Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις το Σαββατοκύριακο

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις το Σαββατοκύριακο

Kapani Project, flashmob, Λίμνη κύκνων και άλλα πολλά μας επιφυλάσσει αυτό το Σαββατοκύριακο

Kapani project στο Καπάνι

kapani-project-2019-2.jpg

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο live, dj sets και street food ετοιμάζει στις 5 & 6 Οκτωβρίου το Kapani Project. Πού; Στην Κεντρική Αγορά Καπάνι, στη Θεσσαλονίκη. Δεκαοχτώ καλλιτέχνες συμμετέχουν και ετοιμάζουν μουσικά, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα στις δύο σκηνές που θα στηθούν, αλλά και στα στενά στο Καπάνι.

Εσείς δεν έχετε παρά να φορέστε άνετα παπούτσια και να διαλέξετε τι θα παρακολουθήσετε!

Και μην ξεχνάτε: τo 4ο Kapani Project αποτελεί και φέτος αναπόσπαστο κομμάτι των παράλληλων δράσεων του 54ου Φεστιβάλ Δημητρίων.

Flashmob στο Cosmos

flashmobballet2.jpg

Η Θεσσαλονίκη τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου με flashmob με θέμα Ballet Is For Everyone (#BalletIsForEveryone).

Εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι χορευτές της Θεσσαλονίκης θα λάβουν μέρος σε ένα θεαματικό flashmob στους διαδρόμους του Mediterranean Cosmos, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και ώρα 17.00.  Θα ξαφνιάσουν τους επισκέπτες του κέντρου, χορεύοντας  με τις μουσικές από τα γνωστά μπαλέτα και θα κάνουν ένα εντυπωσιακό «μάθημα μπαλέτου» στις κυλιόμενες σκάλες του εμπορικού κέντρου.  Η ιδέα του flashmob είναι να δείξουμε στον κόσμο της Θεσσαλονίκης πόσες μπαλαρίνες και χορευτές υπάρχουν στην πόλη μας και πόσο όμορφη και ωφέλιμη δραστηριότητα είναι.  

Οι σπουδαστές μπαλέτου, όλων των ηλικιών και επιπέδου, θα εμφανιστούν ξαφνικά ανάμεσα στον κόσμο (φορόντας πουέντ, στολές μπαλέτου, ρούχα προπόνησης αλλά και πιο casual ρουχα) και θα κατευθύνουν τον κόσμο στις κυλιόμενες σκάλες του κεντρικού διαδρόμου του κεντρου εμπορίας και εκδηλώσεων Mediterranean Cosmos.

Στις σκάλες, σαν να είναι μια ατελείωτη μπάρα, θα κάνουν κινήσεις σαν σε μάθημα μπαλέτου – και κατεβαίνοντας, θα παίρνουν μια όμορφη πόζα. Τέλος, οι θεατές θα δουν στον ίδιο διάδρομο  μια μικρή παράσταση μπαλέτου.

Όλο το flashmob μεταδίδεται Live στο Youtube και εντάσσεται στο πλαίσιο των live εκδηλώσεων που γίνονται σε όλο τον κόσμο. 

Θεματικός περίπατος στις «Μνήμες Κατοχικής Θεσσαλονίκης»

xenagisi_walkingtours.jpg

Θεματικό περίπατο στις «Μνήμες Κατοχικής Θεσσαλονίκης» ετοίμασε για την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 το Thessaloniki Walking Tours. Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Ο Ανδρέας Βενιανάκης  αφηγείται τα σημαντικά γεγονότα που  σημάδεψαν μια σκοτεινή περίοδο  με αφορμή τα κτήρια που είχαν επιτάξει στην πόλη οι ναζί κατακτητές.

Ανασύρουμε τη μνήμη μιας σκοτεινής περιόδου για τη Θεσσαλονίκη και αφηγούμαστε ιστορίες που συνδέονται μαζί της με αφορμή εμβληματικά κτήρια της πόλης τα οποία είχαν επιτάξει οι ναζί κατακτητές αλλάζοντας τη χρήση και τη λειτουργία τους.

Βασισμένη σε πρωτότυπη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή Ανδρέα Βενιανάκη η διαδρομή ρίχνει φως στις δομές της ναζιστικής κατοχής, τους μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής,  στα σκοτεινά πρόσωπα που τέθηκαν επικεφαλείς των μηχανισμών αυτών αλλά και σε όψεις μια σκληρής καθημερινότητας για τους κατοίκους της πόλης που μαστίζονταν από πείνα και κακουχίες.

Ξεκινώντας από την Πλατεία Ελευθερίας και καταλήγοντας  στα «Ηλύσια» επιχειρούμε να εισχωρήσουμε βαθύτερα στη πρόσφατη ιστορία και στα άγνωστα γεγονότα που έριξαν τη βαριά σκιά τους πάνω από τη Θεσσαλονίκη.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Ελευθερίας (από Μητροπόλεως) «.

Ώρα: 11 πμ. Συμμετοχή:10€. Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected] & 6978186901 & 6944476126.

«Η Λίμνη των κύκνων» στη Θεσσαλονίκη

limnikyknwn.jpg

H Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τη «Λίμνη των κύκνων» σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου για τρεις μοναδικές παραστάσεις στις 4, 5, 6 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την ΚΟΘ διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης.

H παραγωγή της Λίμνης των κύκνων του Μπαλέτου της ΕΛΣ αντιπαραθέτει εκτενή κομμάτια της πρωτότυπης χορογραφίας του μπαλέτου των Πετιπά / Ιβάνοφ, με μια νέα χορογραφική ματιά, επιχειρώντας να θέσει ερωτήματα, αλλά και να αναζητήσει απαντήσεις για το πώς μπορούν να «ξαναδιαβαστούν» σήμερα τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου του κλασικού χορού.

Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος ανασύρει ορισμένους από τους φόβους και τις έμμονες εικόνες της εποχής μας για να καταδυθεί στη δική του λίμνη. Ένα τοπίο σε μια εποχή μετά την καταστροφή. Ένα ερημωμένο βενζινάδικο για να θυμίζει έναν κόσμο που ξέμεινε από καύσιμα. Μια λίμνη όπου το φυσικό και το υπερφυσικό συνυπάρχουν κι εναλλάσσονται. Και κυρίως ο Πρίγκιπας Ζήγκφρηντ -ένας ρομαντικός ήρωας που αναμετράται διαρκώς με το απόλυτο- το μεταμορφωτικό βλέμμα του οποίου καθορίζει τη μορφή των γύρω του.

Το βλέμμα του Ζήγκφρηντ είναι άλλωστε ο κύριος φορέας της αφήγησης. Δικές του φαντασιακές προβολές είναι ο λευκός και ο μαύρος κύκνος, τους οποίους καλείται να κυνηγήσει και να σκοτώσει: καθώς δεν είναι παρά κομμάτια του εαυτού του, το βέλος του τόξου του θα βρει τελικά και τον ίδιο.

Ο Ρήγος  επιχειρεί μια μεταμοντέρνα ανάγνωση και μετατρέπει το κλασικό μπαλέτο σε κάτι που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε μετα-κλασικό, αφού συνδιαλέγεται και επαναπλαισιώνει το πρωτότυπο, δημιουργώντας ένα νέο έργο.

O Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Στη Λίμνη των κύκνων παρουσιάζω μια εκδοχή που φλερτάρει με τη γοητεία του κλασικού χορού με έναν σύγχρονο τρόπο νεοκλασικού ενδιαφέροντος. Μια εκδοχή προσαρμοσμένη στην τεχνική που διαθέτει το μπαλέτο της ΕΛΣ. Πιστεύω ότι όλες οι κλασικές χορογραφίες με την ανάλογη ερμηνεία μπορούν να μοιάζουν σύγχρονες. Έχω κρατήσει κάποια κομμάτια της κλασικής χορογραφίας των Ιβάνοφ και Πετιπά σχεδόν αυτούσια, μιας και τόσα χρόνια μετά τη δημιουργία τους μου φαίνονται σχεδόν σημερινά. Ο κλασικός χορός χρειάζεται υψηλή τεχνική και εκφραστικότητα. Παράλληλα, αν ξεπεράσεις το κομμάτι της παντομίμας που υπάρχει στα έργα αυτά, το κλασικό μπαλέτο έχει εξελιχθεί ως τεχνική και τέχνη. Οι ήρωες κρατάνε τα χαρακτηριστικά της κλασικής εκδοχής, μόνον που οι ρόλοι παρουσιάζονται ως προβολές του ίδιου του πρίγκιπα. Βλέπω τους ρόλους του λευκού και του μαύρου κύκνου ως τις δύο πλευρές του ίδιου προσώπου. Την αθωότητα και την ανάγκη για αυτοκαταστροφή που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος. Την ανθρώπινη ύπαρξη την έλκει το καλό και το κακό. Αυτό το βρίσκω ιδιοφυές σε αυτό το έργο και είναι ένα από τα στοιχεία που θέλω να αναδείξω. Το πώς, δηλαδή, παρουσιάζονται οι δύο εκδοχές της ανθρώπινης ύπαρξης, η καλή και η κακή».

Η περιοδεία  υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Είσοδος:  40€,  30€, 25€ & 12€ (μειωμένο). Προπώληση : www.tch.gr,  www.ticketservices.gr & tickets.public.gr – Public.gr. Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσική Θεσσαλονίκης  (τηλ.2310 895.938-9)  & Εκδοτήρια Πλ. Αριστοτέλους.

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» στο Βασιλικό Θέατρο

ypiretis.jpg

Ο ευφάνταστος και παμπόνηρος Τρουφαλντίνο μετακομίζει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, για να ξεσηκώσει με τις περιπέτειες και τα τεχνάσματά του το κοινό μετά από τη μεγάλη αγάπη που «εισέπραξε» από τους θεατές μέχρι σήμερα. Μια από τις πιο πετυχημένες παραγωγές της περσινής χρονιάς, ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων,  ώστε να την δουν όσοι δεν πρόλαβαν και να την ξαναδούν όσοι την απόλαυσαν.

Ένα  γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, ανατροπών και κωμικών καταστάσεων, σε ένα  έργο γραμμένο από τον αναμορφωτή της Ιταλικής κωμωδίας, Κάρλο Γκολντόνι, που σατιρίζει ανελέητα την κοινωνία της εποχής του, παραμένοντας, ωστόσο,  κλασικό αλλά και επίκαιρο έως και σήμερα. Η ευρηματική μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και η δημιουργική σκηνοθεσία του Μιχάλη Σιώνα ζωντανεύουν  επί σκηνής μια από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο κοινό.

Στο ρόλο του Υπηρέτη ο Θανάσης Ραφτόπουλος.

Παραστάσεις Τετάρτη στις 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 |Κυριακή στις 20:00.

Με υπέρτιτλους στα αγγλικά κάθε Παρασκευή. Είσοδος από 5 έως 13 ευρώ.

Οθέλλος στο Αμαλία

politismos_otheloskaterina-loubari-fasoi.jpg

Με τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ καταπιάνεται ο Χάρης Φραγκούλης. Η παράσταση που σκηνοθετεί για την ομάδα Kursk παίζεται από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71).

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, Σκηνοθεσία Χάρης Φραγκούλης, Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Πανουργιά, Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος, Αρχικός σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Προσαρμογή φωτισμών:  Τζάνος Μάζης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Κορίνα Άννα Γκουγκουλή, Βοηθός σκηνογράφου: Φωτεινή Ιατρού, Hair styling: Talkin’ Heads, Οργάνωση παραγωγής: Ερωτόκριτος Κοτσιλίνης, Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη, Εκτέλεση Παραγωγής: Αμαλία Πολιτισμός ΙΚΕ.

 Παίζουν: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος

Παραστάσεις: 3 έως 6 & 9 έως 13 Οκτωβρίου, Ώρα 21.00. Είσοδος: 15€ & 13 € μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων). Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία, Καθημερινά 10.30-14.30 & 17.30-21.30, ticketplus.gr. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310842509, 6934115555. Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Οι 12 ένορκοι» στο Θέατρο Αθήναιον

12_enorkoi_all.jpg

 «Οι 12 ένορκοι» έρχονται για 3η φορά τη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35, 2310832060) απόψε 5/10 στις 18.15.

Το έργο αυτό του Reginald Rose με τη σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη έχει αποσπάσει βραβεία, θερμές κριτικές και το ενδιαφέρον περισσότερων από 100.000 θεατών. Θα παρουσιαστεί για 6η χρονιά.

Η υπόθεση; Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ' αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων.

 Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά): Λευτέρης Βασιλάκης, Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Σωτήρης Δούβρης, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας

Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή

Είσοδος: 18€, Φοιτητές/Άνεργοι/ΑΜΕΑ: 12€ (με επίδειξη κάρτας στο ταμείο την ημέρα της εκδήλωσης).

«Ay, Carmela!» στο Vis Motrix Performance Studio

carmela3.jpg

Η σεζόν στο Vis Motrix Performance Studio ξεκινά! Από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, θα θα ανεβεί το βραβευμένο έργο του Ισπανού συγγραφέα Jose Sanchis Sinisterra, “Ay, Carmela!”, σε διασκευή και σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή.

Η υπόθεση; Καρμέλα και Παουλίνο. Δύο θεατρίνοι περιπλανώμενοι στις ρωγμές του Ισπανικού εμφυλίου. Αγαπημένοι. Απολιτίκ. Αθώοι. Ξαφνικά, βρίσκονται ανάμεσα σε δύο εχθρικές πλευρές: “Viva Espana!”ή “Viva Republica!”; Δεν θέλουν να πάρουν θέση, αλλά εξαναγκάζονται. Και βρίσκουν τη θέση τους: η Καρμέλα στον κόσμο των νεκρών και ο Παουλίνο στον κόσμο των ζωντανών.

Καρμέλα και Παουλίνο. Δύο άνθρωποι που ενηλικιώνονται μέσα στα συντρίμμια του Πολέμου. Δυσκολεύονται να τον καταλάβουν και να τον εξηγήσουν, αλλά αντιστέκονται παίρνοντας θέση απέναντι στην Ιστορία και διαλέγοντας πλευρά: “Viva la Revolucion!”

Εκρηκτική και σπαρακτική όπως το φλαμένκο, στον ρυθμό του οποίου κινείται η ιστορία της Καρμέλα και του Παουλίνο, με τον Αίσωνα Χαρατσάρη να υπογράφει την πρωτότυπη μουσική, η παράσταση εστιάζει, με τρόπο κωμικοτραγικό, στη ζωή δύο ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι, σε κοινωνικοπολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο, με μια απάνθρωπη εποχή.  Ένα ξεχωριστό έργο, που μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Κάρλος Σάουρα (1990) αλλά και ο τίτλος του τραγουδιού-σύμβολο του Ισπανικού Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Παίζουν: Κορνηλία Προκοπίου, Δημήτρης Δάγκαλης

Χώρος: Vis Motrix Performance Studio, Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)

Παραστάσεις: 4 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2019 | Κάθε Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 8€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6943 92 25 32

«Η Φόνισσα» επιστρέφει στο Θέατρο Τ

fonissa.jpg

Μετά από 25 sold-out παραστάσεις την περασμένη άνοιξη, «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου, επιστρέφει στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16) από τις 4 έως τις 29 Οκτωβρίου 2019. Στον εμβληματικό ρόλο της Φραγκογιαννούς, η Έφη Σταμούλη.

 Δεν πρόκειται για μία «διασκευή», για ένα θεατρικό έργο «βασισμένο» στη «Φόνισσα», αλλά για αυτούσιο το κείμενο του Παπαδιαμάντη. Δεν υπάρχει στην παράσταση ούτε μία φράση που να μην προέρχεται από αυτό. Δεν γράφτηκαν «σκηνές», δεν πλάστηκαν «χαρακτήρες», απλώς μία ομάδα πέντε γυναικών ηθοποιών διατρέχει ένα μείζον πεζογραφικό έργο, δανείζοντας τα εργαλεία του θεάτρου, τη φωνή και το σώμα του ηθοποιού, στην παπαδιαμαντική αφήγηση.

«Η Φόνισσα» έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη σκηνή. Φαίνεται πως γοητεύει ιδιαίτερα καλλιτέχνες και θεατές αυτή η μελέτη του απόλυτου κακού, με μια ανιδιοτελή παιδοκτόνο που σκοτώνει μικρά κορίτσια φτωχών οικογενειών από ευσπλαχνία. Μία καίρια κοινωνική κριτική για τη μειονεκτική θέση της γυναίκας και μια συναρπαστική ψυχογραφία, από έναν συγγραφέα που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε μεταφράσει το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Αλλά στην ιστορία του Σκιαθίτη υπάρχει η ανάσα του Αιγαίου και τα σκοτάδια της ψυχής συναντιούνται εδώ με το φως της ανοιξιάτικης φύσης στο νησί.

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά τη συγγραφή του, το κορυφαίο έργο του Παπαδιαμάντη εξακολουθεί να συναρπάζει χάρη στην εκφραστική του τελειότητα, την κοινωνική του παρατήρηση, το ψυχολογικό του βάθος, το ανεξάντλητο των ερμηνειών του. Στην πολυπλοκότητα της εμβληματικής ηρωίδας του Παπαδιαμάντη εστιάζει και η παράσταση, μια παράσταση με πέντε γυναίκες επί σκηνής, που προσπαθούν να κατανοήσουν τα πολλαπλά πρόσωπα της αινιγματικής Φραγκογιαννούς. Θύτης ή θύμα; Υποκείμενο εγκλημάτων ή αντικείμενο καταπίεσης; Ο συγγραφέας, πάντως, μας προειδοποιεί: «Κανέν πράγμα δεν είναι ακριβώς ό,τι φαίνεται, αλλά παν άλλο – μάλλον το εναντίον.»

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προσαρμογή κειμένου: Νικηφόρος Παπανδρέου, Πάνος Δεληνικόπουλος, ο θίασος, Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Πάνος Δεληνικόπουλος, Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου, Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου, Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα, Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Σοφία Τσιριγώτη, Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου. 

ΠΑΙΖΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά) Σοφία Βούλγαρη, Έλσα Καρακασίδου,  Ζωή Λαζαριώτου, Αρετή Πολυμενίδη, Στον ρόλο της Φόνισσας η Έφη Σταμούλη.

Παραστάσεις: Έως τις 29 Οκτωβρίου 2019 | Κάθε Δευτέρα - Τρίτη - Παρασκευή - Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 20:00. Διάρκεια παράστασης: 80’. Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 12€ άνω των 65 | 10€ φοιτητών, ανέργων & ΑΜΕΑ | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη | ατέλειες κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333. Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Δαίδαλος και Ίκαρος στο Ράδιο Σίτυ

daidalos_skini_6.jpg

«Δαίδαλος και Ίκαρος» από την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης σε κείμενο και στίχους Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη στο Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ.Ολγας 11, τηλ 2311284773). Η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης μέσα από την παραγωγή της αυτή που θα παίζεται στη νέα θεατρική περίοδο 2019-2020 ζωντανεύει την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου, και πλέκει τη φαντασία με το πραγματικό όνειρο του ανθρώπου να πετάξει.

Το τελικό αποτέλεσμα πλαισιώνεται από ταλαντούχους καλλιτέχνες, εναέριους ακροβάτες, ηθοποιούς, χορευτές, ξυλοπόδαρους, με τα ευφάνταστα κοστούμια και ευρηματικά σκηνικά που έφτιαξε η Κατερίνα Παπαγεωργίου.

Την πρωτογενή μουσική υπογράφει ο Χάρης Γκατζόφλιας με τον Κώστα Κυριτσάκη να παίζει λύρα, ενώ τις αέρινες χορογραφίες έκανε η Ιωάννα Μίτσικα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αβραάμ Γκουτζελούδης, Δημήτρης Γούλιος, Παναγιώτης Καπρίτσιος, Μαρκέλλα Κυριαζή, Κωνσταντίνα Μουζακίτη, Γιάννης Ναβραζίδης, Μαρία - Παυλίνα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Μαρία Προδρόμου

Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα). Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. & Καθημερινές για σχολεία. Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€ - Προπώληση: 10€

Άνεργοι / Πολύτεκνοι / Οικογενειακό (πάνω από 4 άτομα):8€

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/radio-city-theater-music-hall/daidalos-kai-ikaros/

Και στο ταμείο του θεάτρου Ράδιο Σίτυ (Παρασκευοπούλου 9 και Βασ. Όλγας 11, τηλ 2310-819153, Τρίτη – Κυριακή 10.00-14.00).

Συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής στην Αίθουσα Δοκιμών της ΚΟΘ

koth_musika_organa.jpg

Το Εργαστήριo Σύγχρονης Μουσικής  (www.cml.web.auth.gr) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, με αφορμή τον 2ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Ηλεκτρονικής Μουσικής Iannis Xenakis, διοργανώνει  δύο συναυλίες, οι οποίες θα λάβουν χώρα το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 (18.00 kai 20.30) στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης» [(πρώην «Παλλάς»), Λεωφόρος Νίκης 73 (Παλιά Παραλία)].

Στις συναυλίες του ερχόμενου Σαββάτου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία σειρά από καινοτόμα έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τάσεις της ηλεκτρονικής μουσικής παγκοσμίως αυτή την περίοδο. Είσοδος ελεύθερη!

To πρόγραμμα των δύο συναυλιών είναι το ακόλουθο:

1η Συναυλία, 18.00

Θα παρουσιαστούν ηλεκτροακουστικά έργα του Ianni Xenaki και των μελών της Κριτικής Επιτροπής (Trevor Wishart, Ludger Brümmer, Oliver Carman, Panayiotis Kokoras και Joao Pedro Oliveira) του 2ου Διαγωνισμού Ηλεκτρονικής Μουσικής Iannis Xenakis.

 2η Συναυλία, 20.30

Στη δεύτερη συναυλία θα παρουσιαστούν τα κομμάτια που βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό. Πιο  συγκεκριμένα:

·          So…is coming… -  Damian Gorandi (Argentina)

·          Les loges de la suite - Madore Xavier (Canada)

·          Moments Of Liberty II Falling Within - Dimitrios Savva (Cyprus)

·          If (and only if) I am among - James O’Callaghan (Canada)

·          Demons And Fairies - Apostolos Loufopoulos (Greece)

·          Ιn surge - Robert Seaback (United States)

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, Trevor Wishart, μία εμβληματική φιγούρα στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, θα πάρει μέρος στη συναυλία με την εκτέλεση του έργου του.

Στις συναυλίες θα χρησιμοποιηθεί πολυκάναλο σύστημα διάχυσης του ήχου το οποίο  θα δώσει μια ιδιαίτερη, διευρυμένη αίσθηση του ακουστικού χώρου στο ακροατήριο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

’3η Γιορτή του 5ου της Κριεζώτου’’

 ‘’3η Γιορτή του 5ου της Κριεζώτου’’ θα γίνει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 18:30 μμ, στο πάρκο της Μουσικής στη Νέα Παραλία, απέναντι από τη Γενική Κλινική. Θα στρωθούν τραπέζια, όπου οι χορηγοί θα προσφέρουν τα φαγητά και τα ποτά τους.  Ο μαθητής του λυκείου και καταξιωμένος βιολονίστας Ηλίας Ναχμίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η χορωδία ‘’Λεχρίτες Θεσσαλονίκης’’, η χορωδία του ΤΕΕ/ΤΚΜ των μηχανικών και το ρεμπέτικο μουσικό σχήμα ‘’Σταλαγμίτες’’ θα πλαισιώσουν την εκδήλωση! Θα υπάρξει επίσης έκθεση φωτογραφίας του καταξιωμένου μαθητή Γιάννη Γιασάρη και προβολή ταινιών από φωτογραφίες των σχολικών ετών 1959, 1969, 1979, 1989.

Το 5ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο είναι η συνέχεια του θρυλικού Ε’ Γυμνασίου Αρρένων, ενός από τα πιο ιστορικά σχολεία της πόλης μας.

Προσωπική Συμφωνία στο Κολοσσαίον

politismos_proswpiki.jpg

Μετά από 150 sold out παραστάσεις στο «Από Μηχανής Θέατρο», στην Αθήνα, το έργο που συζητήθηκε όσο κανένα άλλο, την περασμένη σεζόν παίζεται στο Κολοσσαίον (Βασ. Ολγας 150, τηλ. 2310-834-996). Το βραβευμένο έργο «Προσωπική συμφωνία» (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά αποτελεί ρεσιτάλ ερμηνείας και ενθουσίασε κοινό και κριτικούς. Με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Χρήστο Βαλαβανίδη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

Τελευταίες παραστάσεις,  Σάββατο 5/10: 18.00 και 21.00 και την Κυριακή 6/10 στις 20.00.

Stand up comedy στο Φαργκάνη

Stand up comedy Special: Alistair Barrie - Γιώργος Χατζηπαύλου! Ένας αγαπημένος του ελληνικού κοινού Άγγλος κωμικός, ο Alistair Barrie, έρχεται στην Ελλάδα και μοιράζεται τη σκηνή με τον Γιώργο Χατζηπαύλου. Οι δυο κωμικοί γνωρίζονται πολύ καλά. Ο Alistair επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2015, ως καλεσμένος του Γιώργου στο Stand up for U κι έκτοτε έχουν συνεργαστεί μέχρι σήμερα σε 16 sold out παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την Κυριακή 6/10 στις 9:00μ.μ. στο Φαργκάνη ART (Αγ. Παντελεήμονος 10 , Αρχή Ιασωνίδου- Καμάρα, τηλ. 2310-208-007)

«Θεογονία η αρχή του κόσμου» στο Κολοσσαίον

theogonia2.jpg

«Θεογονία η αρχή του κόσμου» την Κυριακή 11.30 στο Κολοσσαίον (Βασ. Ολγας 150, τηλ. 2310-834-996 (). Ο συναρπαστικός μύθος ζωντανεύει στην νέα υπερπαραγωγή σε σκηνοθεσία - χορογραφία Σοφίας Σπυράτου. 

Παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν: Άννα Μανούδη, Μελίνα Ατρείδου, Βαγγέλης Γεωργιάδης, Μάριος Ζαρδαβάς, Ναταλία Μαρτίνη, Αλεξία Παπαδοπούλου, Θοδωρής Ησαϊλίδης, Κωνσταντίνος Φραγκούλης, Ευγενία Ψωμιάδου, Παναγιώτης Ντόβας. Εναέριοι ακροβάτες: Daniel Arrando, Ιωάννα Δημητριάδου. Παραστάσεις : κάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ. (καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία όλων των βαθμίδων). Τιμές εισιτηρίων : από 7 €ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 2310 834 996, 211 800 5141. 

Έκκεντρη τέχνη – Έκφραση Ψυχής στο Τελλόγλειο

ekedri.jpg

Η έκθεση «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής» με έργα των Β. Καλαϊτζή, Θ. Κοπριανού, Δ. Ζάχου, Α. Βανδέρα, Ο. Κασούμη, Δ. Λαΐου, Δ. Ρακογιάννη, Χ. Κερίδη, Θ. Τζανταρμά, Χ. Ζαπουνίδη, Π. Τεζαψίδη και Ν. Τσιμινά, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του ψυχιάτρου-εικαστικού Παύλου Βασιλειάδη αλλά και από τις συλλογές των ίδιων των δημιουργών παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο.

Ο Παύλος Βασιλειάδης έχει δημιουργήσει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια τη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με συμμετοχή καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές και έχει διοργανώσει με αυτήν πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα έργα των αυτοδίδακτων αυτών καλλιτεχνών είναι το αποτέλεσμα ενός ψυχισμού που μέσα από μια χαρακτηριστική εικαστική γλώσσα, άμεση, πηγαία και ειλικρινή, εικονογραφούν τον κόσμο μας, φέρνοντάς μας σε μια καινούργια σχέση με την πραγματικότητα.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 27 Οκτωβρίου παρουσία της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Διάρκεια έκθεσης έως 1 Δεκεμβρίου 2019.

πηγή: typosthes.gr

Αν παρατηρήσετε κάποιο σφάλμα, επισημάνετε το επιθυμητό κείμενο και πιέστε Ctrl + Enter για να ενημερώσετε τον διαχειριστή για αυτό.
Σχόλια