Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε τι τιμή αναμένεται να αρχίσει φέτος η διάθεση

Σημαντική πτώση στην κατανάλωση - Μείωση του ΕΦΚ ζητούν οι βενζινοπώλες

Εννέα ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου διανομής πετρελαίου θέρμανσης η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα αρνητικά αποτελέσματα της εξομοίωσης των διαφορετικών Ε.Φ.Κ. πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, προτείνοντας αντί του επιδόματος θέρμανσης "το οποίο είναι κουτσό διότι καλύπτει ένα μέρος της κατανάλωσης των πολιτών και υπό προϋποθέσεις" να μειώσει η κυβέρνηση τον Ε.Φ.Κ. για όλους τους καταναλωτές. Τονίζει ότι η φορολογία δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο τους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης αλλά στα πλαίσια της ισονομίας όλες τις πηγές θέρμανσης. "Τι είναι δηλαδή οι καταναλωτές του πετρελαίου αποδιοπομπαίοι τράγοι;", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Φθηνότερη αναμένεται φέτος η τιμή

"Πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται με μέση τιμή στα 1,18-1,19 ευρώ το λίτρο. Φέτος με τις σημερινές και τωρινές τιμές (σ.σ. τιμές Παρασκευής) θα ξεκινούσε με 1,07 ευρώ το λίτρο", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Θέμης Κιουρτζής. Πέρυσι τα 1.000 λίτρα πετρέλαιο κόστιζαν 1.190 ευρώ και φέτος θα κοστίζουν 1.070, δηλαδή 120 ευρώ κάτω. Πάντως ο κ. Κιουρτζής σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ ευμετάβλητες και δεν είναι λίγες οι ημέρες που απομένουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για τα δεδομένα της πετρελαϊκής αγοράς. Οπότε οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παραπάνω νούμερα αφορούν την κατάσταση όπως διαμορφωνόταν την περασμένη Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από το υψηλότερο σημείο που ήταν το 2012 και μετά, έχει μειωθεί περίπου 65-70%. Μια ανάκαμψη σημειώθηκε το 2014 που είχε μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης με την κυβέρνηση Σαμαρά γιατί η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 60-70 λεπτά το λίτρο, όπως λέει ο κ. Κιουρτζής. Εκ των υστέρων δεν ανέκαμψε πάλι. Ενδεικτικό είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμα κρούσεις στα πρατήρια καυσίμων από τους πολίτες για να ενημερωθούν για παραγγελίες πετρελαίου.

"Γιατί ζητάμε μείωση του ΕΦΚ"

Εμείς, τονίζει ο κ. Κιουρτζής, ζητάμε μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης γιατί η θέρμανση είναι αγαθό. "Δεν είναι δίκαιο ο καταναλωτής που για θέρμανσή του επιλέγει το φυσικό αέριο να φορολογείται κατά πολύ λιγότερο από αυτόν που έχει πετρέλαιο θέρμανσης. Οποιαδήποτε θερμαντική πηγή ενέργειας πρέπει να έχει την ίδια φορολογία, γιατί οι πολίτες είναι ίσοι από το Σύνταγμα", τονίζει.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης στην επιστολή της προς του ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζει ότι η εξομοίωση των διαφορετικών  Ε.Φ.Κ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης  έγινε  με πρόσχημα την «πάταξη» του λαθρεμπορίου  και  "ήταν η απαρχή των δινών που επακολούθησαν". "Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης  ήταν η οικονομική καταστροφή  χιλιάδων πρατηριούχων οι οποίοι είτε  έκλεισαν  πρατήριά τους, είτε αυτά υφαρπάχθηκαν  από τις  εταιρίες χονδρικής. Λόγω της ανέχειας των πολιτών που δεν μπορούσαν να αγοράσουν καύσιμο για να ζεσταθούν είχε ως αποτέλεσμα την  τεράστια μόλυνση της ατμόσφαιρας από την καύση οποιονδήποτε ακαταλλήλων  υλικών και την  απώλεια τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά έσοδα", τονίζει. 

Συνεχίζοντας τονίζει ότι "είναι υποκριτικό να νοιάζεται η παγκόσμια κοινότητα για το περιβάλλον και η χώρα μας σε μία νύχτα με μία απόφαση να δημιουργεί τέτοια προβλήματα. Την τελευταία σεζόν με φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης η κατανάλωση  έφτασε τα 2,9 δις λίτρα και την επόμενη μετά την αύξηση του Ε.Φ.Κ  περιορίστηκε στα 900 εκατομμύρια λίτρα. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται ότι η κατανάλωση του  πετρελαίου  κίνησης αυξήθηκε μόλις 100 εκατομμύρια λίτρα, όταν μάλιστα τότε η επιλογή των αγοραστών και ιδιαίτερα των εμπορικών στόλων για πετρελαιοκίνητα  αυτοκίνητα ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Δηλαδή είχε ήδη προδιαγραφεί η άνοδος της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Αναρωτιόμαστε λοιπόν που πήγαν τα δισεκατομμύρια λίτρων που υποτίθεται  ότι ήταν προϊόντα λαθρεμπορίου; Χάθηκαν λοιπόν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια λίτρα από την αγορά τα οποία έγιναν ξύλα, pellet και ένα κομμάτι φυσικό αέριο χωρίς να επιτευχτεί κανένας στόχος. Σήμερα η αδικία παραμένει και οι καταναλωτές που για το  αγαθό της θέρμανσης επιλέγουν  πετρέλαιο, φορολογούνται υπέρμετρα περισσότερο από τους χρήστες άλλων θερμαντικών πηγών".

Λαμβάνοντας, όπως λέει, υπόψη ότι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγό φυσικού αερίου ή δεν διαθέτουν τα χρήματα για σύνδεση με αυτόν, η Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης ρωτά την Πολιτεία:

"Γιατί αυτή η διάκριση; Είναι δίκαιο; Βολευτήκαμε με τις επιταγές των μνημονίων;". Επίσης καλεί την πολιτεία να σκεφτεί ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένο κοστολόγιο για την ενέργειά τους  και καθίστανται μη ανταγωνιστικές.

Σύσκεψη ενόψει της έναρξης διανομής πετρελαίου

Όπως προαναφέραμε, η έναρξη της περιόδου διανομής πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει καλέσει σε πανελλαδική συγκέντρωση σήμερα για τα προβλήματα του κλάδου της αγοράς καυσίμων.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου στις 9 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7) και τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα που εξακολουθεί παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις της Πολιτείας να μαστίζει την αγορά καυσίμων, εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων και του καταναλωτή.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η πολυνομία και η γραφειοκρατία, που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και καθιστούν τους πρατηριούχους έρμαια στις διαθέσεις των ελεγκτικών αρχών.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο καθηγητής εργατικού και συνδικαλιστικού  δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, ο νομικός σύμβουλος της Π.Ο.Π.Ε.Κ Γιώργος Ξανθούλης και ο τεχνικός σύμβουλος της Π.Ο.Π.Ε.Κ Παναγιώτης Καρανάσιος.

Να σημειώσουμε τέλος ότι υπάρχουν σενάρια για ενδεχόμενες αλλαγές στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης φέτος και ειδικότερα για αύξηση του ποσού που θα χορηγείται αλλά και για αλλαγές στον τρόπο χορήγησης και τις γεωγραφικές περιοχές. Ωστόσο δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή επίσημες ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο.

 πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Δεν υπάρχουν ακόμη συστάσεις
Log in ,
to rate and recommend

Σχόλια

Υγεία
Τα μονοακόρεστα λίπη από φυτικές πηγές μπορεί να συμβάλλουν στη μακροζωία αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, όχι μόνο από καρδιακές παθήσεις αλλά και από άλλες αιτίες Η προκαταρκτική έρευνα παρουσιάστηκε στη φετινή επιστημονική συνάντηση της American Heart Association για την επιδημιολογία και την πρόληψη, τον τρόπο ζωής και την καρδιομεταβολική υγεία, μια παγκόσμια ανταλλαγή των τελευταίων εξελίξεων στην καρδιαγγ...
Κοινωνία
«Εμείς πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να ρίχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά ότι στο δημογραφικό οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι εγκληματική», προσθέτει η κ. Γεννηματά. Επισημαίνει μάλιστα ότι το Κίνημα Αλλαγής με τροπολογία στη Βουλή προτείνει: 200 ευρώ το μήνα επίδομα για τα τρία (3) πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό από νεοσυσταθείσα Εθνι...
Οικονομία
Από 84 έως 1.764 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά που θα λάβουν με τις συντάξεις Απριλίου περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα μείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 7 Φεβρουαρίου.  Στη συνέχεια θα έλθει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και πιο μετά στην Ολομέλεια. Στόχος είναι η ψήφισή του έως τα τέλη Φεβρουαρίου.  Λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30...
Εγκληματικότητα
Εξιχνιάσθηκε έπειτα από αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού και επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 24χρονου ημεδαπού που έλαβε χώρα πρωινές ώρες της 01-01-2020 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 20χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτ...
Πολιτική
Τη διαγραφή του Θεόδωρου Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η διαγραφή του κ. Ζαγοράκη ήταν απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. "Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Με απόφασή του Πρωθυπουργού, διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος...
Σπορ
Με κυβερνητική απόφαση του πρωθυπουργού καταργούνται οι εξοντωτικές κυρώσεις για θέματα όπως αυτό της ΕΕΑ. Έτσι, ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό παρά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η κυβέρνηση "άδειασε" τόσο τον υφυπουργό Αθλητισμού, όσο και την ίδια την ΕΕΑ και με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανατρέπει πλήρως την κατάσταση στην υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Με νομοθετική ρύθμιση καταργ...
Διάφορα
Τι αναφέρει η ανακοίνωση Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι για αύριο, Τετάρτη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, από τις 8:00 έως τις 10:30 διακοπή ηλεκτροδότησης θα σημειωθεί στις οδούς: Ερμού (από Βενιζέλου έως Μενεξέ), Σπανδωνη, Βενιζέλου (από Βασ, Ηρακλείου εως Παπαδοπούλου), Ασκητου, στο κέντρο της πόλης. Από τις 8:00 έως τις 11:00 διακοπή ρεύματος θα σημειωθεί στις οδούς: Αγ. Γεωργίου (Από Κ. Καραμανλή έως Αγ. Στεφάνου), Αγαθουπόλεως...
Διάφορα
Ως στόχο έχουν την αλλαγή του φωτισμού και την τοποθέτηση νέων λαμπών, αλλά και την συντήρηση των κολονών που βρίσκονται στα πεζοδρόμια αριστερά και δεξιά του δρόμου. Συγκεκριμένα, η συντήρηση ηλεκτροφωτισμού πραγματοποιείται στις οδούς Μανουσογιαννάκη, Στρατηγού Δαγκλή με μέλημα του δήμου να υπάρξει γενική συντήρηση σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής. Δείτε φωτογραφίες του ThessToday.gr Πηγή: thesstoday.gr
Υγεία
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προήδρευσε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Υγείας ενέκρινε τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς και συντόνισε τις δράσεις των συναρμόδιων φορέων. Νοσοκομεία αναφορ...