Η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα του Ε. Κουλτσιάκη, συστήνεται σε παιδιά και “ταξιδεύει” στη ΝASA

Τη βιολογική σπιρουλίνα από τα Θερμά Νιγρίτας του Ευάγγελου Κουλτσιάκη, που αποτελεί τον πρώτο Έλληνα παραγωγό που...τόλμησε την καλλιέργειά της στην Ελλάδα πριν από 28 χρόνια, θα συμπεριλάβει στο παιδικό μενού του αστροναύτη η Clobus Hellas Test By NASA, το οποίο θα διατίθεται σε διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει να “ τρέχει” τέλος Οκτωβρίου στο ΝΟΗΣΙΣ.

Μάλιστα, πακέτα με την συγκεκριμένη ελληνική βιολογική σπιρουλίνα, “ πήραν” ήδη το “ μακρύ” δρόμο για τη ΝΑSΑ στην Ουάσινγκτον και σε διάστημα από δύο έως και έξι μήνες “ θα ξεκαθαρίσει το εάν θα μπορούσε το συγκεκριμένο προϊόν από τις Σέρρες, να περάσει με επιτυχία από τα πρωτόκολλα ασφαλείας και έτσι να ενσωματωθεί στη διατροφή των αστροναυτών που επιχειρούν στο Διάστημα”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόσωπος της Globus Hellas Test By NASA, Σταύρος Σεκερτζής.

“ Ξεκινήσαμε συνεργασία με την Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ και τα σχετικά έγγραφα για να την επισφραγίσουμε τα υπογράψαμε πρόσφατα”, επισήμανε ο κ. Σεκερτζής, προσθέτοντας “ θα προσθέσουμε τη σπιρουλίνα της προαναφερόμενης εταιρείας στο παιδικό μενού του αστροναύτη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού, διαδραστικού προγράμματος που θα τρέξει από τον Οκτώβριο στο ΝΟΗΣΙΣ”.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο κ. Σεκερτζής, τα παιδιά θα ασχοληθούν και θα ενημερωθούν -μεταξύ άλλων- πώς φυτεύουν οι αστροναύτες στο Διάστημα και πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια βιόσφαιρα που ενσωματώνει τις ισχυρότερες λειτουργίες της γης”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε με ενθουσιασμό: “ είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με βιόσφαιρα” και υπενθύμισε ότι η βιόσφαιρα αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του πλανήτη και περιλαμβάνει τον αέρα, το έδαφος, τo οικολογικό σύστημα που ενσωματώνει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και τις μεταξύ τους σχέσεις, περιλαμβανόμενης της αλληλεπίδρασής τους με τα στοιχεία της λιθόσφαιρας (πετρώματα), της υδρόσφαιρας (νερό), και της ατμόσφαιρας (αέρας).

Επισημαίνεται ότι στο μαθητικό πακέτο του αστροναύτη που θα παίρνουν οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο προαναφερόμενο πρόγραμμα στο NOΕSIS, πέραν του πακέτου με τις 30 ταμπλέτες ελληνικής βιολογικής σπιρουλίνας, θα συμπεριλαμβάνονται και υγιεινά προϊόντα άλλων πέντε ελληνικών εταιρειών.

Τα παιδιά....οι καλύτεροι πρεσβευτές στης σπιρουλίνας

“ Μετά από 28 χρόνια παραγωγής σπιρουλίνας, ήρθε η ώρα να μπει αυτή στην ζωή των μαθητών”, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ελληνικής Βιολογικής Σπιρουλίνας, στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών, Ευάγγελος Κουλτσιάκης, προσθέτοντας πως “ είναι εξαιρετικά σημαντική η προαναφερόμενη εξέλιξη. Η σπιρουλίνα είναι η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο και δεν είναι καθόλου τυχαίο που αποτελεί την τροφή των αστροναυτών”.

Υπογραμμίζοντας “ τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της σπιρουλίνας”, ο κ. Κουλτσιάκης σημείωσε ότι “ η συνεργασία με την Globus Hellas Test By NASA, στοχεύει στο να διαδοθούν τα ευεργετικά οφέλη κατανάλωσης σπιρουλίνας από μικρή ηλικία”.

Σε 40 τόνους οι εισαγωγές σπιρουλίνας στην Ελλάδα

“ Τεράστια καταγράφεται η ζήτηση ελληνικής βιολογικής σπιρουλίνας από το εξωτερικό, με τη χώρα μας να παράγει 20 τόνους ετησίως και να εισάγει 40 τόνους επιπλέον”, επισήμανε ο Ευάγγελος Κουλτσιάκης, που αποτελεί τον πρώτο Έλληνα παραγωγό που...τόλμησε την καλλιέργειά της στη χώρα μας το 1989.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Νιγρίτα Σερρών λειτουργούν “ τρεις μονάδες σπιρουλίνας και άλλες δύο στο νομό, μία μικρή στο Σιδηρόκαστρο και μια νεοιδρυθείσα στο Σκούταρι 200 τ.μ και μία στην Κρήτη, όπου γίνεται παραγωγή σπιρουλίνας χωρίς τη χρήση γεωθερμίας, έκτασης 500 τ.μ” και συμπλήρωσε “ όλες αυτές οι μονάδες, με τις τρεις να έχουν πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου μονάδας, παράγουμε 20 τόνους σπιρουλίνας”.

Η μονάδα του κ. Κουλτσιάκη, στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών, είναι έκτασης 2.000 τ.μ και η παραγωγή ανέρχεται συνολικά σε δύο με τρεις τόνους, ενώ όπως πρόσθεσε ο ίδιος “ έχουμε ένα δίκτυο 5.000-6.000 πελατών σε όλη την Ελλάδα, που τους τροφοδοτούμε απευθείας στο σπίτι τους και καταναλώνουν ανά μήνα τρία κουτιά σπιρουλίνας, ήτοι 150 γραμμάρια”. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική βιολογική σπιρουλίνα τροφοδοτεί με το προϊόν της 150-200 φαρμακεία στην Ελλάδα, 12 φαρμακαποθήκες, γυμναστήρια και πράσινες γωνιές σε διάφορα καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, η ελληνική βιολογική σπιρουλίνα, τροφοδοτεί με το προϊόν της 20 γυμναστήρια στην Ρωσία και πραγματοποιεί εξαγωγές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Βέλγιο και Κύπρο, ενώ όπως γνωστοποίησε ο κ. Κουλτσιάκης, “ μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να μπούμε στα Harrods στην Αγγλία, με τα κουλουράκια σπιρουλίνας μας”.

Επιπλέον, όπως επισήμανε, η ελληνική βιολογική σπιρουλίνα θα δώσει το “ παρών” σε δύο εκθέσεις, τον Νοέμβριο στη Δανία και τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, “ και με τις δουλειές που θα κλείσουμε θα έχουμε εξασφαλίσει και τη διάθεση όλης της παραγωγής μας στην παρούσα φάση”.

Οπως εξήγησε, “ μειώνοντας τα λειτουργικά μας κόστη σε ποσοστό 70% την τελευταία τριετία, εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα επέκτασης της μονάδας μας κατά 1.500 τ.μ, δίπλα στην υπάρχουσα” και πρόσθεσε “ αυτή θα είναι έτοιμη το 2020, θα αυξήσει την συνολική παραγωγή μας κατά 80% και θα πάμε έτσι στους 5-5,5 τόνους”. Επισήμανε ότι συνολικά οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει για την επιχειρηματική του δραστηριότητα μέχρι σήμερα, σχετικά με την καλλιέργεια σπιρουλίνας, έχει δαπανήσει συνολικά ποσό ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα, ο κ. Κουλτσιάκης επισημαίνοντας ότι η εταιρεία του κάνει παραγωγή και μεταποιεί σε συνεργασία με άλλες πέντε επιχειρήσεις στον νομό Σερρών, ανέφερε “ φτιάχνουμε μεταξύ άλλων ταχίνι- μέλι- σπιρουλίνα, τσοκολίνο σπιρουλίνα, φυστικοβούτυρο σπιρουλίνα, και σε συνεργασία με επιχείρηση της Κρήτης κάνουμε χαρουπόμελο με σπιρουλίνα που έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά τον τελευταίο μήνα”.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα παράγει και διαθέτει σειρά καλλυντικών σε συνεργασία με μονάδα στη Βουλγαρία και "προσφέρουμε έτσι ενυδατική κρέμα ημέρας, πολυδραστικό συσφικτικό ορό ανάπλασης και μάσκα ανάπλασης με βάση φυσικά τη σπιρουλίνα”.

Οι μελέτες, οι συνεργασίες, η...φυκοκεανίνη

Σε “ μελέτη που κάναμε με τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών- Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος έχει επιλεγεί στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών στον τομέα τοξικολογίας και διατροφής, αποδείχθηκε ότι η σπιρουλίνα είναι η καλύτερη που κυκλοφορεί στον κόσμο, ειδικά όταν συμπεριληφθεί σε καλλυντικά”, επισήμανε ο κ. Κουλτσιάκης, προσθέτοντας “ σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή αθλητιατρική και πάλι με τον κ. Κουρέτα σε μελέτη που κάναμε αποδείξαμε ότι η σπιρουλίνα σταματά στους αθλητές το αντιοδειδωτικό στρες κατά 40% και αυξάνει τα ρεκόρ κατά 12% σε ολυμπιακό επίπεδο”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, “ συνεργαζόμαστε με το τμήμα Μοριακής Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο να κάνουμε εξαγωγή της φυκοκεανίνης, που είναι το μπλέ χρώμα φίκι και αποτελεί αντικαρκινική ουσία, που δεν μπορεί να παραχθεί από τίποτε άλλο στον κόσμο εκτός από τη σπιρουλίνα” και πρόσθεσε “ τον Μάρτιο του 2020 εκτιμώ ότι θα ρίξουμε στην αγορά προϊόν φυκοκεανίνης -το μπλέ χρώμα του φικιού-και θα ξεκινήσουμε την εμπορική μας δραστηριότητα”.

Μεταξύ άλλων, η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα, όπως επισήμανε ο κ. Κουλτσιάκης, έχει “ τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε μόνιμα άδεια για εξαγωγές από το Food and Drugs Administration των ΗΠΑ, όπου στέλνουμε μικρές ποσότητες, ελλείψει μεγάλων ποσοτήτων παραγωγής”.

Αφού τονίζει πως ο συνεργατισμός είναι “ υπέροχος”, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη, αλλά και τον στόχο του να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Οργάνωση Σπιρουλίνας, αλλά και να ανεγερθεί ένα Μουσείο Σπιρουλίνας στη Νιγρίτα Σερρών “ αφού το συγκεκριμένο προϊόν έβαλε την περιοχή μας στον παγκόσμιο χάρτη, παρά το πολύ μικρό μέγεθός της”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η σπιρουλίνα είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να προσελκύσει νέους αγρότες, ο κ. Κουλτσιάκης απάντησε “ ναι υπό προϋποθέσεις” και πρόσθεσε ότι “ είναι μια καλλιέργεια που για να ασχοληθεί κάποιος με αυτήν χρειάζεται θερμοκήπιο και αρχικό κεφάλαιο επένδυσης 200.000 ευρώ για να στήσει μια μικρή μονάδα”.

Διευκρίνισε δε ότι “ εάν κάποιος ασχοληθεί καιροσκοπικά, χωρίς συμμαχίες με καθηγητές και καταρτισμένους επιστήμονες, τότε θα αποτύχει”, αφού όπως πρόσθεσε “ υπάρχουν μυστικά και μέθοδοι για την καλλιέργεια, που εάν δεν τα γνωρίζει κάποιος, μπορεί να χάσει την παραγωγή του σε μόλις πέντε λεπτά”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Προτείνω
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Οικονομία
Τα τέλη κυκλοφορίας 2020 αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet έως και τις 15 Νοεμβρίου. Όπως φαίνεται οι πληρωμές δεν θα έχουν καμία μεταβολή από πέρυσι, καθώς οι αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών, θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.  Καμία ελάφρυνση δεν θα υπάρξει φέτος, αφού στα ταμεία του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν 1,2 δισ. ευρώ καθώς οι ιδιοκτήτες των οχημάτων καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1...
Διάφορα
Η Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε εντολή στο θέμα του Joker στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ενώ πηγές του υπ. Πολιτισμού ανέφεραν ότι η καταγγελία στις δύο υπαλλήλους έφθασε από ανταγωνιστική εταιρεία διανομής ταινιών. Υπενθυμίζεται, πως το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία εντολή από το υπ. Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για «ανοίκεια» ενέργεια των δύο υπαλλήλων. «Δεν ρώτησαν ούτε ενημέρωσαν την...
Διάφορα
Σε συμβολική κατάληψη των γραμμών στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Άδενδρο λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη προχωρούν το πρωί της Δευτέρας (21/10) ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκηδόνος και κάτοικοι της περιοχής. Αίτημα τους είναι η ενίσχυση των εκπαιδευτικών στις σχολικές δομές, καθώς, όπως καταγγέλλουν, υπάρχει σοβαρή έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης οι διαμαρτυρόμενοι θα μεταβούν στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής...
Διάφορα
Στα χέρια του προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκου Ταχιάου, βρίσκεται αίτημα της αναδόχου εταιρείας για παράδοση του έργου το 2025, και όχι το 2023, που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.   «Ήδη εδώ και μία βδομάδα ο ανάδοχος έχει υποβάλει αίτημα στην Αττικό Μετρό για παράταση συνολικής προθεσμίας του έργου μέχρι τον Μάρτιο του 2025, εφόσον συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς και με τη λύση η οποία είναι εν ισχύι, και μην εκπλαγείτε, δεν είναι η λύση...
Πολιτική
Η ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, οι προοπτικές ανάπτυξης του ΟΛΘ καθώς και η επένδυση στο Παλιούρι Χαλκιδικής, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη...
Διάφορα
Κλειστοί δρόμοι για πέντε ημέρες στη Θεσσαλονίκη, για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου. Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, στα πλαίσια του εορτασμού του Πολιούχου Αγ. Δημητρίου και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στον κεντρικό Δήμο της πόλης μας θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις, συνεπεία οποίων θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: α. ΤΕΤΑΡΤΗ (23-10-2019): Κατά τις ώρες 07.30΄- 16.0...
Διάφορα
Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας ορίζεται η 26η Οκτωβρίου 2019, επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ισχύει η απόφαση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 1558, τεύχος δεύτερο, 15/11/2005 – κανονιστική απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης 22/οικ.13248/21-10-2005), η οποία δεν έχει ανακληθεί έως...
Διάφορα
Σε φάση ανάπτυξης, αλλά με σημαντικές προκλήσεις μπροστά της, βρίσκεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας Σε φάση ανάπτυξης, αλλά με σημαντικές προκλήσεις μπροστά της, βρίσκεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας, που κινείται πλέον σε θετικούς ρυθμούς μετά μια σχεδόν δεκαετία κρίσης.   Οι τιμές των κατοικιών, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της Alpha Bank, που βασίζεται και σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία, η οποία επιταχύνθηκε ιδιαίτερα...
Διάφορα
Από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 στο Ξενοδοχείο Porto Palace Η KEM Franchise ενημερώνει το επενδυτικό κοινό πως η 14η Έκθεση KEM Franchise Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μία χρονιά, από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 στο Ξενοδοχείο Porto Palace στην Θεσσαλονίκη (26ης Οκτωβρίου 65, Νέο Λιμάνι). Στην έκθεση συμμετέχουν επιτυχημένες αλυσίδες franchise καθώς και πολλές νεοεισερχόμενες στον κλάδο. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να διαλέ...