Η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα του Ε. Κουλτσιάκη, συστήνεται σε παιδιά και “ταξιδεύει” στη ΝASA

Τη βιολογική σπιρουλίνα από τα Θερμά Νιγρίτας του Ευάγγελου Κουλτσιάκη, που αποτελεί τον πρώτο Έλληνα παραγωγό που...τόλμησε την καλλιέργειά της στην Ελλάδα πριν από 28 χρόνια, θα συμπεριλάβει στο παιδικό μενού του αστροναύτη η Clobus Hellas Test By NASA, το οποίο θα διατίθεται σε διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει να “ τρέχει” τέλος Οκτωβρίου στο ΝΟΗΣΙΣ.

Μάλιστα, πακέτα με την συγκεκριμένη ελληνική βιολογική σπιρουλίνα, “ πήραν” ήδη το “ μακρύ” δρόμο για τη ΝΑSΑ στην Ουάσινγκτον και σε διάστημα από δύο έως και έξι μήνες “ θα ξεκαθαρίσει το εάν θα μπορούσε το συγκεκριμένο προϊόν από τις Σέρρες, να περάσει με επιτυχία από τα πρωτόκολλα ασφαλείας και έτσι να ενσωματωθεί στη διατροφή των αστροναυτών που επιχειρούν στο Διάστημα”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόσωπος της Globus Hellas Test By NASA, Σταύρος Σεκερτζής.

“ Ξεκινήσαμε συνεργασία με την Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ και τα σχετικά έγγραφα για να την επισφραγίσουμε τα υπογράψαμε πρόσφατα”, επισήμανε ο κ. Σεκερτζής, προσθέτοντας “ θα προσθέσουμε τη σπιρουλίνα της προαναφερόμενης εταιρείας στο παιδικό μενού του αστροναύτη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού, διαδραστικού προγράμματος που θα τρέξει από τον Οκτώβριο στο ΝΟΗΣΙΣ”.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο κ. Σεκερτζής, τα παιδιά θα ασχοληθούν και θα ενημερωθούν -μεταξύ άλλων- πώς φυτεύουν οι αστροναύτες στο Διάστημα και πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια βιόσφαιρα που ενσωματώνει τις ισχυρότερες λειτουργίες της γης”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε με ενθουσιασμό: “ είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με βιόσφαιρα” και υπενθύμισε ότι η βιόσφαιρα αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του πλανήτη και περιλαμβάνει τον αέρα, το έδαφος, τo οικολογικό σύστημα που ενσωματώνει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και τις μεταξύ τους σχέσεις, περιλαμβανόμενης της αλληλεπίδρασής τους με τα στοιχεία της λιθόσφαιρας (πετρώματα), της υδρόσφαιρας (νερό), και της ατμόσφαιρας (αέρας).

Επισημαίνεται ότι στο μαθητικό πακέτο του αστροναύτη που θα παίρνουν οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο προαναφερόμενο πρόγραμμα στο NOΕSIS, πέραν του πακέτου με τις 30 ταμπλέτες ελληνικής βιολογικής σπιρουλίνας, θα συμπεριλαμβάνονται και υγιεινά προϊόντα άλλων πέντε ελληνικών εταιρειών.

Τα παιδιά....οι καλύτεροι πρεσβευτές στης σπιρουλίνας

“ Μετά από 28 χρόνια παραγωγής σπιρουλίνας, ήρθε η ώρα να μπει αυτή στην ζωή των μαθητών”, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ελληνικής Βιολογικής Σπιρουλίνας, στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών, Ευάγγελος Κουλτσιάκης, προσθέτοντας πως “ είναι εξαιρετικά σημαντική η προαναφερόμενη εξέλιξη. Η σπιρουλίνα είναι η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο και δεν είναι καθόλου τυχαίο που αποτελεί την τροφή των αστροναυτών”.

Υπογραμμίζοντας “ τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της σπιρουλίνας”, ο κ. Κουλτσιάκης σημείωσε ότι “ η συνεργασία με την Globus Hellas Test By NASA, στοχεύει στο να διαδοθούν τα ευεργετικά οφέλη κατανάλωσης σπιρουλίνας από μικρή ηλικία”.

Σε 40 τόνους οι εισαγωγές σπιρουλίνας στην Ελλάδα

“ Τεράστια καταγράφεται η ζήτηση ελληνικής βιολογικής σπιρουλίνας από το εξωτερικό, με τη χώρα μας να παράγει 20 τόνους ετησίως και να εισάγει 40 τόνους επιπλέον”, επισήμανε ο Ευάγγελος Κουλτσιάκης, που αποτελεί τον πρώτο Έλληνα παραγωγό που...τόλμησε την καλλιέργειά της στη χώρα μας το 1989.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Νιγρίτα Σερρών λειτουργούν “ τρεις μονάδες σπιρουλίνας και άλλες δύο στο νομό, μία μικρή στο Σιδηρόκαστρο και μια νεοιδρυθείσα στο Σκούταρι 200 τ.μ και μία στην Κρήτη, όπου γίνεται παραγωγή σπιρουλίνας χωρίς τη χρήση γεωθερμίας, έκτασης 500 τ.μ” και συμπλήρωσε “ όλες αυτές οι μονάδες, με τις τρεις να έχουν πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου μονάδας, παράγουμε 20 τόνους σπιρουλίνας”.

Η μονάδα του κ. Κουλτσιάκη, στα Θερμά Νιγρίτας Σερρών, είναι έκτασης 2.000 τ.μ και η παραγωγή ανέρχεται συνολικά σε δύο με τρεις τόνους, ενώ όπως πρόσθεσε ο ίδιος “ έχουμε ένα δίκτυο 5.000-6.000 πελατών σε όλη την Ελλάδα, που τους τροφοδοτούμε απευθείας στο σπίτι τους και καταναλώνουν ανά μήνα τρία κουτιά σπιρουλίνας, ήτοι 150 γραμμάρια”. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική βιολογική σπιρουλίνα τροφοδοτεί με το προϊόν της 150-200 φαρμακεία στην Ελλάδα, 12 φαρμακαποθήκες, γυμναστήρια και πράσινες γωνιές σε διάφορα καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, η ελληνική βιολογική σπιρουλίνα, τροφοδοτεί με το προϊόν της 20 γυμναστήρια στην Ρωσία και πραγματοποιεί εξαγωγές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Βέλγιο και Κύπρο, ενώ όπως γνωστοποίησε ο κ. Κουλτσιάκης, “ μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να μπούμε στα Harrods στην Αγγλία, με τα κουλουράκια σπιρουλίνας μας”.

Επιπλέον, όπως επισήμανε, η ελληνική βιολογική σπιρουλίνα θα δώσει το “ παρών” σε δύο εκθέσεις, τον Νοέμβριο στη Δανία και τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι, “ και με τις δουλειές που θα κλείσουμε θα έχουμε εξασφαλίσει και τη διάθεση όλης της παραγωγής μας στην παρούσα φάση”.

Οπως εξήγησε, “ μειώνοντας τα λειτουργικά μας κόστη σε ποσοστό 70% την τελευταία τριετία, εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα επέκτασης της μονάδας μας κατά 1.500 τ.μ, δίπλα στην υπάρχουσα” και πρόσθεσε “ αυτή θα είναι έτοιμη το 2020, θα αυξήσει την συνολική παραγωγή μας κατά 80% και θα πάμε έτσι στους 5-5,5 τόνους”. Επισήμανε ότι συνολικά οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει για την επιχειρηματική του δραστηριότητα μέχρι σήμερα, σχετικά με την καλλιέργεια σπιρουλίνας, έχει δαπανήσει συνολικά ποσό ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα, ο κ. Κουλτσιάκης επισημαίνοντας ότι η εταιρεία του κάνει παραγωγή και μεταποιεί σε συνεργασία με άλλες πέντε επιχειρήσεις στον νομό Σερρών, ανέφερε “ φτιάχνουμε μεταξύ άλλων ταχίνι- μέλι- σπιρουλίνα, τσοκολίνο σπιρουλίνα, φυστικοβούτυρο σπιρουλίνα, και σε συνεργασία με επιχείρηση της Κρήτης κάνουμε χαρουπόμελο με σπιρουλίνα που έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά τον τελευταίο μήνα”.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα παράγει και διαθέτει σειρά καλλυντικών σε συνεργασία με μονάδα στη Βουλγαρία και "προσφέρουμε έτσι ενυδατική κρέμα ημέρας, πολυδραστικό συσφικτικό ορό ανάπλασης και μάσκα ανάπλασης με βάση φυσικά τη σπιρουλίνα”.

Οι μελέτες, οι συνεργασίες, η...φυκοκεανίνη

Σε “ μελέτη που κάναμε με τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών- Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος έχει επιλεγεί στην Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών στον τομέα τοξικολογίας και διατροφής, αποδείχθηκε ότι η σπιρουλίνα είναι η καλύτερη που κυκλοφορεί στον κόσμο, ειδικά όταν συμπεριληφθεί σε καλλυντικά”, επισήμανε ο κ. Κουλτσιάκης, προσθέτοντας “ σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή αθλητιατρική και πάλι με τον κ. Κουρέτα σε μελέτη που κάναμε αποδείξαμε ότι η σπιρουλίνα σταματά στους αθλητές το αντιοδειδωτικό στρες κατά 40% και αυξάνει τα ρεκόρ κατά 12% σε ολυμπιακό επίπεδο”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, “ συνεργαζόμαστε με το τμήμα Μοριακής Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο να κάνουμε εξαγωγή της φυκοκεανίνης, που είναι το μπλέ χρώμα φίκι και αποτελεί αντικαρκινική ουσία, που δεν μπορεί να παραχθεί από τίποτε άλλο στον κόσμο εκτός από τη σπιρουλίνα” και πρόσθεσε “ τον Μάρτιο του 2020 εκτιμώ ότι θα ρίξουμε στην αγορά προϊόν φυκοκεανίνης -το μπλέ χρώμα του φικιού-και θα ξεκινήσουμε την εμπορική μας δραστηριότητα”.

Μεταξύ άλλων, η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα, όπως επισήμανε ο κ. Κουλτσιάκης, έχει “ τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε μόνιμα άδεια για εξαγωγές από το Food and Drugs Administration των ΗΠΑ, όπου στέλνουμε μικρές ποσότητες, ελλείψει μεγάλων ποσοτήτων παραγωγής”.

Αφού τονίζει πως ο συνεργατισμός είναι “ υπέροχος”, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη, αλλά και τον στόχο του να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική Οργάνωση Σπιρουλίνας, αλλά και να ανεγερθεί ένα Μουσείο Σπιρουλίνας στη Νιγρίτα Σερρών “ αφού το συγκεκριμένο προϊόν έβαλε την περιοχή μας στον παγκόσμιο χάρτη, παρά το πολύ μικρό μέγεθός της”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η σπιρουλίνα είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να προσελκύσει νέους αγρότες, ο κ. Κουλτσιάκης απάντησε “ ναι υπό προϋποθέσεις” και πρόσθεσε ότι “ είναι μια καλλιέργεια που για να ασχοληθεί κάποιος με αυτήν χρειάζεται θερμοκήπιο και αρχικό κεφάλαιο επένδυσης 200.000 ευρώ για να στήσει μια μικρή μονάδα”.

Διευκρίνισε δε ότι “ εάν κάποιος ασχοληθεί καιροσκοπικά, χωρίς συμμαχίες με καθηγητές και καταρτισμένους επιστήμονες, τότε θα αποτύχει”, αφού όπως πρόσθεσε “ υπάρχουν μυστικά και μέθοδοι για την καλλιέργεια, που εάν δεν τα γνωρίζει κάποιος, μπορεί να χάσει την παραγωγή του σε μόλις πέντε λεπτά”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις

Σχόλια

Πολιτισμός
Τετάρτη 29/1, στις 8μμ, με τον κ. Δημήτρη Μπαρμπαδήμο, συγγραφέα του βιβλίου "3906 μ.Χ. - Θεμελιώνοντας το Μέλλον", στο Νέο Θεμέλιο (Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο.) -Είναι άραγε το Μέλλον αποτέλεσμα της δράσης μας στο Παρόν ή μήπως θα μπορούσε το Παρόν μας να αλλάξει αν φέρουμε στο σήμερα οράματα και ιδέες Μέλλοντος;  -Είναι εφικτό να ενσαρκωθεί μια "Ουτοπία"; -Είναι ο χρόνος γραμμικός ή μήπως μπορούμε να κινηθούμε σ' αυτόν όπου θέλουμε, αν συντονιστούμ...
Πολιτισμός
Το μετρό στη Θεσσαλονίκη ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του φαίνεται ότι επιρεάζει και αλλάζει ριζικά πολλά πράγματα στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αναδείχτηκε ο σημαντικός πολιτιστικός πλούτος της πόλης. Μια ενιαία και τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή που υπολογίζεται ότι καλύπτει μια συνολική έκταση περίπου 20.000 τ.μ. Ήδη αυτούς τους μήνες που διανύουμε βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την διάθε...
Διάφορα
Διακοπές ρεύματος είναι προγραμματισμένες για αύριο, Κυριακή, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, χωρίς ρεύμα θα μείνουν οι καταναλωτές στην περιοχή του Ωραιοκάστρου από τις 08:00 έως τις 11:00. Συγκεκριμένα, θα επηρεαστεί όλη η περιοχή πάνω από τη Συμμαχική Οδό όλο το Παλαιόκαστρο με τα αντλιοστάσια, βουστάσια, πτηνοτροφεία φ/β Αιβαζιδη και οι Ματακος, Βασιλειάδης, καλονη, κιτσιος, κουντη, Μπελλη, Σεφερογλου & Τιμολέων. Επίσης, από τις 08:0...
Οικονομία
«Η ελληνική οικονομία βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της κυρίως λόγω του περιορισμού του κόστους εργασίας» επεσήμανε χθες, Παρασκευή, ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.  Ο κ. Μασούτης εκτίμησε πως παρατηρείται ένα κλίμα αισιοδοξίας στην καθημερινότητα τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια σημείωσε πως η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει παθογένειες δεκαετιών ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός...
Υγεία
Ενώ οι Βρετανοί, όπως είναι γνωστό, πιστεύουν ότι ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι και τόσο υπερβολικό καθώς η καθημερινή κατανάλωσή του βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος. Γνωρίζουμε ήδη ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της γνωσιακής παρακμής, των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη τύπου 2. Τώρα, σε μια...
Κοινωνία
Μοιάζει με παιχνίδι αλλά στην πραγματικότητα οδηγεί σε καταστάσεις μπούλινγκ και ακραίου εξευτελισμού. Μία επικίνδυνη μόδα που έρχεται από το Διαδίκτυο και έχει εισβάλει στα σχολεία. Μικρά παιδιά που μπαίνουν σε επικίνδυνες δοκιμασίες για χάριν εντυπωσιασμού. Μαθητές, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να οδηγήσουν μία μαθήτρια  Δημοτικού να γλείψει τουρκική τουαλέτα.  Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στους γονείς της το θύμα του περιστατικού, μία μαθήτρια της Β' Δημοτι...
Υγεία
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τον φονικό κοροναϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στην Κίνα, ενώ από χθες έχουμε και τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Γαλλία. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κοροναϊό μέσα από12 ερωταπαντήσεις για τη μετάδοση, τα συμπτώματα και τους κινδύνους του • Ποιος είναι ο νέος ιός; Ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται...
Οικονομία
Συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΑ-ΘΕΣΣ Ο Δήμαρχος Θέρμης, κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, συναντήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλονίκη, με τον Γενικό Διευθυντή, κ. Λεωνίδα Μπακούρα και στελέχη της Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε το Δήμαρχο για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο εντός του 2020 θα τροφοδοτηθεί η Καρδία του δήμου Θέρμης. Στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης προβλέπονται επεν...
Οικονομία
Νέο, ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, επιδιώκεται να δημιουργηθεί με τις διατάξεις που προωθούνται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)». Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επιχειρείται, επίσης, η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ενώ ολοκληρώνεται οριστικά η μεγαλύτερη διοικητική και...