να το πραγματοποιήσετε εκ νέου;

-Επιστρέφουμε φέτος δυναμικά για ακόμη μια χρονιά με φαντασμαγορικές παραστάσεις με καλλιτέχνες από πάρα πολλές χώρες και με πάρα πολύ όρεξη και διάθεση για να προσφέρουμε το καλύτερο θέαμα στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Η παύση που μεσολάβησε ήταν καθαρά μια καλλιτεχνική και δημιουργική παύση την οποία χρειαζόμασταν για να φέρουμε εκ νέου κάτι καινούργιο κάτι δροσερό και κάτι που να είναι μέσα στην εποχή!

-Τι ξεχωρίζει στο φετινό πρόγραμμα;

-Το φετινό μας πρόγραμμα είναι καθαρά ανατολίτικο αραβικό και μαγικό όπως πάντα. Οι καλλιτέχνες που έχουμε επιλέξει να φέρουμε και φέτος είναι μοναδικοί στο είδος τους και φέτος έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την σταρ του Λιβάνου την Elissar. Φέτος θέλουμε το κοινό να έχει άμεση επαφή με τις χορεύτριες και τους χορευτές και να ζήσει όλο αυτό το γεγονός και να συμμετέχει.

belly2.jpg

-Τι σημαίνει χορός για εσάς;

-Χορός για μας είναι απ’ την αρχή του η μας η δράση μας το γούστο μας από το πάθος μας η δουλειά μας και γενικότερα η αγάπη μας, Άλλωστε είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο χορός προσφέρει χαρά ευτυχία και όλα τα θετικά συναισθήματα στον άνθρωπο που χορεύει.

-Τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν επιλέγει μια σχολή, ένα νέο είδος χορού;

-Αυτή είναι μία πάρα πολύ καλή ερώτηση και χαίρομαι πάρα πολύ που μου την -κάνεις γιατί ο κόσμος πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στην επιλογή της σχολής και κυρίως των εκπαιδευτικών των χοροδιδάσκαλων και των χορογράφων γιατί ειδικά οι αραβικοί και ανατολίτικοι χοροί έχουν ένα τεράστιο εύρος μια τεράστια κουλτούρα που για να είσαι γνώστης πρέπει να έχεις ασχοληθεί ουσιαστικά πολλά χρόνια με πάθος και πολλή θέληση.

-Ανατολίτικοι ή Αραβικοί χοροί; Ή bellydance; Ποιοι είναι το σωστό;

-Καμιά από τις τρεις ονομασίες από τους τρεις χαρακτηρισμός δεν είναι λάθος. Ανατολίτικοι χοροί Μπορούν να είναι χοροί που έχουν να κάνουν με όλο το εύρος της Ανατολής, Αραβικοί χοροί είναι οι χοροί οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη μέση Ανατολή την Αίγυπτο και όλες τις αραβικές χώρες. Belly dance είναι μία δυτική ονομασία για ένα συγκεκριμένο είδος αυτού του χορού  το οποίο έτσι το αντιλήφθηκαν οι δυτικοί στις αρχές του αιώνα και έτσι το ονόμασαν. Για να είμαστε απόλυτα σωστοί όμως μπορούμε να λέμε αραβικούς χορούς.

belly3.jpg

-Πώς ξεκίνησαν και πώς εξελίχθηκαν οι ανατολίτικοι χοροί; Γιατί έχουν γίνει μόδα στη δύση τελευταία;

-Ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου αιώνα με την μετανάστευση και έτσι διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Όπως και να’ χει το μεγάλο εύρος αυτών των χορών και της τεχνικής τους μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα και όπως ταιριάζει στον καθένα μας με μία μαγική αίσθηση στ’ αυτιά μας από τις υπέροχες μελωδίες των αραβικών και ανατολικών ακουσμάτων !

*Είσοδος: 15€ για τις παραστάσεις στις 19 και 20/10 και στα 12€ για τις 18/10. (Την Πέμπτη η είσοδος είναι δωρεάν, στο πάρτυ γνωριμίας με τους διεθνείς καλλιτέχνες). Εισιτήριο για το διαγωνισμό χορού: 10 €

Παιδικό εισιτήριο 8€. Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: [email protected].

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια