Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις το Σ/Κ

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις το Σ/Κ

Η 7η Μπιενάλε ανοίγει σήμερα τις πύλες της, η γιορτή μελιού συνεχίζεται, τα Δημήτρια επίσης, ενώ θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για αυτό το Σ-Κ. 

ΣΤΑΣΗ στη Μπιενάλε

politismos_bienale_yiorgos_depollas.jpg

Με τον θεματικό άξονα ΣΤΑΣΗ και εικαστικά δρώμενα σε έξι διαφορετικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και σε έναν στην Αθήνα, με περισσότερους από 55 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τιμώμενο καλλιτέχνη τον Stelarc, και υπό την οργανωτική ματιά 11 επιμελητών εγκαινιάζεται το Σάββατο 12 Οκτώβρη η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα είναι η πρώτη Μπιενάλε που πραγματοποιείται στην ομπρέλα του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης-ΜΟΜus.

Οι εκδηλώσεις γίνονται στους εξής χώρους: Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών), MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι), MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων, Θησείο, Αθήνα), Αλατζά Ιμαρέτ (Θεσσαλονίκη), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ειδικά για το Σάββατο η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

12η Γιορτή Μελιού στο πάρκο Ξαρχάκου

giorti-meliou.jpg

Η Ε’ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης  σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ., διοργανώνουν τη 12η Γιορτή Μελιού, στο πάρκο Ξαρχάκου (απέναντι από τη ΧΑΝΘ), στις 11-12-13 Οκτωβρίου 2019 και ώρες 9.00 πμ έως 21.00 Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την Κυριακή πάμε Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

politismos_maked_mouseio.jpg

Εκατόν δέκα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, ο οποίος δημιούργησε ένα ακαταμάχητο πρότυπο δράσης και με τη θυσία του καταξιώθηκε ως εθνικό σύμβολο σε μια εποχή εφησυχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης. Στις 13 Οκτωβρίου του 1904, άφησε την τελευταία του πνοή στη Στάτιστα Καστοριάς και ο θάνατός του έμελλε να επηρεάσει την εξέλιξη του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς κατόρθωσε να εμπνεύσει σε έναν ολόκληρο λαό την έννοια του ιερού καθήκοντος και της ανιδιοτελούς θυσίας για την πατρίδα.

Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, τηλ 2310 229778) θα είναι ανοικτό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, από τις 11.00 έως τις 14.00 με ξεναγήσεις σε ομάδες ανά μία ώρα.

Ακόμη, η Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Φανή Τσατσάια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα θα καταθέσει στεφάνι την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα διαθέτει τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα συλλογή κειμηλίων του Παύλου Μελά, χάρη στη δωρεά της εγγονής του Μελά, κ. Ναταλίας Ιωαννίδη, αλλά και άλλων ιδιωτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το κιβώτιο εκστρατείας που χρησιμοποιούσε ο Μελάς στη Σχολή Ευελπίδων, το λοφίο του από την ίδια περίοδο, αλλά και η παλάσκα του ως αξιωματικός του πυροβολικού, η ζώνη της μεγάλης στολής του, το εγχειρίδιο και το περίστροφό του. Εκτός από τα στρατιωτικά κειμήλια, το Μουσείο διαθέτει και άλλα κειμήλια, όπως το προσκλητήριο του γάμου του, οικογενειακές φωτογραφίες, κάρτες και επιστολές.

Λειτουργεί:  Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00

Είσοδος| Ολόκληρο 4€ - Μειωμένο 2€, Ομαδικό εισιτήριο: Στα πέντε άτομα το ένα δωρεάν

Ξενάγηση με θέμα «Σελανίκ: το ρόδο του Σουλτάνου»

Selanik%20_TPapadopoulos.jpg

«Σελανίκ: το ρόδο του Σουλτάνου» είναι ο τίτλος της θεματικής ξενάγησης του Thessaloniki Walking Tours για αυτή την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.  Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Αναζητούμε τα ίχνη της οθωμανικής παρουσίας στην Θεσσαλονίκη και επισκεπτόμαστε σημαντικά, ξεχασμένα και σε μερικές περιπτώσεις παραγνωρισμένα μνημεία σε μια διαδρομή με καινοτόμο σχεδιασμό.

Με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο,  ανασύρουμε μνήμες και αφηγούμαστε άγνωστες ιστορίες από την οθωμανική περίοδο της πόλης τις οποίες και δένουμε στον αστικό ιστό.  Κατά την διάρκεια της διαδρομής μας συναντάμε τον Χέρμαν Μέλβιλ στην Ροτόντα, τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ναζίμ Χικμέτ, τον Κόμη Δράκουλα σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς σταθμούς μας, παρακολουθούμε τον Χαμζά Μπέη να φτάνει μέχρι το Χόλιγουντ και ολοκληρώνουμε την αφήγηση με τις τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά που ήταν στην πραγματικότητα τρεισήμισι».

Σημείο συνάντησης: απέναντι από το κτήριο της Παλιάς Φιλοσοφικής, Ώρα: 11 πμ. Συμμετοχή: 10 ευρώ

Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected] & 6978186901 & 6944476126

Σινέ - Περίπατος στη Θεσσαλονίκη  

atzeda_cine_2.jpg

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, Σινέ - Περίπατος στη Θεσσαλονίκη  σε θεματική ξενάγηση του Thessaloniki Walking Tours.

«Συνδέουμε τόπους και μνήμες και ξεδιπλώνουμε τα 100 και πλέον χρόνια της κινηματογραφικής Θεσσαλονίκης.

Αφηγούμαστε τις μικρές και μεγάλες ιστορίες από την πόλη και το σινεμά, ιχνηλατούμε την Θεσσαλονίκη των κινηματογραφόφιλων, των αιθουσών, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και αναζητούμε την πόλη όπως αυτή αποτυπώθηκε σε ταινίες! Στη διαδρομή μας, με οδηγό τον δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Γκροσδάνη, εντοπίζουμε τα σημεία και τους χώρους στο ιστορικό κέντρο της πόλης που κατά καιρούς συνδέθηκαν με το σινεμά, τα γεγονότα και τα πρόσωπα του έγραψαν τις δικές τους ιστορίες, προσεγγίζοντας την Θεσσαλονίκη από την οπτική της κινηματογραφικής ιστορίας της. Ξεκινώντας την περιήγησή μας από το Λευκό Πύργο και καταλήγοντας στο Λιμάνι μοιραζόμαστε τις αναμνήσεις μας από τις αίθουσες, τις ταινίες και το Φεστιβάλ ενώ οι στάσεις μας σε σημεία και χώρους δίνουν την αφορμή για να φέρουμε στο φως τις λιγότερο γνωστές ιστορίες και τα περιστατικά που καθόρισαν την συναρπαστική σχέσης της Θεσσαλονίκης με το σινεμά».

Σχεδιασμός/ επιμέλεια διαδρομής : Λίνα Μυλωνάκη  (Δημοσιογράφος, ιστορικός κινηματογράφου, Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ) & Γιάννης Γκροσδάνης (Δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου)

Υλοποίηση: Γιάννης Γκροσδάνης , Σημείο συνάντησης: Λευκός Πύργος, Ώρα: 17:00. Συμμετοχή: 10 ευρώ

Πληροφορίες / Κρατήσεις: [email protected] &  6978186901 & 6944476126

Όπερα Elretablode

maesePedro στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης atzeda_thermi.jpg

Οι μικροί και μεγάλοι θεατές και στο Δήμο Θέρμης, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη συναρπαστική ιστορία της μονόπρακτης όπερας El retablo de maese Pedro σε μια μοναδική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 το βράδυ.

Στην όπερα που συνέθεσε ο Μανουέλ ντε Φάγια ως φόρο τιμής στον σπουδαίο συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες με το λιμπρέτο να βασίζεται πάνω σε ένα επεισόδιο του διασημότερου μυθιστορήματος του Δον Κιχώτης, τον πρώτο λόγο φυσικά έχει ο ρομαντικός και ονειροπόλος ιππότης με την απέραντη φαντασία. Με την διαφορά ότι ο Δον Κιχώτης δεν επιτίθεται σε ανεμόμυλους, αλλά παρακολουθεί και ο ίδιος σε ένα πανδοχείο μια παράσταση με μαριονέτες. Όπως κι εμείς! Μάλιστα, ο ίδιος μαγεύεται τόσο πολύ με την ιστορία που στο τέλος πιστεύει πως οι μαριονέτες δεν είναι άψυχα αντικείμενα, αλλά αληθινές! Είναι όντως;

Τουμπιώτικα

Η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα πραγματοποιεί για μια ακόμα χρονιά τη θεσμοθετημένη γιορτή πολιτισμού «ΤΑ ΤΟΥΜΠΙΩΤΙΚΑ 2019», το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, το Θεατράκι και την Πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, Κλεάνθους 57.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αναλυτικά:

Σάββατο 12 Οκτωβρίου Γιορτή Νεολαίας

18:30 Εκδήλωση βράβευσης αριστούχων μαθητών των σχολείων της Δ΄Δημοτικής Κοινότητας, στο Αμφιθέατρο Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας

20:00 Συναυλία στο Θεατράκι της Πλατείας Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, με τη Λαϊκή Ορχήστρα των «Αδελφών Τσικούρη»

Τσικούρης Δημήτρης, κιθάρα-φωνή, Τσικούρης Ανδρέας, μπουζούκι-φωνή, Μαυρομάτη Ευγενία, φωνή, Τσακυρίδης Δημήτρης, πιάνο, Κουρκούδιαλου Ιωάννα, φωνή, Φωστηρόπουλος Κωνσταντίνος, ακορντεόν

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Πρωί μια γιορτή για τα παιδιά

11:00 Ομαδικά θεατρικά παιχνίδια, παντομίμες, μουσικοκινητικά παιχνίδια, διαγωνιστικά, κατασκευές με πηλό από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι  «ΑΝΕΜΗ»,

12:00     Οι Σχολές Χορού και Θεάτρου «Let’s Dance» παρουσιάζουν τα αγωνιστικά τμήματά τους

12:30  Καλλιτεχνική, θεατρική δράση και  παράσταση από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες  Γρ. Λαμπράκη 187 & Πυλαίας 59, με τη δράση “Η Βιβλιοθήκη των ονείρων μας” όπου με θέμα τις βιβλιοθήκες θα κατασκευαστεί  η εγκατάσταση “H  Βιβλιοθήκη των ονείρων μας” με ανακυκλώσιμα υλικά και συντελεστές  την  εικαστικό P.G.C.E . Χριστίνα Μήτρεντσε  και τη θεατρολόγο Χαρά Τσουβαλά

Απόγευμα “Σεργιάνι στην παράδοση”

18:00 Χοροί του τόπου μας με την συνοδεία παραδοσιακής  ορχήστρας. Συμμετέχουν:

ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης,

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ι.Ν.Αγ. Θεράποντα,

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλακοπής,

Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης,

Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας -Θράκης,

“Ρωμιοσύνη” Πολιτιστικός Σύλλογος,

Κέντρο Έρευνας & Μελέτης Παραδοσιακού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού, «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»,

Λαογραφικός όμιλος Παπάφη,

Χορευτικό Τμήμα Ι.Ν.Αγ.Βαρβάρας,

“ΙΔΑΙΑ ΓΗ” Σύλλογος έρευνας και διάδοσης Κρητικής Παράδοσης,

Πολιτιστικό Καλλιτεχνικό Σωματείο “Εταιρεία Θεάτρου Γ.Κ.Φωτιάδης”,

“Ακρίτας” Σύλλογος Τυχεριωτών Θεσσαλονίκης,

Χορευτικό Τμήμα Εθελοντικού Συλλόγου

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Παρουσίαση του μυθιστορήματος  «Εξημέρωση»

atzedabell_1130_damtsios.jpg

Οι Εκδόσεις BELL μας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος  Εξημέρωση του Γιώργου Δάμτσιου, το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Ευγενείς Άγριοι», την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στις 19:00, στο καφέ-τσαγερί The RITZ (Βενιζέλου 1 & Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-282612).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα ο Βαγγέλης Βουραζάνης, συγγραφέας, η Έλσα Παζολίδου, επιμελήτρια κειμένων και διαχειρίστρια της ομάδας Elsa's books και η Ειρήνη Τυρίτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

TheSouljazzOrchestra στο WE

we18.jpg

The Souljazz Orchestra live το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο WE (Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη).

Οι The Souljazz Orchestra είναι ένα εξαμελές συγκρότημα με καταγωγή από την πολυπολιτισμική Ottawa του Καναδά. Σχηματίστηκαν το 2002 από μία παρέα φίλων (Pierre Chrétien, Marielle Rivard, Steve Patterson, Ray Murray, Zakari Frantz και Philippe Lafrenière). Στόχος τους ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός πλούσιου μουσικού μίγματος soul, jazz και tropical ήχων, αναμεμειγμένου με κόρνες, vintage πλήκτρα και δυναμικά κρουστά.

Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, με τίτλο Under Burning Skies, κυκλοφόρησε το 2017. Special Guest: misterT [GR].

Προπώληση 12€ | Ταμείο 15€.

Πρoμηθευτείτε εισιτήρια από: Musicland Records | Stereodisc | Lotus Record Shop | Rover Bar | WE,  Seven Spots WIND, Τηλεφωνικά στο 11876,

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

TAF στο Λιμάνι

taf2019-banner.jpg

Το Thessaloniki Animation Festival που προβάλει το animation πιάνει… Λιμάνι, καθώς θα διεξαχθεί στην προβλήτα Α , Αποθήκη Δ, έως τις 13 Οκτωβρίου 2019, ενώ εντάσσεται και στα 54α Δημήτρια και θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συνολικά θα προβληθούν 200 ταινίες animation, ενώ περισσότερες από 3000 ταινίες είχαν δηλώσει συμμετοχή για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Η Μεγάλη Πλατεία στη Μονή Λαζαριστών

megalh_plateia4.jpg

Το έργο του Νίκου Μπακόλα «Η Μεγάλη Πλατεία» ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) 20 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Πρόκειται για μια συναρπαστική τοιχογραφία της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων από 12/10 :  Τετάρτη στις 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 |Κυριακή στις 19:00. Είσοδος: από 5 έως 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία ΚΘΒΕ(Τ.2315 200 200),  viva.gr , Τ. 11876.

«Ύψωμα 731» στο Αυλαία

ypswmacpatroklos_skafidas-2827.jpg

Το «Ύψωμα 731» του Άρη Μπινιάρη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του και θα παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο πλαίσιο της περιοδείας θα παρουσιαστεί στο 54ο Φεστιβάλ Δημητρίων, στο θέατρο Αυλαία (ΧΑΝΘ πλευρά Τσιμισκή) το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 21:00 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 19:00.

Η υπόθεση; Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων.

Στην παράσταση, με όχημα την αφήγηση των γεγονότων, η μάχη ανάγεται στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων· εκεί όπου νικάει ο παράδοξος τρόπος σκέψης, αυτός  που αντιβαίνει στην κοινή αντίληψη και έρχεται σε σύγκρουση με τις εκάστοτε κρατούσες αντιλήψεις ή την κοινή λογική· εκεί όπου η νίκη του παράδοξου τρόπου σκέψης περιέχει ως κεντρική έννοια την αξία της ελευθερίας, απέναντι σε μια δύναμη που αρχικά φαντάζει άτρωτη και που προσπαθεί βίαια να εγκαθιδρύσει στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων ένα πρότυπο κανονικότητας και ομογενοποίησης που τελικά μας απομονώνει από την ίδια τη ζωή. Πληροφορίες που αντλούνται από εφημερίδες και μαρτυρίες της εποχής, καθώς και συνεντεύξεις και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν στη μάχη, μεταστοιχειώνονται σε μουσική, κίνηση και λόγο.

Παίζουν: Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Σεβδαλής

Είσοδος: 12 και 10 ευρώ. Προπώληση viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου.

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» στο Βασιλικό Θέατρο

kthve_ypiretis.jpg

Ο ευφάνταστος και παμπόνηρος Τρουφαλντίνο μετακομίζει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, για να ξεσηκώσει με τις περιπέτειες και τα τεχνάσματά του το κοινό μετά από τη μεγάλη αγάπη που «εισέπραξε» από τους θεατές μέχρι σήμερα. Μια από τις πιο πετυχημένες παραγωγές της περσινής χρονιάς, ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων,  ώστε να την δουν όσοι δεν πρόλαβαν και να την ξαναδούν όσοι την απόλαυσαν.

Ένα  γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, ανατροπών και κωμικών καταστάσεων, σε ένα  έργο γραμμένο από τον αναμορφωτή της Ιταλικής κωμωδίας, Κάρλο Γκολντόνι, που σατιρίζει ανελέητα την κοινωνία της εποχής του, παραμένοντας, ωστόσο,  κλασικό αλλά και επίκαιρο έως και σήμερα. Η ευρηματική μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και η δημιουργική σκηνοθεσία του Μιχάλη Σιώνα ζωντανεύουν  επί σκηνής μια από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο κοινό.

Στο ρόλο του Υπηρέτη ο Θανάσης Ραφτόπουλος.

Παραστάσεις Τετάρτη στις 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 |Κυριακή στις 20:00.

Με υπέρτιτλους στα αγγλικά κάθε Παρασκευή. Είσοδος από 5 έως 13 ευρώ.

Οθέλλος στο Αμαλία

politismos_othello_-2-.jpg

Με τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ καταπιάνεται ο Χάρης Φραγκούλης. Η παράσταση που σκηνοθετεί για την ομάδα Kursk παίζεται από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71).

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, Σκηνοθεσία Χάρης Φραγκούλης, Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Πανουργιά, Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος, Αρχικός σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Προσαρμογή φωτισμών:  Τζάνος Μάζης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κορίνα Άννα Γκουγκουλή, Βοηθός σκηνογράφου: Φωτεινή Ιατρού, Hair styling: Talkin’ Heads, Οργάνωση παραγωγής: Ερωτόκριτος Κοτσιλίνης, Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη, Εκτέλεση Παραγωγής: Αμαλία Πολιτισμός ΙΚΕ.

 Παίζουν: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος

Παραστάσεις: 3 έως 6 & 9 έως 13 Οκτωβρίου, Ώρα 21.00. Είσοδος: 15€ & 13 € μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων). Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία, Καθημερινά 10.30-14.30 & 17.30-21.30, ticketplus.gr. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310842509, 6934115555. Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Ay, Carmela!» στο Vis Motrix Performance Studio

ayccarmela.jpg

Η σεζόν στο Vis Motrix Performance Studio ξεκινά! Από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, θα θα ανεβεί το βραβευμένο έργο του Ισπανού συγγραφέα Jose Sanchis Sinisterra, “Ay, Carmela!”, σε διασκευή και σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή.

Η υπόθεση; Καρμέλα και Παουλίνο. Δύο θεατρίνοι περιπλανώμενοι στις ρωγμές του Ισπανικού εμφυλίου. Αγαπημένοι. Απολιτίκ. Αθώοι. Ξαφνικά, βρίσκονται ανάμεσα σε δύο εχθρικές πλευρές: “Viva Espana!”ή “Viva Republica!”; Δεν θέλουν να πάρουν θέση, αλλά εξαναγκάζονται. Και βρίσκουν τη θέση τους: η Καρμέλα στον κόσμο των νεκρών και ο Παουλίνο στον κόσμο των ζωντανών.

Καρμέλα και Παουλίνο. Δύο άνθρωποι που ενηλικιώνονται μέσα στα συντρίμμια του Πολέμου. Δυσκολεύονται να τον καταλάβουν και να τον εξηγήσουν, αλλά αντιστέκονται παίρνοντας θέση απέναντι στην Ιστορία και διαλέγοντας πλευρά: “Viva la Revolucion!”

Εκρηκτική και σπαρακτική όπως το φλαμένκο, στον ρυθμό του οποίου κινείται η ιστορία της Καρμέλα και του Παουλίνο, με τον Αίσωνα Χαρατσάρη να υπογράφει την πρωτότυπη μουσική, η παράσταση εστιάζει, με τρόπο κωμικοτραγικό, στη ζωή δύο ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι, σε κοινωνικοπολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο, με μια απάνθρωπη εποχή.  Ένα ξεχωριστό έργο, που μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Κάρλος Σάουρα (1990) αλλά και ο τίτλος του τραγουδιού-σύμβολο του Ισπανικού Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Παίζουν: Κορνηλία Προκοπίου, Δημήτρης Δάγκαλης

Χώρος: Vis Motrix Performance Studio, Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)

Παραστάσεις: 4 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2019 | Κάθε Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 8€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6943 92 25 32

«Η Φόνισσα» επιστρέφει στο Θέατρο Τ

politismos_fonissa.jpg

Μετά από 25 sold-out παραστάσεις την περασμένη άνοιξη, «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου, επιστρέφει στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16) από τις 4 έως τις 29 Οκτωβρίου 2019. Στον εμβληματικό ρόλο της Φραγκογιαννούς, η Έφη Σταμούλη.

 Δεν πρόκειται για μία «διασκευή», για ένα θεατρικό έργο «βασισμένο» στη «Φόνισσα», αλλά για αυτούσιο το κείμενο του Παπαδιαμάντη. Δεν υπάρχει στην παράσταση ούτε μία φράση που να μην προέρχεται από αυτό. Δεν γράφτηκαν «σκηνές», δεν πλάστηκαν «χαρακτήρες», απλώς μία ομάδα πέντε γυναικών ηθοποιών διατρέχει ένα μείζον πεζογραφικό έργο, δανείζοντας τα εργαλεία του θεάτρου, τη φωνή και το σώμα του ηθοποιού, στην παπαδιαμαντική αφήγηση.

«Η Φόνισσα» έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη σκηνή. Φαίνεται πως γοητεύει ιδιαίτερα καλλιτέχνες και θεατές αυτή η μελέτη του απόλυτου κακού, με μια ανιδιοτελή παιδοκτόνο που σκοτώνει μικρά κορίτσια φτωχών οικογενειών από ευσπλαχνία. Μία καίρια κοινωνική κριτική για τη μειονεκτική θέση της γυναίκας και μια συναρπαστική ψυχογραφία, από έναν συγγραφέα που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε μεταφράσει το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Αλλά στην ιστορία του Σκιαθίτη υπάρχει η ανάσα του Αιγαίου και τα σκοτάδια της ψυχής συναντιούνται εδώ με το φως της ανοιξιάτικης φύσης στο νησί.

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά τη συγγραφή του, το κορυφαίο έργο του Παπαδιαμάντη εξακολουθεί να συναρπάζει χάρη στην εκφραστική του τελειότητα, την κοινωνική του παρατήρηση, το ψυχολογικό του βάθος, το ανεξάντλητο των ερμηνειών του. Στην πολυπλοκότητα της εμβληματικής ηρωίδας του Παπαδιαμάντη εστιάζει και η παράσταση, μια παράσταση με πέντε γυναίκες επί σκηνής, που προσπαθούν να κατανοήσουν τα πολλαπλά πρόσωπα της αινιγματικής Φραγκογιαννούς. Θύτης ή θύμα; Υποκείμενο εγκλημάτων ή αντικείμενο καταπίεσης; Ο συγγραφέας, πάντως, μας προειδοποιεί: «Κανέν πράγμα δεν είναι ακριβώς ό,τι φαίνεται, αλλά παν άλλο – μάλλον το εναντίον.»

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προσαρμογή κειμένου: Νικηφόρος Παπανδρέου, Πάνος Δεληνικόπουλος, ο θίασος

Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Πάνος Δεληνικόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου

Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου

Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Σοφία Τσιριγώτη

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

ΠΑΙΖΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά) Σοφία Βούλγαρη, Έλσα Καρακασίδου,

Ζωή Λαζαριώτου, Αρετή Πολυμενίδη, Στον ρόλο της Φόνισσας η Έφη Σταμούλη.

Παραστάσεις: Έως τις 29 Οκτωβρίου 2019 | Κάθε Δευτέρα - Τρίτη - Παρασκευή - Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια παράστασης: 80’

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 12€ άνω των 65 | 10€ φοιτητών, ανέργων & ΑΜΕΑ | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη | ατέλειες κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333

Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Δαίδαλος και Ίκαρος στο Ράδιο Σίτυ

daidalos_skini_6.jpg

«Δαίδαλος και Ίκαρος» από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης σε κείμενο και στίχους Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη στο Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ.Ολγας 11, τηλ 2311284773). Η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης μέσα από την παραγωγή της αυτή που θα παίζεται στη νέα θεατρική περίοδο 2019-2020 ζωντανεύει την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου, και πλέκει τη φαντασία με το πραγματικό όνειρο του ανθρώπου να πετάξει.

Το τελικό αποτέλεσμα πλαισιώνεται από ταλαντούχους καλλιτέχνες, εναέριους ακροβάτες, ηθοποιούς, χορευτές, ξυλοπόδαρους, με τα ευφάνταστα κοστούμια και ευρηματικά σκηνικά που έφτιαξε η Κατερίνα Παπαγεωργίου.

Την πρωτογενή μουσική υπογράφει ο Χάρης Γκατζόφλιας με τον Κώστα Κυριτσάκη να παίζει λύρα, ενώ τις αέρινες χορογραφίες έκανε η Ιωάννα Μίτσικα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αβραάμ Γκουτζελούδης, Δημήτρης Γούλιος, Παναγιώτης Καπρίτσιος, Μαρκέλλα Κυριαζή, Κωνσταντίνα Μουζακίτη, Γιάννης Ναβραζίδης, Μαρία - Παυλίνα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Μαρία Προδρόμου

Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα). Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. & Καθημερινές για σχολεία. Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€ - Προπώληση: 10€

Άνεργοι / Πολύτεκνοι / Οικογενειακό (πάνω από 4 άτομα):8€

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/radio-city-theater-music-hall/daidalos-kai-ikaros/

Και στο ταμείο του θεάτρου Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ. Όλγας 11, τηλ 2310-819153, Τρίτη – Κυριακή 10.00-14.00).

«Frankensteingiaklamata» στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου

frankenstein.jpg

Το «Frankenstein giaklamata» η πο τρελή κωμωδία επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου (Στεφ Τάττη 3, Θεσ/νικη, (Δίπλα στον ΙΝ ΑΓ Σοφίας) βασισμένη στο έργο του Μελ Μπρουκς ”Frankestein junior” σε μετάφραση και διασκευή Φώτη Σπύρου.

Η υπόθεση; 

Στο πύργο που κληρονόμησε από τον πρόπάππου του ζει ο Δρ. Βίκτορ Φράνκεστάιν μαζί με την γυναίκα του Ελίζαμπεθ. Καθημερινά προσπαθεί να αποδείξει μαζί με τον πιστό υπηρέτη του Ίγκορ, ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιοφυία που γέννησε ποτέ ο κόσμος! Αυτό τον έχει κάνει εμμονικό. Προσπαθεί να μοιάσει στον πρόπάππου του και πειραματίζεται πάνω σ ένα ανθρωπόμορφο Τέρας, μέχρι που του δίνει ζωή... Κάτι όμως δεν πάει καλά… Γιατί το Τέρας συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί;Τι εγκέφαλο του έφερε ο Δαιμόνιος Ίγκορ; Τι πρόκειται να συμβεί, όταν μαθευτεί ότι έδωσε Ζωή σ ένα νεκρό κουφάρι; Και μάλιστα, όταν αυτό του το εγχείρημα πάρει διαστάσεις φήμης παγκοσμίως; Τι θα κάνει όταν θα βρεθούν στον Πύργο του, η κόρη, συγνώμη… ο γιός του Κόμη Δράκουλα, η Κριστίν και… το Φάντασμα της Όπερας; Τι ζητάνε από τον Δόκτορα;; Και κατά πόσο μπορεί να τους κάνει, όλα αυτά τα θέλω τώρα;

Από 12/10/19 έως 16/11/19… Μόνο για 11 παραστάσεις.

Σάββατα και Κυριακές 9μμ (Προσέλευση μισή ώρα πριν την έναρξη). Είσοδος 10 και 8 ευρώ.

Απαραίτητη προ-κράτηση στο 6972.702870. Το κοινό Δεν θα ξεπερνάει τα 35 άτομα. Τηλ. επικ. 6972.702870.

Ενημέρωση για τον καρκίνο μαστού

Διήμερη εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 στη αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ‘’Μ. Αναγνωστάκης’’.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση  που τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα στηρίξει με παρουσία στο χώρο της εκδήλωσης και με βιωματικές ομιλίες ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Θεσσαλονίκης».

Στην εκδήλωση, σε ειδικά διαμορφωμένα ιατρεία θα διενεργούνται  δωρεάν εξετάσεις (κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα μαστών) και κατ΄ιδίαν συμβουλευτική προς όλες τις ενδιαφερόμενες από ειδικευμένους Χειρουργούς Μαστού και Ακτινοδιαγνώστες Μαστού.

Παράλληλα θα γίνονται ενημερωτικές ομιλίες από καταξιωμένους ιατρούς της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

''Η σημασία της πρόληψης στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού είναι  εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος καθώς η νόσος θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως'' δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και συνέχισε ''Εντάσσοντας τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή μας νικούμε το φόβο της ασθένειας στην πράξη με επιλογές που προάγουν την υγεία''

O Aντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος δήλωσε πως η πρόληψη για κάθε πάθηση είναι το βήμα για την αποφυγή χειρουργείων και θεραπειών συχνά επώδυνων και μεριμνούμε  για την επέκταση των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων ατελώς και για πολλές άλλες παθήσεις.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, ώρες 10.00 - 18.00

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2016, ώρες 10.00 - 18.00.

Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ‘Μανώλης Αναγνωστακης’

Έκκεντρη τέχνη – Έκφραση Ψυχής στο Τελλόγλειο

ekkedri.jpg

Η έκθεση «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής» με έργα των Β. Καλαϊτζή, Θ. Κοπριανού, Δ. Ζάχου, Α. Βανδέρα, Ο. Κασούμη, Δ. Λαΐου, Δ. Ρακογιάννη, Χ. Κερίδη, Θ. Τζανταρμά, Χ. Ζαπουνίδη, Π. Τεζαψίδη και Ν. Τσιμινά, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του ψυχιάτρου-εικαστικού Παύλου Βασιλειάδη αλλά και από τις συλλογές των ίδιων των δημιουργών παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο.

Ο Παύλος Βασιλειάδης έχει δημιουργήσει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με συμμετοχή καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές και έχει διοργανώσει με αυτήν πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα έργα των αυτοδίδακτων αυτών καλλιτεχνών είναι το αποτέλεσμα ενός ψυχισμού που μέσα από μια χαρακτηριστική εικαστική γλώσσα, άμεση, πηγαία και ειλικρινή, εικονογραφούν τον κόσμο μας, φέρνοντάς μας σε μια καινούργια σχέση με την πραγματικότητα.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 27 Οκτωβρίου παρουσία της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Διάρκεια έκθεσης έως 1 Δεκεμβρίου 2019.

Δημοκρατία: Λέξις ζώσα;" στην γκαλερί ARTFORUM

xonoglu_dimokratia.jpg

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 -18.00, η γκαλερί ARTFORUM (Τσιμισκή 113 και Δημ.Γούναρη, 2310 257552), έχει την χαρά να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του: Δημήτρη Ξόνογλου με θέμα "Δημοκρατία: Λέξις ζώσα;"

Για τον Δημήτρη Ξόνογλου, η Δημοκρατία είναι πολίτευμα, όπου κυριαρχεί η ηθική της αλληλεγγύης, της επιείκειας και της συγγνώμης, της συμφιλίωσης ανάμεσα στους ανθρώπους, της ισονομίας, της ανεκτικότητας, της θυσίας, της πίστης, της ομορφιάς και του πολιτισμού, της ελπίδας, της μεγαλοψυχίας.

Η Δρ. Σάνια Παπά, Ιστορικός Τέχνης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, στο κείμενο του καταλόγου γράφει μεταξύ άλλων:

«Η καλλιτεχνική στάση και πράξη του Δημήτρη Ξόνογλου είναι καθαρά ριζοσπαστική (σε επίπεδο αισθητικό, κοινωνικοπολιτικό και ιστορικό). Προσεγγίζει έτσι εις βάθος το επερώτημα της Δημοκρατίας ως λέξης ζώσας, επιθυμώντας να μετακινήσει καταλυτικά τα επιβεβλημένα στεγανά της «ηθικής» και της «τάξης».

Ο Δημήτρης Ξόνογλου μας αποκαλύπτει τις πιο δυναμικές μεταφορές του όρου Δημοκρατία, ενεργοποιώντας τόσο το εννοιολογικό, όσο και το ζωγραφικό πλαίσιο, ταυτόχρονα με πνεύμα σκωπτικό και έντονα κριτικό, με οξυδέρκεια και ποιητικό λόγο, προβάλλοντας την διασπαστική υλικότητα των μέσων που χρησιμοποιεί».

Επιμέλεια έκθεσης: Σάνια Παπά

Ώρες-Ημέρες: Τρίτη-Παρασκευή  17.00-21.00, Σάββατο 11.00-15.00

ARTFORUM GALLERY, Τσιμισκή 113, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 257552.

A comet to bury lovers στο Γενί Τζαμί

geni_2.jpg

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30,), την έκθεση A Comet to Bury Lovers των Marjano & Denis Kapurani.

Οι Marjano και Denis Kapurani με την έκθεση ” A comet to bury lovers ” εξετάζουν το υποτιθέμενο σενάριο της αποικισμού του Άρη. Ένας νέος και μια νέα Αδάμ και Εύα οι οποίοι εξυπηρετούν το πλάνο του human 2.0 στην νέα Εδέμ του πλανήτη Άρη .

Η σύγχρονη κοινωνική και επιστημονική αγωνία για το μέλλον της ανθρωπότητας και η εναλλακτική φύση του Ανθρώπου.

Ο Marjano Ioannis (γ. 1984) και ο Denis (γ.1990) είναι εικαστικοί καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Παρουσίασαν τη δουλειά τους σε δύο ατομικές εκθέσεις, το 2018, Illuminated Skeletons and Peacocks , Annarumma Galleria , στη Νάπολη σε επιμέλεια Σταύρου Καβαλάρη και το 2015 Villa Salvatore, στη Gallery Zina Athanasiadou, Thessaloniki, σε επιμέλεια Μαρίνας Αθανασιάδου, έκθεση που παρουσιάστηκε από την Μαρία Παπαδημητρίου.

Έχουν συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έργα τους βρίσκονται σε πολλές συλλογές στην Ιταλία, τη Βρετανία, τη Σιγκαπούρη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία κ.α.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 16 Νοεμβρίου 2019

Ωράριο Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 10.00 έως 16.00

Πέμπτη 10.00 έως 18.00

Διοργάνωση Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

54α Δημήτρια

Με την ευγενική υποστήριξη της Gallery Zina Athanasiadou, Thessaloniki

2ο Φεστιβάλ Συνεργατισμού

στο κατειλημμένο εργοστάσιο της Σ.Ε ΒΙΟΜΕ

2ο Coopenair Festival στις 11-12-13 Οκτωβρίου στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΣΕ ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Ένα φεστιβάλ αυτοοργανωμένο, από τα κάτω, βασισμένο στο τρίπτυχο συναπόφαση/ συνευθύνη/ συνδιοργάνωση. Ένα φεστιβάλ χωρίς χορηγούς, με ελεύθερη είσοδο για όλους/ες, που προσδοκούμε να αποτελέσει, εκτός από μια μεγάλη γιορτή, μια αφορμή συζητήσεων, προβληματισμών και κοινής δράσης.

Μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, συζητήσεις και workshops, αναδεικνύουμε τα ζωντανά παραδείγματα συνεργατικών εγχειρημάτων,  επιδιώκουμε να διαδώσουμε την ιδέα του συνεργατισμού, να γνωριστούμε και να δικτυωθούμε μεταξύ μας, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες και τα όριά μας αλλά και να χτίσουμε τις υποδομές για τον νέο κόσμο που οραματιζόμαστε».

*Τρόποι πρόσβασης:

1. Λεωφορεία ΟΑΣΘ 2Κ, 3Κ, Ν1(όλο το βράδυ)

Στάση Ναυπηγεία (μετά τη στάση ΒΙΑΜΥΛ - πριν τον τερματικό σταθμό ΙΚΕΑ)

2. Από λεωφόρο Γεωργικής σχολής και από Θεσσαλονίκης- Μουδανιών στη Λαέρτου 21-23-25

Ελεύθερη είσοδος - Ελεύθερη συνεισφορά(κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης)

Παίζουν απόψε: Chupakavlas, Ψύλλοι στ' Αχυρα, ΡΕΥΜΑ 102

Ήρωας – Hrwas, Social Waste , ΤΖΑΜΑΛ

Και την Κυριακή: Ρεβάνς, Βάσω Βασιλειάδου, Eisvoleas και MC Yinka

Θα υπάρχουν ακόμη:

- Παζάρι παραγωγών

- Φαγητό (& vegan) – μπύρα (και από εκλεκτές μικροζυθοποιίες), κρασί, τσίπουρο και ρακή συνεταιριστικής παραγωγής, καφέδες Zapatistas και σνακ με προσεγμένα υλικά στην κουζίνα και στα μπαρ του Φεστιβάλ

-προβολές ταινιών και δράσεις για παιδιά.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια