Βραδιά καινοτομίας σήμερα στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.

Βραδιά καινοτομίας σήμερα στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.

Η ασφάλεια, ως εγγενής διάσταση της ευημερίας, αποτελεί τη δεύτερη θεμελιώδη ανάγκη της πυραμίδας του Maslow. Μεταξύ των κινδύνων από τους οποίους ο Άνθρωπος προσπάθησε να προστατευθεί, οι φυσικοί κίνδυνοι διαδραμάτιζαν ανέκαθεν σημαντικό ρόλο, ο οποίος εντείνεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, σε καταστάσεις κινδύνου, ο Άνθρωπος έχει επιδείξει από το παρελθόν μεγάλη ικανότητα να εφευρίσκει και να καινοτομεί για να περιορίσει την απειλή.

- Ποιες είναι οι λύσεις που προκύπτουν σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η απειλή των φυσικών φαινομένων στη ζωή μας;

- Ποια είναι τα μείζονα διακυβεύματα του μέλλοντος σε θέματα κινδύνων και ποιά θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στον κόσμο το 2030;

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και αυτό της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, μια πανοραμική παρουσίαση των καινοτομιών που σχετίζονται με την πρόληψη φυσικών κινδύνων, ιδιαίτερα των ακραίων φαινομένων και με σημαντικές συνέπειες όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γάλλοι και Έλληνες πρωτοπόροι στις καινοτομίες θα μοιραστούν τις ιδέες και τα έργα τους, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ασφάλεια. Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα είναι αφιερωμένο σε συζήτηση προκειμένου να προβλεφθεί η μελλοντική στρατηγική για τον μετριασμό των κινδύνων, πρωτίστως να αναλογιστούμε τους κινδύνους έως το 2030, την ένταση και την επανάληψή τους, στη συνέχεια, να καταγράψουμε τις προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των κινδύνων.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Παρουσίαση/ Συντονισμός της βραδιάς από τους Γιώργο Τούλα, Δημοσιογράφο - εκδότη του free press περιοδικού Παράλλαξη και Γιώργο Γονιάδη, Διεθνολόγο με ειδίκευση στις Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης.

19.00 – 19.20: ΕΙΣΑΓΩΓΗ

-Έναρξη της βραδιάς

Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Mohammed Rochdi, Ακόλουθος Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας της

Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

-Εναρκτήρια Ομιλία

Καθ. Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

-Εισαγωγικό σχόλιο

Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του δικτύου United Nations Sustainable Development Solutions Network Black Sea

19.20 – 20.35 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, Οι καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων (Και ερωτήσεις από το κοινό)

«Χρηματοδότηση και οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής»

- Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κοστάκη, Υπεύθυνη του γραφείου της Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνη των προγραμμάτων και εθελοντών του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός.

«Βελτίωση δεδομένων και προβλέψεων καιρού»

-Στυλιανός Κωτσόπουλος, project manager, Draxis.

«Πρόβλεψη των κινδύνων μέσω προγνωστικών μοντέλων»

-Ιωάννης Γήτας, ερευνητής στο Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών του ΑΠΘ.

«Χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ανιχνευτές-πολίτη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής» – Samuel Auclair, μηχανικός, σεισμολόγος της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM).

«Ανάλυση των κινδύνων μέσω της επιτήρησης των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών-drones»– Κυριάκος Υάκινθος – Διευθ. Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών, Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ.

«Χρήση και εκτροπή ηλεκτρονικών τεχνολογιών και συσκευών για την καλύτερηπροστασία των πληθυσμών»– Gaël Musquet, Hackers Against Natural Disasters (HANDS).

20.35 - 21.20 : ΣΥΖΗΤΗΣΗ, Ποια μελλοντική στρατηγική σε θέματα μετριασμού των κιδύνων;

(Και ερωτήσεις από το κοινό)

-Ποιες οι προβλέψεις για την επανάληψη και την ένταση των κινδύνων έως το 2030;

-Ποια η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής;

-Ποιες προτεραιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων στο εγγύς μέλλον;

Με τη συμμετοχή των: Samuel Auclair, Ιωάννης Γήτας, Χαράλαμπος Κοντοές, Gaël Musquet, Nικόλαος Θεοδοσίου, Κυριάκος Υάκινθος.

21.20– 21.30 : ΛΗΞΗ ΚΑΙ ΚΟΚΤΕÏΛ

Ομιλητές της βραδιάς

Kωσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Γιώργος Τούλας, Δημοσιογράφος και εκδότης του free press περιοδικό Παράλλαξη.

Γιώργος Γονιάδης, Διεθνολόγος με ειδίκευση στις Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης

Νικόλαος Θεοδοσίου, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πρόεδρος του δικτύου United Nations Sustainable Development Solutions Network Black Sea

Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κωστάκη, Υπεύθυνη γραφείου και προγραμμάτων του Δεσμός Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνη προγραμμάτων και εθελοντών του Δεσμός

Στυλιανός Κωτσόπουλος, Project manager της Draxis

Ιωάννης Γήτας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Ερευνητής του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ).

Samuel Auclair, Σεισμολόγος μηχανικός της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM)

Κυριάκος Υάκινθος, Καθηγητής και διευθυντής του εργαστήριου Μηχανικής Ρευστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Gaël Musquet, Μετεωρολόγος, ιδρυτής της Hackers Against Natural Disasters (HANDS)

Χαράλαμπος Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Αριστείας BEYOND

πηγή: thestival.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια