Θεσσαλονίκη: Η προκήρυξη για θέσεις στη Σχολή Ξεναγών – Αιτήσεις από 14/10

Έπειτα από 10 χρόνια η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης θα δεχθεί και πάλι σπουδαστές, καθώς ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας υπέγραψε τη σχετική προκήρυξη. Για μια πολύ σημαντική εξέλιξη κάνουν λόγο οι επαγγελματίες ξεναγοί μιλώντας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο επάγγελμα η εκπαίδευση είναι" το Α και το Ω". Ωστόσο, το κτίριο που θα στεγάσει τη Σχολή Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη απαιτεί τεχνικές εργασίες πριν υποδεχθεί τους 40 σπουδαστές, καθώς η αδράνεια αρκετών ετών έχει επιφέρει φθορές στο διατηρητέο του 1925 της οδού Ιλιάδος 9-11.

Αυτήν την στιγμή λαμβάνονται τα απαραίτητα προσωρινά μέτρα προστασίας και γύρω από το κτίριο έχουν τοποθετηθεί κορδέλες που εφιστούν την προσοχή των περαστικών για κίνδυνο τραυματισμού από πτώση σοβάδων (δείτε φωτ. παρακάτω).  Τα σημεία του κτιρίου όπου σημειώνεται πτώση σοβάδων θα καλυφθούν, μέχρι να προκηρυχθεί δημόσιο τεχνικό έργο από το υπουργείο Τουρισμού για τις επισκευές που απαιτούνται στο κτίριο.

Σε επικοινωνία του Τύπου Θεσσαλονίκης με τη σχολή επισημάνθηκε ότι εκτιμάται ότι οι επισκευές που απαιτούνται πιθανόν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των μαθημάτων, καθώς δεν είναι μεγάλης έκτασης.

Σημειώνεται ότι το κτίριο αποκαταστάθηκε το 1998-99. Ωστόσο το 2010 έκλεισε και είχε παραμείνει ανενεργό, γι' αυτό και απαιτούνται εργασίες συντήρησης του.

sholi_xenagon.jpg sholi_xenagon3.jpg

Διετής φοίτηση για 40 σπουδαστές

Σημειώνεται ότι η σχολή ξεναγών είναι διετούς διάρκειας και οι υποψήφιοι με ελληνική υπηκοότητα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει αποδεδειγμένα από ελληνικό λύκειο ή από ελληνικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι προκηρυσσόμενες θέσεις για εισαγωγή σπουδαστών σε κάθε Σχολή, καλύπτονται σε ποσοστό 70% από αποφοίτους Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και σε ποσοστό 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα πρέπει να υποβληθούν από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 έως και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 και ήδη εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον παρόλο που οι θέσεις είναι μόνο 40.

Απαραίτητη η εκπαίδευση για το επάγγελμα του ξεναγού

«Η Θεσσαλονίκη μετά από 10 χρόνια, αποκτά και πάλι μια αναβαθμισμένη Σχολή Ξεναγών, που θα αναδείξει ικανά και εξειδικευμένα επαγγελματικά στελέχη. Αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε το χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες», σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας.

Για μια πολύ σημαντική εξέλιξη έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κρίτων-Ισίδωρος Πιπέρας, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών. Όπως είπε μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ήταν κάτι που το περίμεναν χρόνια.

"Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση για το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι το Α και το Ω. Αν δεν έχεις εκπαιδευτεί στην κατάλληλη σχολή δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε όλες τις απαιτήσεις που έχει αυτό το επάγγελμα. Οι σχολές ξεναγών έπρεπε όχι μόνο να μην είχαν κλείσει αλλά να λειτουργούν και σε πολλές πόλεις. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει στο μέλλον", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιπέρας που ασκεί πολλά χρόνια το επάγγελμα του ξεναγού.

Αυτήν την στιγμή σχολή ξεναγών λειτουργεί μόνο στην Αθήνα (άνοιξε το 2017), ενώ παλαιότερα λειτουργούσαν σχολές σε Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα, ενώ κατά καιρούς είχαν λειτουργήσει και στο Μεσολόγγι στην Μυτιλήνη.

"Τουλάχιστον σε Ρόδο, Κρήτη και Ιόνιο θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν γιατί πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς και χρειάζονται οι ξεναγοί. Είναι ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας", τονίζει ο κ. Πιπέρας.

"Παράνομοι ξεναγοί δρουν ανεξέλεγκτα" και στη Θεσσαλονίκη

Το βασικό πρόβλημα στο επάγγελμά μας, συνεχίζει ο κ. Πιπέρας, δεν είναι η απορρόφηση, είναι ότι υπάρχουν παράνομοι ξεναγοί." Όλοι αυτοί οι οποίοι χρίζονται ξεναγοί χωρίς να έχουν πάει σε σχολή, μαζεύουν κόσμο μέσω διαδικτύου και το παίζουν ξεναγοί. Δυστυχώς ενώ ο νόμος το απαγορεύει και προβλέπει και μεγάλα πρόστιμα, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος", λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι δρουν ανεξέλεγκτα ειδικά σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αρχικά όπως λέει ο ίδιος, δημιουργεί ανεργία στο επάγγελμα, ενώ είναι και δυσφήμιση της χώρας γιατί "δεν ξέρουν να πουν ούτε τα βασικά ιστορικά στοιχεία" ενώ "πολλές φορές δυσφημούν την Ελλάδα επί τούτου". Πολλοί ξένοι το παίζουν ξεναγοί και λένε για π.χ. τα σκουπίδια που βλέπετε στους δρόμους είναι επειδή οι Έλληνες είναι βρωμιάρηδες. Επίσης φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν , τονίζει ο κ. Πιπέρας, ο οποίος εκτιμά ότι το κράτος έχει καταλάβει ότι είναι ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα για τον τουρισμό, για το οποίο πρέπει κάποιος να εκπαιδευτεί. "Άσχετα από το πόσα πτυχία μπορεί να έχει ήδη, πρέπει να βγάλει την επαγγελματική σχολή. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχω τρία πτυχία αυτομάτως μπορώ να γίνω ξεναγός. Υπάρχει λόγος που το επάγγελμα είναι νομοθετημένο", υπογραμμίζει.

Σήμερα οι επαγγελματίες ξεναγοί αριθμούν τους 3.000-3.500 πανελλαδικά και κατά την άποψη του Σωματείου πρέπει να υπάρχουν περισσότερες σχόλες στις οποίες μάλιστα να γίνεται εισαγωγή κάθε χρόνο και όχι κάθε διετία.

"Να δίνονται εξετάσεις στη γλώσσα"

Το σωματείο έχει ζητήσει επίσης να επανέλθει και το σύστημα εισαγωγής στη σχολή με εξετάσεις, όπως ήταν παλιά, ιδιαίτερα για τη ξένη γλώσσα. Αυτήν τη στιγμή μπορούν να μπουν στη σχολή όσοι έχουν χαρτί που βεβαιώνει ότι μιλούν μια ξένη γλώσσα σε επίπεδο Γ2.

"Είναι το ίδιο  με τους δημόσιους υπαλλήλους. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος μιλάει την αγγλική. Το επάγγελμά μας είναι προφορικό πρέπει να μπορεί κανείς να μιλάει καλά.

Με τις γραπτές-προφορικές εξετάσεις στη γλώσσα διασφαλίζεις το επίπεδο", επισημαίνει ο κ. Πιπέρας.

Το σωματείο καλύπτει πάνω από 26 διαφορετικές γλώσσες. Αλλά υπάρχουν πολλοί παράνομοι σε Ρώσικα, γλώσσες ανατολικής Ευρώπης, Κινέζικα κλπ όπως λέει ο κ. Πιπέρας. "Σε κινεζόφωνους υπάρχει έλλειψη και εκεί βρίθει η παρανομία", τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους Κινέζους 2ης και 3ης γενιάς ώστε να σπουδάσουν σε σχολές ξεναγών, "αντί να έχουμε παράνομους που το παίζουν ξεναγοί".

Προϋποθέσεις εισαγωγής στη Σχολή

Αναλυτικότερα, στις Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν

τους όρους της προκήρυξης και αλλοδαποί υπήκοοι κρατών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον διαμένουν νομίμως στη χώρα και πληρούν τους όρους της προκήρυξης.

Τόσο οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Ελλάδας όσο και οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Γ1/C1 του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι υποψήφιοι με ελληνική υπηκοότητα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει αποδεδειγμένα από Ελληνικό Λύκειο ή από ελληνικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι προκηρυσσόμενες θέσεις για εισαγωγή σπουδαστών σε κάθε Σχολή, καλύπτονται σε ποσοστό 70% από αποφοίτους Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και σε ποσοστό 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον μιας (πέραν της ελληνικής) ξένης γλώσσας.

Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης (Ταχ. Διεύθυνση:  Ιλιάδος 9-11, Τ.Κ. 546 41, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) και (Ταχυδρ. Θυρίδα 18012, Τ.Κ. 540 07) αίτηση, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά  σε ευκρινή φωτοαντίγραφα, από την Δευτέρα 14/10/2019 έως και την Παρασκευή 18/10/2019.

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις που θα αποσταλούν με συστημένη επιστολή γίνονται δεκτές, εφ’όσον η αποστολή τους γίνει μέσα στην παραπάνω οριζόμενη προθεσμία, ήτοι από 14/10/2019 μέχρι και 18/10/2019, σύμφωνα με την σφραγίδα ταχυδρομείου επί του φακέλου.

Δικαιολογητικά

Ειδικά για την κατηγορία των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην αίτηση του Παραρτήματος ΙΙΙ δηλώνεται υποχρεωτικά από τους υποψηφίους η κατηγορία εκπαίδευσης, βάσει της οποίας επιθυμούν να μοριοδοτηθούν. Σε περίπτωση που υποψήφιος απόφοιτος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν δηλώσει την κατηγορία εκπαίδευσης βάσει της οποίας επιθυμεί να μοριοδοτηθεί ή υποβάλλει αίτηση προκειμένου να μοριοδοτηθεί και για τις δύο κατηγορίες εκπαίδευσης, αποκλείεται από την διαδικασία επιλογής.

Με την αίτηση οι υποψήφιοι δηλώνουν υπεύθυνα ότι αποδέχονται τόσο την τήρηση και επεξεργασία των στοιχείων της αίτησης όσο και την ανάρτηση και δημοσιοποίηση εκείνων των στοιχείων, από τα προσωπικά τους δεδομένα, που είναι απολύτως απαραίτητα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, όπως αυτή περιγράφεται στην προκήρυξη.

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ

Πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Υγεία
Τα μονοακόρεστα λίπη από φυτικές πηγές μπορεί να συμβάλλουν στη μακροζωία αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, όχι μόνο από καρδιακές παθήσεις αλλά και από άλλες αιτίες Η προκαταρκτική έρευνα παρουσιάστηκε στη φετινή επιστημονική συνάντηση της American Heart Association για την επιδημιολογία και την πρόληψη, τον τρόπο ζωής και την καρδιομεταβολική υγεία, μια παγκόσμια ανταλλαγή των τελευταίων εξελίξεων στην καρδιαγγ...
Κοινωνία
«Εμείς πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να ρίχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά ότι στο δημογραφικό οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι εγκληματική», προσθέτει η κ. Γεννηματά. Επισημαίνει μάλιστα ότι το Κίνημα Αλλαγής με τροπολογία στη Βουλή προτείνει: 200 ευρώ το μήνα επίδομα για τα τρία (3) πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό από νεοσυσταθείσα Εθνι...
Οικονομία
Από 84 έως 1.764 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά που θα λάβουν με τις συντάξεις Απριλίου περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα μείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 7 Φεβρουαρίου.  Στη συνέχεια θα έλθει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και πιο μετά στην Ολομέλεια. Στόχος είναι η ψήφισή του έως τα τέλη Φεβρουαρίου.  Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30...
Εγκληματικότητα
Εξιχνιάσθηκε έπειτα από αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού και επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 24χρονου ημεδαπού που έλαβε χώρα πρωινές ώρες της 01-01-2020 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 20χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτ...
Πολιτική
Τη διαγραφή του Θεόδωρου Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η διαγραφή του κ. Ζαγοράκη ήταν απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. "Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφασή του Πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος...
Σπορ
Με κυβερνητική απόφαση του πρωθυπουργού καταργούνται οι εξοντωτικές κυρώσεις για θέματα όπως αυτό της ΕΕΑ. Έτσι, ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό παρά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η κυβέρνηση "άδειασε" τόσο τον υφυπουργό Αθλητισμού, όσο και την ίδια την ΕΕΑ και με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανατρέπει πλήρως την κατάσταση στην υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Με νομοθετική ρύθμιση καταργ...
Διάφορα
Τι αναφέρει η ανακοίνωση Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι για αύριο, Τετάρτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, από τις 8:00 έως τις 10:30 διακοπή ηλεκτροδότησης θα σημειωθεί στις οδούς: Ερμού (από Βενιζέλου έως Μενεξέ), Σπανδωνη, Βενιζέλου (από Βασ, Ηρακλείου εως Παπαδοπούλου), Ασκητου, στο κέντρο της πόλης. Από τις 8:00 έως τις 11:00 διακοπή ρεύματος θα σημειωθεί στις οδούς: Αγ. Γεωργίου (Από Κ. Καραμανλή έως Αγ. Στεφάνου), Αγαθουπόλεως...
Διάφορα
Ως στόχο έχουν την αλλαγή του φωτισμού και την τοποθέτηση νέων λαμπών, αλλά και την συντήρηση των κολονών που βρίσκονται στα πεζοδρόμια αριστερά και δεξιά του δρόμου. Συγκεκριμένα, η συντήρηση ηλεκτροφωτισμού πραγματοποιείται στις οδούς Μανουσογιαννάκη, Στρατηγού Δαγκλή με μέλημα του δήμου να υπάρξει γενική συντήρηση σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής. Δείτε φωτογραφίες του ThessToday.gr Πηγή: thesstoday.gr
Υγεία
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προήδρευσε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Υγείας ενέκρινε τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς και συντόνισε τις δράσεις των συναρμόδιων φορέων. Νοσοκομεία αναφορ...